Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Γουόρεν Μπάφετ : Ο γκουρού των επενδύσεων επαναγοράζει μετοχές


Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Berkshire, με την επ’ αόριστον επαναγορά μετοχών της, και στηρίζει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, ενισχύοντας τις εκεί τοποθετήσεις του
Της Κατερινας Καπερναρακου
Ο Γουόρεν Μπάφετ βρίσκεται στο προσκήνιο και πάλι, με την απόφασή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία συμμετοχών Berkshire Hathaway, με την επ’ αόριστον επαναγορά των μετοχών της. Παράλληλα στηρίζει την Tesco, ενισχύοντας τις εκεί τοποθετήσεις του, ενώ παραμένει σταθερός στην κατάταξη των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes, στη δεύτερη θέση, πίσω από τον πάντα πρώτο Μπιλ Γκέιτς. Από τη θέση αυτή, εξάλλου, έχει απευθύνει «ως πατριώτης Αμερικανός» έκκληση στον Μπαράκ Ομπάμα να μη δείξει έλεος στους δισεκατομμυριούχους και να τους φορολογήσει έτι περαιτέρω.
Οι δικές του μετοχές
Το διοικητικό συμβούλιο της Berkshire Hathaway ενέκρινε πρόγραμμα ανάκτησης ενός απεριόριστου αριθμού μετοχών υπό δεδομένες συνθήκες. Η εν λόγω κίνηση δείχνει αφ’ ενός πόσο υποτιμημένες θεωρεί τις μετοχές της εταιρείας, αφ’ ετέρου πως, παρά τη γενικότερη και παρατεταμένη αναστάτωση των διεθνών αγορών, δεν διακρίνει άλλες ελκυστικές επενδύσεις. Η Berkshire Hathaway έχει τη δυνατότητα να αγοράσει μετοχές της κατηγορίας Α και Β, χρησιμοποιώντας το ρευστό που διαθέτει, υπό τον όρο ότι η τιμή δεν υπερβαίνει πέραν του 10% τη λογιστική της αξία και ότι οι συμμετοχές της σε ρευστό δεν διαμορφώνονται κάτω των 20 δισ. δολαρίων. Στις 30 Ιουνίου η εταιρεία διέθετε σε ρευστό 47,9 δισ. δολάρια και έκτοτε τοποθέτησε στην τράπεζα Bank of America κεφάλαιο 5 δισ. δολαρίων, ενώ εξαγόρασε και την εταιρεία χημικών Lubrizol αντί 9 δισ. δολαρίων. «Σύμφωνα με την άποψη του διοικητικού συμβουλίου της Berkshire και της διοίκησής της, οι δραστηριότητες της εταιρείας τιμολογούνται σε σαφώς υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα της αγοράς, η οποία θεωρείται ανακριβής», δήλωσε η Berkshire. «Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί επ’ αόριστον».
Παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον Γουόρεν Μπάφετ να εκκινήσει το πρόγραμμα ανάκτησης, δεν την υποχρεώνει να αγοράσει μετοχές συγκεκριμένης αξίας σε δολάρια. Ως αποτέλεσμα, ίσως να καταλήξει χωρίς να αγοράσει καμία μετοχή, πιθανότητα η οποία δεν αποκλείεται, εάν σκεφθεί κανείς μία ανάλογη κίνηση του 2000. Στη φετινή επιστολή του προς το προσωπικό της Berkshire Hathaway, ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει απευθείας μετοχές από τους επενδυτές της. Ωστόσο, ακολούθησε άνοδος της τιμής στη μετοχή της Berkshire, πράγμα που σήμαινε πως τότε δεν έγιναν κινήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Μπάφετ έχει διευρύνει τη συμμετοχή του στην κολοσσιαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Τesco, η οποία είναι βρετανική με παρουσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Tesco, η μεγαλύτερη της κατηγορίας της στη Βρετανία, κατατάσσεται με κριτήριο τα έσοδά της στην τρίτη θέση διεθνώς μετά την Wal-Mart και την Carrefour και στη δεύτερη θέση μετά την Wal-Mart με κριτήριο τα κέρδη της. Διατηρεί σούπερ μάρκετ σε 14 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Β. Αμερική. Ο κ. Μπάφετ απέκτησε 24 εκατομμύρια μετοχές σχεδόν 120 εκατ. στερλινών (187 εκατ. δολαρίων), επεκτείνοντας το ποσοστό του από το 3,21% στο 3,64%, γεγονός που τον καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος είχε επικρίνει την είσοδο της Tesco στην αγορά των ΗΠΑ με τα 175 σούπερ μάρκετ της στην Καλιφόρνια, όταν παρουσίασε λειτουργικές ζημίες 186 εκατ. λιρών (292 εκατ. δολαρίων) το οικονομικό έτος με λήξη στις 26 Φεβρουαρίου 2011. Η τελευταία του κίνηση, εντούτοις, μπορεί να ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesco, Φίλιπ Κλαρκ, ο οποίος την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινώσει τα πρώτα εξαμηνιαία αποτελέσματα της θητείας του.
