Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η διαφθορά δεν επιτρέπει μεταρρύθμιση στην Παιδεία

Του Αποστολου Λακασα

Πόσο εύκολα μπορεί να προχωρήσει μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα μας; Η απάντηση δεν είναι αισιόδοξη και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό: συντεχνίες, συμφέροντα, αγκυλώσεις. Μία από τις λιγότερο προβεβλημένες αιτίες είναι η υψηλή διαφθορά στην Ελλάδα. Ερευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο «Διαφθορά και φοροδιαφυγή σε οικονομίες με δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση», καταδεικνύει ότι «η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα πρέπει πρωτίστως να περιλαμβάνει μέτρα ισχυροποίησης των θεσμών και περιορισμού της διαφθοράς». Ειδικότερα, σε μια περίοδο ισχυρής δημοσιονομικής λιτότητας και για την Παιδεία -η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι το 2012 η χρηματοδότηση της Παιδείας στην Ελλάδα θα είναι στο 2,59% του ΑΕΠ και το 2015 στο 2,23%- η φοροδιαφυγή και η διαφθορά περιορίζουν τις δαπάνες για την Παιδεία. Και αυτό διότι τα περισσότερα κονδύλια κινούνται σε τομείς όπου μπορεί ευκολότερα να υπάρξουν ευκαιρίες για παράνομη πρόσοδο, δηλαδή «λάδωμα» και «μίζες», παρά στην Παιδεία και άλλους κοινωνικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Οικονομικών Επιστημών κ. Θεόδωρο Παλυβό σε συνεργασία με τη διδάκτορα του Ιδρύματος κ. Αναστασία Λίτινα, και χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ένας δείκτης μέτρησης της διαφθοράς είναι ο CPI (Δείκτης Αντιληπτής Διαφάνειας). Ο δείκτης εκδίδεται ετησίως για το σύνολο σχεδόν των κρατών (σήμερα 180) από τη Διεθνή Διαφάνεια και βαθμολογεί κάθε χώρα στην κλίμακα 1 ώς 10 (με άριστα το 10). Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη διαφθορά μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς από το 4,3 που είχε βαθμολογηθεί το 2005, η χώρα μας το 2009 βαθμολογήθηκε με 3,8. Ετσι βρέθηκε στην 71η θέση μεταξύ των 180 χωρών και τελευταία μεταξύ των 27 της Ε. Ε., μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Μάλιστα, ο κ. Παλυβός, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι για το 2010 η βαθμολογία της Ελλάδας προσέγγισε το 3,5, και άρα είναι πλέον μόνη τελευταία στην Ε. Ε. Αντίστροφα, τη μικρότερη διαφθορά στην Ε. Ε. το 2009 είχαν η Σουηδία (με CPI 9,2), η Φινλανδία και η Ολλανδία (8,9 για καθεμιά). «Με το «επίσημο» ποσοστό παραοικονομίας περίπου στο 30% και τον δείκτη διαφθοράς υψηλό, η Ελλάδα υπάγεται στις αδύναμες θεσμικά χώρες με αρκετά εκτεταμένη διαφθορά. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις η δημόσια εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από χαμηλή ποιότητα» τόνισε στην «Κ» ο κ. Παλυβός.

Και αυτό διότι η ποιότητα συνδέεται με τη χρηματοδότηση που είναι συνήθως μικρή, αφού στις χώρες με εκτεταμένη διαφθορά τα περισσότερα κονδύλια κινούνται προς άλλους τομείς. «Σε τομείς όπως η Παιδεία η δυνατότητα για παράνομη προσοδοθηρία ή κοινώς “μίζα” είναι αρκετά περιορισμένη. Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το κομμάτι των δαπανών, οι οποίες είναι περισσότερο διαφανείς (π. χ. μισθοί, δαπάνες για κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών). Βέβαια, προφανώς στο κομμάτι των προμηθειών, π. χ. βιβλίων, θρανίων κ. λπ., υπάρχει δυνατότητα για παράνομη πρόσοδο, η οποία, ωστόσο, είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τις προμήθειες στον τομέα των κρατικών υποδομών» αναφέρει η έρευνα. Και τονίζει: «Μία σημαντική μείωση της διαφθοράς σε μία χώρα -κατά περίπου 2,5 μονάδες στον CPI- θα μπορούσε να οδηγήσει κατά μέσο όρο σε αύξηση των δαπανών για εκπαίδευση κατά 6%. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι δαπάνες για εκπαίδευση ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες μετά βίας ξεπερνούν το 4%, μια τέτοια αύξηση είναι αρκετά σημαντική».

Η Αγκυρα αμφισβητεί το... μισό Αιγαίο

Της Σοφιας Παπαϊωαννου

Το 1996 μετά την κρίση των Ιμίων είχε διαρρεύσει στον Τύπο ένα εγχειρίδιο της Πολεμικής Ακαδημίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο οποίο παρουσιάζονταν καθαρά οι θέσεις της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» έχει ατονήσει από πλευράς των Τούρκων. Η Ακαδημία Ιστορίας της Τουρκίας όμως δημοσίευσε ένα βιβλίο το 2004 με τίτλο «Οι ζώνες του Λυκόφωτος στο Αιγαίο - Τα μη Λησμονημένα Τουρκικά Νησιά» στο οποίο επαναλαμβάνονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας για το Αιγαίο, τα νησιά και τις βραχονησίδες του. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και χάρτες που δείχνουν, σύμφωνα με τους Τούρκους ιστορικούς, ποιες νησίδες και θαλάσσιες περιοχές που τις περιβάλλουν δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.

Το βασικό επιχείρημα που παρουσιάζει το βιβλίο είναι ότι νησίδες που δεν κατονομάζονται αλλά αναφέρονται στις συνθήκες ως «εξαρτώμενες» ή «παρακείμενες» των μεγάλων νησιών δεν έχουν μεταβιβαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Με αυτό το επιχείρημα στο βιβλίο αμφισβητούνται όχι μόνο ακατοίκητες βραχονησίδες που σήμερα χρησιμοποιούν Ελληνες βοσκοί, όπως η νήσος Αστακίδα στα βόρεια της Κάσου, αλλά και κατοικημένα μεγάλα νησιά, όπως η Ψέριμος. Στο βιβλίο γράφουν ότι «τα πιο γνωστά αμφισβητούμενα νησιά είναι: Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβητα, Κίνναρος, Λιάδι, Κανδελιούσσα, Αδέλφια, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνα και Αστακίδα». Τονίζεται επίσης ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα τα νησιά: Οινούσσα και οι γύρω βραχονησίδες, Βάτος και Ποντικονήσι ανάμεσα στη Χίο και τη Μικρά Ασία, αλλά και τα Αντίψαρα, οι Φούρνοι και οι γύρω βραχονησίδες τους και η Φιμένα. Μία ακόμα σημαντική βραχονησίδα που αμφισβητούν είναι η Ζουράφα, 6 ναυτικά μίλια από τη Σαμοθράκη στο Θρακικό Πέλαγος, που αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο του Βόρειου Αιγαίου, το άκρο της ελληνικής επικράτειας, αλλά και Ε.Ε.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι βραχονησίδες του συμπλέγματος Σύρνα κάτω από την Αστυπάλαια, αλλά και οι νησίδες Λέβιθα και Κίνναρος που συνδέουν τη γεωγραφική περιοχή των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα επειδή είναι απομακρυσμένες από τη στεριά καθορίζουν και μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή γύρω τους. Αμφισβητώντας αυτές τις νησίδες οι Τούρκοι καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους.

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει το βιβλίο είναι η αμφισβήτηση της Συμφωνίας του 1932 ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία για το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου. Η Ελλάδα το 1947 κληρονόμησε ό, τι ήλεγχε η Ιταλία προηγουμένως.

Η συμφωνία 4ης Ιανουαρίου του 1932 αφορούσε τις βραχονησίδες μεταξύ Καστελλόριζου και μικρασιατικής ακτής, ενώ μία συμπληρωματική συμφωνία στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 καθόριζε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις τουρκικές ακτές. Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ισχύ αυτής της συμπληρωματικής συμφωνίας με το επιχείρημα ότι δεν πρωτοκολλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών.

Γνωμοδότηση
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναγκαστεί να αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα των Τούρκων με έγγραφό του ήδη από το 1963. Μια ομάδα Τούρκων είχε αποβιβαστεί στο Καστελλόριζο το 1961, ενώ έναν χρόνο αργότερα τουρκικό περιπολικό βύθισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το ελληνικό σκάφος «Μαρίτσα» σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματός του. Το επίσημο κείμενο της συμφωνίας του 1932 είχε πρωτοκολληθεί στην Κοινωνία των Εθνών το 1933 και είχε δημοσιευθεί. Οσον αφορά τη συμπληρωματική συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 και αμφισβητούν οι Τούρκοι, επειδή ήταν συμπληρωματική δεν πρωτοκολλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών. Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του 1956 η μη πρωτοκόλληση «ουδόλως επηρεάζει το κύρος αυτής, διότι πρόκειται περί συμπληρωματικής συμφωνίας εκτελέσεως κανονικώς πρωτοκολληθείσης πράξεως». Στο βιβλίο επαναλαμβάνεται το επιχείρημα ότι οι Ελληνες δεν έχουν τηρήσει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων που τους παραχωρήθηκαν παραβιάζοντας τις συνθήκες και θέτοντας σε αμφιβολία την ισχύ τους, ενώ αναρωτιούνται επανειλημμένως πώς ακόμα οι Ελληνες δεν έχουν εγείρει αξιώσεις για τα δύο νησιά που εποφθαλμιούν, την Ιμβρο και την Τένεδο.

Καταλήγοντας οι Τούρκοι ιστορικοί εξηγούν ότι είναι αδύνατο να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Ελλάδα αν πρώτα δεν ξεδιαλύνει το θέμα της κυριαρχίας των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Οι διερευνητικές επαφές για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο διεκόπηκαν πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Αναμένουμε να δούμε ποια γραμμή σκέψης θα ακολουθήσει στην ανανεωμένη θητεία του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς χαράχτηκαν τα χωρικά ύδατα
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης προέκυψε η διαφορά ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία για τις «εξαρτώμενες» νησίδες και αυτές του Καστελλόριζου και οι δύο χώρες αποφάσισαν να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν τις διαφορές τους. Στη συνέχεια, όμως, οι κυβερνήσεις προτίμησαν τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Με τη συμφωνία της Αγκυρας της 4ης Ιανουαρίου του 1932 λύθηκαν οι εκκρεμότητες που αφορούσαν τις βραχονησίδες μεταξύ Καστελλόριζου και μικρασιατικής ακτής και χαράχτηκαν οριστικά τα χωρικά ύδατα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και τη Μικρά Ασία, ενώ με τη συμπληρωματική συμφωνία στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 καθορίστηκαν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις τουρκικές ακτές. Με την πρώτη συμφωνία, όμως, παραχωρήθηκε στην Τουρκία η νησίδα Καρά-Αντά που βρίσκεται μέσα στον όρμο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) και κατείχε πριν η Ιταλία. Η μακρόστενη τουρκική βραχονησίδα ανήκε σύμφωνα με τον Δωδεκανήσιο ερευνητή κ. Κώστα Τσαλαχούρη στην οικογένεια Μαγκλή από την Κάλυμνο, της οικογένειας του συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή. Αν η Καρά-Αντά δεν είχε παραχωρηθεί στην Τουρκία, τότε σήμερα δεν θα διαπραγματευόμασταν με δυσκολίες την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου μόνο, αλλά και την υφαλοκρηπίδα μιας νησίδας μέσα σε τουρκικό κόλπο.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αγωγή κατά Baidu και κινεζικής κυβέρνησης από Νεοϋορκέζους

Οκτώ Νεοϋορκέζοι μηνύουν την κινεζική κυβέρνηση καθώς και την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της χώρας, την Baidu. Η κατηγορία αφορά συνωμοσία της κυβέρνησης της χώρας με τον διαδικτυακό κολοσσό για την λογοκρισία περιεχομένου. Στην αγωγή αναφέρεται ότι υπάρχουν παραβιάσεις του αμερικανικού συντάγματος και σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων, πρόκειται για την πρώτη αγωγή τέτοιου είδους.

