Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Βρυξέλλες: πρωτοβουλίες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας



                   Ο Στέφαν Κάπφερερ (αριστερά) και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας




Οι ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το σημερινό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου συμφωνήθηκε ένα σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ελληνικής Κυβέρνησης για την προώθηση σειράς πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα το σχέδιο αυτό, προβλέπει:
- Τη διεύρυνση της επιλεξιμότητας και την άρση των γραφειοκρτατικών περιορισμών για το σύνολο των επενδυτικών δανείων (προγράμματα ΕΤΕΑΝ, JEREMIE) που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γίνεται επιλέξιμο το κεφάλαιο κίνησης μιας επιχείρησης, δηλαδή η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών χρηματοδότησης μιας επιχειρήσης για αγορά πρώτων υλών, για λειτουργικά έξοδα, για προσαρμογές στον εξοπλισμό της, για εκπαίδευση προσωπικού, για ασφάλιση στις εξαγωγές κτλ. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.

- Τη δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων που επιτρέπουν τη διατήρηση και την επέκταση της δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τις ελληνικές Τράπεζες, ώστε να εξασφαλίζεται στοχευμένα και επαρκώς η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργείται δηλαδή γραμμή εγγύησης της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την ΕΤΕπ με πόρους ΕΣΠΑ, η οποία θα δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με σχέση 1:2, ώστε αυτές με τη σειρά τους να δανειοδοτούν με ευνοΪκούς όρους τις επιχειρήσεις. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.

- Τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων (Guarantee Fund)  που θα μοχλεύσει πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δις ευρώ, και θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομών (όπως τα μεγάλα έργα παραχώρησης) και μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα. Η ενεργοποίηση του Ταμείου προβλέπεται εντός 5μήνου.

-Την υλοποίηση προγράμματος ύψους 500 εκ. ευρώ για τη στήριξη διαδικασιών αναδιάρθρωσης και οικονομικής επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.



http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=422505&h1=true