Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κον - Μπεντίτ: Η τρελή λογική του κόσμου ολοκληρώνεται στην Ελλάδα

Πραγματοποίησε συναντήσεις με τους αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης
Κον - Μπεντίτ: Η τρελή λογική του κόσμου ολοκληρώνεται στην Ελλάδα
Ο επικεφαλής των Πρασίνων/EFA Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους επικεφαλής των δύο κυβερνητικών εταίρων, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, είχε διαδοχικές συναντήσεις ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων/EFA, με επικεφαλής τον Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ.

Στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο συζητήθηκαν η κατάσταση στη χώρα, οι εξελίξεις σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Κουβέλη βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Ο Φ.Κουβέλης αναφέρθηκε εκτενώς στη συμμετοχή και στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, εξηγώντας αναλυτικά τις διαφωνίες του κόμματος στις αλλαγές που προτείνει η τρόικα στα εργασιακά, τονίζοντας ότι πολλές από τις αξιώσεις της τρόικας της απορρίπτει η ΕΕ και ότι είναι σε απόλυτη αντίθεση με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα θέματα πράσινης πολιτικής, στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο.

Επίσης η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα του φορολογικού συστήματος και της φοροδιαφυγής, με τις δύο πλευρές να συνομολογούν ότι υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν έχουν φορολογηθεί, αλλά και ό,τι επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα της εγχώριας φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ με δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο Εurope 1, υπογράμμισε την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση, εάν ο ελληνικός λαός θα αντέξει τα νέα «βίαια μέτρα», ο κ. Κον Μπεντίτ απάντησε: «Όχι, η τρελή λογική αυτού του κόσμου ολοκληρώνεται με αυτό που επιχειρείται να επιβληθεί στους Έλληνες σήμερα. Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τα δύο-τρία τελευταία χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει αυτό το σχέδιο, όταν μάλιστα, επειδή δεν κατορθώνουν να πιάσουν τους φοροφυγάδες που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, δέχονται το χτύπημα αυτοί που είναι στην Ελλάδα, δηλαδή οι μισθωτοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «αυτό που μοιάζει να μην έχει γίνει κατανοητό, είναι η αναγκαιότητα άμεσης μεταρρύθμισης της λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να αυξηθούν, για να δοθεί νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Και όπως επισήμανε, τελικά αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες. «Εφαρμόζουν από τη μία τη δημοσιονομική πειθαρχία, λείπει όμως από την άλλη μια στρατηγική αναζωογόνησης της οικονομίας», πρόσθεσε.

«Μία χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι πιθανή, γιατί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα την αποτρέψει. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει για το ποια είναι η προοπτική της χώρας. Το νέο πρόγραμμα λιτότητας είναι πολύ σκληρό χωρίς να δίνει προοπτική στην Ελλάδα».

«Παράλληλα, δεν έχει κατορθωθεί να ξεκινήσει ακόμα ουσιαστική συζήτηση για την πάταξη των δύο μεγάλων δεινών της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η διαφθορά και το πελατειακό σύστημα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.
 

Ντράγκι: «Η κρίση χρέους αρχίζει και πλήττει και τη Γερμανία»

Κεραυνός του επικεφαλής της ΕΚΤ από τη Φραγκφούρτη
Ντράγκι: «Η κρίση χρέους αρχίζει και πλήττει και τη Γερμανία»
 
Τη θέση ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αρχίζει πλέον να πλήττει και την Γερμανία υποστήριξε σήμερα από τη Φραγκφούρτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι

Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι από τη Φραγκφούρτη, όπου εδρεύει η ΕΚΤ έγιναν σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με αυτές η ανάπτυξη που αναμένεται για τη γερμανική οικονομία δεν θα ξεπεράσει το 0,8% του γερμανικού ΑΕΠ τόσο για το 2012 όσο και το 2013. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τη γερμανική ανάπτυξη στο 1,7%, ποσοστό που χρειάστηκε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς η κρίση χρέους φαίνεται να επηρεάζει το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι εξάλλου υπερθεμάτισε για άλλη μία φορά υπέρ της επαναγοράς ομολόγων που έχει συμφωνήσει- παρά τις γερμανικές αντιδράσεις- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι επωφελές και για την ίδια τη Γερμανία.

Στην προσπάθειά του να άρει τις γερμανικές επιφυλάξεις, τόνισε ότι η «απεριόριστη», όπως έχει συμφωνηθεί, αγορά ομολόγων δε σημαίνει ότι θα είναι και «ανεξέλεγκτη». Υπό αυτή την έννοια, ο κίνδυνος να σημειωθούν πληθωριστικές τάσεις λόγω του συγκεκριμένου προγράμματος- που αποτελεί και βασικό εφιάλτη του Βερολίνου- μειώνεται σημαντικά, σύμφωνα με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη.

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει αρχίσει και πλήττει τις κραταιές οικονομίες της ευρωζώνης, διατύπωσε εξάλλου, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, και ο κ. Μάριο Μπούτι, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτι, «τα προβλήματα των ευπαθών χωρών έχουν αρχίσει σταδιακά να επηρεάζουν και το υπόλοιπο της ένωσης».
 

Μέρκελ: «Δεν υπάρχει ''εθνική ανεξαρτησία'' με χρέος πάνω από 80% του ΑΕΠ»

«Η πολιτική μας για την κρίση είναι σωστή και γι' αυτό πάει καλά»
Μέρκελ: «Δεν υπάρχει ''εθνική ανεξαρτησία'' με χρέος πάνω από 80% του ΑΕΠ»
 
«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η κ. Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης.

Υποστήριξε δε ότι, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μόνο τη μία πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της δυνατότητας να βρουν εργασία οι νέοι.

«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι' αυτό και, όπως είπε, «δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα».