Για πρώτη φορά δεν αναφέρεται μόνο το όνομα μιας εταιρείας αλλά και της κινεζικής κυβέρνησης. Η αγωγή υποβλήθηκε την Τετάρτη, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Google ότι αποχωρεί από την Κίνα και σταματά να λογοκρίνει αποτελέσματα αναζήτησης. Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος Τύπου της Baidu αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αγωγή, η Baidu δρα ως «ενισχυτής» πολιτικών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος με το να λογοκρίνει αποτελέσματα που αναφέρονται στην στρατιωτική επέμβαση της πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989. Αυτή η λογοκρισία, συνεχίζει η αγωγή, καταπιέζει τα γραπτά και τα βίντεο των εναγόντων οι οποίοι είναι ακτιβιστές της δημοκρατίας. Παραβιάζει ακόμη και αμερικανικούς νόμου διότι ο έλεγχος των αποτελεσμάτων επηρεάζει και την Αμερική.

Ο δικηγόρως των εναγόντων δήλωσε ότι η συγκεκριμένη λογοκρισία παραβιάζει ομοσπονδιακούς νόμους της Νέας Υόρκης που έχουν να κάνουν με προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι «μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης είναι μια δημόσια εγκατάσταση, όπως ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο». Η αποζημίωση που ζητάται είναι 16 εκατομμύρια δολάρια ή 2 εκατομμύρια για κάθε ενάγοντα, χωρίς ωστόσο να προσδοκάται αλλαγή πολιτικής της Baidu.

«Θα ήταν ανώφελο να περιμένουμε αλλαγή από την Baidu», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος των εναγόντων. Στο μεταξύ, ιστοσελίδες όπως το facebook, το Twitter, το FlickR και το YouTube μπλοκάρονται από την κυβέρνηση της Κίνας με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο να ζητά περισσότερους μηχανισμούς για έλεγχο της κοινής γνώμης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

«Ψυχρός Κυβερνοπόλεμος» και ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Τις κυβερνοεπιθέσεις ως «cassus belli» θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με σχεδιασμούς του Πενταγώνου, όπως έγινε γνωστό μετά από τις αποκαλύψεις για γενικευμένη κινεζική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης, που αποκαλείται από ειδικούς του χώρου «Βυζαντινός Άδης» (Byzantine Hades) και τα πρόσφατα «πλήγματα» στην Lockheed Martin.

Στο μέλλον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις, διαδικτυακά αντίποινα, ή ακόμα και άμεσο στρατιωτικό πλήγμα, εάν η ηλεκτρονική υποδομή της χώρας δεχτεί επίθεση.


«Η απάντηση σε ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης κατά των ΗΠΑ δεν θα είναι απαραίτητα υπό τη μορφή κυβερνοαντιποίνων. Όλες οι διαθέσιμες επιλογές θα βρίσκονται στο 'τραπέζι'» είπε ο συνταγματάρχης Ντέηβ Λαπάν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος επιβεβαίωσε πως ήδη καταστρώνεται δόγμα εθνικής κυβερνοάμυνας.

Οι κυβερνοεπιθέσεις από ξένες χώρες που απειλούν τις ΗΠΑ με μεγάλες απώλειες αμάχων, όπως για παράδειγμα η διακοπή της παροχής ενέργειας, ή η παραβίαση δικτύων έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως «επιθετική πράξη» υπό τη νέα πολιτική. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς οι ΗΠΑ θα απαντούσαν σε επιτιθέμενους όπως τρομοκρατικές οργανώσεις, που δεν υπάγονται σε κάποιο κράτος.

Το «αντίπαλον δέος» των ΗΠΑ στο σκιώδη χώρο του μυστικού «κυβερνοπολέμου» είναι σαφώς η Κίνα, η οποία δείχνει να έχει το πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή, από πλευράς δυνατοτήτων κυβερνοκατασκόπων.


Αν και επί της παρούσης κανείς δεν ξέρει να πει σε τι ακριβώς επίπεδα κυμαίνονται οι αμερικανικές δυνατότητες στον τομέα, θεωρείται πως η κινεζική κυβερνοκατασκοπεία είναι πιο αποτελεσματική από την αμερικανική.

Στο πλαίσιο του «Βυζαντινού Άδη» κλάπηκαν ολόκληρα terabytes εμπιστευτικών δεδομένων- από usernames και κωδικούς για υπολογιστές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέχρι σχέδια οπλικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων. Και οι Κινέζοι χάκερ δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να μειώσουν τη δραστηριότητά τους. «Οι επιθέσεις από την Κίνα δεν συνεχίζονται απλά, αλλά αυξάνονται» είπε σχετικά ο Άλαν Πάλερ, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών σε θέματα πληροφορικής και ασφαλείας, SANS (Ουάσινγκτον).


Πίσω από τις επιχειρήσεις αυτές εκτιμάται πως βρίσκονται τα «γραφεία αναγνώρισης» του στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας, που μεταξύ άλλων διαθέτουν γλωσσολόγους και τεχνικούς επιφορτισμένους με την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών εντός και εκτός της Κίνας. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει φήμες περί σχέσεων του κινεζικού στρατού με τον Τσεν Ξινγκπενγκ, ύποπτο ως χάκερ.

Μέσα στα τελευταία χρόνια, δεκάδες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, πετρελαίου, φυσικού αερίου και οικονομικών συναλλαγών έχουν δηλώσει πως τα συστήματά τους έχουν παραβιαστεί. Τον Ιανουάριο του 2010, η Google είχε ανακοινώσει πως αποτέλεσε στόχο επίθεσης με βασικό «όπλο» κακόβουλο κώδικα στον οποίο δόθηκε ο κωδικός «Aurora», που οδήγησε στην παραβίαση των λογαριασμών Gmail πολλών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα..


Η τακτική που χρησιμοποιείται από τους Κινέζους χάκερ για να διεισδύουν σε προστατευμένα δίκτυα είναι το αποκαλούμενο «spear phishing», για την οποία απαιτείται ο έλεγχος πολλών παραβιασμένων λογαριασμών email. Ουσιαστικά, σε μία επίθεση όπως αυτή, που επιβεβαιώθηκε από την Google πως έγινε πρόσφατα εναντίον εκατοντάδων λογαριασμών Αμερικανών κυβερνητικών στελεχών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, οι κωδικοί των email αποκτώνται μέσω εξαπάτησης: τα «θύματα» οδηγούνται σε μία σελίδα που θυμίζει πολύ την κεντρική σελίδα του Gmail, αλλά στην πραγματικότητα έχει στηθεί από χάκερ. Οι αυτουργοί της θεωρείται πως εδρεύουν στην Τζινάν, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ στην Κίνα, όπου βρίσκεται, εκτός από έξι εκ των προαναφερθέντων «γραφείων αναγνώρισης», και ένα τεχνικό κολέγιο το οποίο πέρυσι είχε συνδεθεί με άλλες δραστηριότητες κατά της Google. Η υπόθεση διερευνάται από το FBI.

Η εν λόγω τακτική είναι τόσο επιτυχής που κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να προσπαθούν να θωρακίσουν πλήρως τα δίκτυά τους- είναι καλύτερο να γίνει πλήρως αντιληπτή η πραγματικότητα: «έχουμε εγκαταλείψει την ιδέα να κρατήσουμε ΄παρθένα' τα δίκτυά μας» είπε σχετικά ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Ασφαλείας των ΗΠΑ και της NSA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών πάνω σε θέματα κυβερνοπολέμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, AP

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_02/06/2011_393294

«Πεδίο μάχης»- κλειδί θεωρεί το Ίντερνετ ο κινεζικός στρατός

Την ανάγκη για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να τελειοποιήσουν τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου τους, καθώς το Ίντερνετ εξελίσσεται σε ένα ολοένα και σημαντικότερο «πεδίο μάχης», επεσήμαναν Κινέζοι αξιωματικοί.

Δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη από την Google περί επιθέσεων κατά λογαριασμών του Gmail που θεωρείται πως προήλθαν από την Κίνα, οι αξιωματικοί- ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών (συνταγματάρχες Γιε Ζενγκ και Ζάο Μπαοξιάν) επεσήμαναν πως ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου του, καθώς θεωρεί ένα ανεξέλεγκτο Ίντερνετ ως μία πολύ σημαντική απειλή στο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

«Ακριβώς όπως τα πυρηνικά όπλα αποτέλεσαν το κύριο στρατηγικό όπλο της βιομηχανικής εποχής, ο κυβερνοπόλεμος αποτελεί το σημαντικότερο μέσον στρατηγικού πολέμου της εποχής της πληροφορικής. Πρόκειται για ένα είδος πολέμου που είναι τρομερά καταστροφικό, και έχει να κάνει με τη ζωή και το θάνατο ολόκληρων εθνών» αναφέρεται σχετικά στην έρευνά τους, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα.

Κατά την Google, οι επιθέσεις φαίνεται να προέρχονται από την Τζινάν, όπου εδρεύει μονάδα πληροφοριών του κινεζικού στρατού. Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της εταιρείας ως «αβάσιμους» και με σκοπιμότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κινεζικής προόδου στον χώρο του κυβερνοπολέμου αποτελούν οι αναφορές περί μίας «στρατιάς» ειδικών που ειδικεύονται σε αμυντικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία ψηφιακών «οχυρώσεων» για να θωρακιστούν οι υποδομές της χώρας. Ο κινεζικός στρατός διεξάγει γενικευμένες ασκήσεις, κατά τις οποίες ο εν λόγω «στρατός» έρχεται αντιμέτωπος με ιούς και μαζικές επιθέσεις με spam, για την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητάς του απέναντι σε online επιθέσεις.

