Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Υπερ-μηχανισμό» διάσωσης του ευρώ σχεδιάζουν Ε.Ε-ΔΝΤ-ΕΚΤ


Κατά τους FT, το ύψος του αποθεματικού διέρρευσε από τον Aμερικανό υπ. Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ένας «υπέρ-μηχανισμός» διάσωσης του ευρώ με πόρους 1.500 δισ. ευρώ σχεδιάζεται σε στενό κύκλο αξιωματούχων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστική είδηση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα των γερμανικών Financial Times.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, πρόκειται για τον συνδυασμό τριών μηχανισμών διάσωσης, το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία του οποίου έχει ήδη σχεδιαστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ύψος του αποθεματικού διέρρευσε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, έπειτα από σχετική συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, γεγονός που θεωρείται λογικό, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η συναίνεση των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Εκτιμάται πάντως ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να εγκριθεί στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου θα τεθεί και το ζήτημα του EFSF και του ESM, και να εγκριθεί τον Απρίλιο και από την Σύνοδο του ΔΝΤ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Η απειλή της Επιτροπείας πλανάται ξανά στην Ελλάδα


Του Νικου Xρυσολωρα
Δύο αιώνες σχεδόν μετά την ίδρυσή του, το ελληνικό κράτος κινδυνεύει να καταλήξει σήμερα εκεί ακριβώς απ’ όπου ξεκίνησε, δηλαδή σε καθεστώς εξωτερικής «Επιτροπείας». Υπενθυμίζεται ότι η καθοριστική παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, το 1827, διέσωσε μεν την Ελληνική Επανάσταση, που έπνεε τότε τα λοίσθια, αλλά το κρατίδιο που δημιουργήθηκε αδυνατούσε να επιβιώσει οικονομικά μετά τη λαίλαπα του πολέμου και να σταθεί στα πόδια του πολιτικά. Η δολοφονία του Καποδίστρια αποτελεί ίσως την πιο τρανή απόδειξη αυτής της αδυναμίας, όπως και η οικειοθελής αναζήτηση ξένων μοναρχών για να μας κυβερνήσουν.
Τον Ιανουάριο του 1833, ο ελληνικός λαός υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Οτο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίτελσμπαχ, στο Ναύπλιο, ενώ οι Βαυαροί αντιβασιλείς Αρμανσμπεργκ και Μάουρερ ανέλαβαν προσωρινά το έργο της συγκρότησης της νέας Ελλάδας σε «κανονικό» κράτος. Υπό μία έννοια, λοιπόν, ήταν οι πρώτοι «επίτροποι» που προσπάθησαν να συμμαζέψουν τα του οίκου μας, με αμφιλεγόμενα πάντως αποτελέσματα.
Αθέτηση υποχρεώσεων
Οι «Επιτροπείες» που ακολούθησαν τον 19ο αιώνα είχαν πάντοτε ως αφετηρία την εγκληματική κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών από εμάς τους ιδίους. Σημειώνεται ότι από τα 182 χρόνια της ιστορίας του, τα μισά σχεδόν, το ελληνικό κράτος τα έχει περάσει σε διαφόρων ειδών και κυμαινόμενης έντασης διαμάχες με τους δανειστές του, λόγω αθέτησης των συμπεφωνημένων υποχρεώσεών του.
Η πρώτη ελληνική στάση πληρωμών ξεκίνησε πριν καν γίνει κράτος η Ελλάδα, με τα αγγλικά δάνεια που δόθηκαν, με ληστρικό επιτόκιο και απίστευτες προμήθειες μεσαζόντων, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Χρειάστηκε μάλιστα να περάσει μισός αιώνας για να διευθετηθούν οι συγκεκριμένες οφειλές. Ακολούθησε η πτώχευση του 1843, από την οποία χρειάστηκε και πάλι να περάσουν 17 χρόνια, ώστε να επέλθει συμφωνία με τους δανειστές της χώρας μας. Η δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, όμως, δεν διήρκεσε για πολύ. Η επεκτατική πολιτική των κυβερνήσεων Τρικούπη και Δηλιγιάννη, η παντελής διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ο άκρατος δανεισμός και οι ανάγκες χρηματοδότησης της «Μεγάλης Ιδέας» οδήγησαν σε νέα στάση πληρωμών, το 1893. Νέες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με τους εξαγριωμένους δανειστές μας, οι οποίες όμως εξελίσσονταν αργά, αφού η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά βιαζόταν να τους ξεπληρώσει.
Η «ράθυμη» αντιμετώπιση του προβλήματος του εξωτερικού δημοσίου χρέους έλαβε τέλος όταν ξέσπασε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Μετά τη συντριπτική της ήττα, η Ελλάδα προσέτρεξε στις Μεγάλες Δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τόσο οι παλαιές υποχρεώσεις της, όσο και οι πολεμικές αποζημιώσεις στην Υψηλή Πύλη καλύφθηκαν μέσω νέου δανεισμού. Αυτή τη φορά, όμως, οι δανειστές μας ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ετσι επιβλήθηκε για πρώτη φορά καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ). Εκτός του γεγονότος ότι οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου εισέπρατταν απευθείας προσόδους από τα κρατικά μονοπώλια (αλατιού, τσιγαρόχαρτου, σπίρτων κ.λπ.), υιοθετήθηκαν επίσης μέτρα αυστηρότατης λιτότητας, καθώς και αποπληθωριστικές πολιτικές, που είχαν ως συνέπεια να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση, να ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές και να ξεκινήσει η πρώτη μαζική μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.
Νέοι πολιτικοί
Μολονότι ο ΔΟΕ οδήγησε τελικά στη δημοσιονομική εξυγίανση, η επίπονη αυτή διαδικασία είχε ως άμεση συνέπεια τον αφανισμό όλων των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων. Μέσα από τις στάχτες της Επιτροπείας, ανέτειλε και το νέο άστρο της ελληνικής πολιτικής: ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η εξαντλημένη Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση των Προσφύγων. Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούσαν, το πρωτοφανές εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, χάρη και στην καθοριστική συνδρομή της Κοινωνίας των Εθνών. Εν τούτοις, μετά τους πολέμους και το Προσφυγικό, ακολούθησε το Μεγάλο Κραχ, δίνοντας έτσι το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία. Το 1932 είχαμε λοιπόν και νέα χρεοκοπία, αλλά και νέα μακρά περίοδο διαβούλευσης με τους δανειστές μας, η οποία συνεχίστηκε και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε καθεστώς άτυπης επιτροπείας τέθηκε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και κατά διάρκεια του Εμφυλίου, ενώ οι παρεμβάσεις των δύο υπερδυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας μας συνεχίστηκαν έως τη μεταπολίτευση. Από το 1981 που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Ελλάδα, όπως και όλοι οι εταίροι της άλλωστε, εκχώρησε εθελοντικά τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμβάλει στη διαδικασία της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ηπείρου μας. Μολονότι η αυτονομία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής περιορίστηκε ακόμη περισσότερο με την ένταξή μας στην ΟΝΕ, η σημερινή συγκυρία είναι η πρώτη κατά την οποία φαίνεται να ξυπνούν τα φαντάσματα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