Δήλωσε δε πεπεισμένη ότι «αυτό το μίγμα μέτρων για ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι σωστό και απαραίτητο και βεβαίως πρέπει να είναι -και είναι- προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και από την ανάπτυξη σε περισσότερες θέσεις εργασίας».

Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την πορεία της χώρας και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τιμηθεί με το βραβείο «Χρυσή Νίκη» από τον Σύνδεσμο Γερμανών Εκδοτών Περιοδικού Τύπου ως «Ευρωπαίος της χρονιάς».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη.
 

Η προϊούσα αποβιομηχάνιση της Ευρώπης

Πτώση της παραγωγής και της ανάπτυξης καταγράφετα και στη Γερμανία
Η προϊούσα αποβιομηχάνιση της Ευρώπης
 
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή οι υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπηρεσίες περιείχε μια εξόχως ανησυχητική πρόβλεψη: «Σε γενικές γραμμές, τον χειμώνα θα έχουμε μια αισθητή επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής, καθώς οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις επενδύσεις τους εξαιτίας της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης της ευρωζώνης». Αφορμή της πρόβλεψης αυτής ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας κατά 1,8% τον Οκτώβριο συγκριτικά με το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωνε την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας κατά 2,7% τον Οκτώβριο. Στην Ιταλία η πτώση κατεγράφη μόλις στο 1,5%, ενώ στην Ιρλανδία την Πέμπτη το φρενάρισμα ήταν δραματικό: 13,9% έπεσε η παραγωγή του βιομηχανικού τομέα της χώρας μέσα σε ένα μήνα.

Είναι προφανές ότι, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την ευρωζώνη, η κρίση από δημοσιονομική και πιστωτική έχει μετεξελιχθεί σε κρίση παραγωγής. Κι αυτό συνέβη επειδή έχει καταρρακωθεί η ζήτηση, κυρίως για διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οσο για την καταρράκωση της ζήτησης, αυτή αποδίδεται στην οικονομική αβεβαιότητα, στην εργασιακή ανασφάλεια και βεβαίως στην κάθετη κάμψη των πιστώσεων. Με τέτοια συντηρητικά και εσωστρεφή συναισθήματα να διακατέχουν επιχειρηματίες και καταναλωτές, μοιραία ο οικονομικός κύκλος του ευρωπαϊκού μέλλοντος δεν μπορεί να είναι «ενάρετος», όπως λέγουν οι οικονομολόγοι.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, άλλωστε, σε έκθεσή της για την οικονομία της δεύτερης, μετά από τη γερμανική, οικονομία της ευρωζώνης που έδωσε στη δημοσιότητα επίσης την Παρασκευή, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ και το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Θα πρόκειται βέβαια, αν επαληθευθεί η Τράπεζα, για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης της γαλλικής οικονομίας. Κι αυτός είναι, ως γνωστόν, ο ορισμός της ύφεσης: δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Θα παρατηρούσε κανείς ότι ακόμη τα οριστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί (ανακοινώνονται την ερχόμενη Πέμπτη, μαζί με τα συνολικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη). Αλλά, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, «είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί η ανεπίσημη διαπίστωση ότι η γαλλική οικονομία έχει ήδη ένα τρίμηνο συρρίκνωσης πίσω της... Και εξάλλου η αναπτυξιακή διαδικασία έχει ουσιαστικά αρθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2011». Ομως, και στο σύνολό της η ευρωοικονομία αναμένεται να ανακοινωθεί συρρικνωθείσα το τρίτο τρίμηνο.

Είναι αλήθεια ότι στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία και στο σύνολο της ευρωζώνης, ο τομέας της οικονομίας που συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή διαδικασία είναι ο τριτογενής. Ο τομέας των υπηρεσιών. Αλλά στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία και το Βέλγιο, ο δευτερογενής τομέας, δηλαδή ο βιομηχανικός, επηρεάζει πολύ περισσότερο την πορεία του τριτογενή από όσο την επηρεάζει στις μικρότερες χώρες, που δεν διαθέτουν βαριά βιομηχανία, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κι ακόμη περισσότερο η Κύπρος, η Μάλτα ή η Σλοβενία.

Εν προκειμένω, το μείζον πρόβλημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι ότι δεν κατάφερε να αντικαταστήσει την καταρράκωση της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα στην ευρωζώνη (ιδιαιτέρως στον υπερχρεωμένο Νότο) με τις πωλήσεις της σε τρίτες, αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Ο κατήφορος του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι χαρακτηριστικός. Σύμφωνα με την Ενωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), οι εφετινές πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά 8% έως 10% συγκριτικά με τις πωλήσεις του 2011, που είχαν ήδη πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990!

Σημειωτέον ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτου είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Γηραιά Ηπειρο. Απασχολεί περί τα 2 εκατομμύρια εργαζομένους άμεσα, ενώ επιπλέον 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι απασχολούνται σε τομείς που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίας με πρώτες ύλες ή με εξαρτήματα και ανταλλακτικά (χαλυβουργία, χημική βιομηχανία, ακόμα και κλωστοϋφαντουργία). Το μερίδιο, άλλωστε, της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στον παγκόσμιο κλάδο φθάνει το 24% (ετησίως κατασκευάζονται πάνω από 17 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά και βαριά φορτηγά και λεωφορεία στην Ευρώπη).

Πέραν του κλάδου του αυτοκινήτου και άλλοι κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχουν εμπλακεί σε έναν καθοδικό οικονομικό κύκλο. Κι εδώ χαρακτηριστικότερο είναι, ίσως, το παράδειγμα της Siemens. Ο πολυσχιδής γερμανικός όμιλος, που θεωρείται «βαρόμετρο» των εξελίξεων στον δευτερογενή τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη για το τρίτο τρίμηνο του έτους κάμψη της αξίας των παραγγελιών του κατά 4%.