«Νομίζω πως κάθε υπουργείο Άμυνας στον κόσμο έχει δεχτεί επιθέσεις από χάκερ- και φυσικά εμείς δεν εξαιρούμαστε. Οπότε, φτιάξαμε μία 'μπλε' (στις ασκήσεις το 'μπλε' συμβολίζει τις φίλιες δυνάμεις και το 'κόκκινο' τον εχθρό) στρατιά για να εκπαιδεύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας να είναι έτοιμες για αυτό το ενδεχόμενο» είπε σχετικά ο Ξου Γκουανγκγιού, ερευνητής στην Κινεζική Ένωση Ελέγχου Εξοπλισμών και Αφοπλισμού και στρατηγός εν αποστρατεία του κινεζικού στρατού.

Μέχρι τώρα, ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Google έχουν κατηγορήσει άμεσα την κινεζική κυβέρνηση για τις επιθέσεις, καθώς τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν νέες εντάσεις αντίστοιχες των περσινών, που είχαν οδηγήσει σε απόσυρση της Google από την Κίνα.

Τόσο ο Γιε όσο και ο Ζάο, ωστόσο, θεωρούν πως οι φόβοι της Κίνας σχετικά με τη χρήση του Ίντερνετ ως «όπλου» έχουν να κάνουν περισσότερο με τον πολιτικό του χαρακτήρα, που μπορεί να οδηγήσει σε αντικαθεστωτικές εξεγέρσεις.

«Το Ίντερνετ έχει εξελιχθεί στο κύριο πεδίο μάχης σχετικά με τον επηρεασμό της κοινής γνώμης» αναφέρουν σχετικά, επισημαίνοντας το φαινόμενο ντόμινο στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας φοβάται πως θα μπορούσε να επηρεαστεί, παρά την ανοδική πορεία της κινεζικής οικονομίας και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου στο εσωτερικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δύο νέα χημικά στοιχεία προστέθηκαν στον Περιοδικό Πίνακα

Τα χημικά στοιχεία 114 και 116 πήραν την επίσημη έγκριση να προστεθούν στη «Βίβλο» της Χημείας, τον Περιοδικό Πίνακα, και να γίνουν έτσι τα πιο «ακραία» και βαριά στοιχεία του. Και τα δύο διαρκούν στη φύση λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε ελαφρύτερα άτομα.

Τα νέα στοιχεία φέρνουν τους ερευνητές πιο κοντά στη δημιουργία ακόμα βαρύτερων χημικών στοιχείων, τα οποίο προβλέπεται να είναι πολύ πιο σταθερά, διαρκώντας για δεκαετίες ή και περισσότερο, και σχηματίζουν έτσι τη λεγόμενη «νήσο σταθερότητας» στον Περιοδικό Πίνακα.

Η σταδιακή συσσώρευση πειραματικών δεδομένων για τα στοιχεία 114 και 116 διήρκεσε επί χρόνια, ώσπου, μετά από μια τριήμερη τελική αξιολόγηση, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, την οποία έχουν συστήσει η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP), έδωσε οριστικά το «πράσινο φως» για να συμπεριληφθούν τα δύο στοιχεία στον Πίνακα, σύμφωνα με το New Scientist.

Ορισμένες ομάδες ερευνητών, αρχής γενομένης από το 1999, είχαν ισχυριστεί ότι δημιούργησαν το φευγαλέο στοιχείο 114, όμως η επιτροπή (με επικεφαλής τον Πολ Κάρολ του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον του Πίτσμπουργκ) αποφάσισε ότι τα πρώτα πειστικά στοιχεία για την ύπαρξή του προέκυψαν από δύο σειρές πειραμάτων το 2004 και το 2006, τα ίδια που βρήκαν επίσης το στοιχείο 116. Η μια ερευνητική ομάδα ήταν ρωσική, με επικεφαλής τον Γιούρι Ογκανεσιάν, του Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών στη Ντούμπνα, και η άλλη αμερικανική, υπό τον Κεν Μούντι, του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ, στην Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν τα νέα βαριά στοιχεία συγκρούοντας μεταξύ τους πυρήνες ελαφρύτερων ατόμων σε επιταχυντές. Οι πυρήνες του στοιχείου 116 κρατήθηκαν στη «ζωή» μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν μετατραπούν σε πυρήνες του στοιχείου 114. Οι πυρήνες του στοιχείου 114 διήρκεσαν για περίπου μισό δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε κοπερνίκειο, ένα νέο, επίσης, στοιχείο που προστέθηκε στον Περιοδικό Πίνακα μόλις το 2009.

Οι ιδιότητες των νέων στοιχείων 114 και 116 παραμένουν ακόμα θολές, καθώς οι έως τώρα παραγόμενες ποσότητές τους είναι πολύ μικρές και η ύπαρξή τους πολύ βραχύβια, με συνέπεια οι επιστήμονες να μην έχουν καταφέρει να μετρήσουν την χημική συμπεριφορά τους, όπως π.χ. με ποια άλλα χημικά στοιχεία τείνουν να αντιδρούν.

Προς το παρόν, τα δύο νέα χημικά στοιχεία 114 και 116, πέρα από την αρίθμηση, δεν έχουν όνομα. Οι επιστήμονες που τα βρήκαν, θα κάνουν προτάσεις και μια άλλη επιτροπή αξιολόγησης θα αναλάβει το «βάφτισμά» τους επισήμως.

Υπό συζήτηση, εξάλλου, βρίσκονται στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή οι ισχυρισμοί άλλων ερευνητών για την ανακάλυψη των στοιχείων 113, 115 και 118, όμως, προς το παρόν, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δικαιολογούν τη συμπερίληψή τους στον Περιοδικό Πίνακα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Υπαγωγή Νοσοκομείου Ιεράπετρας στην Γ΄ Ζώνη με κοινή απόφαση!

Αθήνα, 1.6.2011


Προς
-κ. Σήφη Αναστάκη
Δήμαρχο Ιεράπετρας
-κ. Μανώλη Μαστοράκη
Διοικητή Νοσοκομείου
Ιεράπετρας



ΘΕΜΑ: Υπαγωγή Νοσοκομείου Ιεράπετρας στην Γ΄ Ζώνη με κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Οικονομικών για τη βελτίωση της δυνατότητας πραγματοποίησης εφημεριών των γιατρών με στόχο την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των πολιτών’’

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Διοικητή
Φίλε Σήφη, Φίλε Μανώλη

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), που αφορά στην κατάταξη του Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας στη Γ΄ Ζώνη για την πραγματοποίηση εφημεριών, έχει ήδη υπογραφεί και από τον Υπουργό Οικονομικών.
Όπως είχα ανακοινώσει από 20/4/2011 με Δελτίο Τύπου, το αίτημα του Δήμου και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, το οποίο και εισηγήθηκα στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε γίνει αποδεκτό από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απέμενε όμως η εξασφάλιση των απαιτούμενων πρόσθετων κονδυλίων, που αφορούν στο σύνολο των Μονάδων που κατατάσσονται στη Γ΄ Ζώνη και οι οποίες είναι 89 (ογδόντα εννιά) σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η προϋπόθεση αυτή καλύφθηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία, λόγω της γνωστής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Χώρα μας και έτσι συνυπέγραψε και ο Υπουργός Οικονομικών.
Η έκδοση της παραπάνω Κ.Υ.Α., που ήδη έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, αποτελεί, πιστεύω, δείγμα της αποτελεσματικής προσπάθειας που καταβάλλουμε για την προάσπιση των συμφερόντων του Τόπου μας, αγωνιζόμενοι μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αθέμιτα.
Είμαι βέβαιος πως, η συνεργασία μας θα εξακολουθήσει να είναι πλήρης και παραγωγική, στην υπηρεσία των Συντοπιτών μας.


Φιλικά


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ



ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ



Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Γράμμα στους αγανακτισμένους φίλους μου

Φίλοι μου, μαζευτήκατε πολλοί στο Σύνταγμα, στον Λευκό Πύργο, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου και αλλού. Είδα τις αναρτήσεις , τα tweets, την αναμετάδοση από την τηλεόραση. Αρκετοί μου στείλατε μήνυμα να έρθω. Ας εξηγήσω λοιπόν, γιατί δεν το έκανα.




Οι μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις έχουν πάντα κάποιο λόγο που γίνονται και ένα στόχο που υπηρετούν. Οι τυνήσιοι μαζεύτηκαν στις πλατείες τους για να ρίξουν ένα δικτατορικό καθεστώς. Και πολλοί έχασαν τη ζωή τους γι αυτό .Οι Ισπανοί, που τόσο θαυμάσατε, είχαν ένα μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων αιτημάτων. Αναζητήστε τον! Εδώ, όσο κι αν έψαξα , δεν βρήκα τι ακριβώς ζητούσατε. Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη κρίση. Ποιες είναι οι θέσεις σας; Είστε αγανακτισμένοι επειδή το Κράτος είναι υπερβολικά μεγάλο ή επειδή απολύει συμβασιούχους; Θέλετε να ψωνίζετε με το ευρώ περισσότερα από όσα μπορείτε σήμερα λόγω κρίσης να ψωνίζετε ή θέλετε τη δραχμή στο πορτοφόλι σας (κι ας μην υπάρχει τίποτα να ψωνίσετε;). Είστε αγανακτισμένοι επειδή υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη χώρα ή τους θέλετε κι εκείνους δίπλα σας στην πλατεία; Μπορώ να απαριθμήσω και πολλά άλλα ερωτήματα. Φοβάμαι πως οι απαντήσεις θα είναι πολύ διαφορετικές από τον καθένα σας. Όμως, εσείς δεν θέσατε καν τις ερωτήσεις. Άλλος έγραψε στο facebook για την ηρωική Κερατέα που δείχνει το δρόμο, άλλος μίλησε για τη συγκίνηση που νιώθει, άλλος για το ελικόπτερο που πρέπει να πάρει τους υπουργούς.

Ξέρετε τι σκέφτομαι; Ότι χρησιμοποιήθηκε η τρομακτική πράγματι δύναμη των social media απλά για να εκφραστεί η απελπισία μιας γενιάς που δεν καταλαβαίνει τι της συμβαίνει. Κι αυτός δεν είναι λόγος ούτε για συγκίνηση, ούτε για πανηγυρισμούς. Οι περισσότεροι ένιωσαν προσβολή στο ελληνικό τους φιλότιμο γιατί οι ισπανοί είπαν ότι οι Έλληνες κοιμούνται… Εμένα αυτό σαν κίνητρο για μια μεγάλη κινητοποίηση, μου προκαλεί ντροπή!

Θα ερχόμουν κι εγώ αν… Αν κάποιος με καλούσε σε μια διαδήλωση-γιορτη γιατί επιτέλους μια γενιά απελευθερώνεται από την πίεση της μαμάς να πάει να γλύψει τον βουλευτή για μια 6μηνη σύμβαση! Τέρμα τα κρατικά φράγκα για ρουσφέτια- τέρμα κι ο εξευτελισμός!