Πλούτος και αγαθοεργία
Πέραν τούτου, ο αειθαλής δισεκατομμυριούχος δεν παύει να υπενθυμίζει τον ρόλο που επιτελούν άνθρωποι σαν κι αυτόν στην κοινωνία, έχοντας υποσχεθεί να διαθέσει για το κοινό καλό το 99% του πλούτου του. Με περιουσία 39 δισ. δολαρίων, προκάλεσε αίσθηση όταν με αρθρογραφία του απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία των ΗΠΑ να επιβάλει υψηλότερο φόρο στους έχοντες εισοδήματα άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Οπως δήλωσε, είναι απαράδεκτο να πληρώνει ο ίδιος έναν αναλογικά μικρότερο φόρο από τους υπαλλήλους του. Ωστόσο, ο γνωστός μεγαλοεισοδηματίας και δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικ Μπλούμπεργκ, χαρακτήρισε «θεατρινισμούς» τις προτάσεις Μπάφετ, υπογραμμίζοντας πως εάν συσσώρευε πλούτο από μία κανονική δουλειά και όχι από τις μετοχές του, θα πλήρωνε πολύ περισσότερα στην εφορία – κάτι που στηλιτεύει και ο ίδιος. Πάντως, σήμερα η γνώμη του δεν ακούγεται και τόσο «γραφική», ιδιαίτερα αφού οι Ρεπουμπλικανοί απειλούν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ στη χρεοκοπία, εάν η κυβέρνηση τολμήσει να αυξήσει τη φορολογία. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υιοθετήσει τις προτάσεις του.
Η φιλανθρωπία
Η κινητοποίηση του Γουόρεν Μπάφετ για την προσφορά της περιουσίας του με στόχο να στηρίξει καλούς σκοπούς ξεκίνησε το 2006. Τότε, ο μεγαλοεπενδυτής ανακοίνωσε ότι θα εκχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Πέραν τούτου, σταδιακά παρότρυνε με το παράδειγμά του και άλλους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν, όπως φαίνεται και στον ιστότοπο The Giving Pledge, τον οποίο δημιούργησε μαζί με τους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Με μία κοινή επιστολή τους απευθύνουν έκκληση στους ομοίους τους να εκχωρήσουν τουλάχιστον το 50% της περιουσίας τους σε αγαθοεργίες. Ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα εκατό ζάμπλουτοι, οι οποίοι με τις επιστολές τους έχουν δεσμευθεί ηθικά να το κάνουν. Οι επιστολές δεν επέχουν θέση νομικού δεσμευτικού συμβολαίου, αλλά διαμορφώνουν τη βάση μιας ευρύτερης συζήτησης και ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τέτοιες κινήσεις.
Αν και ο Γουόρεν Μπάφετ παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος στις ΗΠΑ και ο τρίτος στον κόσμο, η περιουσία του μειώθηκε από το 2010 κατά 13% αφ’ ενός εξαιτίας των δωρεών του, αφ’ ετέρου λόγω της κάμψης στις μετοχές της εταιρείας του Berkshire Hathaway. Aπό τα 6 δισ. δολάρια της μείωσης αυτής τα 3,27 δισ. δολάρια δόθηκαν σε φιλανθρωπικό έργο. «Λόγω της καλής μου τύχης, μπορώ να διαθέσω το 99% της περιουσίας μου χωρίς να επηρεάσω τον τρόπο ζωής της οικογένειάς μου. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω και να τοποθετήσω τα χρήματά μου σε τρέχουσες ανάγκες», επισημαίνει. «Με περισσότερα από 1% ούτε η ευτυχία μας ούτε η ευημερία μας θα μεγαλώσουν. Αντιθέτως, θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά στις ζωές, στην υγεία και στην ευημερία πολλών άλλων». Συνολικά την τελευταία πενταετία και σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει καταθέσει στην αρμόδια Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο Γουόρεν Μπάφετ έχει παραχωρήσει 11 δισ. δολάρια σε μετοχές της Berkshire Hathaway.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_01/10/2011_457887