Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Χρυσό και για τον Μάρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης


Μετά τον επίσης χρυσό Λευτέρη Κοσμίδη και τον χάλκινο Λευτέρη Πετρούνια
Χρυσό και για τον Μάρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης
εκτύπωση  
Όσιγεκ, Κροατία 
Μετά τον Λευτέρη Κοσμίδη που πρώτευσε στις ασκήσεις εδάφους και τον Λευτέρη Πετρούνια που βγήκε τρίτος στους κρίκους ήρθε και η σειρά του Βλάσση Μάρα να ανέβει στο βάθρο στο Όσιγεκ της Κροατίας. Και μάλιστα ο Ελληνας γυμναστής πάτησε στο ψηλότερο σκαλί κατακτώντας το χρυσό στο μονόζυγο στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

H συνολική του βαθμολογία στον τελικό ήταν 16.000. Δεύτερος έμεινε ο Γάλλος Κουσερά (15.575) και τρίτος ο Γερμανός Μπρετσνάιντερ (15.450).

Με αυτό τον τρόπο ο 29χρονος αθλητής μας, έδειξε ότι είναι πανέτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Ενα χρυσό κι ένα ασημένιο ο απολογισμός του Σαββάτου στην Κροατία
Ένα χρυσό και ένα ασημένιο ήταν ο απολογισμός του Σαββάτου για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στο Όσιγεκ της Κροατίας. Ο Λευτέρης Κοσμίδης πρώτευσε στις ασκήσεις εδάφους και ο Λευτέρης Πετρούνιας βγήκε τρίτος στους κρίκους.

Ο Κοσμίδης επικράτησε στις ασκήσεις εδάφους με 15,550 βαθμούς. Ισοβάθμησε με τον Βρετανό Ντάνιελ Πέρβις (15,550 β.), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Χιλιανός Ενρίκε Τομάς Σεπούλβεδα Γκονζάλες (15,475 β.).

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε την 3η θέση στον τελικό των κρίκων με 15,625 βαθμούς. Νικητής αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι (15,875 β.), ενώ 2ος ήταν ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (15,675 β.).

Η Βάσω Μιλλούση στους ασύμμετρους ζυγούς κατετάγη 4η με 13,400 βαθμούς. Πρώτη ήταν η Κριστίν Λι από τον Καναδά (14,475 β.), δεύτερη η Μάρτα Πίχαν-Κούλεσα από την Πολωνία (13,800 β.) και τρίτη η Γιάνα Σικούλοβα από την Τσεχία (13,575 β.). Η Μιλλούση θα λάβει μέρος την Κυριακή και στον τελικό της δοκού ισορροπίας.


http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=455374&h1=true

Μόναχο: Καθυστερεί το «ναι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο


Οι Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να το πουν, ζητούν αναπτυξιακά μέτρα για τις αδύναμες χώρες
Μόναχο: Καθυστερεί το «ναι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Στάινμαϊερ δηλώνει την Κυριακή ξεκάθαρα πως «το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης στην Μπούντεσταγκ ως τα τέλη του Μαΐου δεν θα τηρηθεί πια με κάνενα τρόπο»

Μέτρα προώθησης της ανάπτυξης για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ζητούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να δώσουν το -απαραίτητο- «ναι» στην κύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τη γερμανική Βουλή, καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα Μέρκελ.

Το ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερυπερασπίστηκε μάλιστα τον «μελλοντικό Γάλλο πρόεδρο Ολάντ», όπως είχε χαρακτηριστικά, στην επίθεση Μέρκελ, υποστηρίζοντας πως η θέση Ολάντ για εμπλουτισμό του Συμφώνου με ένα «Σύμφωνο Ανάπτυξης» είναι αυτονόητη.

Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο Στάινμαϊερ δηλώνει την Κυριακή ξεκάθαρα πως «το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης στην Μπούντεσταγκ ως τα τέλη του Μαΐου δεν θα τηρηθεί πια με κάνενα τρόπο».