«Ξεκόλλησε» το Μουσείο


ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ Η «ΣΤΕΓΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

Τα συνεργεία δουλεύουν στο φουλ. Οι εργασίες έχουν μπει σε ρυθμό. Και όπως όλα δείχνουν, το άστεγο, αλλά δραστήριο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα έχει επιτέλους έτοιμη τη δική του στέγη το φθινόπωρο του 2013, ώστε τον Ιανουάριο του 2014 να υποδεχθεί και τους πρώτους επισκέπτες στη μόνιμη έδρα του.
Τέσσερις Ολυμπιάδες και μισή - ή, πιο απλά, 14 χρόνια - θα έχουν περάσει από τη στιγμή που το παλιό εργοστάσιο Φιξ της Λεωφόρου Συγγρού μετατράπηκε σε - προσωρινή τότε - στέγη του νεοσύστατου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) έως τη στιγμή που το κουφάρι με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Τάκι Ζεννέτου θα είναι ένα σύγχρονο μουσείο 18.200 τ.μ. με 8.100 τ.μ. εκθεσιακών χώρων που θα απλώνεται σε τέσσερις ορόφους και οκτώ επίπεδα.
Ενοποιημένοι χώροι, έπιπλα από κόριαν, είσοδος απευθείας και από τον σταθμό του Μετρό Συγγρού-Φιξ, πέτρινη πρόσοψη με οθόνη νερού επί της Καλλιρρόης (ως υπόμνηση της κοίτης του Ιλισού) και μια εντελώς διάφανη επί της Συγγρού, όπου οι περαστικοί θα βλέπουν τους επισκέπτες να ανεβοκατεβαίνουν, όπως έβλεπαν κάποτε τους εργάτες της ζυθοποιίας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου που για να μετατραπεί σε μουσείο θα αντληθούν 27 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 3,5 εκατ. ευρώ από Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 9 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.
«Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουν δουλέψει πάρα πολλοί άνθρωποι, και το οποίο διεκόπη αρκετές φορές για διάφορους λόγους, αλλά με την άγρυπνη δουλειά της κ. Καφέτση (σ.σ. διευθύντρια του ΕΜΣΤ) και του κ. Αλιβιζάτου (σ.σ. πρόεδρος ΔΣ του ΕΜΣΤ), αλλά και των ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο ξεκίνησε και πάλι και προχωρά σε γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην πόλη», τόνισε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος που περιηγήθηκε χθες στο υπό ανακατασκευή κτίριο.
Στο υπόγειο θα υπάρχει μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Στο ισόγειο το φουαγιέ θα φιλοξενεί πωλητήριο, βιβλιοθήκη, καφέ και επιπλέον χώρο περιοδικών εκθέσεων. Στο μεσοπάτωμα προβλέπεται αμφιθέατρο και χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ στους δυο επόμενους ορόφους θα εκτεθούν τα 700 έργα των μόνιμων συλλογών. Στον τέταρτο όροφο θα βρουν τη θέση τους εμβληματικά και μεγάλης κλίμακας έργα - όπως το «Fix It» της Μόνα Χατούμ με υλικά του παλιού εργοστασίου - το εστιατόριο με θέα τον Παρθενώνα κι ένας χώρος για πολιτιστικές - κοινωνικές εκδηλώσεις.
«Το ότι μέσα στην περίοδο κρίσης που περνάμε άρχισε και πάλι η κατασκευή του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φαντάζει ουτοπικό αλλά είναι αληθινό. Είναι ένα σημάδι ζωής και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και μεγάλη ανακούφιση», επεσήμανε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Αννα Καφέτση, της οποίας η τέταρτη θητεία ανανεώνεται εντός των ημερών.

Συμπόρευση Βενιζέλου-Λοβέρδου για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ


Συνάντηση των δύο υπουργών και πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος.