Ο όμιλος που κατασκευάζει και εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο από τρένα υψηλής ταχύτητας και ιατρικά μηχανήματα μέχρι πλυντήρια πιάτων και καφετιέρες, διευκρίνισε ότι η πτώση των παραγγελιών του στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή μειώθηκαν κατά 5%.

Το χειρότερο όμως από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Siemens αφορά την κάμψη των νέων παραγγελιών στη Γερμανία. Μειώθηκαν κατά... 44% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι! Αλλά ο κ. Σόιμπλε και φυσικά η πολιτική προϊσταμένη του, καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δεν μοιάζουν να ανησυχούν.

Καυχώνται για το επίτευγμα να συγκρατήσουν την τελευταία δεκαετία τις αυξήσεις μισθών στο 20% στη Γερμανία (ένα επίτευγμα όχι τόσο δικό τους όσο των προκατόχων τους, των κυβερνήσεων του Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ακρίβεια). Και τιμωρούν τους Νοτιοευρωπαίους εταίρους τους, για την αύξηση των εισοδημάτων τους κατά 80% που πέτυχαν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η ελληνική. Χωρίς διαθέσιμο εισόδημα, όμως, καφετιέρα δεν αγοράζουν ούτε οι Γερμανοί. Κινδυνεύουν να αρχίσουν να δοκιμάζουν τίποτε πιο πρωτόγονες κι εξωτικές λύσεις καφέ, όπως ας πούμε ο ελληνικός.
 

Δέκα συμβουλές στους νέους ηγέτες της Κίνας

Τι προτείνουν πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και καλλιτέχνες
Δέκα συμβουλές στους νέους ηγέτες της Κίνας
Επαρση σημαίας στην πλατεία Τιανανμέν, υπό το «βλέμμα» του Μεγάλου Τιμονιέρη Μάο Τσετούνγκ, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του κινεζικού ΚΚ. (AP Photo/Vincent Yu)
 
Τί συμβουλή θα δίνατε στους νέους ηγέτες της Κίνας, αυτούς που θα αναδειχθούν στο τιμόνι της οικονομικής υπερδύναμης από το τρέχον 18ο Συνέδριο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ; Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης , ο λογαριασμός του tweeter για θέμα συζήτησης («hashtag») #chinaadvice - με θέμα «δώστε μιά συμβουλή στους νέους ηγέτες της Κίνας» - συγκέντρωσε πολλές συμμετοχές από πρόθυμους συμβουλάτορες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κ.ά. Ιδού οι συμβουλές που έδωσαν δέκα από τους συμμετέχοντες στο εν λόγω hashtag.

Χουνγκ Χουάνγκ

Διευθύντρια περιοδικού μόδας, κόρη του προσωπικού διερμηνέα και δασκάλου αγγλικών του Μάο Τσετούνγκ

«Υπηρετήστε τον λαό»

'Αι Γουέι Γουέι

Κινέζος εικαστικός και αρχιτέκτονας, επικριτής του καθεστώτος του Πεκίνου

«Στη νέα εποχή ελπίζω να μπορώ να χρησιμοποιώ το Ιντερνετ και το Weibo (κινεζικό δίκτυο microblogging) ελεύθερα. Ελπίζω οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον μου να μπορούν να καταπέσουν μέσω μιας ανεξάρτητης δικαστικής διαδικασίας. Ελπίζω ότι δεν θα με παρακολουθούν, δεν θα με κάνουν να σιωπήσω, δεν θα με εξαφανίσουν. Ελπίζω ότι δεν θα δεχθούν απειλές η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Ει δυνατόν, επιστρέψτε μου το διαβατήριό μου, το οποίο μου επιτρέπει να επικοινωνώ, να εκθέτω το έργο μου και να ταξιδεύω ελεύθερα. Μήπως οι προσδοκίες μου για τη νέα εποχή ακούγονται σαν πολυτέλεια; ».

Μάο Γιούσι

Νεοφιλελεύθερος Κινέζος οικονομολόγος, 83 ετών, ζει στις ΗΠΑ

«Τέσσερα πράγματα ελπίζω να κάνει η νέα ηγεσία. Πρώτον, να διαλύσει τις κομματικές νομοθετικές επιτροπές και να εγκαθιδρύσει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεύτερον, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους ή να τους χορηγήσει αμνηστία καταργώντας και τα στρατόπεδα εργασίας. Τρίτον, να επιτρέψει την ελευθερία του λόγου διακόπτοντας τον κυβερνο-έλεγχο και τον έλεγχο του υπουργείου Προπαγάνδας επί των εκδοτικών οίκων. Και τέταρτον, να ανοίξει τον φάκελο του Μάο Τσετούνγκ: επιτρέψτε στον κινεζικό λαό να μάθει τί πραγματικά έκανε ο Μάο»


Γκρέγκ Μπράουν

Πρόεδρος της εταιρείας Motorola Solutions

«Η κινεζική ηγεσία έχει ήδη υποδείξει πολλούς στόχους, ανάμεσά τους την ανάγκη για αύξηση της τοπικής κατανάλωσης, την μείωση του ρόλου του κράτους σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, την μεγαλύτερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να αναπτυχθεί η καινοτομία. Ολα αυτά θα ωφελήσουν την οικονομία της Κίνας, αλλά θα βελτιώσουν και το πεδίο δράσης των αμερικανικών εταιρειών. Μία έγκαιρη και ισχυρή δήλωση υπέρ αυτών των στόχων θα έστελναν ένα θετικό και σοβαρό σήμα τόσο στα τοπικά όσο και στα διεθνή ακροατήρια»

Χου Σιτζίν

Διευθυντής της εφημερίδας Global Times, αγγλόφωνης έκδοσης της Λαϊκής Ημερησίας

«Νομίζω ότι η Κίνα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις, διότι έχει προβλήματα όχι μόνο από το παρελθόν αλλάκαι προβλήματα που δημιουργούνται στη διαδικασία της ανάπτυξης. Η χώρα διαθέτει και τις ικανότητες και το πάθος για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, κυβερνητικές και πολιτικές. Τα κινεζικά ΜΜΕ γίνονται σταδιακά όλο και πιο ανοικτά, αλλά [ ...] δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα γίνουν όπως τα δυτικά ΜΜΕ, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον».