Το Σύμφωνο πρέπει να περάσει με πλειοψηφία δύο τρίτων, και άρα οι ψήφοι του SPD είναι απαραίτητοι. «Η κυρία Μέρκελ πρέπει να κάνει μια προσέγγιση στην αντιπολίτευση», επισήμανε, προσθέτοντας ότι βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στις προτάσεις του SPD σχετικά με το σύμφωνο που είχαν υποβληθεί πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι συνομιλίες της αντιπολίτευσης με την Μέρκελ για το σύμφωνο μπορεί να καθυστερήσουν ως το φθινόπωρο, αν και ανέφερε επίσης ότι θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, την 13η Μαΐου.
Το SPD στήριξε τις πολιτικές της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά αναλυτές επισημαίνουν πως τελευταία υιοθετεί μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση ενόψει των κρατιδιακών εκλογών και των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών το 2013.

Όπως και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της ΓαλλίαςΦρανσουά Ολάντ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών, την 6η Μαΐου, το SPD ζητεί να υπάρξουν περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να εξισορροπηθούν οι πολιτικές λιτότητες που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ.

Καλεί ακόμη να επιβληθεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην πληγείσα από την κρίση ευρωπαϊκή περιφέρεια, πιο ευέλικτη χρήση των διαθεσίμων κεφαλαίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και να αυξηθούν τα ποσά που μπορεί να δανείζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Ο Στάινμαϊερ επέκρινε την επίθεση Μέρκελ στον Ολάντ ως «πολικά ανόητη και ανάρμοστη». Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε, συμφωνούν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και Κομισιόν πως για να σταθεί στα πόδια της η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αρκεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αλλά χρειάζεται και ένα «Σύμφωνο Ανάπτυξης». «Ο μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ» είπε χαρακτηριστικά ο Στάινμαϊερ «δεν προτείνει τίποτε διαφορετικό».

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ζημίες 1 δισεκ. ευρώ για το ΙΚΑ από τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες


Ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το χρόνο η ζημιά του ΙΚΑ, από τις παράνομες αποκλειστικές στα δημόσια νοσοκομεία.