Θα ερχόμουν αν κάποιος μου πρότεινε να πάμε να πιούμε όλοι μαζί γιατί γκρεμίζεται η Ελλάδα που αναπτύχθηκε με όραμα την οικοδομή! Γιατί επιτέλους καταλαβαίνουμε πως δουλείες θα υπάρχουν μόνο για όσους ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία, με τις Πηγές ενέργειας της χώρας, με τον ποιοτικό τουρισμό ή την καινοτομία που μπορεί να πουληθεί στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα σήμερα λόγω της κρίσης δεν χάνονται μόνο δουλειές . Συμβαίνουν κι αυτά! Αυτό σας κάνει να αγανακτείτε;

Θα με πείτε τρελό! Ότι εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει κι εγώ πανηγυρίζω και μιλάω για το μέλλον που μπορεί και να μην έρθει. Κάποιος έγγραψε στη σελίδα των Αγανακτισμένων ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή». Εννοούσε η αρχή μιας διαμαρτυρίας δίχως τέλος; Εγω λέω πως αξίζει πολύ περισσότερο τον κόπο να είναι η αρχη μιας νέας εποχης. Δε δέχομαι η νεα γενιά της Ελλάδας να είναι απελπισμένη. Αγανακτήσαμε- ας τελειώνουμε επιτέλους μ αυτό. . Η επόμενη συγκέντρωση θαθελα να έχει ένα στόχο. Και όχι βέβαια να μας δείξει η ισπανική τηλεόραση(!!). Αλλά να φωνάξουμε πως θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και να τα ξαναφτιάξουμε όλα από την αρχή. Θαθελα μια πλατεία γεμάτη με ενημερωμένους συνειδητούς πολίτες που βλέπουν την Κριση να γκρεμίζει την Ελλάδα της αρπαχτής.

Και ειναι αποφασισμένοι να κάνουν και θυσίες , φτάνει να υπάρχει καθαρός στόχος. «Δεν έχουμε σχέση με κομματα» λέγατε στο facebook. Υποχρεώστε τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι πρέπει να γινει στο μέλλον , λέω εγω. Η ελάτε να φτιάξουμε τα δικά μας κόμματα.

Δεν ήρθα στις συγκεντρώσεις. Αλλά ζήλεψα το πλήθος! Πιστεύω πως είμαστε παρα πολλοι που μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που ζήσαμε τόσα χρόνια. Σταθείτε μια στιγμή. Σκεφτείτε ότι μέσα από την καταρρευση του παλιού θα βγει το καινούριο. Ένα πράγμα χρειάζεται. Να πάψουμε να καταριόμαστε το παλιο και να επικεντρωθούμε στο καινούριο. Οσοι συμφωνείτε, ελάτε να ξεκαθαρίσουμε σε τι πιστεύουμε. . Και καλέστε με στην επόμενη συγκέντρωση. Όχι των απελπισμένων ! Αλλά αυτων που ονειρευονται, που αισιοδοξουν και είναι αποφασισμένοι να πάμε μπροστά!. Με σαφεις επιλογες.

Να είστε σίγουροι ότι θα έρθω!

*Ο Χάρης Γούλιος είναι επικοινωνιολόγος, δ/ντης επικοινωνίας του MEGA.

Η οικολογική εκστρατεία της Μπλάνσετ

http://www.tovima.gr/flash/article/?aid=403695&h1=true

Ένας καθολικός ιερέας, ένας, βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας, ο πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Φράσερ και η βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιός, Κέιτ Μπλάνσετ. Ιδού κάποιοι από τους επιφανείς Αυστραλούς που στήριξαν τη Δευτέρα 30/5 το -διόλου δημοφιλές- σχέδιο της κυβέρνησης να φορολογήσει όσους μολύνουν το περιβάλλον εκπέμποντας αέρια άνθρακα.

Εκατόν σαράντα προσωπικότητες και οργανισμοί συστρατεύτηκαν υπογράφοντας μια αναφορά που υποστηρίζει το σχέδιο της κεντροαριστερής κυβέρνησης με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας ύψους ενός εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία χρηματοδοτείται από περιβαλλοντικές ομάδες και οπαδούς τους.

Το αντίπαλο συντηρητικό κόμμα των Δημοκρατικών είναι αντίθετο σ' αυτό το σχέδιο. Το εργατικό κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση επιθυμεί να φορολογήσει όσους μολύνουν το περιβάλλον αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2012, αλλά έχει «κολλήσει» σε διαπραγματεύσεις σχετικά με το ύψος του φόρου.

Η χώρα είναι από τις πρώτες σε εκπομπές αερίων ανά κάτοικο, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Από δεύτερο χέρι

Aθήνα

Έκπληξη! Εξελέγη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η έκπληξη δεν έγκειται στα πρωτεία αλλά στην ευλαβική τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Μάζεψε τους συνέδρους για να επικυρώσουν την προεδρική θέση. Υπήρξε η μοναδική υποψήφια και από το σύνολο των 1.433 ψηφισάντων την στήριξαν οι 1.420. Το αποτέλεσμα από μόνο του γελοιοποιεί το εγχείρημα της εκλογής αρχηγού. Το έλλειμμα της εσωκομματικής δημοκρατίας δεν είναι καινοφανές ούτε και αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα της πορτοκαλοκύανης παράταξης. Τα μέλη άλλωστε δεν σύρθηκαν ούτε παραπλανήθηκαν. Γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι εντάσσονται σε ένα προσωποπαγές κόμμα μεταχειρισμένων ιδεών. Το πρόβλημα με την Δημοκρατική Συμμαχία είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται την εποχή του και κυρίως το πιεστικό αίτημα για ανανέωση. Εδώ και ένα χρόνο εδραιώνεται ως επιθυμητός κυβερνήτης «Ο Κανένας», ο οποίος δεν ενσαρκώνεται στα υπάρχοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, πόσο μάλλον σε μια πρώην υπουργό που κάνει τα πάντα για να περισώσει τον εαυτό της όταν όλα γύρω της καταρρέουν.

Για να καταλάβει κανείς την κενότητα της Δημοκρατικής Συμμαχίας αρκεί να αναζητήσει την πολιτική πλατφόρμα που δικαιολογεί την ίδρυση του νέου κόμματος. Επιγράφεται «Η νίκη της κοινής λογικής» και στέκεται σε 6 σημεία, με 22 τσιτάτα. Προτείνει την εισαγωγή «δημοσιονομικού κανόνα» στο Σύνταγμα «για να υπάρξει φραγμός στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα» και «να δέσουμε τα χέρια του κομματικού κράτους». Για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας αρκείται σε 6 επισημάνσεις για τα πανεπιστήμια όπως την κατάργηση του ασύλου και την κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Δεν αναφέρεται στην υγεία όμως προβάλλει ως έναν από τους τομείς ενδιαφέροντος τις αστικές συγκοινωνίες: «έλεγχος της εισιτηριοδιαφυγής και των τζαμπατζήδων αντί για υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις». Πρόκειται για ατελή, καιροσκοπική, πρόχειρη διακήρυξη που προδίδει ένα και μόνο πράγμα: την απουσία οράματος και τη δράση χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα μιας κοινωνίας που ασφυκτιά από την ανέχεια και το αίσθημα αδικίας.

Το επισφαλές ιδεολογικό πάτημα δεν εμπόδισε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να κουνήσει επιτιμητικά τον δείκτη στην κυβέρνηση και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση ωσάν η ίδια να εισήλθε μόλις χθες στο πολιτικό σκηνικό, ωσάν να μην έχει μερίδιο ευθύνης από τις υπουργικές θητείες της, ωσάν να μην συνέβαλε στην καταστροφή. Θα ήταν διαφορετική η μοίρα της κυρίας Μπακογιάννη αν είχε βιώσει κάποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και έφτιαχνε ένα κόμμα τόσο διαφορετικό ώστε να κινήσει έστω την περιέργεια των ψηφοφόρων. Με τους μηρυκασμούς το μόνο που καταφέρνει είναι να προσελκύει φερέλπιδες κομματάρχες που βλέπουν στη νέα παράταξη την προοπτική μια θέσης στελέχους και διάφορους ατυχήσαντες της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις είναι αμείλικτες καθώς δεν της επιτρέπουν την είσοδο στη Βουλή. Η αρνητική στάση των ερωτώμενων δεν αφορά μόνο την κυρία Μπακογιάννη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πόρτα εξόδου σε όσους ως τώρα εκπροσωπούσαν τους πολίτες.


http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=403814&h1=true

Μικρά βιβλία για το μετρό και το λεωφορείο

Εχουμε χρόνο για διάβασμα; Ολοι παραπονιόμαστε για βιβλία που δεν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε και τα αφήνουμε στη μέση. Σέρνουμε το βιβλίο που διαβάζουμε στο μετρό, το παίρνουμε μαζί μας στο κρεβάτι, διαβάζουμε λίγες σελίδες όποτε έχουμε καιρό και παραπονιόμαστε ότι με αυτούς τους αργούς ρυθμούς δεν μπορούμε να απολαύσουμε την ανάγνωση. Κάποιοι έχουν χρόνο αλλά αδυνατούν να συγκεντρωθούν για να διαβάσουν ένα εκτενές κείμενο. Οι ειδικοί λένε ότι φταίει το Ιντερνετ, τα links και τα hypertexts μάς έχουν εκπαιδεύσει να πηγαίνουμε από το ένα κείμενο στο άλλο χωρίς να μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα μακρύ ενιαίο κείμενο για πολύ. Και όπως έχουν τα πράγματα, ποιος αγοράζει ένα βιβλίο των 20 ευρώ όταν ξέρει ότι δεν θα το διαβάσει τελικά;
Φαίνεται πως η εποχή μας, ο χρόνος και τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε, μας στρέφουν σε βιβλία μικρότερα και φθηνότερα, σε κείμενα που μπορούμε να διαβάσουμε μέσα στον λίγο χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε μέσα στη μέρα.

Ισως αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι εκδότες επενδύουν στο καλό μικρό βιβλίο. Και κυκλοφορούν τελευταίως πολλά τέτοια: μικρού σχήματος, με λίγες σελίδες και κείμενα αξιόλογα. Δύο από αυτά σκαρφάλωσαν την περασμένη χρονιά στις λίστες των ευπωλήτων, προσφέροντας τεκμήριο για τη στροφή στο καλό μικρό βιβλίο: «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας» (Νεφέλη, 2010, σελ. 65), ένα παλιό δοκίμιο του 1978 του Κώστα Αξελού, ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, και η νουβέλα «Ο τελευταίος Βαρλάμης» (Εστία, 2010, σελ. 48), που εκφώνησε ο Θανάσης Βαλτινός κατά την υποδοχή του στην Ακαδημία Αθηνών.