Πολιτική πρωτοβουλία για συμπόρευση σχετικά με τη διεκδίκηση της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «θα πορευθούμε μαζί με τον Βαγγέλη, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσω τις προτάσεις μου για τη νέα φιλοσοφία που πρέπει να έχει το κόμμα».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «μπορούμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα. Μια νέα διαίρεση θα πήγαινε πολύ πίσω το ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία να αποτελέσει έναυσμα για να μπει τέλος στην εσωστρέφεια. Είναι υποχρέωσή μας να πορευτούμε μαζί για το ΠΑΣΟΚ, τη χώρα και τους πολίτες».
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Βενιζέλο, για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ήταν ενήμερος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
"Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει, όσο και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑΣΟΚ, σε ό, τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ Kαι εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον Οκτώβριο του 2009, ανέλαβε την υποχρέωση «να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα μέσα σε λίγους μήνες και στην πορεία αυτή το Κίνημα χτυπήθηκε και τραυματίστηκε» και πρόσθεσε ότι «είναι, όμως, ως Κίνημα ιδεών και ανθρώπων, χρήσιμο στην πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά. Μία, όμως, νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο πίσω."
Ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει στην δήλωσή του την αναγκαιότητα στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου «με τρόπο σαφή και έμπρακτο, καθώς αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον» τονίζοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την πιό καίρια και αποφασιστική μάχη της που θα δώσει αυτές τις ημέρες ως χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης».
«Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας το επιτρέψει, εντός των επομένων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής» καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Wall Street pays big to influence Washington


 @CNNMoney January 31, 2012: 2:19 PM ET
chart-lobbying.top.gif

WASHINGTON (CNNMoney) -- Financial industry spending to influence Washington topped $150 million for the second year in a row, with emphasis shifting to regulators of the Dodd-Frank reform law, according to watchdog groups.
Lobbying by investment firms hit $98 million, down a little from the record $101 million spent in 2010 when the Wall Street reform bill became law, according to the Center for Responsive Politics.
Big commercial banks, including those with Wall Street units, spent more in 2011 -- $61.5 million, up from the $56.6 million in 2010.
Combined, the two industry segments spent $159.5 million, up from $157.6 million the year before.
After lawmakers passed Dodd-Frank, ushering in unprecedented changes to the way Wall Street does business, financial firms turned their focus from Capitol Hill to the regulatory agencies.
"The Dodd-Frank bill was 2,300 pages long and created more than 240 rule-making procedures, so it's not surprising to see that Wall Street continued to spend at this level," said Lee Drutman, a data analyst for another watchdog group that tracks lobbying, the Sunlight Foundation. "These are really complicated, technical issues. And the more complicated it is, the more popular and powerful these lobbyists are."
Some of the biggest spenders were the Securities Industry and Financial Markets Association, which spent $5.2 million on lobbying, and the American Bankers Association, which spent $8.8 million, according to the report.
Among commercial banks, Wells Fargo (WFCFortune 500) spent $7.8 million, up from $5.4 million in 2010, and JP Morgan Chase (JPM,Fortune 500) spent $7.6 million, up from $7.4 million the year before.
Goldman Sachs (GSFortune 500) spent $4.4 million on lobbying in 2011, down slightly from $4.6 million in 2010, and Morgan Stanley (MS,Fortune 500) spent $2.4 million, below the $2.8 million spent the prior year.
Goldman Sachs, Morgan Stanley and Wells Fargo declined comment. Efforts to get comment from the Securities Industry and Financial Markets Association, the American Bankers Association, and JPMorgan Chase were not immediately successful.

Why Wall Street watchdogs won't bite

Wall Street's concerns in Washington included the amount of risk the mortgage industry might have to keep when buying and selling mortgages, and the amount in capital cushions banks must keep on hand to prevent another system-wide financial collapse.
Another big topic: Making derivative trades safer and more transparent.
The Treasury Department, the Federal Deposit Insurance Corp., the Securities and Exchange Commission and the Commodity Futures Trading Commission all reported dozens of in-person and over-the-phone teleconferences between staffers and financial firms or their attorneys in 2011, according to an analysis of the records by the Sunlight Foundation.
Goldman Sachs sent lobbyists and attorneys to the CFTC more than 30 times in 2011 to talk about complicated derivatives rules, according to commission records. Barclays got face time at the CFTC about 20 times in 2011. JPMorgan Chase got face time with CFTC staff 6 times, and Bank of America's Merrill Lynch logged 5 meetings.



One big concern for Wall Street banks last year was the Volcker rule, named for former Federal Reserve chief P
aul Volcker. That ruleaims to rein in how banks use their own accounts to chase profits -- so-called proprietary trading.
But the draft rule regulators are working on is easier on the banks than the originally proposed ban on proprietary trading.
The rule first got watered down in Congress. Regulators have also narrowed the rule to allow big banks to continue to hedge and make trades for clients looking to make big market bets. To top of page

Tables are turning on Greek debt deal (Πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα!)


The time for reaching a Greek debt deal is fast running out. That's one thing everyone can agree on here in Davos.

