Στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου κατέληξαν τελικά οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τη θέση του νέου πρωθυπουργού που θα αναλάβει να ηγηθεί του κυβερνητικού μεταβατικού σχήματος το οποίο θα εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τη σύσκεψη των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη υπό τον Κάρολο Παπούλια που διήρκεσε μιάμιση ώρα και τη συνάντηση που ακολούθησε στο γραφείο του κ. Παπούλια, στην οποία κλήθηκε και προσήλθε ο Λουκάς Παπαδήμος.
Στο ανακοινωθέν της Προεδρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεων των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 14:00".
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου είχε ακουστεί από την πρώτη στιγμή για τη θέση του νέου πρωθυπουργού, ωστόσο στην πορεία διέρρευσαν πληροφορίες και για άλλα ονόματα, με τελευταίο χθες αυτό του Φίλιππου Πετσάλνικου, τον οποίο φάνηκε να φωτογραφίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου στο χθεσινό διάγγελμά του.
Η λύση του προέδρου της Βουλής, ωστόσο, αποδυναμώθηκε λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων, και άρχισε και πάλι να συζητείται το πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου.
Από το Μαξίμου έλεγαν χθες ότι έγινε επίσημη πρόταση στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος και ότι εκείνος έθεσε τρεις όρους, που έγιναν αποδεκτοί από τον κ. Παπανδρέου. Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Παπανδρέου - Παπαδήμου, Παπανδρέου - Σαμαρά και Σαμαρά - Παπαδήμου. Από τη Συγγρού έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έθεσε όρους στη συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με πρώτο πτυχίο στη Φυσική, μεταπτυχιακό τίτλο στην Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία και διδακτορικό στα Οικονομικά.
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ως ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ, ενώ το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστώνη.
Από το 1985 έως το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και από το 1994 μέχρι το 2002 τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Στη συνέχεια, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση την οποία κατείχε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.
Η ακαδημαϊκή του καριέρα άρχισε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Από το 1988, ο Λ. Παπαδήμος είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με πλήθος δημοσιεύσεων κυρίως πάνω σε θέματα νομισματικής πολιτικής, νομισματικών μηχανισμών, Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, καθώς των τραπεζο-πιστωτικών και δημοσιονομικών συστημάτων.
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17532&subid=2&pubid=28088272
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17532&subid=2&pubid=28088272