Ορβιλ Σελ

Διευθυντής του Κέντρου Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Asian Society

«Χρειάζεται μία κίνηση που να δείχνει ότι οι νέοι ηγέτες επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κίνας. Θα μπορούσε να είναι μία ανακοίνωση ότι ήρθε η ώρα για την απομάκρυνση του πορτρέτου του προέδρου Μάο από την πλατεία Τιανανμέν και για την ταφή του λειψάνου του κάπου αλλού. Θα έδειχνε ότι η νέα κινεζική ηγεσία είναι έτοιμη να απαλλαχθεί από ένα βάρος του παρελθόντος».

Γιον Χάντσμαν

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα

«Στην κορυφή της «λίστας με όσα πρέπει να κάνει» («to do list») η νέα ηγεσία είναι το να επιβάλει την αλλαγή και την υπευθυνότητα σε ένα κόμμα που μιαάζει αναχρονιστικό και δρα αναχρονιστικά στον σημερινή υπερ-δικτυωμένο κόσμο».

Χένρι Πόλσον

πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs

«Με σωστή διαχείριση, η επικείμενη - τα επόμενα 20 χρόνια -, πρωτοφανής εσωτερική μετανάστευση 350 εκατομμυρίων ανθρώπων στα αστικά κέντρα της Κίνας θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη. Αυτό όμως συνοδεύεται από μεγάλες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις για τους Κινέζους και για τον πλανήτη. Η Κίνα έχει την ευκαιρία να γίνει παγκόσμια ηγέτιδα στις καθαρές τεχνολογίες και την αστικοποίηση».

Ντάι Κινγκ

Δημοσιογράφος, ακτιβίστρια για το περιβάλλον, ζει στο Πεκίνο

«Τί υπάρχει παρακάτω; Μόνο δύο πιθανότητες. Είτε το κόμμα-κράτος καταρρέει, με αφορμή κάποιο περιστατικό, είτε οι ηγέτες της Κίνας ακολουθούν το παράδειγμα του προέδρου της Ταϊβάν Τσιανγκ Τσινγκ-κούο ( γιού του εθνικιστή Τσιανγκ Κάι-σεκ ) που βασικά είπε: ''Εντάξει, είμαι δικτάτορας, αλλά είμαι ο τελευταίος. Ήρα δικτατορικά τις απαγορεύσεις στα ΜΜΕ και στη δράση των πολιτικών κομμάτων, φροντίζω για την κοινωνία και εγγυώμαι την αφετηρία μιας συνταγματικής δημοκρατίας''».

Τσεν Γκουανγκτσένγκ

Νομικός, αντικαθεστωτικός, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ

«Ελπίζω ότι οι νέοι ηγέτες θα επιβάλουν στα μέλη του ΚΚ να κερδίζουν το ψωμί τους με τις δικές τους δυνάμεις, όχι εις βάρος του λαού, της χώρας και της διακυβέρνησης. Τους παρακαλώ το 18ο Συνέδριο να είναι το τελευταίο που ξοδεύει τα χρήματα του κράτους σαν να είναι χρήματα του κόμματος. Επιτέλους, πώς μπορείς να συμμορφώνεις τους άλλους αν δεν μπορείς καθόλου να συμμορφωθείς ο ίδιος ;»
 
 

Η «αφανής» επανάσταση στην εκπαίδευση

Το Μνημόνιο 3 δεν περιέχει «σκοτεινά σημεία» για σοβαρές αντιπαραθέσεις
Η «αφανής» επανάσταση στην εκπαίδευση
 
Στον χώρο της Παιδείας γίνεται μια «αφανής» επανάσταση κυρίως στον χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, καθώς αλλάζουν όλα και απελευθερώνεται η αγορά. Στον τομέα αυτόν και με εξαίρεση τις αντιδράσεις των φροντιστών που δεν κατάφεραν να κρατήσουν το επάγγελμά τους «κλειστό», το Μνημόνιο 3 δεν περιέχει «σκοτεινά σημεία» ή διατάξεις που θα προκαλέσουν σοβαρές αντιπαραθέσεις.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες από ό,τι στο παρελθόν (διαφορετικές κτιριολογικές προδιαγραφές και έκδοση μόνο μιας άδειας) να δημιουργηθούν μεγάλοι οργανισμοί εκπαίδευσης στους οποίους θα συλλειτουργούν σχολεία, ΙΕΚ, φροντιστήρια, προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης για ενηλίκους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί, εφόσον διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και προσωπικό, να λειτουργεί τις απογευματινές ώρες παρέχοντας φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές και άλλων σχολείων ή προγράμματα για ενηλίκους.

Αντιθέτως, στη δημόσια εκπαίδευση οξεία ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να τους μεταθέτει υποχρεωτικά ανάλογα με τις ανάγκες των σχολείων και όχι την προτίμηση και τις αιτήσεις τους, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με τα δώρα που «κόπηκαν» από τα εισοδήματά τους, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον χώρο των δασκάλων και των καθηγητών.