Από τα βιβλία νέας εσοδείας, το μανιφέστο των απανταχού αγανακτισμένων, το «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ (Πατάκης, 2011, σελ. 60) ανήκει στην ίδια κατηγορία: ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς, σύντομο και κυρίως φτηνό. Ορος του Εσέλ ήταν το βιβλίο να μην πωλείται στη Γαλλία περισσότερο από 5 ευρώ. Στον ίδιο εκδότη και στην ίδια σειρά κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες ένα κείμενο, από τα χειρόγραφα του 1844 του Μαρξ, με τίτλο Το χρήμα χορεύει για σένα, περίπου 80 σελίδες μικρού σχήματος. «Οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή δεν έχουν το ψυχικό απόθεμα και τη διάθεση να βυθιστούν σε ένα πολυσέλιδο βιβλίο», είπε στο «ΒΗΜΑ» η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία μετέφρασε τα δύο βιβλία. Ταυτόχρονα όμως έχουμε περισσότερη επιθυμία να διαβάσουμε, να μάθουμε, να κατανοήσουμε τον κόσμο που αλλάζει γρήγορα, την κρίση που μας βυθίζει στην αβεβαιότητα. Επιθυμία να διαβάσουμε κείμενα με ουσία που δίνουν απαντήσεις: «Χρειαζόμαστε κάποιες καθαρές και απλές απαντήσεις στα ερωτήματά μας, χρειαζόμαστε επιστροφή στις απλές αξίες της δημοκρατίας και της Αριστεράς από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί», συνέχισε η ίδια. Σε δική της μετάφραση κυκλοφορεί και το συλλογικό Μανιφέστο των ανήσυχων οικονομολόγων. Κρίση και χρέη στην Ευρώπη: 10 μύθοι και 22 μέτρα που προτείνουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο (Πόλις, 2011, σελ. 64). Πολιτικό και εξίσου επίκαιρο σήμερα που τα κόμματα και οι ιδεολογίες τους έχουν απογοητεύσει είναι το «Για την κατάργηση των κομμάτων» (Αρμός, 2011, σελ. 64), ένα παλαιό δοκίμιο της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ.

Για όσους εκτός από απαντήσεις αναζητούν την απόλαυση της καλής λογοτεχνίας, κυκλοφορεί του Τσέχοφ «Η κυρία με το σκυλάκι» (Μελάνι, 2011, σελ. 56), μια ερωτική ιστορία σκιαγραφημένη με ένταση από την τσεχοφική πένα, ίσως το καλύτερο διήγημα του συγγραφέα. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησαν παλιότερα του Ανατόλ Φρανς «Οι επτά γυναίκες του Κυανοπώγωνα» (2009, σελ. 64), του Μπαλζάκ το «Ελιξίριο της μακροζωίας» (2009, σελ. 66), η νουβέλα του Πασκάλ Κινιάρ «Ο μικρούλης έρως» (2008, σελ. 45) και του ιδίου «Ο λόγος» (2004, σελ. 53).

Οι εκδόσεις Αγρα κυκλοφορούν τώρα τη δεύτερη σειρά του «Ατακτου Λαγού», μιας σειράς στην οποία «φιλοξενούνται κείμενα αυτοτελή που θεωρούνται “μικρά διαμάντια”», δοκίμια και διηγήματα μεταφρασμένα από έλληνες συγγραφείς. Κάποια είχαν εκδοθεί παλαιότερα, κάποια πρωτοεκδίδονται: Χ. Τζ. Ουέλς, «Η χώρα των τυφλών» (2011, σελ. 59), Μορίς Μπλανσό, «Η στιγμή του θανάτου μου» (2011, σελ. 30), Ντεζό Κοστολάνυϊ «Ο κλεπτομανής μεταφραστής» (2011, σελ. 20). Για τον εκδότη της Αγρας Σταύρο Πετσόπουλο, η σειρά του «Ατακτου Λαγού» είναι «το απόλυτο παιχνίδι της Αγρας». Διασκεδάζει πολύ διαλέγοντας και συνταιριάζοντας χρωματιστά χαρτιά για τα εξώφυλλα και το εσωτερικό, κροκί κίτρινο, καφέ, ζωηρό μπλε, μαύρο και πράσινο. «Το μικρό βιβλίο δεν είναι νέα τάση για εμάς», λέει στο «Βήμα», «το υποστηρίζαμε από παλιά. Πεποίθησή μας είναι ότι μπορεί να έχεις ένα ολοκληρωμένο βιβλίο με πέντε σελίδες και μπορεί από την άλλη να έχεις 300 σελίδες που δεν κάνουν βιβλίο». Εξαιρετικά σύντομα, τα κείμενα της σειράς του «Ατακτου Λαγού» μας επισημαίνει με έμφαση ότι είναι «δεν είναι αποσπάσματα, είναι κείμενα πλήρη, ολοκληρωμένα», τα οποία έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί το Μοτίβο της εκλογής των μικρών κουτιών (Άγρα, 2011, σελ. 37) του Φρόιντ. Οσοι αγαπούν τα κείμενα του πατέρα της ψυχανάλυσης μπορούν να συνεχίσουν με το «Ο ποιητής και η φαντασίωση» (Πλέθρον, 2011, σελ. 57).

Μια σειρά με βιβλία πολύ μικρού σχήματος που δεν ξεπερνούν συνήθως τις 160 σελίδες κυκλοφορούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι εκδόσεις Ροές. ΜicroMEGA αποκαλούν τη σειρά, που περιλαμβάνει κυρίως δοκίμια από τον Δημοσθένη ως τον Κοραή, τον Καρκαβίτσα και τον Λασκαράτο, από τον Μοντεσκιέ, τον Ρουσό και τον Ζολά ως τον Κάφκα και τον Πεσόα, «μια βιβλιοθήκη των ιδεών από πυκνές μονογραφίες τόσο της παγκόσμιας όσο και της αρχαίας και νεότερης ελληνικής γραμματείας που έχουν επιλεγεί με στόχο να ξαφνιάσουν τον αναγνώστη, στέλνοντας από άλλες εποχές μηνύματα που ηχούν όχι απλώς σύγχρονα αλλά και επίκαιρα». Από τις πιο πρόσφατες επανεκδόσεις τα πιο σύντομα είναι το εξομολογητικό δοκίμιο του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, «Το ράγισμα» (2010, σελ. 74), του Κίρκεγκωρ, «Διαψάλματα» (2009, σελ. 78), του Ντ. Χ. Λώρενς, «Πορνογραφία και αισχρότητα» (2009, σελ. 80), του Ορτέγκα υ Γκασέτ, «Η επιλογή στον έρωτα» (2008, σελ. 80), του Μπλεζ Πασκάλ, «Τα πάθη του έρωτα» (2007, σελ. 75), του Σοπενάουερ, «Δοκίμιο για τις γυναίκες» (2005, σελ. 45). Στην ίδια σειρά μαθαίνουμε ότι θα κυκλοφορήσουν προσεχώς και μυθοπλαστικά κείμενα.

Οι εκδόσεις Ποταμός κυκλοφορούν για όσους ενδιαφέρονται για την υποκριτική ένα βιβλιαράκι του Μαξ Φον Σίντοβ, «Μάθημα για ηθοποιούς» (2011, σελ. 72) αλλά και το πνευματώδες δοκίμιο του Μαρκ Τουέν «Η τέχνη του ψεύδους» (2011, σελ. 60).

Τα μικρά καλά βιβλία είναι πολλά, τα θέματά τους ποικίλα, για όλα τα γούστα. Τάση ή όχι, είναι απάντηση στα ζητούμενα της εποχής μας: μεταφέρονται εύκολα στην τσάντα ή στην τσέπη μας, είναι φτηνά, προσφέρουν την ευχαρίστηση ότι διαβάσαμε κάτι ουσιαστικό σε χρόνο που μπορεί να χανόταν περιμένοντας τη σειρά μας στην τράπεζα ή στον οδοντίατρο και την ικανοποίηση ότι καταφέραμε, σε μία διαδρομή με το λεωφορείο, να διαβάσουμε ένα ολόκληρο βιβλίο!

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=403872&h1=true

Καλπάζει η γερμανική οικονομία





Κάτω από τα 3 εκατομμύρια έπεσε πάλι ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία το Μάιο, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες κατά τους οποίους υπερέβαινε το επίπεδο αυτό. Ηταν βεβαίως οι μήνες του χειμώνα, που λόγω καιρικών συνθηκών «παγώνουν» κάποιες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Γερμανία, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα καλά νέα από την αγορά εργασίας πλαισιώνονται από την αύξηση κατά 0,6% των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο στη Γερμανία, που επίσης ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο εποχικά σταθμισμένος αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 8.000 στα 2,97 εκατομμύρια το Μάιο και έτσι το ποσοστό ανεργίας στη μεγαλύτερη (και πλέον εύρωστη) οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο 7%.

Εν τω μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% (είναι τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώνονται και πιθανώς να αναθεωρηθούν). Η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, καθώς το Μάρτιο κατεγράφη κάμψη των πωλήσεων κατά 2,7%. Οι ειδικοί, ωστόσο, ανέμεναν ζωηρότερη ανάκαμψη της αγοράς.

«Οι αριθμοί είναι λίγο χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους, αλλά το συνολικό θετικό κλίμα στη γερμανική οικονομία δεν μεταβάλλεται και ως εκ τούτου θα στηρίξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα σταθεροποιήσει τις λιανικές πωλήσεις», δήλωσε στο BBC ο Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank.

Σημειωτέον ότι η γερμανική οικονομία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ζώνη του ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5%, ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης στις 17 χώρες-μέλη ήταν 0,8%.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403912&h1=true

Αμφιβάλλουν ότι ο Μάο έγραψε το «Κόκκινο Βιβλιαράκι»


Πεκίνο

Ηταν όντως ο Μάο Τσε Τουνγκ εκείνος που συνέγραψε το Κόκκινο Βιβλιαράκι; Ερωτηματικά εγείρονται για το αν ο Μεγάλος Τιμονιέρης χρησιμοποίησε «συγγραφέα-φάντασμα» για το διαβόητο βιβλίο που στις δεκαετίες της δόξας του, το '60 και το '70, είχε πουλήσει πέντε δισεκατομμύρια αντίτυπα.

Στο Internet κυκλοφορούν φήμες ότι μερικές από τις ρήσεις του Μάο δεν τις έγραψε ο ίδιος αλλά ο εκ των γραμματέων του Χου Χσιάο Μου και άλλοι – γεγονός το οποίο δυσκολεύονται να πιστέψουν οι πιστοί οπαδοί του. Οι μεγάλοι σε ηλικία Κινέζοι είναι κυρίως εκείνοι που αμφισβητούν τη θεωρία του «αόρατου συγγραφέα», ενώ οι νεότεροι είναι πιο πρόθυμοι να αποκαθηλώσουν τον Μάο από το βάθρο του.

Τόσο πολύ οργιάζουν οι φήμες που η «Λαϊκή Ημερησία», η οποία εκδίδεται από το ΚΚ, αναγκάστηκε να δημοσιεύσει πρόσφατα δήλωσε εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι ο Χου «είχε αναφερθεί επανειλημμένως στο πόσο τον βοηθούσε ο Μάο να επιμελείται τα κείμενά του» και «πόσα διδάχτηκε από το ποιητικό στυλ του Μεγάλου Τιμονιέρη».

