Στο 9,6% διαμορφώνεται το α΄ εξάμηνο του 2011 η συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ, επίδοση ρεκόρ, στοιχείο που αναδεικνύει την εξαγωγική δραστηριότητα σε μια από τις ελάχιστες πια κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του κλάδου των εξαγωγών, εάν βεβαίως συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, θα έχει ως αποτέλεσμα η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από εξαγωγείς και κυβέρνηση να βρίσκεται πολύ κοντά. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% μέχρι το 2014. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα και από αυτά του 2007 -της καλύτερης χρονιάς μέχρι σήμερα για τον κλάδο- και μάλιστα κατά 22,7%. Πρόσφατα, άλλωστε, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) εκτίμησε ότι το 2011 μπορεί να κλείσει με την αξία των εξαγωγών να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το α΄ εξάμηνο του 2007 οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 7,8% του ΑΕΠ, το 2008 στο 7,5%, το 2009 υποχώρησαν ακόμη περισσότερο φτάνοντας μόλις στο 6,4%, το 2010 είχαν διαμορφωθεί στο 6,6%, ενώ σήμερα βρίσκονται στο 9,6%, πολύ κοντά στον στόχο του 10%.
Πάντως, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Μεταξύ των «27» της Ε. Ε. κατατάσσεται στην 20ή θέση, ενώ μεταξύ των 17 χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται στην 13η θέση. Επιπλέον, όπως επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ, παρά την αύξηση που παρατηρείται φέτος, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του κοινοτικού μέσου όρου που υπολογίζεται 34,7%.
Τρεις είναι οι βασικές ερμηνείες που δίνονται για την αύξηση των εξαγωγών. Πρώτον, οι ελληνικές επιχειρήσεις στράφηκαν στις αγορές του εξωτερικού για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υφίστανται από την κάμψη της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Δεύτερον, η καλή πορεία της κρουαζιέρας φέτος είχε ως συνέπεια τη σημαντική άνοδο των εξαγωγών που εντάσσονται στον λεγόμενο «εφοδιασμό πλοίων». Τρίτον, ο εφοδιασμός των πλοίων με καύσιμα που ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, υπολογίζεται πλέον- βάσει κοινοτικής νομοθεσίας- ως εξαγωγές πετρελαιοειδών.
Σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συναλλαγών των εξαγωγικών επιχειρήσεων το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με τη δημιουργία μεταξύ άλλων του λεγόμενου Single Window, κατά τα πρότυπα της Υπηρεσίας Μιας Στάσης. Το προσχέδιο νόμου έχει δοθεί ήδη στους εξαγωγικούς φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, ενώ έχει γίνει η σχετική πρόσκληση προς την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) προκειμένου η αναγκαία ηλεκτρονική πλατφόρμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης».
Υπέρ της περαιτέρω βελτίωσης του πλαισίου των εξαγωγών και της άρσης των αντικινήτρων στην εξαγωγική δραστηριότητα τάχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΕ. Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε τους εξαγωγείς «φωτεινή εξαίρεση στον σκοτεινό ουρανό».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_29_21/09/2011_456696