Στα πανεπιστήμια, από την άλλη πλευρά, μπαίνει επιτέλους στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», με δεδομένη και την υποχρηματοδότηση των ανωτάτων ιδρυμάτων τα τελευταία δύο χρόνια, το θέμα της διαχείρισης των οικονομικών τους και της απλοποίησης στη διαχείριση των αποθεματικών τους. Ετσι τώρα οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως και το 40% των κονδυλίων των λογαριασμών έρευνας για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών τους.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι διοικήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είχαν φθάσει στα δικαστήρια και είχαν απειληθεί οι προσωπικές τους περιουσίες επειδή χρησιμοποίησαν τα κονδύλια αυτά (τα οποία επιτρεπόταν να διατεθούν αυστηρά και μόνο για την έρευνα) για την κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών σε περιόδους υποχρηματοδότησής τους.

Τα κολέγια

Κρίσιμη είναι και η επέκταση του νόμου περί αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας και αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, η οποία έχει προκαλέσει ήδη την οξύτατη αντίδραση της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

Με τα σχετικά άρθρα προστίθεται στην ελληνική νομοθεσία ο όρος «επαγγελματική ισοδυναμία», ο οποίος αφορά τα επαγγέλματα που δεν είναι ακόμη νομοθετικά κατοχυρωμένα στη χώρα μας (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, Μάρκετινγκ, Δημοσιογραφία κ.ά.).

Οπως ορίζει ο νόμος, οι πτυχιούχοι αντίστοιχων επαγγελμάτων με πτυχία κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και σπουδές στην Ελλάδα, θα μπορούν να πάρουν επαγγελματική ισοτιμία, να έχουν δηλαδή τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στην αγορά εργασίας με τους κατόχους πτυχίων ελληνικών πανεπιστημίων αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Πρόκειται για συνέχεια του αρχικού νόμου περί «αναγνώρισης» των κολεγίων που έδινε την αντίστοιχη επαγγελματική ισοτιμία στους πτυχιούχους των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων στη χώρα μας (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί κ.λπ.).


Οι βασικές αλλαγές

Ιδιωτική εκπαίδευση:

- Απελευθερώνονται οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και δημιουργούνται ευρύτεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί (μπορούν να συλλειτουργούν σε ίδιους χώρους, αλλά σε διαφορετικές ώρες, σχολεία, φροντιστήρια, ΙΕΚ, προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης για ενηλίκους)

- Μία και μοναδική άδεια στη βάση νέων κτιριολογικών προδιαγραφών θα δίνεται από το καλοκαίρι του 2013 σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης (ενοποιούνται άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας)

- Επανέρχεται ο όρος «κολέγια» και ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των μη νομοθετικώς ρυθμιζομένων επαγγελμάτων. Σε αυτά αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ως ισότιμα με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ


Τι αλλάζει για τους εκπαιδευτικούς

- Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης θα μετατίθενται πλέον υποχρεωτικά ανά σχολείο όχι με βάση τις αιτήσεις τους, αλλά βάσει των αναγκών που προκύπτουν
- Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα γίνεται κάθε τρία χρόνια
- Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απολύονται από ένα ιδιωτικό σχολείο δεν θα απορροφώνται πλέον αυτόματα σε δημόσιο σχολείο όπως ίσχυε πριν

Τι αλλάζει στα πανεπιστήμια

- «Λύνονται» τα χέρια των διοικήσεων των πανεπιστημίων στη διαχείριση των οικονομικών τους. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν κονδύλια της επιτροπής ερευνών για τις λειτουργικές τους ανάγκες
- Προχωρά ταχύτατα το σχέδιο «Αθηνά» για αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς ανανεώθηκε ως το καλοκαίρι του 2013 η θητεία του νυν Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) που θα πλαισιώσει τον νέο πρόεδρό της κ. Ευάγγελο Κουφουδάκη

 

Σόιμπλε: Παγκόσμιο καθήκον η μείωση του χρέους

Ζήτησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση από την G20
Σόιμπλε: Παγκόσμιο καθήκον η μείωση του χρέους
 
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση στις χώρες της G20 ζήτησε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εν όψει της διάσκεψης των ηγετών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στο Λος Κάμπος του Μεξικού την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Σόιμπλε δήλωσε πως απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και η ανάπτυξη στις χώρες της G20.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η «μείωση του χρέους είναι ένα παγκόσμιο καθήκον» και κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να επωμισθούν την ίδια ευθύνη που ανέλαβε η Ευρώπη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στη σταθερότητα.
Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως η Ισπανία είναι σε καλό δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις και είπε πως βλέπει σημάδια μείωσης των ανισορροπιών, ωστόσο αναφερόμενος στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε πως δεν θα προχωρήσει έως ότου η εποπτεία των τραπεζών γίνει πλήρως λειτουργική.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=482147

Πού έπεσαν έξω κυβερνήσεις και τρόικα ή όταν ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του

Τρία χρόνια αποτυχίας των μνημονίων - Τι λέει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Πού έπεσαν έξω κυβερνήσεις και τρόικα ή όταν ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του
 
Σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του μοιάζει το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής για τα τρία χρόνια που πέρασαν με την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Το απίθανο έλλειμμα 15% του ΑΕΠ που εμφάνισε η κυβέρνηση Παπανδρέου για το 2009 και οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο και το πρώτο πακέτο μέτρων την Ανοιξη του 2010 σε συνδυασμό με την 100% αποτυχία αντιμετώπισης της παραοικονομίας και την άρνηση της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων, πυροδότησαν το φαύλο κύκλο «νέων ελλειμμάτων - νέων μέτρων - βαθύτερης ύφεσης» που συνεχίζεται βυθίζοντας την οικονομία σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδο.