Αιφνιδιαστική επιχείρηση σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής πραγματοποίησαν χθες βράδυ, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) του ΙΚΑ. Στόχος της επιχείρησης ήταν ο εντοπισμός αδήλωτης ή παράνομης εργασίας ανθρώπων που εκτελούσαν χρέη αποκλειστικού νοσοκόμου.
Το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό της εικόνας του τοπίου που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι ελεγκτές κατέγραψαν 106 ανασφάλιστες αλλοδαπές που δεν διέθεταν τη σχετική άδεια, πιστοποιητικά υγείας ή νομιμοποιητικά έγγραφα.
Οι αποκλειστικές, που εργάζονταν νόμιμα, δεν ξεπερνούσαν τις δέκα, ενώ και στα οκτώ νοσοκομεία διαπιστώθηκε ότι τα γραφεία προϊσταμένων βάρδια, δεν τηρούσαν στοιχεία παρουσίας των παράνομων αλλοδαπών στους θαλάμους των ασθενών.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις 35.000 αποκλειστικές και αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι, σήμερα, άνεργοι. Τα στελέχη του Ιδρύματος εκτιμούν ότι οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες ξεπερνούν τις 200.000. Στην πλειοψηφία τους, είναι γυναίκες από τις βαλκανικές χώρες, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Η ζημιά για το ΙΚΑ, μόνον από αυτήν τη δραστηριότητα, υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το μήνα και στα 1,2 δισ. ευρώ ευρώ το χρόνο.
Η «έφοδος» των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του ΙΚΑ ξεκίνησε στις 10 το βράδυ, ταυτόχρονα σε όλα τα νοσοκομεία και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.
Η «έφοδος» των επιθεωρητών στο «Ιπποκράτειο» και το «Αλεξάνδρα»
Στο Ιπποκράτειο, στο οποίο εξελίσσεται εφημερία, ο έλεγχος ξεκινά από τη Β' Παθολογική κλινική. Η προϊσταμένη του ορόφου δηλώνει άγνοια, και φεύγει «για να βρει τις άδειες», αλλά δεν επανέρχεται.
Οι ελεγκτές εντοπίζουν δύο παράνομες αποκλειστικές στον όροφο και οκτώ, συνολικά, στο νοσοκομείο. Δεν έχουν άδεια και είναι ανασφάλιστες. Δεν φορούν υγειονομικές μπλούζες, μιλούν ελάχιστα ή καθόλου ελληνικά, δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.
Στους επιθεωρητές δηλώνουν ότι δεν είναι νοσοκόμες, αλλά «κάνουν παρέα στη γιαγιά», ή «ζουν με τον παππού τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, οι εκπρόσωποι του σωματείου των αποκλειστικών μας δείχνουν τον χώρο με τα επείγοντα, που, σιγά σιγά, γεμίζει από τέτοιες «νοσοκόμες». Αύριο- εξηγούν- θα είναι διπλάσιες ή και περισσότερες.
Η ίδια κατάσταση και στο γειτονικό «Αλεξάνδρα». Εδώ, η προϊσταμένη της βάρδιας είναι παρούσα. Συνοδεύει και «διευκολύνει» τους επιθεωρητές. Έτσι, η επιχείρηση ολοκληρώνεται σχετικά γρήγορα. Η προϊσταμένη, εκτιμά ότι η υγεία των ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά η ίδια δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό. Ούτε το νοσοκομείο, υποστηρίζει, εφόσον οι «αποκλειστικές» δηλώνουν συγγενείς των ασθενών. Εντοπίζονται, συνολικά, επτά παράνομες αποκλειστικές.
Στο μεταξύ, το κύκλωμα ενημερώνεται. Στο «Λαϊκό», οι ελεγκτές εντοπίζουν επτά «αποκλειστικές», αλλά πάνω από 30 έχουν προλάβει να διαφύγουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο «Σωτηρία», όπου οι κλινικές στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια.
Τα κλιμάκια των επιθεωρητών θα καταγράψουν άλλες επτά περιπτώσεις στο «Αττικό», 12 στο «Κρατικό» της Νίκαιας, 24 στο «Κρατικό» της Αθήνας, 11 στο Σισμανόγλειο και 30 στο «Σωτηρία».
Και στα δυο νοσοκομεία υπήρχαν κάρτες, στα τραπεζάκια των διαδρόμων: «Έμπειρη νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φροντίδα ασθενών με 50 ευρώ, για 12 ώρες». Οι κάρτες, σε όλα τα νοσοκομεία, ήταν τυπωμένες με την ίδια γραμματοσειρά και είχαν βγει από την ίδια μηχανή. Άλλαζαν, μόνο τα κινητά τηλέφωνα. Ονόματα, πουθενά.
«Η κατάσταση αυτή έχει προκύψει εδώ και πέντε χρόνια αλλά ειδικά, τον τελευταίο χρόνο, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Θανάσης Βασιλάκης και συμπληρώνει: «Είναι όλες ανεκπαίδευτες. Κάποιες εργάζονται σαν οικιακές βοηθοί στα σπίτια των ασθενών και τους ακολουθούν στο νοσοκομείο. Άλλες, σε σπίτια νοσοκομειακών γιατρών, που τις διευκολύνουν «για να βγάλουν ένα μεροκάματο». Τις περισσότερες φορές, πάντως, πρόκειται για οργανωμένα γραφεία ευρέσεως εργασίας που επιδιώκουν να κερδίσουν περισσότερα από τη «μαύρη» εργασία. Οι επαγγελματίες νοσηλευτές έχουμε σπουδάσει, έχουμε εξετασθεί για λοιμώδη νοσήματα και έχουμε πάρει σχετική άδεια από την αρμόδια νομαρχία».
Οι αξιωματούχοι του ΙΚΑ πιστεύουν ότι αυτά τα γραφεία διακινούν τις ίδιες ανασφάλιστες και παράνομες αλλοδαπές και σε άλλους χώρους «υγειονομικού ενδιαφέροντος», πρακτική που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τους ασθενείς. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα αυτά, χωρίς, τουλάχιστον, την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων.
«Έχω δει με τα μάτια μου «αποκλειστική» να κάνει «αναρρόφηση» σε ασθενή, χωρίς γάντια και με τα ρούχα που φόραγε στο λεωφορείο» λέει στο ΑΜΠΕ, η Ε.Μ., που εργάζεται νόμιμα ως αποκλειστική νοσηλεύτρια τα τελευταία 16 χρόνια. Ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει την ελληνική υπηκοότητα. Ζήτησε, όμως, να μη γίνει γνωστό το όνομά της, για να μη κινδυνέψει η ίδια ή συγγενείς της που ζουν στο εξωτερικό. «Σε άλλες περιπτώσεις, έχω δει να κάνουν μπάνιο στον χώρο νοσηλείας και να κυκλοφορούν στον θάλαμο με την πετσέτα, να τρώνε από το ίδιο πιάτο με τον ασθενή ή να κοιμούνται μαζί του. Άλλοτε πλένουν τους ασθενείς όλου του θαλάμου, με το ίδιο ζευγάρι γάντια ή χωρίς γάντια» προσθέτει.
«Οι συγγενείς δεν ανησυχούν;», είναι η εύλογη ερώτηση.
«Επαναπαύονται στο νοσοκομείο. Αλλά τι μπορεί να κάνει το νοσοκομείο, όταν στη βραδινή βάρδια υπάρχουν το πολύ δυο νοσηλεύτριες στον κάθε όροφο; Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς αυτοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Για τα πέντε μεροκάματα που καταφέρνω να κάνω τον μήνα, καταβάλω εισφορές 128 ευρώ. Σαν σωματείο, τα έχουμε καταγγείλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν βγαίνει κάτι» λέει η Ε.Μ.
«Χρειάζεται αυστηροποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιβάλεται πρόστιμο στον εργοδότη» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων και προσθέτει ότι, εκτός των άλλων, οι παράνομες αλλοδαπές λυμαίνονται και το υγειονομικό υλικό των ιδρυμάτων.
Οι έλεγχοι του ΙΚΑ θα συνεχιστούν, ενώ για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης, που διατάχθηκε τον περασμένο μήνα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Κ. Σημίτης: Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση στην Ευρωζώνη


