Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αγώνας δρόμου για το ΕΣΠΑ


Της Ευγενιας Tζωρτζη
Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται για άλλη μια φορά για τη χώρα μας η προσπάθεια αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χαθούν κοινοτικά χρήματα το τρέχον έτος.
Παρά τη μείωση της εθνικής συμμετοχής που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισχύει ήδη για το 2011, η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας μέσω του Μνημονίου για την απορρόφηση 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται για άλλη μια φορά να επιτευχθεί οριακά, καθώς λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου υπολείπονται κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει ουσιαστικά να απορροφηθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εχοντας επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν και της ομάδας δράσης με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ έχει θέσει στόχο τη στενή παρακολούθηση των 180 έργων προτεραιότητας συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ, και τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2015.
Από τη χαρτογράφηση των προβλημάτων διαπιστώθηκε ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα παραμένει η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί στην αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και των υπηρεσιών με στόχο να υποστηριχθούν άμεσα 41 αδύναμοι και υψηλής επικινδυνότητας δικαιούχοι που διαχειρίζονται 894 έργα προϋπολογισμού 8,7 δισ. ευρώ και αμέσως μετά οι μεσαίας επικινδυνότητας δικαιούχοι που διαχειρίζονται 599 έργα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Σε συνεργασία με τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης, θα ενισχυθούν με εξειδικευμένους τεχνοκράτες οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι και θα δημιουργηθούν ομάδες δράσης για επιτόπια και εξειδικευμένη ενίσχυση των δικαιούχων. Ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη ενδιάμεσων στόχων για καθένα από τα 180 έργα προτεραιότητας, έτσι ώστε η παρακολούθηση να είναι συστηματική και τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται άμεσα με τον εντοπισμό τους. Στην ίδια λογική, από την 1η Οκτωβρίου κάθε έργο συνδέεται με ένα συγκεκριμένο αρμόδιο στέλεχος και πολιτικό προϊστάμενο, ώστε να υπάρχει προσωποποιημένη ευθύνη για την πορεία υλοποίησης κάθε έργου.
Δεύτερο βήμα αποτελεί η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, με την κατάθεση στο πρώτο τρίμηνο του 2012 του νομοσχεδίου για τη μείωση των απαλλοτριώσεων από 33 σε 19 μήνες, τη μείωση του χρόνου εγκρίσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από 110 ημέρες κατά μέσον όρο σε 41 και την ψήφιση του νόμου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, με τη μείωση της απαίτησης σε τέσσερις έως έξι μήνες για 2.000 κατηγορίες έργων από τις 20.000 που είναι σήμερα. Η ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προγραμμάτων αποτελεί το επόμενο στοίχημα του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ομάδα δράσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ θα γίνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, μεταφέροντας πόρους από έργα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν σε δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Θέμα άμεσης προτεραιότητας είναι η αποτελεσματική απάντηση στην κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένη την εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μοχλός διοχέτευσης ρευστότητας θα αποτελέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της σε χρηματοδοτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εκτός από το 1,5 δισ. ευρώ που θα απελευθερωθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη στήριξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων, που θα απαιτήσει έξι τουλάχιστον μήνες, το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι εφικτή η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου με κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, που θα μεταφερθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100032_18/12/2011_466634