Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Στο προσκήνιο φέρνει το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου η επερχόμενη, τον Ιανουάριο, διαπραγμάτευση με την τρόικα, που αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων τα οποία, πιθανότατα, θα ζητηθεί από τους δανειστές της χώρας να είναι «άμεσης εφαρμογής».
Η σχετική συζήτηση πυροδοτεί παράλληλα και σενάρια ανασχηματισμού. Το θέμα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έθεσε επισήμως στην πολιτική ατζέντα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατά τη συνάντηση που είχε, την περασμένη Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, ενώ θετικός στη συγκεκριμένη προοπτική φέρεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Ομως, εν πολλοίς το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια του κ. Αντ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμμένει επί του παρόντος ότι η χώρα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές.
Ετσι, ο ανασχηματισμός μπορεί να θεωρηθεί περιττή πολυτέλεια, παρότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός των εορτών.
Πάντως, στην έδρα του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους, υποστηρίζουν πως ο κ. Σαμαράς είναι πιθανό να μεταβάλει άποψη για τον βίο και τη σύνθεση της κυβέρνησης εάν οι Βρυξέλλες απαιτήσουν με τελεσιγραφικό τρόπο τα όποια διορθωτικά μέτρα για τις αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011 που θα συνοδεύουν τη νέα βοήθεια, όπως για παράδειγμα η μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο και οι καταργήσεις οργανισμών και φορέων να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, δηλαδή πριν από τη διενέργεια των εκλογών.
Με άλλα λόγια, κατά τις ίδιες πηγές, το δίλημμα που θα τεθεί εκ των πραγμάτων το επόμενο διάστημα θα είναι: «Παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και ανασχηματισμός ή εκλογές».
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην περίπτωση κατά την οποία συμφωνηθεί η παραμονή της έστω για μερικούς μήνες πέραν της συμφωνημένης ημερομηνίας της 19ης Φεβρουαρίου, θεωρείται ακόμη και από μετέχοντες υπουργούς «μονόδρομος».
l Πρώτον, το υφιστάμενο σχήμα είναι πολυμελές, ενώ οι συνεχείς αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του –τόσο μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων όσο και μεταξύ των υπουργών του ΠΑΣΟΚ με φόντο τη μάχη της διαδοχής– πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης, εξέλιξη που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
l Δεύτερον, μέσω του ανασχηματισμού ο κ. Παπαδήμος θα έχει την ευχέρεια να κινηθεί ταχύτερα και χωρίς την ανάγκη της συνεχούς τήρησης ισορροπιών, καθώς εκτιμάται πως η νέα συμφωνία με την τρόικα θα οδηγεί στην ανάγκη λήψης και προώθησης επώδυνων αποφάσεων.
l Τρίτον, οι ενδεχόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση θα την «απελευθερώσουν» από τους διαγκωνισμούς που δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ η προοπτική αποχώρησης του κ. Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία.
Ηδη, υποστηρικτές του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου μεταδίδουν ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των διαφαινόμενων αντιπάλων του, όπως οι κ. Ανδρ. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοΐδης, καθώς τον Ιανουάριο θα κληθεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα τη δανειακή σύμβαση, που εκ των πραγμάτων είναι συνδεδεμένη με νέα επώδυνα μέτρα, «φωτογραφίζοντας» την επιθυμία τους να αποχωρήσει μέσω ανασχηματισμού.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διάρκεια του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τους σχεδιασμούς του κ. Γ. Παπανδρέου για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει αποφασίσει ότι, αργά η γρήγορα, θα παραδώσει την ηγεσία. Ομως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες εάν δεν ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και δεν υπάρχει καθαρή «εικόνα» για την πορεία και τις υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή πριν από το τέλος Ιανουαρίου.
Επί του παρόντος, ο τέως πρωθυπουργός θα περιοριστεί να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ από κοινού με τους κορυφαίους υπουργούς, ώστε να δρομολογήσει έναν ευρύτερο διάλογο για την περαιτέρω πορεία του κόμματος, ενώ για τη μετά τις εορτές περίοδο μετατίθεται η ανασύνθεση του κορυφαίου αυτού οργάνου, ώστε να μετάσχουν όλοι οι λεγόμενοι «πρωτοκλασάτοι».
Μικρή παράταση
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα επιθυμούσε η θητεία της παρούσας κυβέρνησης να παραταθεί, όχι για λίγες εβδομάδες, αλλά για αρκετούς μήνες. Εξ άλλου μια τέτοια εξέλιξη διευκολύνει την επανεκλογή του –ως εν ενεργεία προέδρου– στη Σοσιαλιστική Διεθνή, τον προσεχή Ιούνιο. Ομως, κατά τις ίδιες πηγές, ο τέως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να διεκδικήσει να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ εάν οι εκλογές προκύψουν σχετικά άμεσα, εκτός εάν του ζητηθεί από όλα τα κορυφαία στελέχη ή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το επιβάλλουν.
Μάλιστα, φαίνεται πως έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά τα σενάρια περί δυαρχίας, και ο όποιος νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιλεγεί με ανοικτή διαδικασία από τη βάση, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Η σχετική διαδικασία επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος, παρότι στη διάρκειά της δεν προέκυψε κάποια ευρύτερη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εξελίξεων.
Ακριβώς, δε, επειδή ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης μπορεί να παραταθεί, την περίοδο της εορταστικής ανάπαυλας αναμένεται να επεξεργαστεί σχήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Ηδη, στον κ. Παπανδρέου έχει προταθεί να πραγματοποιεί συχνότερες επαφές με τον πρωθυπουργό, να οριστεί «σύνδεσμος» του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας κ. Σταυρόπουλο, αλλά και να έχει συχνότερες συσκέψεις με τους υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα του.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100016_18/12/2011_466629