But what's less often noticed is that the balance of power around the negotiating table has also shifted lately; against the Eurozone institutions and politicians who most want to see a deal, and in favour of the Greeks themselves.
There are three reasons for this shift.
First, the need for more debt relief for Greece has become even more blindingly apparent.
Second, it has become clear that the official sector has to contribute if it's going to happen politely.
Finally, and more quietly, the Greek government has slashed its way to a primary budget surplus: as of now it is only borrowing money to pay off the debt. That could change things quite a bit.
Skyrocketing cost
Let me say a bit more about all of this.
To see the need for greater debt relief, you need only look at the skyrocketing cost of servicing Greek debt. For all the "cheap" loans flowing to Greece from the Europeans and the IMF, the Greek government had to pay 23% more in debt interest in 2011 than in 2010.
Forecasts for its total debt relative to GDP get revised up almost every week and look less and less plausible.
The second new reality follows directly from the first. To put it bluntly, the truth is slowly dawning that no "voluntary" arrangement to cut the value of debt held by the private sector is going to provide Greece with enough relief.
Either the haircut for the private sector has to be a lot more than 50%, in which case it is very unlikely to be classed as "voluntary" by any stretch of the meaning of that word, or the stock of debt that's part of the deal needs to grow to include bonds held by public sector institutions like the ECB, which has bought around €40bn (£34bn; $53bn) of them.
As we have seen this week, Germany and the ECB are still dead set against this.
They say it might not be legal under the Treaty. They also think, reasonably enough, that there's an important principle at stake. If the official sector runs into a burning building when the private sector are all running out, the rescuers shouldn't be the ones to get burned.
But, you might say, that is why firemen have trouble getting insurance. It's a dangerous line of work no matter how much protective clothing you have.
Maybe it's not fair, but if the Germans want their first - and supposedly last - foray into "private sector involvement" to happen in an orderly way, it's looking as though they're going to have to swallow some losses for the ECB, or find some other way for the public sector to be involved.
Ambitious debt reduction
You might ask why any of this strengthened the hands of the Greeks, as I suggested at the start.
One reason is that the IMF is now firmly behind a more ambitious debt reduction. As we have seen this week, the IMF's managing director is also on Greece's side pushing for public sector involvement in the deal.
But another key factor, which few seem to have tumbled to, is that the costs to Greece of the government walking away from the table and suffering a disorderly default have fallen noticeably since last summer, at least when compared to any plausible (orderly) alternative.
The key to this is to look at the Greek government's budget outturns for the second half of 2011, published earlier this month.
As Graham Turner of GFC Economics has noted, these show a real step-change in the effort to cut spending and actually collect more Greek taxes.
You'll remember it was the Greeks' inability to get a grip on spending or taxes in the first half of 2011 that caused the big overshoot in their deficit, and such paroxysms in Berlin and Brussels (not to mention the markets).
The primary budget - excluding debt interest payments - for the first 6 months of the year had a deficit of €5.1bn, which was almost exactly the same as the year before.
Tax revenues had fallen by more than 5%, year-on-year, and non-interest spending had risen by more than 8%.
That was when the fiscal equivalent of Eurozone special forces parachuted into Athens as part of the second rescue package, with EU tax officials seconded to the Greek finance ministry. If the numbers are to be believed, they have made a massive difference.
In the second half of 2011 the latest figures show tax revenues up 1.4% year on year and non-interest spending falling by an impressive 7.4%. As a result, the Greeks seem to have managed a 1.8bn euro primary surplus in that period: the overall deficit was still massive, but all that borrowing was going toward debt interest, not domestic spending.
Less terrifying
Here's why this matters: traditionally, countries that need a massive write-down of debt will try very hard to avoid a disorderly default when they are still borrowing from the markets to fund basic government services.
However, the balance of arguments shifts a bit, when they "only" need to raise money in the markets to service their debt. Further budget cuts, simply to pay investors their interest, are harder to defend politically. And the immediate fallout for basic services of losing access to the markets gets slightly less terrifying.
Don't get me wrong. If it happens, as so many people now expect, a full-blown Greek default would still be horrendous for its financial system, and its domestic economy - at least in the short run. (That's quite apart from the impact on its eurozone neighbours. I'm only thinking here about the implications for Greece.)
For all that, the balance of costs and benefits to Greece relative to the current path is not what it was years ago, when it's primary deficit was 5% or 6% of GDP.
And, let's face it, the stick-with-it scenario is not looking so hot either.
Earlier this week, the IMF's chief economist, Olivier Blanchard, spoke eloquently about the dangers of the crisis.
He noted that one of the more pernicious things about the current situation was that countries under pressure were doing the "right thing" in terms of budget cuts, but were not getting rewarded for it, either by the markets or by their supposed eurozone allies. That's more than unfair; it's dangerous.
The irony is that Germany's very emphasis on putting fiscal tightening before everything else has actually now put Greece in a stronger position to default.
If that is not what Angela Merkel intended to happen, she will almost certainly need to give some ground in these debt negotiations to prevent it. Assuming it is not already too late.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Free Thinking Zone: Το 2012 είναι σαν το 1949;