Αρθρο - παρέμβαση στον Guardian
Κ. Σημίτης: Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση στην Ευρωζώνη

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επιχειρούν να δώσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο οικονομολόγος και καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο τους στον Guardian.

Το άρθρο έχει τίτλο «Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση στην Ευρωζώνη. Ναι, η χώρα μου ήταν η σπίθα, που απλώς αποκάλυψε τις δομικές αδυναμίες εντός της ευρωζώνης».
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθεί στα κριτήρια σύγκλισης, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα: τη δημοσιονομική, νομισματική και εισοδηματική πολιτική, καθώς και την ευρεία ιδιωτικοποίηση τραπεζών και των δημόσιων επιχειρήσεων.
Αναφέρεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από 12,5% του ΑΕΠ το 1993 σε 2,5% το 1999, και με βάση αυτά τα οικονομικά στοιχεία εγκρίθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι η απόδοση της χώρας ήταν θετική και σε άλλα κριτήρια σύγκλισης, όπως ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος, και υπογραμμίζεται ότι η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ελήφθη έπειτα από ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της χώρας και με βάση τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.
Στο άρθρο επισημαίνεται, επίσης, ότι παρά την αυστηρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, που ήταν απαραίτητες προκειμένου να μειωθούν το δημόσιο έλλειμμα και ο πληθωρισμός, οι ρυθμοί ανάπτυξης παρουσίασαν βελτίωση και από τα αρνητικά επίπεδα του 1993, το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 4% στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2007.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο ισχυρισμός πως η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, δηλώνει αν όχι υποκρισία, τουλάχιστον άγνοια, καθώς -ακόμα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία- το έλλειμμα του 1999 έφτασε στο 3,1% του ΑΕΠ (από 2,5%), δηλαδή χαμηλότερο από τα αντίστοιχα αναθεωρημένα ελλείμματα των άλλων κρατών μελών, που αξιολογήθηκαν με βάση τα στοιχεία του 1997 και τα οποία οδήγησαν στην δημιουργία της Ευρωζώνης το 1999.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=454995

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Πάνω από 51% η συνταγογράφηση γεννόσημων τις 3 πρώτες εβδομάδες


Τα στοιχεία συζητήθηκαν σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ
Πάνω από 51% η συνταγογράφηση γεννόσημων τις 3 πρώτες εβδομάδες

Στοιχεία για τις 3 πρώτες εβδομάδες που εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στον ΕΟΠΥΥ.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι βάσει των 10 πρώτων δραστικών ουσιών, την πρώτη εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51% γενόσημα φάρμακα, ενώ την 2η και την 3η εβδομάδα εφαρμογής συνταγογραφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα.

Τα στοιχεία συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ενημέρωσε για το ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων έναντι των πρωτοτύπων κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει των 10 πρώτων δραστικών ουσιών.


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=454742

Μνημονιακοί, αντιμνημονιακοί και ο Τρικούπης


Οι εκλογές του 1890 επεφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη στον τότε πρωθυπουργόΧαρίλαο Τρικούπη. Η οικονομική πολιτική του βασιζόταν στην αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα σιτηρά και σε δανεισμό με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να εκτοξευτεί από το 66,3% του ΑΕΠ το 1886 στο 159,2% του ΑΕΠ το 1890 (τα στοιχεία προέρχονται από το οικονομικό αρχείο των καθηγητών Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff). Αυτό αύξησε τη λαϊκή δυσφορία με αποτέλεσμα οι εκλογές να αναδείξουν πρωθυπουργό τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη o οποίος απλά διακήρυττε ότι το πολιτικό του πρόγραμμα ήταν «το αντίθετον του κυρίου Τρικούπη».
Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και σήμερα. Από τη μία πλευρά, τα αντιμνημονιακά κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές με πολιτικό πρόγραμμα «το αντίθετον του Μνημονίου». Από την άλλη πλευρά, τα μνημονιακά κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές υποσχόμενα ότι το υπάρχον μνημόνιο τυγχάνει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης έτσι ώστε το σημερινό επίπεδο της ανεργίας (περίπου 21%) να μην αυξηθεί περαιτέρω. Διαμορφώνεται μία αδυναμία στην διαμόρφωση συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων τα οποία, μετά από συνεχόμενα έτη ύφεσης, να μπορέσουν να οδηγήσουν την χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Οι μεν μνημονιακοί αδυνατούν να εξηγήσουν ποιοί τομείς του μνημονίου χρήζουν ρεαλιστικής επαναδιαπραγμάτευσης. Οι δε αντιμνημονιακοί, στον βαθμό που προκρίνουν την επιστροφή στη δραχμή ως την πιο ενδεδειγμένη λύση, αδυνατούν να εξηγήσουν τα συγκεκριμένα βήματα με τα οποία (α) θα βγούμε εκτός ευρώ (β) θα επιστρέψουμε στη δραχμή (γ) τι οικονομικά μέτρα θα ληφθούν για αυτή τη μετάβαση και (δ) ποιες θα είναι οι πρακτικές συνέπειες τις υποτίμησης του καινούργιου νομίσματος.
Και οι μεν και οι δε θα μπορούσαν να διδαχθούν από τη οικονομική μας ιστορία. Το Φεβρουάριο του 1824, οι Ελληνες της επανάστασης προέβησαν στη σύναψη εξωτερικού δανείου ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών και διάρκειας 36 ετών με επιτόκιο 5%, εγγύηση όλα τα δημόσια έσοδα και υποθήκη την εθνική γη. Από το δάνειο παρακρατήθηκαν τόκοι δύο ετών, προμήθεια και έξοδα με αποτέλεσμα ένα άνευ προηγουμένου «κούρεμα» μεταφραζόμενο σε καθαρή εισροή μόνο 280.000 λιρών σε ελληνικά χέρια (τα οικονομικά στοιχεία προέρχονται από πρόσφατη συγγραφική μελέτη του Νικόλαου Σοϊλεντάκη). Αν και αντελήφθησαν τους εξαιρετικά επαχθείς όρους του δανείου, οι Ελληνες απέτυχαν να επαναδιαπραγματευθούν με ουσιαστικό τρόπο το συναφθέν δάνειο. Επιπλέον, λόγω του εν εξελίξει (από τον Οκτώβριο του 1823) εμφυλίου, καθυστέρησε η καταβολή των δόσεων του δανείου κάτι που με τη σειρά του κάθε άλλο παρά ωφέλησε τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμη πηγή γνώσεων και προβληματισμού για όλους μας εν μέσω εκλογών και κυβερνητικών ζυμώσεων που θα επακολουθήσουν.

Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool και ο Θεόδωρος Παναγιωτίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Βατοπαίδι, τα όρια της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης


Το βιβλίο του εισαγγελέα που ερεύνησε τη σκανδαλώδη υπόθεση και παραιτήθηκε
Βατοπαίδι, τα όρια της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Την πρωτοφανή παρέμβαση του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδάστο έργο των εισαγγελέων που ερευνούσαν τη σκανδαλώδη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου επαναφέρει και φωτίζει από τις σελίδες του βιβλίου του «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ Πολιτική - Δικαιοσύνη» ο πρώην εισαγγελέας και νυν δικηγόρος κ. Ηλίας Κολιούσης.

Πρόκειται για τον έναν εκ των δύο εισαγγελέων εφετών - η έτερη ήταν η κυρία Ελένη Σωτηροπούλου - οι οποίοι διερεύνησαν την υπόθεση και καθώς «σκόνταψε» σε ευθύνες υπουργών «έκλεισαν» τη δικογαφία προκειμένου να τη διαβιβάσουν στη Βουλή.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ καθώς είχε φροντίσει να φράξει το δρόμο, όπως αναφέρεται και στην ενδιαφέρουσα διήγηση, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς. 

«Χονδροκομμένα επιχείρησε να κατευθύνει την πορεία της διαδικασίας για το Βατοπέδι, με στόχο να αποκλειστεί η έρευνα για τυχόν ευθύνη υπουργών», αναφέρεται στο βιβλίο το οποίο θα παρυσιαστεί την Τετάρτη στις 19:30 στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου.

Ο κ. Κολιούσης ο οποίος αμέδως μετά παραιτήθηκε και σήμερα ασκεί δικηγορία θέτει και απαντά σε ερωτήματα για τα οποία όλοι νομίζαμε ότι ξέραμε τις απαντήσεις οι οποίες όμως δοκιμάστηκαν ισχυρά μετά από όσα επιχειρήθηκαν και τελικά επιτεύχθηκαν εκείνες τις ημέρες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Είναι άραγε ο εισαγγελέας ανεξάρτητος λειτουργός της Δικαιοσύνης ή μήπως κυβερνητικός υπάλληλος που οφείλει υπακοή στους ανωτέρους του; Συμβάλλει στην ποινική δίκη, επδιώκοντας την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίαςή στοχεύει στην ικανοποίηση σκοπιμοτήτων; Έχει ιδιαίτερη υποχρέωση - κατά την άσκηση των καθηκόντων του - υπακοής στο ισχύον Σύνταγμα ή μήπως προέχει η υποχρέωση συμμόρφωσης σε άνωθεν οδηγίες;»

Ο κ. Κολιούσης δεν χαρίζεται φυσικά ούτε στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κύριο Κυριάκο Καρούτσο στον οποίο καταλογίζει «οβιδιακή μεταμόρφωση» καθώς ξέχασε το Σύνταγμα και τους νόμους για να ταυτιστεί με τον κ. Γ. Σανιδά. 

Αξίζει να παρατεθούν αυτούσια τα όσα ο κ. Κολιούσης γράφει αντί προλόγου:

«Βατοπέδι ή Βατοπαίδι; Μάλλον Βαλτοπέδι.
Οχι... σε καμιά περίπτωση των μοναχών.
Βαλτοπέδι της Δημόσιας Διοίκησης και μόνον αυτής!!!
Υπάρχει ευθύνη των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας;
Ε... ΟΧΙ.
Ασφαλώς και ΟΧΙ.
Αυτοί απλώς υπογράφουν!!!
Η Δικαιοσύνη;
Να ασχοληθεί μόνο με τους συνήθεις υπόπτους, τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μόνο μ΄ αυτούς!!!
Τα μέλη της Κυβέρνησης ποτέ δεν παρανομούν.
Απλώς... παραπλανώνται!!!»

Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου είναι οι Μανώλης Γλέζος,  συνταξιούχος ειρηνοδίκης Πέτρος Θεοδώρου,  δημοισιογράφος Κώστας Βαξεβάνης,  εκδότηςΓιώργος Δαρδάνος και ο ίδιος ο συγγραφέας, δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας κ. Ηλίας Κολιούσης. 



http://www.tovima.gr/society/article/?aid=454643

Ποιές είναι οι κινεζικές αξίες για τον 21ο αιώνα ;


ΤΟ ΒΗΜΑ - The Project Syndicate

Δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς στα σοβαρά σήμερα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα κυριαρχήσει στον κόσμο του 21ου αιώνα. Αυτό θα το εξασφαλίσουν η ιλιγγιώδης οικονομική ανάπτυξη, η τεράστια εσωτερική αγορά, οι μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές, την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, και ο ισχυρός στρατός της. Αυτό σημαίνει ότι, με πολιτικούς και οικονομικούς όρους, εισερχόμαστε στον αιώνα της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αλλά πώς θα μοιάζει αυτός ο κόσμος; Διακρίνουμε την ισχύ που θα διαμορφώσει την γεωπολιτική του δομή, αλλά σε ποιές αξίες θα βασιστεί η άσκηση αυτής της ισχύος;
Η επίσημη πολιτική των «Τεσσάρων Εκσυγχρονισμών» (βιομηχανικού, γεωργικού, στρατιωτικού, και επιστημονικού - τεχνολογικού) στην οποία βασίστηκε η άνοδος της Κίνας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 δεν έχει δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, επειδή λείπει ακόμη ο «πέμπτος εκσυγχρονισμός» - δηλαδή η επικράτηση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας του νόμου.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αντιτίθεται σφόδρα στον πολιτικό εκσυγχρονισμό, επειδή δεν θέλει να χάσει το μονοπώλιο στην εξουσία. Και εδώ επιστρέφουμε στην έννοια των «ασιατικών αξιών», η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σινγκαπούρη και την Μαλαισία. Αλλά μέχρι σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, η σημασία της παραμένει ασαφής.
Στην ουσία, η έννοια «ασιατικές αξίες» έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την αυταρχική εξουσία, ευθυγραμμίζοντάς την με την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό, με την αυτονομία να ορίζεται σαν διαφοροποίηση από την Δύση και τις αξίες της.
Ετσι, «οι ασιατικές αξίες» δεν είναι καθολικές νόρμες, αλλά μάλλον μια στρατηγική αυτοσυντήρησης. Η σημασία τους είναι κρίσιμη, επειδή θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα μιας παγκόσμιας δύναμης και τον τρόπο με τον οποίον θα συμπεριφερθεί απέναντι σε άλλες, πιο αδύναμες χώρες.
Το οικονομικό και πολιτικό μοντέλο των ΗΠΑ και της Δύσης, με τα ατομικά δικαιώματα και την ανοιχτή κοινωνία, αποδείχθηκε το καλύτερο όπλο στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι ΗΠΑ επικράτησαν όχι εξαιτίας της στρατιωτικής υπεροχής τους, αλλά εξαιτίας της ήπιας ισχύος και επειδή η ηγεμονία τους δεν βασιζόταν στον καταναγκασμό, αλλά κατά μεγάλο μέρος στη συναίνεση.
Ποιόν δρόμο θα διαλέξει η Κίνα; Αν και η Κίνα δεν αποποιήθηκε ποτέ τον αρχαίο και αξιοθαύμαστο πολιτισμό της, οφείλει την άνοδό της στην υιοθέτηση του σύγχρονου δυτικού μοντέλου του εκσυγχρονισμού - αυτό ήταν το τεράστιο επίτευγμα του Ντενγκ, ο οποίος έθεσε τη χώρα στη σημερινή τροχιά της, πριν από τρεις δεκαετίες.
Αλλά το κρίσιμο ερώτημα του πολιτικού εκσυγχρονισμού, του εκδημοκρατισμού, παραμένει αναπάντητο.
Εθνικά συμφέροντα, και κάποιες φορές η εξουσία από μόνη της, παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίον οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εφαρμόζουν αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυριαρχία του νόμου, η δημοκρατία, και ο πλουραλισμός.
Ομως αυτές οι αξίες δεν είναι απλώς μια ιδεολογική βιτρίνα για τα δυτικά συμφέροντα. Είναι πράγματι καθολικές, ιδίως τώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Η συνεισφορά της Ασίας - και ιδίως της Κίνας - στην ανάπτυξη αυτής της δέσμης καθολικών αξιών δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη. Είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει, εφόσον ο «πέμπτος εκσυγχρονισμός» οδηγήσει στην πολιτική μεταμόρφωση της Κίνας. Η πορεία της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης θα διαμορφωθεί κατά σημαντικό βαθμό από τον τρόπο με τον οποίον θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Ο Γιόσκα Φίσερ ήταν υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας (1998-2005) και ιστορικό στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων.


http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=454584&h1=true

Ολλανδία: Στις 12 Σεπτεμβρίου οι εκλογές


Η βασίλισσα Βεατρίκη έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης
Ολλανδία: Στις 12 Σεπτεμβρίου οι εκλογές
Εκλογές στις 12 Σεπτεμβρίου συμφώνησαν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Χάγης, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε λόγω της άρσης στήριξης στον κυβερνητικό συνασπισμό από τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς (φωτογραφία) ( Πηγή: REUTERS)

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης και συμφώνησε στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος των ανακτόρων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε τη Δευτέρα καθώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα κόμματα που συναποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις περικοπές δαπανών 16 δισ. ευρώ, τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των Βρυξελλών να πραγματοποιήσει.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα και την επόμενη μέρα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο συμφώνησαν, στη διάρκεια συνεδρίασης, στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Ρούτε του συντηρητικού κόμματος VVD επιδιώκει συμβιβαστική συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα PvdA και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να περάσουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 14 έως 16 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου η Ολλανδία να μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΠΕ, όπως επιτάσσει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα αναμένεται να συνεχιστούν την Πέμπτη.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (VVD), τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και τους Ακροδεξιούς (PVV) καθώς ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (το οποίο δεν ανήκε στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά τον στήριζε), αποχώρησε απορρίπτοντας την ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας ως «παράλογη απαίτηση των Βρυξελλών».

Σε διπλή ύφεση «κύλησε» η Βρετανία


Συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2012
Σε διπλή ύφεση «κύλησε» η Βρετανία
εκτύπωση  

Στην ύφεση διολίσθησε πάλι η βρετανική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι ειδικοί αποδίδουν τη διπλή βουτιά «double dip» που κάνει η Βρετανία στην ύφεση (έπειτα από το «σκάσιμο» της αγοράς των τοξικών δανείων και της φούσκας των ακινήτων στα τέλη του 2008) στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών.

Η οικονομική συρρίκνωση ξεκίνησε το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2011, όταν το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 0,3 % σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, τρίτο τρίμηνο. Με την έλευση του νέου χρόνου το σκηνικό δεν άλλαξε καθώς, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2 % το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Η ανακοίνωση της πτώσης του βρετανικού ΑΕΠ από την Εθνική Στατιστική του Λονδίνου, ακολούθησε κάμψη της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων.

Ο οικονομολόγος της BNP Paribas Ντέιβιτ Τίνσλεϊ, προτού ανακοινωθεί η νέα διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας στην ύφεση, είχε δηλώσει ότι «ένας αρνητικός αριθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να αποτελέσει κακή είδηση και πολιτικό επίπεδο». Είχε αναφέρει επίσης ότι «σε περίπτωση που η οικονομία επιστρέψει σε ύφεση, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και ότι σ' αυτό θα συμβάλλει και η... Βασίλισσα Ελισάβετ! Διότι η επέτειος των 60 χρόνων της Ελισάβετ στον αγγλικό θρόνο, τον Ιούνιο, έχει κηρυχθεί δημόσια αργία.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι ο τζίρος των καταστημάτων που θα πωλούν αναμνηστικά της επετείου (όχι μόνο ανήμερα της επετείου, αλλά και για μήνες ολόκληρους) και εν γένει ο τζίρος από την «τουριστική ατραξιόν» του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, θα είναι τόσο μεγάλος που θα αντισταθμίσει μια ημέρα έκτακτης αργίας.

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 που η βρετανική οικονομία πέφτει σε διπλή ύφεση. Επίσης, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που βρίσκεται σε ύφεση αλλά διατηρεί το «τριπλό Α» και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Ο οίκος Standard & Poor's, μάλιστα, αξιολογεί την προοπτική της χώρας ως «σταθερή» (Moody's και Fitch την αξιολογούν ως «αρνητική»).

Αλλωστε, το κόστος δανεισμού της Βρετανίας έχει μειωθεί τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία από τους Financial Times, το επιτόκιο των 10ετών βρετανικών ομολόγων υποχώρησε στο 2,12% από 2,28% που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας «έκλεισε» το 2011 στο 10,4%.


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=454664