Υπάρχει και η ενδιάμεση άποψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ρήσεις ήταν αρχικώς του Μάο αλλά τελικά κάποιος άλλος τους έβαλε στο χαρτί. Σύμφωνα με τις φήμες, δύο εκθέσεις όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι δραστηριότητες των «αόρατων συγγραφέων» κατατέθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ της Κίνας το 1993 και το 1995, αλλά παραμένουν απόρρητες.

Το Κόκκινο Βιβλιαράκι περιλαμβάνει εντολές όπως: «Είναι καθήκον των στελεχών και του Κόμματος να υπηρετούν τον λαό. Αν δεν έχουν συνεχώς στο μυαλό τους το συμφέρον του λαού, η δουλειά τους είναι άχρηστη».


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=404000&h1=true

«Μετεξεταστέες» οι μεγαλύτερες εφορίες της χώρας

Αθήνα

Εκτός φορολογικού ελέγχου παραμένουν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του τρέχοντος έτους 208.080 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, ενώ το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 94.642 περιπτώσεις. Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις φοροελεγκτικές επιδόσεις του συνόλου των 287 εφοριών ολόκληρης της επικράτειας όπου προκύπτει ότι μόλις 59 εφορίες κατάφεραν το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2011 να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σε πάνω από το 50% του συνόλου των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Αντίθετα 229 εφορίες βρέθηκαν κάτω από τη βάση του 50% ενώ 17 εφορίες δεν πραγματοποίησαν μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ούτε έναν έλεγχο!

Οι εφορίες που πραγματοποίησαν τους περισσότερους ελέγχους είναι οι εξής: ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ, ΙΘΑΚΗΣ, ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΚΥΘΗΡΩΝ, ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ, ΣΥΡΟΥ, ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ, ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, ΚΕΑΣ, ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, Α' ΑΘΗΝΩΝ (Α΄,Β΄,Γ΄), ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΣΑΠΩΝ, ΕΔΕΣΣΑΣ, Ι' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ, ΦΑΝΑΡΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΠΑΞΩΝ, ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΑΡΝΑΙΑΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΚΙΣΣΑΜΟΥ, Α ΣΕΡΡΩΝ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΔΟΜΟΚΟΥ, ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ, ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΣΤ' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΡΜΟΥ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΒΑΡΔΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΝΔΡΟΥ, ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΟΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, Θ' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ε' ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΤΗΝΟΥ, Β' ΚΑΒΑΛΑΣ, ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ, Β' ΣΕΡΡΩΝ, ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ, Ε' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΟΥΜΠΑΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και ΝΕΜΕΑΣ.

Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα εδώ και θα ενημερώνονται τακτικά. Οι υποθέσεις που αναφέρονται αφορούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εντοπιστεί μέσω διασταυρώσεων παραβατικής φορολογικής συμπεριφοράς και άλλων στοχευμένων δράσεων.

Οι δεκάδες πίνακες που έχουν αναρτηθεί περιλαμβάνουν για κάθε Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία της τελευταίας εργάσιμης ημέρας, του τελευταίου δεκαημέρου, και το σύνολο από την 1-1-2011. Σε ξεχωριστό πίνακα αναφέρονται τα αποτελέσματα ανά ημέρα για όλες τις Δ.Ο.Υ. και περιέχονται δεσμοί με την ανάλυση της συγκεκριμένης ημέρας ανά Δ.Ο.Υ..

Ο κάθε πίνακας αναφέρει το ποσοστό και τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν κλείσει μετά την ολοκλήρωση των σταδίων που προαναφέρθηκαν, το μέσο όρο και το σύνολο του ποσού που βεβαιώθηκε (μέρος του οποίου μπορεί ταυτόχρονα να εισπράχθηκε) καθώς και το σημερινό σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων. Όλοι οι πίνακες μπορούν να ταξινομηθούν με βάση οποιοδήποτε στήλη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ανάρτηση των στοιχείων προάγει τη διαφάνεια στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, επειδή επιτρέπει στους φορολογούμενους πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των διασταυρώσεων και άλλων ενεργειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που εξετάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και τις Υπηρεσίες του, την αποδοτικότητα της κάθε Υπηρεσίας στο χειρισμό υποθέσεων, καθώς και τη λεπτομερή πορεία των αντίστοιχων εσόδων ανά ημέρα. Πέρα από τα συγκεκριμένα στοιχεία το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και άλλους δείκτες απόδοσης των Υπηρεσιών και των δράσεών του, τους οποίους θα δημοσιεύει σταδιακά όταν συλλέγονται τα αντίστοιχα στοιχεία.

Τέσσερις αριθμοί και η χρυσή τομή του «45»

Δυσεπίλυτο, κατά γενική ομολογία, το ελληνικό οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα της παρούσας περιόδου.

Για πολλούς είναι μάλιστα αδιερεύνητο και γι' άλλους μη προσεγγίσιμο.

Ωστόσο, μπορεί να αποτυπωθεί, κατ' απόλυτο τρόπο, μόλις με τέσσερις αριθμούς. Δεν χρειάζονται παραπάνω.

Και εξηγούμεθα:

Η Ελλάδα κατέχει παγκοσμίως την 30η θέση - κατ' αναλογίαν του πληθυσμού - στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών και την 90η στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

Και ταυτόχρονα οι ετήσιες κρατικές δαπάνες ανέρχονται στο 53% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και των εσόδων της στο 38% του ΑΕΠ.

Το δίδυμο των παραπάνω στοιχείων φανερώνει απολύτως το παραγωγικό και δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Η πρώτη δυάδα αναδεικνύει το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας, το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αυτό που εκφράζεται με την φράση ''καταναλώνουμε πολλά περισσότερα απ' όσα παράγουμε''.

Για να ισορροπήσει η χώρα λογικώς πρέπει να καταναλώνει λιγότερα και να παράγει περισσότερα.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για την επίλυση του παραγωγικού προβλήματος θα ήταν η προσέγγιση της 45ης θέσης παγκοσμίως τόσο όσον αφορά στην κατανάλωση μας, όσο και όσον αφορά στην παραγωγή μας.

Αντίστοιχα το ελληνικό κράτος για να ξεπεράσει το δημοσιονομικό πρόβλημα και κατ' επέκταση αυτό της υπερχρέωσης θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες στο μέσο ευρωπαϊκό όρο δηλαδή να υποχωρήσουν από το 53% στο 44% του ΑΕΠ και οι εισπράξεις του από το 38% επίσης στο 44% του ΑΕΠ.

Η εξασφάλιση παραγωγικής και δημοσιονομικής ισορροπίας προφανώς δεν κερδίζεται εύκολα, ούτε είναι απλή και δεδομένη.

Η χρυσή τομή του ''45'' δεν θα έλθει από μόνη της.

Θα απαιτήσει αλλαγή προτύπου, αλλαγή μοντέλου στην ελληνική οικονομία.

Όσοι λοιπόν φιλοδοξούν να κυβερνήσουν την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια οφείλουν να γνωρίζουν ότι χωρίς αλλαγή προτύπου προκοπή δεν γίνεται.

Είτε δεξιοί είναι, είτε αριστεροί, είτε ''αγανακτισμένοι'' είναι υποχρεωμένοι να ασκηθούν στην αναζήτηση της χρυσής τομής του ''45''.

Όσο αυτή δεν προσεγγίζεται η χώρα θα φτωχαίνει, θα χάνει βαθμούς ανεξαρτησίας και οι πολίτες της θα δοκιμάζονται ολοένα και περισσότερο.


akarakousis@dolnet.gr

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=403911&h1=true

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για απλοποίηση αδειοδότησης τεχνικών δραστηριοτήτων

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών, επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων. Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ.

Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Χαντάβας, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα ευέλικτο, διαφανές και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, το οποίο συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, καταργώντας κάθε εμπόδιο που αποθάρρυνε τους επαγγελματίες να επενδύσουν. Ο κος Χαντάβας, υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και για την ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η οποία καθυστερούσε με το παλαιότερο καθεστώς.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Λέγκας, τόνισε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί εν πολλοίς σχέδιο νόμου που είχε διαμορφώσει η ΝΔ. Έψεξε ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, για τον «ελάχιστο χρόνο» διαδικτυακής διαβούλευσης που παραχώρησε και τον μεγάλο αριθμό υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που περιλαμβάνει - ενώ έκρινε πως η δυνατότητα των επαγγελματικών επιμελητηρίων να αδειοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι καταγράφεται στο νομοσχέδιο, δεν δείχνει ώριμη ως προοπτική.

«Ναι στο αυτονόητο» δήλωσε και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, τασσόμενος υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου και αντιτασσόμενος στο «ανόητο και αυτοανόητο, ή όποιο θέμα μπαίνει παραπειστικά για να δημιουργούνται τεχνητές αντιθέσεις». Ο κος Χρυσανθακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την καταγραφή εντός του νομοσχεδίου, μέτρων ενάντια στο παραεμπόριο, το οποίο «καταστρέφει τους μικρομεσαίους και τον έλληνα εργαζόμενο στην μεταποιητική επιχείρηση».

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Απόστολος Νάνος διαχώρισε την μικρή βιοτεχνία από την μεγάλη και πρότεινε την μετεγκατάσταση των μικρών βιοτεχνιών σε δημοτικούς χώρους, καθώς και την σύμπτυξή τους σε μεγαλύτερες συνεταιριστικές μονάδες στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με παράλληλα μέτρα στήριξης έναντι του ανταγωνισμού των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων.

Ο κος Νάνος, όπως και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, τάχθηκαν κατά της διεύρυνσης της δυνατότητας αδειοδότησης των επαγγελματιών από ιδιωτικούς φορείς. Ενστάσεις διετύπωσε η βουλευτής και για την παραχώρηση αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα, «χωρίς να υπάρχει χωροταξικό πλαίσιο, παραγωγική βάση για να στηρίξει τα πάρκα και τον μεταποιητικό τομέα, να εξυγιάνει τις παλιές περιοχές όπου ήταν άναρχα πεταμένες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες, και να γίνουν οι αναπλάσεις. Ο κάθε ιδιώτης με 50 στρέμματα, μπορεί να κάνει ένα επιχειρηματικό πάρκο».

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ανακοίνωσε σειρά αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου, από τις οποίες, οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

Τα πρόσωπα στις εξεταστικές Επιτροπές χορήγησης αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, που εκπροσωπούν τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και την οικεία επαγγελματική Ομοσπονδία, δεν ορίζονται πλέον από τον πρόεδρό τους, αλλά «από τους φορείς τους», ύστερα από πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη. Εάν ο εκάστοτε φορέας δεν ορίσει εκπρόσωπο εντός 30 ημερών από την λήψη της πρόσκλησης, η Επιτροπή συγκροτείται χωρίς την συμμετοχή εκπροσώπου του - και στη θέση του ορίζεται υπάλληλος της οικείας Περιφέρειας.

Ο εκπρόσωπος της επαγγελματικής Ομοσπονδίας στις εξεταστικές επιτροπές χορήγησης αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, θα πρέπει να έχει άδεια ή βεβαίωση αναγγελίας, για το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που αφορούν το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής - και τα μέλη των επιτροπών να έχουν λάβει την προβλεπόμενη επιμόρφωση.

Για τις βιοτεχνικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες που αδειοδοτούνται, η αδειοδοτούσα αρχή προβλέπεται πλέον να διενεργεί δειγματολογικές επιθεωρήσεις βάσει ετησίου προγράμματος και όχι μόνον «κάθε φορά που κρίνει αναγκαίο», όπως προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Αυστηροποιούνται τα κατώτατα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας τους, όπως αυτοί ορίζονται από την αδειοδοτούσα αρχή - και από 150 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό κείμενο, το κατώτατο πρόστιμο προσδιορίζεται στα 1000 ευρώ. Αντίστοιχα, αναπροσδιορίζονται στα 1000 ευρώ (αντί 300), τα κατώτατα πρόστιμα για όσους μηχανικούς αποδειχθεί κατόπιν ελέγχων, ότι έχουν υποβάλλει ανακριβείς υπεύθυνες δηλώσεις στη διαδικασία αδειοδότησης.

Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα Διοίκησης Αδειοδότησης, υποβάλλει στον υπουργό Οικονομίας, κάθε Ιανουάριο, απολογιστική έκθεση σχετικά με το έργο που υλοποίησε το προηγούμενο έτος, σε αρωγή της εκάστοτε αδειοδοτούσας αρχής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπέρ της άρσης ανωνυμίας των bloggers η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Το τέλος της ανωνυμίας των bloggers που είχε βάλει το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς και επικύρωσε εν συνεχεία ο σημερινός εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες επαναλαμβάνει σήμερα με νέα γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης.

Ο κ. Κατσιρώδης επανέρχεται στο θέμα αυτό ύστερα από νέο ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ειδικότερα, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπέβαλε στην Ανώτατη Εισαγγελία το ερώτημα εάν ισχύουν οι δύο γνωμοδοτήσεις (9 και 12/2009) των κ.κ. Σανιδά και Τέντε μετά την επικύρωση της οδηγίας 2008/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το νόμο 3917/2011 για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας και τη χορήγηση δεδομένων επικοινωνιών στις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι εάν μετά το Ν. 3917/2011 «οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα που διενεργούνται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποχρεούται να σας γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσεως εγκληματικής πράξεως, συγκεκριμένης ημεροχρονολογίας, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σανιδάς στη γνωμοδότησή του (9/2009) ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι τα blogs στο Ιnternet δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος. Ούτε όμως για την άρση του απορρήτου πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) ή οποιασδήποτε άλλης Αρχής, ανέφερε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα.

Επίσης, ο κ. Σανιδάς ανέφερε ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Ιnternet, αλλά ούτε και τα άλλα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι ονοματεπώνυμο συνδρομητή, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως κ.λπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σανιδά, οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές και πολύ περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet (όπως είναι ο ΟΤΕ και οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) τα «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξεως, όπως είναι η ημέρα-χρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το «ηλεκτρονικό ίχνος». Μάλιστα, οι εταιρείες υποχρεούνται να παραδίδουν τα στοιχεία χωρίς να προηγείται άδεια της ΑΔΑΕ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σανιδά.

Εξάλλου, ο κ. Σανιδάς σημείωνε ακόμη ότι η ΑΔΑΕ και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή «ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι». Μόνα αρμόδια να το κρίνουν αυτό είναι τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, κατέληγε η πρώτη αυτή γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ακολούθησε στη συνέχεια η υπ’ αριθμ. 12/2009 γνωμοδότηση του κ. Τέντε ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις του προκατόχου του κ. Σανιδά, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της ΑΔΑΕ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τέντες υπογράμμιζε μεταξύ των άλλων ότι για την επικοινωνία μέσω Internet «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.

Ακόμη, ο κ. Τέντες ανέφερε στη γνωμοδότησή του ότι «οι περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές για την εντόπιση του δράστη εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων, κατά την διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, προανακρίσεως ή κυρίας ανακρίσεως, κατόπιν εγκλήσεως κατά κανόνα του παθόντος, δέκτη των εν λόγω κλήσεων κ.λπ., ζητούν την ανακοίνωση εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχείων σχετικών με την ταυτότητα ή τη θέση της συνδέσεως ή του χρήστη, εκφεύγουν του προστατευτικού πεδίου της διατάξεως του άρθρου 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος».

Και συνέχιζε στη γνωμοδότησή του ο κ. Τέντες ότι «οι ανακριτικές αρχές, ανταποκρινόμενες στο προστατευτικό καθήκον του Κράτους, εκδηλούμενο ως θετική υποχρέωση αυτού προς διασφάλιση της ανεμπόδιστης και αποτελεσματικής ασκήσεως των δικαιωμάτων του ατόμου, κατ’ άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, και ενεργούσες σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμωρήσεως των εγκλημάτων (άρθρα 96 1 παράγραφος και 87 παράγραφος 1 του Συντάγματος) μπορούν, στο πλαίσιο του δικαιώματός τους να συγκεντρώνουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη βεβαίωση του εγκλήματος, να ζητούν τα προαναφερόμενα στοιχεία, χωρίς την προηγούμενη τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου του εκτελεστικού της διατάξεως του άρθρου 19 παράγραφος 1 εδάφιο β΄ του Συντάγματος Ν. 2225/1994, αφού δεν πρόκειται για απόρρητο».

Υπενθυμίζεται ότι η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά είχε προκαλέσει, τότε, την αντίδραση της ΑΔΑΕ (η οποία απέστειλε και ερώτημα στον Τέντε), όπως και την αντίδραση του τότε προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρ. Γεραρή.

Τώρα, όπως αναφέρει στην υπ’ αριθμ. 9/2011 γνωμοδότησή του ο κ. Κατσιρώδης, οι δύο γνωμοδοτήσεις του κ. Σανιδά και του κ. Τέντε καταλήγουν συμπερασματικά ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.τ.λ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.τ.λ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου».

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι ο νομοθέτης με τις ρυθμίσεις του Ν. 3917/2011 δεν θέλησε να εισαγάγει νέο περιοριστικό καθεστώς για τη χορήγηση «των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας».

Εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ. Κατσιρώδης, οι γνωμοδοτήσεις του 2009 «δεν αφορούν αιτήματα οποιωνδήποτε ''αρμόδιων αρχών'' αλλά αιτήματα ανακριτικών αρχών, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμώρηση των εγκλημάτων (άρθρα 96 παράγραφος 1 και 67 παράγραφος 1 του Συντάγματος), τα οποία (αιτήματα) αναφέρονται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν πρόκειται για απόρρητο κατά την έννοια του άρθρου 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντική η εξοικονόμηση από το πρόγραμμα «Καλλικράτης»

Μειωμένο κατά 1,2 δισ. ευρώ εμφανίζεται το κόστος της αυτοδιοίκησης με τη συνένωση των ΟΤΑ, έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, στοιχεία, που απέστειλε σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

«Το 2009 το κόστος της αυτοδιοίκησης για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθε συνολικά σε 4,8 δισ. και μετά τον Καλλικράτη περιορίζεται στα 3,6 δισ, δηλαδή μειωμένο κατά 1,2 δις. Έτσι, η νομοθέτηση της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνοδεύτηκε από εξοικονόμηση της τάξης του 25% σε σχέση με το κόστος του 2009 ως αποτέλεσμα του νέου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης, της συγκέντρωσης δυνάμεων, των περιορισμών των δαπανών και των οικονομιών κλίμακας της αυτοδιοίκησης. Δημοσιονομικό όφελος που έχει μόνιμο χαρακτήρα και ελαφρύνει την επιβάρυνση των φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων», επισημαίνει ο υπουργός στην επιστολή του, που συνοδεύεται από τα στοιχεία και προσθέτει πως «δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, αφού τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκ. ευρώ για τις περιφέρειες και υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι εξοικονομήσεις που έγιναν στην αυτοδιοίκηση προέκυψαν αρχικά από τον περιορισμό των 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε 325 δήμους (μείωση 70%), από τη συγχώνευση και κατάργηση περίπου 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης σε λιγότερα από 1.500 (ποσοστό μείωσης φορέων 75%), από τη συνένωση των 57 οργανισμών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και 19 επαρχείων σε 13 αιρετές περιφέρειες (ποσοστό μείωσης φορέων 83%), από τον περιορισμό των 13 κρατικών Περιφερειών σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ποσοστό μείωσης φορέων 46%), καθώς και των περίπου 8.500 σχολικών επιτροπών (ΝΠΔΔ) σε κάτω από 1.000, όπως προέβλεψε ο Καλλικράτης (ποσοστό μείωσης 90%).

Πέραν του περιορισμού των δομών, αποφασιστικής σημασίας ήταν η θεσμική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης, που στο χώρο της οικονομικής διαχείρισης μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τις παρακάτω ριζικές αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται:

1. την υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ, όλων των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του συνόλου των επιχειρήσεών τους, χωρίς εξαίρεση, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

2. τον έλεγχο της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο

3. τον προσυμβατικό έλεγχο συμβάσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ,

4. την ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα,

5. τη διασφάλιση ισοσκελισμένων πλέον προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα,

6. τον περιορισμό του δανεισμού των ΟΤΑ και την απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες,

7. την υπαγωγή κάθε απόφασης των οργάνων της αυτοδιοίκησης στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της Δι@ύγειας,

8. την απαγόρευση κάθε δυνατότητας πρόσληψης ή σύμβασης εκτός ΑΣΕΠ,

9. την κατάργηση ψευδεπίγραφων συμβάσεων και καταχρηστικών μονιμοποιήσεων,

10. τον περιορισμό του προσωπικού και την καλύτερη αξιοποίηση του μέσω μετατάξεων.

11. την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου από το νόμο προγράμματος εξυγίανσης, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να διασφαλιστεί με τρόπο μόνιμο και ενιαίο η οικονομική βιωσιμότητα κάθε ΟΤΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης.

Ο υπουργός καταλήγει: «Στη νέα περίοδο, που ανοίγεται μπροστά μας θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί ενεργοί και σταθεροί συμπαραστάτες στη νέα αρχή της αυτοδιοίκησης, δίπλα στους αιρετούς της, στους οποίους εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουν τις νέες αυτές δυνατότητες του Καλλικράτη και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να τονίσω ότι οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές συνέβαλαν - και μάλιστα ανεξάρτητα από κομματική προέλευση ή στήριξη- ήδη αποφασιστικά στη δύσκολη περίοδο της μετάβασης της αυτοδιοίκησης στη νέα της εποχή, ανταποκρινόμενοι με επάρκεια και ταχύτητα στον καταιγιστικό ρυθμό των αλλαγών.

Για όλα τα παραπάνω θέματα το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι υπηρεσίες του είναι στη διάθεσή σας για την παροχή κάθε συμπληρωματικής ή διευκρινιστικής πληροφορίας τυχόν χρειαστείτε».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλμα των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, εκτιμά η Oxfam

Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα υπερδιπλασιαστούν στα επόμενα 20 χρόνια, εκτός εάν οι ηγέτες του κόσμου αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, όπως προειδοποιεί η παγκόσμια ΜΚΟ Oxfam.

Έως το 2030, η μέση τιμή των βασικών τροφίμων θα αυξηθεί κατά 120% έως και 180%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις σε 98 χώρες του πλανήτη για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αδικίας.

Το μισό περίπου από αυτή την αύξηση θα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, όπως εκτιμά η Oxfam στην έκθεσή της με τίτλο Δημιουργώντας ένα Καλύτερο Μέλλον.

Καλεί μάλιστα τους ηγέτες του κόσμου λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της νομοθεσίας στις αγορές τροφίμων και να επενδύσουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε λιμένες για τις ιδιωτικοποιήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο κέντρο του Πειραιά, με αίτημα να παραμείνουν τα λιμάνια υπό κρατικό έλεγχο, πραγματοποίησαν σήμερα υπάλληλοι λιμανιών όλης της χώρας, οι οποίοι προχώρησαν και σε στάση εργασίας από τις 11 έως τις 3 μμ. Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχιεργατών ΟΛΠ. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Νικόλαο Λίτινα.

Οι εργαζόμενοι επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον κ. Λίτινα ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και επανέλαβαν την πρόθεσή τους να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλος.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε πως το 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και έκανε λόγο για «μητέρα των μαχών» στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας) θα έχει συνάντηση, κατά πάσα πιθανότατα αύριο, με συνδικαλιστές άλλων ΔΕΚΟ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν για να συζητήσουν και να αποφασίσουν πιθανότατα και κοινές κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα προγραμματίζουν και 24ωρη απεργία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Icap: Σε πτώση όλοι οι οικονομικοί κλάδοι

Τα σημάδια της κρίσης αποτυπώθηκαν έντονα στα οικονομικά μεγέθη του εταιρικού τομέα, σύμφωνα με την έκδοση «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας», μία επιτομή των κλαδικών μελετών, που κυκλοφόρησε, για δεύτερη χρονιά, η Icap Group. Σκοπός της μελέτης είναι να προσφέρει στην αγορά μία καταγραφή των εξελίξεων, που χαρακτήρισαν τους σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και των διαφορών, που αυτοί παρουσιάζουν.

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, η γεωργία-αλιεία, ξενοδοχεία-εστιατόρια και κατασκευές, παρουσίασαν αρνητικό τελικό καθαρό αποτέλεσμα. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, υπήρξε πτώση της κερδοφορίας, εξαιρουμένου του τομέα των ασφαλειών και της ενέργειας-ύδρευσης, γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η εντυπωσιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Τη μικρότερη συγκριτικά επιδείνωση, μεταξύ των κερδοφόρων τομέων, παρουσίασαν οι τομείς των ορυχείων-λατομείων και της μεταποίησης, ενώ τη μεγαλύτερη οι τράπεζες.

Η απότομη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος το 2009 είχε άμεση επίδραση στα οικονομικά μεγέθη του εταιρικού τομέα. Οι μεγάλες δυσχέρειες, που αντιμετώπισαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το 2009, επιδείνωσαν, για δεύτερο συνεχές έτος, τα αποτελέσματά τους. Σημειώθηκε νέα μεγάλη μείωση της κερδοφορίας, η οποία συνοδεύτηκε και από σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών. Τα κέρδη προ φόρου του συνόλου των εταιρειών μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%, το 2009, σε συνέχεια της προηγηθείσας μεγάλης μείωσης του προηγουμένου έτους, με την πτωτική εξέλιξη να είναι περισσότερο έντονη στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Προκειμένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των εξελίξεων, που χαρακτήρισαν συνολικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρατίθενται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων, που περιλαμβάνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς χρήσης 2009 των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ (25.968 στο σύνολο).

Κερδοφορία

Με κριτήριο το περιθώριο μικτού κέρδους, κορυφαίοι κλάδοι-υποκλάδοι αναδεικνύονται οι εξής: Τηλεφωνία-Σταθερή (85,03%), Ζυθοποιία (69,90%), Real Estate-Ανάπτυξη ακινήτων (61,89%), Καλλυντικά (61,35%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (57,83%).

Με βάση το περιθώριο καθαρού κέρδους, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (34,49%), Χυμοί-Αναψυκτικά (23,01%), Ζυθοποιία (19,87%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (18,64%), Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (11,12%). Τέλος, με κριτήριο το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, οι υψηλότεροι δείκτες αντιστοιχούν στους κλάδους-υποκλάδους: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (56,46%), Real Estate - Ανάπτυξη ακινήτων (53,65%), Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων (34,85%), Τηλεφωνία-Σταθερή (26,81%), Ζυθοποιία (26,58%).

Αποδοτικότητα

Τους υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων εμφάνισαν, κατά σειρά, οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (51,57%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (43,54%), Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (43,01%), Λιπαντικά Οχημάτων (34,15%), Ζυθοποιία (28,55%).

Βάσει των δεικτών αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι κλάδοι-υποκλάδοι: Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (21,31%), Ζυθοποιία (17,85%), Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (17%), Λιπαντικά Οχημάτων (9,8%), Καλλυντικά (7,84%).

Χρηματοοικονομικά – Διάρθρωση

Με κριτήριο τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια, τους χαμηλότερους δείκτες (ενδεικτικούς μικρότερης δανειακής επιβάρυνσης) εμφανίζουν οι κλάδοι: Real Estate-Ανάπτυξη ακινήτων (0,58), Ζυθοποιία (0,60), Χυμοί-Αναψυκτικά (0,64), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (0,85), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (1,04). Τέλος, με κριτήριο τους δείκτες κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ζυθοποιία (86,73), Χυμοί-Αναψυκτικά (21,15), Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (20,2), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (15,91), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (10,22).

Ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, εκτελεστικός διευθυντής Credit Risk Services Icap Group, σημείωσε σχετικά: «Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις της χώρας λειτούργησαν σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης, το 2009, επηρεαζόμενες έντονα από τις συνέπειες της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, γεγονός που επέφερε την πτώση της κερδοφορίας συνολικά για δεύτερο συνεχές έτος. Σε αυτές τις συνθήκες, οι επιμέρους κλάδοι επηρεάστηκαν σε διαφορετικό βαθμό, οι δε επιχειρήσεις προσάρμοσαν τις στρατηγικές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Στην παρούσα φάση, με την ελληνική οικονομία να δοκιμάζεται σοβαρά από τις δυσμενείς συνέπειες, λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων, που τη χαρακτηρίζουν, κρίσιμο σημείο για την επιτυχή πορεία θεωρείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων εν γένει, γεγονός που προβάλλει σαν απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον».

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τους φόρους των άλλων

Tου Πασχου Μανδραβελη

Oι φόροι δεν μοιάζουν με τον θάνατο μόνο επειδή είναι αναπόφευκτοι. Μοιάζουν και επειδή είναι δυσάρεστοι. Υπό την έννοια αυτή, όλοι χειροκροτήσαμε την πρόταση του κ. Αντώνη Σαμαρά στο αποκαλούμενο «Ζάππειο ΙΙ» για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ειδικώς στην Ελλάδα η χαμηλή φορολογία είναι το άγιο δισκοπότηρο της οικονομίας. Αριστεροί, δεξιοί, φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές, όλοι είμαστε κατά των φόρων και υπέρ της ανάπτυξης.

Αυτό όμως αποτελεί ταυτοχρόνως και πρόβλημα. Κατά των φόρων δεν είναι μόνο οι Ελληνες· είναι και οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί και όσοι τέλος πάντων πληρώνουν (από τους... φόρους τους) μερικά δισεκατομμύρια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα. Οπότε είναι σίγουρο ότι με χαρά η κ. Μέρκελ θα πάει στο Κοινοβούλιο της χώρας της και θα πει: «Ξέρετε η Ελλάδα έχει ακόμη κάποιες δυσκολίες και πρέπει να δώσουμε 60 δισ. ευρώ επιπλέον. Α, και να μην ξεχάσω! Θέλουν να πληρώνουν και λιγότερους φόρους...». Να σημειώσουμε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις πληρώνουν περίπου 30% φόρο επί των αδιανέμητων κερδών, όταν οι ελληνικές πληρώνουν 20%. Περισσότερο, δε, και από την κ. Μέρκελ, θα χαρούν οι Ολλανδοί φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ανώτατο συντελεστή εισοδήματος 52%, όταν στην Ελλάδα είναι 45%.

Η παντιέρα κατά των φόρων που σήκωσε ο κ. Σαμαράς -κι εξαιτίας της ναυάγησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- ακούγεται ευχάριστα στ’ αυτιά μας. Φέρνει στην επιφάνεια όμως κλασικές ελληνικές πολιτικές παθογένειες. Δείχνει ότι πολλοί Ελληνες πολιτικοί προτείνουν μέτρα κοιτώντας μόνο προς τα μέσα, δηλαδή την εκλογική τους πελατεία. Δεν λαμβάνουν υπόψη το διεθνές περιβάλλον (κάπως έτσι ομφαλοσκοπώντας δεν φτάσαμε στα σημερινά χάλια;). Δεν είναι ότι δεν κατανοούν τη λύση· δεν καταλαβαίνουν καν το πρόβλημα. Σήμερα, η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα, διαπραγματεύεται με 15 διαφορετικά Κοινοβούλια που εκπροσωπούν 15 λογιών φορολογούμενους.

Επιπλέον αυτού: ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι λειτουργεί και στην Ελλάδα η αντίστροφη αναλογία «χαμηλότεροι συντελεστές, μεγαλύτερη φορολογική συνείδηση και περισσότερες επενδύσεις» (κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη εμπειρία), βραχυχρόνια θα υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μέχρι να γίνουν οι επενδύσεις, να αποδώσουν κ.λπ., θα περάσουν χρόνια. Αν ζούσαμε με τα δικά μας λεφτά κι εκτός ΟΝΕ, το σενάριο θα λειτουργούσε με διευρυμένα ελλείμματα. Οταν όμως η καθημερινή επιβίωση της οικονομίας εξαρτάται από τα Κοινοβούλια που εκλέγονται από πολίτες οι οποίοι κατά κανόνα πληρώνουν περισσότερους φόρους από τους Ελληνες, είναι κομμάτι δύσκολο να πεισθούν ότι θα τους βγει σε καλό αν εμείς έχουμε χαμηλότερους συντελεστές. Η φυσιολογική τους αντίδραση θα είναι: «Αν έχουν έτσι τα πράγματα, να το κάνουμε εμείς. Να πληρώνουμε λιγότερους φόρους, να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και υποσχόμαστε πως το μελλοντικό πλεόνασμα που θα παραχθεί από τη χαμηλότερη φορολογία θα το δίνουμε στους Ελληνες».

Δίκαιο δεν ακούγεται; Στο κάτω κάτω της γραφής, οι δικές τους επιχειρήσεις προσφέρουν μεγαλύτερες εγγυήσεις ότι θα κάνουν ανάπτυξη τη χαμηλότερη φορολογία από όσο έδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_31/05/2011_1295361