«Μπορούμε να υπερβούμε το ‘χάσμα’ και να συνεννοηθούμε για τα βασικά;» Η πρώτη καυτή συζήτηση του FREE THINKING ZONE την Τρίτη 31/1 στις 19:00. «Όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα μάς προκάλεσαν να επανεξετάσουμε και να επανερμηνεύσουμε πρώτα τι έγινε και μετά ποιοι είμαστε. Ζούμε μια εξίσωση που στο τέλος δεν βγαίνει, οπότε πρέπει να ψάξουμε από τη αρχή να βρούμε το λάθος. Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε.
@ Free Thinking Zone, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, ώρα 19:00 - (Σκουφά 64 και Γριβαίων). Εξάρχεια ή Κολωνάκι;
Στάθης Καλύβας, Σταύρος Λυγερός, Βασίλης Καραποστόλης, Θοδωρής Πελαγίδης
Συντονιστής ο Στράτος Σαφιολέας (@stratosathens)
Αμήχανοι και ταραγμένοι, επιδιωκούμε να εξοικειωθούμε με τα γεγονότα, να τα εκλογικεύσουμε συζητώντας εμμονικά: στο σπίτι, τις παρέες, τους χώρους δουλειάς, το διαδίκτυο, τα μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, δύο αντίθετα ερμηνευτικά σχήματα εισχώρησαν απότομα στην καθημερινότητά μας, πολύ πιο φρέσκα και γι’ αυτό πολύ πιο ισχυρά από την παραδοσιακή διάκριση δεξιάς – αριστεράς. Η διαφορά έγινε πλέον χάσμα που διαπερνά τις λέξεις και τα πράγματα:
Αντίσταση ή συμμόρφωση; Επίθεση ή συναίνεση; Χρωστάμε ή μάς χρωστάνε;Πληρώνουμε ή δεν πληρώνουμε ;Τα φάγαμε ή τα φάγανε;Εξέγερση ή χουλιγκανισμός; Δικαιοσύνη ή Αυτοδικία;Το μνημόνιο είναι παράνομο ή αναγκαίο;Οι αγανακτισμένοι ήθελαν να διατηρήσουν ή να αλλάξουν τα πράγματα; Είναι οργισμένοι ή βολεμένοι;Οι ξυλοδαρμοί βουλευτών είναι αδικαιολόγητοι ή ένα καλό μάθημα; Υπό τις σημερινές συνθήκες, πληρώνουμε ή δεν πληρώνουμε; Κούρεμα ή απεχθές χρέος; Χρωστάμε ή μας χρωστάνε; Οι διακοπές των παρελάσεων είναι αυθόρμητες η υποκινούμενες; Είναι λόγος υπερηφάνειας ή ντροπής; Οι νέοι που τα σπάνε είναι χούλιγκαν ή τα παιδιά μας;
Το θέμα της συζήτησης δεν είναι να αναπαράγουμε τον υποφώσκοντα διανοητικό εμφύλιο, αλλά να δούμε αν και πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε μετά από αυτόν. Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί με άνωθεν επιβεβλημένες αποφάσεις. Το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, με δεδομένες τις διαφορές μας. Και πριν από αυτό, αν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε, να βρούμε κοινούς τόπους, κοινές έννοιες, κοινά σημεία αναφοράς.
Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε.
Μπορούμε, με δεδομένες τις διαφορές μας, να υπερβούμε το χάσμα και να συμφωνήσουμε στα βασικά; Ελάτε να περάσουμε απέναντι.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντάνα στη σελίδα facebook και twitter του Free Thinking Ζοne και θα δεχόμαστε σε πραγματικό χρόνο την ερώτηση του κοινού για το πάνελ. O πρώτος και ο τελευταίος που θα στείλει την ερώτησή του θα κερδίσει υπογεγγραμμένα βιβλία των ομιλητών.
Mε την υποστήριξη των εκδόσεων ΠΑΠΑΖΗΣΗ και ΠΑΤΑΚΗ»
Δελτίο Τύπου


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/01/2012_425067

Λαϊκισμός, η βασιλεύουσα δύναμη

Επιχειρώντας κανείς να προσεγγίσει τα αίτια της ελληνικής υποχώρησης δεν μπορεί να μη σταθεί και να μην αξιολογήσει το επικρατήσαν τις προηγούμενες δεκαετίες πνεύμα λαϊκισμού. Κακά τα ψέματα, τα πολλά προηγούμενα χρόνια έγινε κυρίαρχο, κατέστη βασιλεύουσα δύναµη στην Ελλάδα, για να μην πούμε φιλοσοφία που καθοδήγησε την ελληνική κοινωνία σε όλες σχεδόν τις εκφράσεις της.

Βοήθησε στην επικράτησή του ο καλπάζων καταναλωτισµός, ο οποίος έγινε βασικός φορέας ιδεολογίας. Διέβρωσε τους πάντες ο καταναλωτισµός, συνδέθηκε µε τους µηχανισµούς του κράτους, ενίσχυσε τις συντεχνίες, νοµιµοποίησε τα προνόµια και έδωσε σ’ αυτά µορφή λαϊ­κών κατακτήσεων και αδιαπραγµάτευτων δικαιωµάτων.

Σταδιακά αυτή η ώσµωση λαϊκισµού, καταναλωτισµού και διάχυσης των πάσης φύσεως προνοµίων οδήγησε στην έκρηξη των εισαγωγών, στην υποχώρηση της εθνικής παραγωγής, στην υπερχρέωση και εν τέλει στην αποθεσµοποίηση της χώρας, όπως συνηθίζει να λέει και να γράφει ο άλλοτε υπουργός και κήρυκας της µεταρρύθµισης Αλέκος Παπαδόπουλος.

Ετσι θεσµοί της οικονοµίας υποκαταστάθηκαν από λειτουργίες της παραοικονοµίας, της διοίκησης από αντίστοιχες της παραδιοίκησης, της Δικαιοσύνης από τα παραδικαστικά κυκλώµατα κ.ο.κ. Δηλαδή, στη θέση των θεσµών επικράτησαν παραθεσµοί συγκροτώντας κακοήθη µορφώµατα τα οποία σταδιακά επιµόλυναν όλο το σώµα της χώρας.

Την πρώτη περίοδο Σηµίτη, µεταξύ 1996 και 2000, όταν η χώρα πήγε να πειθαρχήσει υπό την πίεση της προσπάθειας ένταξης στην ευρωζώνη, άνοιξε συζήτηση ουσιαστική, χωρίς όµως µεγάλη συνέχεια. Μετά τις εκλογές του 2000 κατακυρίευσε το ΠαΣοΚ.