Στην αποτίμηση των πολιτικών των δύο μνημονίων που εφαρμόστηκαν ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα, είναι αφιερωμένο ξεχωριστό κεφάλαιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση στο τι έφταιξε για τη αποτυχία των δημοσιονομικών στόχων και οδήγησε στην ανάγκη ενός νέου ακόμη πιο σκληρού μνημονίου για την περίοδο 2013 - 2016, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή.
Σ΄αυτό, το τεχνικό κείμενο, δεν προκύπτει η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα «πώς θα βγούμε από την κρίση» αλλά περιγράφεται ανάγλυφα πώς βυθιστήκαμε σ΄αυτή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2010 κι ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,66 δισ. ευρώ(!) ενώ το 2011 τα νέα μέτρα και η αβεβαιότητα περί παραμονής ή εξόδου από το ευρώ οδήγησαν στη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,1% προκαλώντας έκρηξη της ανεργίας.
Εφέτος η ανεργία, το κύμα συνταξιοδοτήσεων και η συρρίκνωση για τρίτη χρονιά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οδηγούν σε βαθύτερο σημείο την οικονομία και σε αποτυχία το τελευταίο πρόγραμμα παρ΄ότι αυτό υπογράφηκε και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου μόλις τον περασμένο Μάρτιο.
Αναλυτικά οι ειδικοί προσέγγισαν το θέμα ως εξής:
2010: Υφεση 4,9%, έλλειμα 9,1%

«Το έτος 2010 παρουσιάστηκε σημαντική απόκλιση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού Κεντρικής Κυβέρνησης, παρά τα μισθολογικά και άλλα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά το έτος αυτό για την μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων (έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ -10,7% έναντι προϋπολογισθέντος -9,1%).
Από τεχνικής άποψης, η ανωτέρω απόκλιση οφείλεται:
• στην υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3.601 εκατ. ευρώ,
• στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 4.665 εκατ. ευρώ,
• στην υστέρηση των εσόδων του ΠΔΕ, λόγω των μειωμένων εισροών από την ΕΕ κατά 759 εκατ. ευρώ,
• στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1.846 εκατ. ευρώ,
• στην αρνητική επίδοση των άλλων υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1.465 εκατ. ευρώ,
• στην αρνητική επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ προς τα κάτω κατά 3,9% σε ονομαστικούς όρους, λόγω της ύφεσης».
2011: Υφεση 7,1% - ανεργία στο 17,3%
«Οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το κλείσιμο του έτους 2011 καταρτίστηκαν ή αναθεωρήθηκαν, με Νόμο, τρεις φορές. Την πρώτη φορά με τον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου του 2010, τη δεύτερη φορά τον Ιούνιο του 2011 με την ψήφιση του ΜΠΔΣ και την τρίτη φορά το Νοέμβριο του 2011 με την αναθεώρηση του ΜΠΔΣ. Ο λόγος για τις συνεχείς αυτές αναθεωρήσεις ήταν η μεγάλη ύφεση στην οποία βυθίστηκε η ελληνική οικονομία που έφθασε το -6,1% σε ονομαστικούς όρους του ΑΕΠ (7,1% σε σταθερές τιμές).
Η απόκλιση μεταξύ του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης το 2011 που ανήλθε σε -9,4% σε σύγκριση με το στόχο του ΜΠΔΣ του Ιουνίου 2011 (-7,3%), έφθασε τις 2,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκρινόμενη με το στόχο του αναθεωρημένου ΜΠΔΣ του Νοεμβρίου του 2011 που ήταν 9,0% η απόκλιση ήταν 0,4%, που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ.
Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσπάθεια των 28,4 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΜΠΔΣ του Ιουνίου του 2011 είχε ιδιαίτερα εμπροσθοβαρή χαρακτήρα (23,7% των συνολικών μέτρων λήφθηκαν το 2011) με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομίας και την κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 17,3%, σε σύγκριση με 12,5% το 2010.
Επίσης μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές σημαντικά έναντι των προβλεπομένων, ενώ μειώθηκε και η επίδοση των υπόλοιπων υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2011, η Ελλάδα εμφάνισε το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ (-9,4%) μαζί με την Ισπανία, με την Ιρλανδία να εμφανίζει το υψηλότερο (-13,4%) και να ακολουθεί τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο (-8,0%)».

2012: Υφεση 7%, ανεργία στο 25%
«Οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το κλείσιμο του έτους 2012 επίσης καταρτίστηκαν ή αναθεωρήθηκαν, με Νόμο, δύο φορές. Την πρώτη φορά με τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2011 και τη δεύτερη φορά το Φεβρουάριο του 2012 με τη ψήφιση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. Ο λόγος για τις συνεχείς αυτές αναθεωρήσεις ήταν η μεγάλη ύφεση στην οποία βυθίστηκε η ελληνική οικονομία που έφθασε το -7,0% σε ονομαστικούς όρους του ΑΕΠ.
Στόχος του Προϋπολογισμού του 2012 ήταν η συνέχιση της δραστικής μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός αρχικά ιδιαίτερα φιλόδοξου Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης που αποσκοπούσε στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος Γενικής Κυβέρνησης ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Κύριοι άξονες της προσπάθειας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ήταν ο περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών και η μεγαλύτερη απόδοση των κρατικών πόρων.
Στην πράξη, αποδείχτηκε ότι η πολύ βαθύτερη ύφεση έκαναν τον αρχικό στόχο για το 2012 ανεδαφικό, επαναπροσδιορίζοντάς τον σε -1,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία ήταν υπερδιπλάσια της προβλεφθείσας στον Προϋπολογισμό του 2012, επηρεάζει δυσμενώς τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές και αυξάνει τις κοινωνικές παροχές του κράτους π.χ. επιδόματα ανεργίας.
Η παραπάνω αρνητική τάση οδήγησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης των φορολογικών εσόδων εντός του 2012, όπως:
• τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από 12.000 σε 5.000 ευρώ και τον περιορισμό φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου,
• την κατάργηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος κατά 10% πλέον του αφορολόγητου ορίου με την συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων,
• την επέκταση των τεκμηρίων φορολόγησης για το σύνολο των φορολογούμενων,
• τη συνεχιζόμενη είσπραξη της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011, • την εξίσωση από τον Οκτώβριο του 2012 του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης και κίνησης στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου (diesel) κίνησης που ίσχυε μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2012.
Σε όρους εσόδων και δαπανών Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης η απόκλιση από τους στόχους που είχε θέσει ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2012 μπορεί να αναλυθεί ως εξής:
Από το σκέλος των εσόδων και συγκεκριμένα από τις μειωμένες κατά 4.115 εκατ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων εσόδων σε ταμειακή βάση σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις 2012 του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού.

