Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ο πελατειακός γόρδιος δεσµός

Οι πάντες συµφωνούν ότι η υπέρµετρη επιβάρυνση µε φόρους των οικονοµικά αδύνατων και συνεπών φορολογουµένων πολιτών βαθαίνει την ύφεση και αποµακρύνει τη διέξοδο από τη δηµοσιονοµική και οικονοµική κρίση. Η περαιτέρω µείωση αµοιβών των δηµοσίων υπαλλήλων, των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα και των συνταξιούχων εγκυµονεί τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης. Αν όµως δεν µειωθεί το έλλειµµα η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, διότι η παρεχόµενη από την τρόικα ή τον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης δανειακή βοήθεια δεν πρόκειται να ανανεώνεται επ’ άπειρον. Αλλά και αν συνεχισθεί οι όροι θα είναι συνεχώς δυσµενέστεροι, που θα οδηγήσουν τον λαό στην απόλυτη φτώχεια.

Ακόµη και η τρόικα αναγνωρίζει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αντοχής των πολιτών σε φόρους και προτείνει τη µείωση του ελλείµµατος µε µείωση του κράτους και µεταρρυθµίσεις για την ανακοπή της ύφεσης.

Είναι, πλέον, η κρίσιµη ώρα για να αποδεχθεί το πολιτικο-κοµµατικοσυνδικαλιστικό κατεστηµένο ότι ο πυρήνας του προβλήµατος είναι η δοµή και η µη λειτουργία του κράτους. Αν δεν ανασυγκροτηθεί από τα θεµέλια δεν υπάρχει ελπίδα να ανακάµψει η πραγµατική οικονοµία µε ανάπτυξη και να καταστεί βιώσιµο το δηµόσιο χρέος.

Μια οµάδα 200 και πλέον ειδικών του ΟΟΣΑ συνέταξε µελέτη για το κράτος µας. Ποιο είναι το συµπέρασµα; «∆ύο χρόνια µετά το ξέσπασµα της κρίσης και η λειτουργία του κρατικού µηχανισµού στην Ελλάδα έχει φθάσει στο ζενίθ της αδράνειας. Ο µηχανισµός πάσχει από γήρανση και απροθυµία για απόδοση. Η δηµόσια διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, κουλτούρα και ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρµογή παραγωγικής πολιτικής». Και τονίζεται: «Η Ελλάδα έχει πια ελάχιστο χρόνο για µεταρρυθµίσεις».

Η επιβεβαίωση των συµπερασµάτων του ΟΟΣΑ έρχεται από τον απολογισµό διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, των µόνων που έχει η χώρα, σήµερα, για ανάπτυξη. Οι κρατικές υπηρεσίες χρειάζονται 300 ηµέρες για να αξιολογήσουν ένα έργο, 90 ηµέρες για την ένταξή του στο πρόγραµµα, 280 ηµέρες για την υπογραφή της σύµβασης και 200 ηµέρες για την πληρωµή! ∆εν είναι µόνο η γραφειοκρατία η αιτία, αλλά και η διαφθορά. Συνέπεια όλων αυτών; Η απειλή επιστροφής 3,5 δισ. ευρώ από ανεκτέλεστα έργα!

Ποιοι θα ανασυγκροτήσουν το κράτος; Η Ν∆ που επιµένει σε επίσπευση των εκλογών για να κυβερνήσει; Ας διαβάσει η ηγεσία της την έκθεση του ΟΟΣΑ: «Τα υπουργεία περιλαµβάνουν κατά µέσον όρο 439 τµήµατα και το 1/5 των υπαλλήλων είναι διευθυντές. Τόσο οι σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί αντάµειβαν µε ψηλά πόστα τους οπαδούς τους και γι’ αυτό δηµιουργούσαν νέα τµήµατα, νέες υπηρεσίες και νέους οργανισµούς. Σε 15 χρόνια εκδόθηκαν 17.000 νόµοι, Προεδρικά ∆ιατάγµατα και υπουργικές αποφάσεις για αλλαγή αρµοδιοτήτων»!

Μόνο µε παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήµου ως το τέλος της τετραετίας µπορεί να λυθεί αυτός ο «πελατειακός γόρδιος δεσµός». Η παράταση είναι πρόταση του τέως Προέδρου της ∆ηµοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, µε άρθρο στην «Καθηµερινή» της περασµένης Κυριακής. Με τη µακρά εµπειρία και το αδιαµφισβήτητο κύρος του θέτει, πολύ σωστά, ως προϋπόθεση ότι «θα αναγνωρισθούν (στον κ. Παπαδήµο) τα αυτονόητα δικαιώµατα κάθε προέδρου κυβερνήσεως να καταστεί ελεγκτής της συµπεριφοράς και αποτελεσµατικότητος κάθε υπουργού» και «να διορίζει και να παύει υπουργούς».

«Χρειαζόµαστε», τονίζει ο Πρόεδρος, «ηρεµία και όχι εκλογική αναταραχή, δουλειά σκληρή χάριν του τόπου, και όχι τη ραθυµία της προεκλογικής περιόδου. Ας σκεφθούν όσοι ελπίζουν να κυβερνήσουν τον τόπο αν αξίζει η σωτηρία του να γίνει ο εθνικός σκοπός της προσπάθειάς µας και όχι ποιος θα γίνει πρωθυπουργός».

gromaios@otenet.gr



http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=435370&h1=true