Με την πτώση το 2004 αντικαταστάθηκε από τον εξουσιαστικό λαϊκισµό της Νέας Δηµοκρατίας, µε τις γνωστές συνέπειες σε όλους. Στους πρώτους µήνες της επανεκλογής του ΠαΣοΚ το φθινόπωρο του 2009 και ως την υπογραφή του µνηµονίου κάποιες φωνές ορθολογισµού υψώθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την ατµόσφαιρα λαϊκισµού που κυριαρχούσε στον παπανδρεϊκό κύκλο.

Μετά την ψήφιση του µνηµονίου οι σειρήνες του λαϊκισµού κάλυψαν κάθε άλλη φωνή, αδρανοποίησαν τις άλλες δυνάµεις, η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε στην τύχη της και πολλές φορές µάλιστα υπονοµεύθηκε από τυχοδιωκτικές επιλογές. Κάπως έτσι το µνηµόνιο δεν εφαρµόστηκε, µε αποτέλεσµα να αρχίσει ένας φαύλος κύκλος πιέσεων και µέτρων, όπως το χαράτσι επί των ακινήτων και άλλα παρόµοια που επέτειναν την ύφεση και έφεραν τη χώρα στο σηµερινό αδιέξοδο.

Οσο κι αν πολλοί θεωρούν το µνηµόνιο υπεύθυνο για όλα, είναι ο διαβρωτικός λαϊ­κισµός αυτός που έκανε τη ζηµιά και είναι ικανός να ξεθεµελιώσει στην κυριολεξία τη χώρα. Το δυστύχηµα είναι ότι έχει καταλάβει τους πάντες και τα πάντα, ακόµη και τις ανώτερες τάξεις, οι οποίες στην προσπάθειά τους να κρύψουν τις πολλές ντροπές τους παραδίδονται στην κυριολεξία στον λαϊκισµό.

Κι όµως η ελληνική κοινωνία διαθέτει δυνάµεις αντίστασης στα πολλά και ετερόκλητα κύµατα του καταστροφικού λαϊκισµού. Στη νέα γενιά, στις µικροκοινωνίες, στην παραγωγή, σε κοινότητες τέχνης, πολιτισµού, επιστήµης, παντού, υπάρχουν ζώνες δηµιουργίας, πρωτοποριακά σχήµατα και δυνάµεις που δύναται να φέρουν άλλη κουλτούρα και άλλο πνεύµα στη χώρα. Είναι ζήτηµα κινητοποίησης και ενθάρρυνσης. Αρκεί ένας κύκλος πρωτοποριακός να συγκροτήσει άξονα αξιόπιστων ιδεών και πεποιθήσεων. Οι πολίτες διψούν για σχήµατα δηµιουργίας και προόδου. Τα άλλα, της καταστροφής, δεν τ’ αντέχουν πια.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=440806&h1=true

Περιορίζονται οι αναβολές δικών σε όλα τα δικαστήρια


Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της
Περιορίζονται οι αναβολές δικών σε όλα τα δικαστήρια

 
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της, με την οποία «τα δικαιώματα και συμφέροντα των πολιτών, που έχουν ανάγκη δικαστικής προστασίας, εκδικάζονται «μέσα σε εύλογη και σύντομη προθεσμία».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου προωθούνται «γνήσιες δικονομικές εγγυήσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το συμφέρον του πολίτη», ενώ θεμελιώνεται και ενθαρρύνεται η «δικαστική μεσολάβηση». Τομή θεωρείται η καθιέρωση Μονομελών Εφετείων για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό συγκεκριμένης κατηγορίας κακουργημάτων όπως παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, κλοπές, ληστείες κλπ., υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν αποδεικτικές δυσκολίες, ούτε πολύπλοκα νομικά ζητήματα.
Ακόμη, περιορίζονται οι λόγοι, τα αίτια και οι αφορμές αναβολής σε όλα τα δικαστήρια.
Το νομοσχέδιο, η εισηγητική έκθεση και οι καταργούμενες διατάξεις


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=441057

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΔΙΠ: Βιάστηκε το υπ. Παιδείας να κλείσει τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου-ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΔΙΠ: Βιάστηκε το υπ. Παιδείας να κλείσει τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου-ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί αμέσως η βεβιασμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για αναστολή της εισαγωγής νέων φοιτητών στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στη Άρτα, αρχής γενομένης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-13» τονίζει η Επιτροπή των εξωτερικών αξιολογητών στην τελική της έκθεση (σελ. 21) που την  κατέθεσε προ ημερών  στην Α.ΔΙ.Π.   (σελ. 21) και προτείνει:

• Το Τμήμα να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Ζωικής Παραγωγής & Τροφίμων (σελ. 22).
• Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης για βελτίωση των υποδομών από την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα (σελ. 25).
• Το Τμήμα να αναπτύξει αυτόνομο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, προσανατολισμένο στην εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα (σελ. 24).
• Το Τμήμα να συνεχίσει την αξιόλογη συνεργασία του με τους παραγωγικούς φορείς του αγροτοδιατροφικού κλάδου της Ηπείρου (σελ. 24).
• Το Τμήμα να ενισχύσει τις ερευνητικές του συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς (σελ. 25).
Ειδικότερα η Επιτροπή των εξωτερικών αξιολογητών αναφέρεται με πολύ εγκωμιαστικά σχόλια για τα πεπραγμένα του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου και εμφατικά τονίζει προς τους κρατούντες την ανάγκη ενίσχυσής του, ώστε να αρθούν όλα τα αρνητικά σημεία και το Τμήμα να συνεχίσει το κατά την Επιτροπή πολύ επιτυχημένο έργο του. Το γεγονός δε, ότι και οι τρείς εμπειρογνώμονες έχουν ήδη συμμετάσχει στην αξιολόγηση ομοειδών Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθιστά τις κρίσεις τους πολύ ουσιαστικές και ενισχύει την αντικειμενικότητα των διαπιστώσεων και των προτάσεών τους.
Σταχυολογώντας από την 26σέλιδη έκθεση της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε από τη ΜΟ.ΔΙ.Π. ΤΕΙ Ηπείρου:
Διαπιστώσεις
• Χωροταξική τοποθέτηση του Τμήματος
- Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της χωροταξικής τοποθέτησης του Τμήματος στη συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας (Ήπειρος), η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων της ζωικής παραγωγής (σελ. 23).
- Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα βρίσκεται στο κέντρο της Ηπείρου, μια περιοχή με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα, θέση την οποία το Τμήμα αξιοποιεί πλήρως για την διεξαγωγή πρωτότυπης και καινοτόμου έρευνας (σελ. 17).
- Το Τμήμα προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της εικόνας και του ρόλου του ως πρωταγωνιστή για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Πιστεύει έντονα ότι η περιοχή, η οποία παράγει το 55% περίπου της πτηνοτροφίας, το 16% της χοιροτροφίας και το 12% της γαλακτοκομικής παραγωγής της χώρας, δικαιούται τη διατήρηση ενός Τεχνολογικού Ιδρύματος που ενεργά και επιτυχημένα συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία (σελ. 10).
• Εκπαιδευτικό έργο
- Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου λειτουργεί σε άριστο επίπεδο, αποδίδοντας άρτια εκπαιδευμένους απόφοιτους με υψηλό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης, παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και τεχνικό προσωπικό και την έλλειψη εκπαιδευτικού αγροκτήματος. Το πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί για τη διεξαγωγή του έργου του και η εμφανώς θετική στάση όλων των μελών του είναι καθοριστική για την επιτυχία της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών. Οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για τους σκοπούς της εκπαίδευσης και της έρευνας στον τομέα της ζωικής παραγωγής (σελ. 23).
- Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, το πρόγραμμα σπουδών είναι ισορροπημένο μεταξύ της θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής εκπαίδευσης, οι δε στόχοι του επιτυγχάνονται, όπως φαίνεται από το υψηλό βαθμό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του. Ωστόσο, προκαλεί σημαντική ανησυχία στο Τμήμα η καθυστέρηση στην πρόσληψη μονίμων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού (σελ. 8).
- Το πρόγραμμα διδασκαλίας τηρείται με συνέπεια, οι διδάσκοντες είναι ειδικοί στο γνωστικό τους αντικείμενο και επικαιροποιούν συνεχώς το περιεχόμενο των μαθημάτων τους (σελ. 14).
- Το Τμήμα έχει επίγνωση της ανάγκης για περαιτέρω βελτίωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ιδίως όμως της ανάγκης ανάπτυξης αυτόνομου μεταπτυχιακού προγράμματος, γεγονός που έχει πλέον καταστεί δυνατό με τον πρόσφατα αναθεωρημένο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (σελ 10).
- Η Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα, ότι η απόφαση του Υπουργείου για αναστολή εισακτέων διακυβεύει την υπόσταση ενός επιτυχημένου Τμήματος (σελ. 9).
• Επιστημονικό & Ερευνητικό έργο
- Το Τμήμα, αν και προσανατολισμένο προς την εκπαίδευση, ενθαρρύνει και προωθεί δραστηριότητες εφαρμοσμένης έρευνας. Τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα είναι περισσότερο από ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό των ετεροαναφορών και τον υψηλό impact factor που αθροιστικά συγκεντρώνουν τα μέλη του, παρά την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση για την έρευνα στον τομέα της ζωικής παραγωγής. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το ΤΕΙ Ηπείρου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των επιστημονικών δημοσιεύσεων μεταξύ των ΤΕΙ στην Ελλάδα στον τομέα των γεωτεχνικών επιστημών. Επιπλέον, κατά την τελευταία πενταετία καταλαμβάνει διαρκώς την πρώτη ή τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (σελ. 16).
- Το Τμήμα συνεργάζεται με μια σειρά από ελληνικά και διεθνή ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα. Τα ευρήματα της ερευνητικής του δραστηριότητας χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία και στην εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ αποτελέσματα της έρευνας που έχει διεξάγει έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στη βιομηχανία της ζωικής παραγωγής και των τροφίμων (σελ. 17).
- Το Τμήμα συμμετέχει ενεργά στην υποβολή προτάσεων για την απόκτηση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών πόρων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι με βάση το περιεχόμενο της έρευνας, τα αποτελέσματα έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της ζωικής παραγωγής της περιοχής. Συναντήσεις της Επιτροπής με τοπικούς εκπροσώπους της κτηνοτροφικής παραγωγής έχουν παράσχει άφθονα στοιχεία που υποστηρίζουν την παραπάνω θέση (σελ. 18).
• Υλικοτεχνική υποδομή – Εργαστηριακός Εξοπλισμός
- Τα εργαστήρια του Τμήματος διαθέτουν εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής (state of the art), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα (σελ. 23).