Βασικοί παράγοντες αυτής της αναθεώρησης είναι:
• Οι χαμηλότερες εισπράξεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε σχέση με τις εκτιμώμενες για το 2012 κατά την κατάρτιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, καθώς η δυνατότητα που δόθηκε στους φορολογούμενους να πληρώσουν σε 7 δόσεις τον φόρο εισοδήματος είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά ποσών στο πρώτο δίμηνο του 2013. Επιπλέον, μέρος της εκτιμώμενης θετικής επίπτωσης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για το εισόδημα των φυσικών προσώπων στις 5.000 ευρώ αποτυπώνεται τελικά με την μορφή μειωμένων επιστροφών φορολογικών εσόδων.
• Οι σημαντικά μειωμένες εισπράξεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, λόγω της επίπτωσης της συνεχιζόμενης ύφεσης στα αποτελέσματα των νομικών προσώπων.
• Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη της είσπραξης του φόρου εισοδήματος έτους 2012 και η επέκταση της πληρωμής του σε 5 δόσεις, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος αυτού να εισπραχθεί εντός του 2013.
• Η σημαντική υστέρηση των εισπράξεων του ΦΠΑ, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της μειωμένης φορολογικής βάσης στο 2012 και της προς τα κάτω αναθεώρησης των μακροοικονομικών δεικτών, οδηγεί σε καθοδική προσαρμογή των προβλέψεων 2012 κατά 597 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό.
• Οι χαμηλότερες του αναμενόμενου εισπράξεις μη φορολογικών εσόδων.
Από το σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού μικρή σχετικά απόκλιση εκτιμάται ότι θα έχουν οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη καθώς και οι λειτουργικές δαπάνες.
Παρ' όλα αυτά μεγάλες αποκλίσεις εκτιμώνται στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (-1.070 εκατ. ευρώ) που οφείλονται στις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στη χαμηλή εισπραξιμότητά τους, καθώς και στην αυξημένη παροχή επιδομάτων ανεργίας, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης. Για τους ίδιους λόγους σχετικά μειωμένα είναι και τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ».
 

Ελί Κοέν: «Δεν είναι του ευρώ η κρίση, αλλά της διακυβέρνησης»

Σημαντική ομιλία του γνωστού οικονομολόγου στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Ελί Κοέν: «Δεν είναι του ευρώ η κρίση, αλλά της διακυβέρνησης»
 
Mια βαρυσήμαντη διάλεξη με θέμα «Ευρώ: Μια κρίση διακυβέρνησης» έδωσε, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου ο διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος Ελί Κοέν.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο πρόεδρος του οποίου, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, παρουσίασε το διακεκριμένο ομιλητή, συζήτησε μαζί του και συντόνισε το διάλογο με το κοινό που ακολούθησε.

Όπως επισήμανε ο κ. Κοέν, η σημερινή πρωτόγνωρη κρίση δεν πρέπει να θεωρείται «κρίση του ευρώ», αφού το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα παραμένει ισχυρό και η ισοτιμία του με το δολάριο είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με την εποχή που καθιερώθηκε.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να ορίζεται ως «κρίση χρέους» γιατί το μέγεθος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης είναι κατώτερο από τα αντίστοιχα αμερικανικά, ιαπωνικά ή βρετανικά μεγέθη. Δεν είναι, τέλος, «κρίση ανταγωνιστικότητας», αφού το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης είναι σχεδόν ισοσκελισμένο.

Είναι, πάνω και πέρα απ' όλα αυτά, μια σοβαρή κρίση διακυβέρνησης η οποία αποκαλύπτει τον προβληματικό θεσμικό σχεδιασμό του Μάαστριχτ και έχει ως οικονομικό υπόβαθρο την απόκλιση ανάμεσα στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά και του Νότου. Είναι επιτατική ανάγκη, λοιπόν, να ξανασκεφτούμε την αρχιτεκτονική των θεσμών της ευρωζώνης.

Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), και μέλος του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Sciences Po Paris (CEVIPOF), ο Ελί Κοέν, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και έργων όπως του Nouvel age du capitalisme (2009), και του Penser la crise (2010), στο οποίο προτείνει εφικτά σενάρια εξόδου από την κρίση, καθώς και την αξιολόγηση νέων προσπαθειών ρύθμισης και τη μέτρηση των κινδύνων που επηρεάζουν τις οικονομίες μας.

Η διάλεξη του Ελί Κοέν ήταν ενταγμένη στον κύκλο των εκδηλώσεων με τίτλο «ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2012 - Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγές: Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πάντα;» που διοργανώνει φέτος το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε πολλές ελληνικές πόλεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς.
 

Α. Ανδρεάδης: Μόνο με ιδιώτες η «Marketing Greece»

Η εταιρεία προώθησης του εκληνικού τουρισμού θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 1,2 εκατ. ευρώ
Α. Ανδρεάδης: Μόνο με ιδιώτες η «Marketing Greece»
Στο 11ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» συζητήθηκαν και διερευνήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το Υπουργείο Τουρισμού/ΕΟΤ και τις Περιφέρειες.
 
Την πρόθεση του ιδιωτικού τομέα να χρηματοδοτήσει με ίδια μέσα την εταιρία μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού «Marketing Greece», στην οποία σχεδιαζόταν αρχικά να συμμετέχει και το Δημόσιο με ποσοστό 30%, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης.

«Δεν χρειάζεται το Δημόσιο να βάλει χρήματα. Θα τα βάλει όλα ο ιδιωτικός τομέας»,
δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του Συνδέσμου «Marketing Greece - αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ποιοτική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας» την Τρίτη, απευθύνοντας πρόσκληση να συμμετέχουν στο σχήμα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ).
Στόχος είναι η εταιρία να έχει ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2012 και να είναι σε πλήρη ανάπτυξη το 2014. Για τη χρηματοδότηση θα γίνει Roadshow με στόχο να συγκεντρωθεί ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδιωκόμενη σύνθεση θα είναι ο ΣΕΤΕ με ποσοστό 60% - 65%, το ΞΕΕ με 30% και η ΕΔΕΕ με 5% - 10%. Η τροποποίηση του σχήματος θα πρέπει να γίνει με νέα ρύθμιση. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι περίπου διπλάσιο από τα εννέα μέλη που προβλεπόταν, καθώς σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κλαδικών φορέων ενώ η εταιρία θα στελεχωθεί με δέκα άτομα.
Την ανάγκη συνεργιών και συνεργασίας επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Ν. Καραχάλιος, εστιάζοντας κυρίως στις εμπορικές δραστηριότητες, τις οποίες ο Οργανισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει, εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος 113. Την ίδια ώρα τόνισε ότι «ο ΕΟΤ δεν είναι ο ΕΟΤ που θέλουμε» και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός «ή θα αλλάξει ή δεν θα έχει νόημα ύπαρξης», δίνοντας χρονικό περιθώριο ενός χρόνου για την απαραίτητη αναδιοργάνωση. Επανέλαβε επίσης την πρόταση για ημι-μόνιμο γενικό γραμματέα με θητεία τριών έως πέντε ετών.
Θετική στην πρόσκληση του ΣΕΤΕ ήταν η ανταπόκριση της ΕΔΕΕ, με τον πρόεδρό της κ. Δ. Μαύρο να επισημαίνει την ανάγκη για θεματική προβολή, εκτιμώντας ότι η μελέτη Bordas, για το Σχέδιο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού μπορεί να αποτελέσει τη βάση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά την πρόταση του ΣΕΤΕ, θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι «χωρίς επικαλύψεις και ανταγωνισμούς» σε σχέση με τον ΕΟΤ και το αντικείμενο να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Υπέρ της συλλογικής συμμετοχής και της διακομματικής συναίνεσης στη στρατηγική, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) κ. Κ. Λαμπρινόπουλος.
Στο πλαίσιο του καθορισμού του ρόλου και της λειτουργίας της εταιρίας, προβλέπεται να υπογραφεί «Μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ του ΣΕΤΕ του υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του ΞΕΕ, εφ' όσον συμμετέχει, το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις «γκρίζες ζώνες». «Θα περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να συμμετέχει το Δημόσιο όταν έχει τα χρήματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι «έως τότε θα δουλέψουμε στενά για να κάνουμε πράγματα που ο ΕΟΤ δεν μπορεί να κάνει». Η εταιρία, που αποτελεί στόχο του ΣΕΤΕ από τον Δεκέμβριο του 1997, θα ξεκινήσει με τη δημιουργία ενός website που θα παρέχει πλήρη εμπορική παρουσίαση της χώρας, πωλήσεις τουριστικών υπηρεσιών και κέντρο τύπου, ενώ παράλληλα θα χτιστεί και ένα δίκτυο δημοσίων σχέσεων σε βασικές αγορές όπως Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Ρωσία.

«Οι πρώτοι μήνες θα είναι κρίσιμοι»,
υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης, υποστηρίζοντας ότι μέσα σ' αυτό το διάστημα θα φανεί η αποτελεσματικότητα του εργαλείου και η σχέση με τον ΕΟΤ και το υπουργείο.
Νωρίτερα η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη υπογράμμισε ότι «η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι το όχημα που μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενη στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των διαδικασιών θεωρήσεων εισόδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πετύχουμε το 2013 μια απλούστευση των διαδικασιών για τη βίζα», επισημαίνοντας τα οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό από την πολιτική εφαρμογή προσωρινών μέτρων που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι. Η ίδια πρόσθεσε ότι έως το 2020 ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμό 3% - 5% τον χρόνο και εστίασε στην πολιτική ανάπτυξης από τη θάλασσα («γαλάζια ανάπτυξη»), καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η Επιτροπή θα προχωρήσει σε Ανακοίνωση - Πλαίσιο για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό, με αντίστοιχη χρηματοδοτική στήριξη. Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε στη συνεργασία Αδριατικής - Ιονίου και την προοπτική κοινής προώθησης τουριστικών πακέτων στην περιοχή, με συνέργιες τόσο μεταξύ κρατών αλλά και περιφερειών.
Κλείνοντας το συνέδριο η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη επισήμανε την «επείγουσα ανάγκη» για έναν «νέο ΕΟΤ» προσθέτοντας ότι «προχωρούμε σε ριζική αναδιάρθρωση του Οργανισμού με στόχο την καλύτερη λειτουργία του», με αναδιοργάνωση των γραφείων εξωτερικού και τον εκσυγχρονισμό της ελεγκτικής διαδικασίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Αναφερόμενη στη συνεργασία με τον ΣΕΤΕ σημείωσε ότι «θα πρέπει να χτίσουμε μια νέα σχέση συνεργασίας» και «το αμέσως επόμενο διάστημα ΣΕΤΕ, ΕΟΤ και υπουργείο, θα προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα πεδία συνεργασίας και το κατάλληλο σχήμα που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς μας», ενώ προανήγγειλε τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική της χώρας, η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.