- Η Επιτροπή έχει την πεποίθηση ότι κάποια, αν όχι όλα τα εργαστήρια, μπορούν να χρησιμεύσουν ως φορείς παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε έναν αριθμό εξωτερικών χρηστών. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων - βιομηχανίας ήταν θετικοί στην αξιοποίηση αυτών των υπηρεσιών, με σημαντική χρηματοδοτική συνεισφορά που θα μπορούσε να καλύψει τουλάχιστον το κόστος λειτουργίας. Σε περίπτωση όπου απαιτηθεί η διαπίστευση των εργαστηρίων του Τμήματος, τόσο το προσωπικό όσο και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εξέφρασαν την προθυμία τους να διερευνήσουν και να διευθετήσουν το θέμα (σελ. 12).
• Η άποψη των φοιτητών
- Η Επιτροπή σημειώνει το μεγάλο αριθμό φοιτητών που συναντήθηκαν μαζί της και κρίνει τη συνάντηση ως πολύ χρήσιμη και παραγωγική. Οι φοιτητές επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα του προγράμματος σπουδών και εκτίμησαν την πρωτοβουλία του Τμήματος να υποκαταστήσει την έλλειψη ενός πειραματικού αγροκτήματος με την πρακτική εκπαίδευση τους σε χώρους παραγωγής. Επεσήμαναν το πραγματικό ενδιαφέρον τους, σχετικά με την αξία και την ποιότητα της εκπαίδευσής τους (σελ. 6).
• Σύνδεση του Τμήματος με τους παραγωγικούς φορείς της Ηπείρου
- Η Επιτροπή συναντήθηκε με 37 στελέχη, επιχειρηματίες και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του αγροτοδιατροφικού κλάδου της Ηπείρου, κτηνοτρόφους, μεταποιητές καθώς και τοπικούς και περιφερειακούς διοικητικούς αξιωματούχους. Η Επιτροπή εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την υψηλή συμμετοχή, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας της περιοχής αυτής αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνόλου της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ουσιαστική συμβολή του ΤΕΙ στην ανάπτυξη του κλάδου της ζωικής παραγωγής και των τροφίμων στην περιοχή, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και της απόδοσης καλά εκπαιδευμένων αποφοίτων-στελεχών (σελ. 6).
- Η έλλειψη του πειραματικού αγροκτήματος έχει μετατραπεί σε ένα ισχυρό πλεονέκτημα, λόγω των στενών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο Τμήμα και τις κτηνοτροφικές και συναφείς επιχειρήσεις της περιοχής. Η Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα, ότι οι στενές και αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Τμήματος με τους κτηνοτρόφους, το τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό του κλάδου της ζωικής παραγωγής και των συναφών επιχειρήσεων είναι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτού του Τμήματος, ιδιαίτερα σε σχέση με την αποστολή του ως Τεχνολογικό Ίδρυμα (σελ. 5).
- Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Τμήματος είναι η αξιοσημείωτη συνεργασία του με τον παραγωγικό ιστό της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για την Επιτροπή να λάβει την ομόθυμη στήριξη και τον έπαινο για το Τμήμα από τους εκπροσώπους, τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη της βιομηχανίας, τους κτηνοτρόφους και τα διοικητικά στελέχη. Η περιοχή συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων της χώρας. Η Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα ότι το Τμήμα είναι σε θέση να προσφέρει υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονική και τεχνολογική εκπαίδευση και να ανταποκριθεί άμεσα και θετικά στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του τομέα της ζωικής παραγωγής (σελ 23).
Προτάσεις
• Να εξασφαλιστεί ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν πλήρη επίγνωση και στέκονται αλληλέγγυοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τη διαφοροποίηση των όρων αναφοράς του Τμήματος (να αποκτήσει εξωστρεφή δράση αναπτύσσοντας την παροχή υπηρεσιών ολικής ποιότητας προς τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, να πιστοποιηθούν επίσημα τα εργαστήρια του, να δημιουργηθεί πρότυπο αειφορικό αγρόκτημα) (σελ. 24).
• Είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί αμέσως η βεβιασμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή της εισαγωγής νέων φοιτητών στο Τμήμα, αρχής γενομένης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-13 (σελ. 21).
• Το Τμήμα να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Ζωικής Παραγωγής & Τροφίμων (σελ. 22).
• Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης για βελτίωση των υποδομών από την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα (σελ. 25).
• Το Τμήμα να αναπτύξει αυτόνομο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, προσανατολισμένο στην εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα (σελ. 24).
• Το Τμήμα να συνεχίσει την αξιόλογη συνεργασία του με τους παραγωγικούς φορείς του αγροτοδιατροφικού κλάδου της Ηπείρου (σελ. 24).
• Το Τμήμα να ενισχύσει τις ερευνητικές του συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς (σελ. 25).
Ολόκληρη η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης είναι ανηρτημένη στις ιστοσελίδες της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (www.modip.teiep.gr) και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής (www.anprod-teiep.gr) του ΤΕΙ Ηπείρου.
Η τριμελή επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, επισκέφθηκε το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στη Άρτα, το διάστημα 12 – 14 Δεκεμβρίου 2011. Κατά την τριήμερη επιτόπια επίσκεψη, η Επιτροπή ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, τα διδακτήρια και τα εργαστήρια του Τμήματος στους Κωστακιούς Άρτας, στην κεντρική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφθεί κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής που αξιοποιούνται από το Τμήμα, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Οι αξιολογητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν εκτενώς με το μόνιμο προσωπικό, τους φοιτητές, τους έκτακτους επιστημονικούς συνεργάτες, νέους επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων που έχουν αποφοιτήσει από το Τμήμα, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού κλάδου της Ηπείρου που συνεργάζονται στενά με το Τμήμα, τις διοικητικές Αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου που σχετίζονται με την κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και με τη διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου.