Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σε ένα χρόνο ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα




Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, ώστε να αρχίσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο. Την ανακοίνωση έκανε πριν λίγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Ι. Μανιάτης, σε ενεργειακό συνέδριο που γίνεται στη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στους χώρους που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Μιλώντας για τη διπλωματία των αγωγών, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η επιλογή δεν πρέπει να γίνει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας. «Ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας είναι το πιο ώριμο, οικονομικά προσιτό και σωστά σχεδιασμένο έργο. Η όδευσή του μετά την Τουρκία από δύο χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Ιταλία), ουσιαστικά μηδενίζει το γεωπολιτικό ρίσκο σε σχέση με τις άλλες επιλογές» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός προσθέτοντας: «Τα δύο ανταγωνιστικά έργα είναι ο ITGI και ο TAP στοχεύουν στις ίδιες αγορές και ακολουθούν παρόμοια όδευση. Πρέπει να εξεταστεί η συστηματική επιλογή συνεργειών μεταξύ τους, προς αμοιβαίο όφελος. Όταν ανοίξουν και νέες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως το Τουρκμενιστάν και το Βόρειο Ιράκ, μπορούν να εξεταστούν και άλλες επιλογές όπως ο αγωγός Ναμπούκο».

Τέλος,για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των βουλγαρικών αρχών στη νέα περιβαλλοντική μελέτη που υπεβλήθη πρόσφατα από την εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας.


Τα ΕΛΠΕ θα ψάξουν για πετρέλαιο στην Ελλάδα
Στις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, θα συμμετάσχουν και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να λάβει μέρος ο Όμιλος στους διαγωνισμούς, που θα προκηρύξει το Ελληνικό Δημόσιο.

Την ανακοίνωση έκανε πριν λίγο ο κ. Ι. Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Βουλιαγμένη.

Είναι ο δεύτερος όμιλος που ανακοινώνει ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων μετά τη νορβηγική StatOil.

Ο κ. Κωστόπουλος είπε επίσης οτι, στην ελληνική αγορά καταγράφηκε πέρυσι μείωση 10 - 14%, ανάλογα με το προϊόν, στη ζήτηση καυσίμων, εξέλιξη που ο όμιλος αντιμετωπίζει με στρατηγική αύξησης των εξαγωγών.

«Η μείωση της ζήτησης υγρών καυσίμων λόγω της κρίσης πιέζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία διύλισης και είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες αρκετά διυλιστήρια έχουν πουληθεί ή έχουν κλείσει και μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Ωστόσο, υπάρχει αύξηση της ζήτησης στη Μεσόγειο από τις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ειδικά στο ντίζελ κίνησης, στην αύξηση της παραγωγής του οποίου στοχεύει ο όμιλος με τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού που είναι σε εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των ΕΛΛΠΕ, ο οποίος παρουσίασε επίσης τη στρατηγική για επέκτασή της ΕΛΛΠΕ στις διεθνείς αγορές.

Α. Γ. Χριστοδουλάκης

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403657&h1=true

Τρόικα: Σπάστε στα δύο το υπουργείο Οικονομικών

Το εξώφυλλο της έκθεσης.jpg
το οργανόγραμμα που προτείνει η Τρόικα .jpg
Το «σπάσιμο» του Υπουργείου Οικονομικών σε δύο με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του προυπολογισμού, των δαπανών και του δημοσίου χρέους από τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους δηλαδή τις εφορίες και τα τελωνεία, εισηγείται η τρόικα στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το 2015 προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, δηλαδή να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα και να επιστρέψει στις αγορές, η τρόικα σε ειδική μελέτη που έκανε τονίζει τη σημασία αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη μελέτη υπό τον τίτλο «Υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις των δημοσίων οικονομικών» την οποία υπογράφουν πέντε μέλη της αποστολής, οι κ.κ. Richard Hugdes, Pokar Khemani, Clare Lombardelli, Crista Bock και Mick Danaher, επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λογοδοσία στη Βουλή για τα δημόσια οικονομικά.

Μάλιστα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν την οργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε νέα βάση και υποδεικνύουν μάλιστα και το οργανόγραμμα που πρέπει να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Το Οργανόγραμμα
- Στο πυραμιδικό οργανόγραμμα του Υπουργείου προτείνεται κάτω από τον γενικό γραμματέα η δημιουργία τεσσάρων γενικών διευθύνσεων εκ των οποίων η μία θα έχει αρμοδιότητα τις Οικονομικές Υπηρεσίες (Financial Services).

Κάτω από αυτή θα υπάρχουν τρεις διευθύνσεις:
1. Για τον Προϋπολογισμό (σχεδιασμός και έλεγχος),
2. Για τα Λογιστικά και
3. Για το Συντονισμό των άλλων υφισταμένων υπηρεσιών. Η πρωτοτυπία έγκειται στη δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο Αρχιλογιστής
Στην ίδια μελέτη προτείνεται και μια διοικητική δομή που θα ενισχύει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του αρχιλογιστή. Πουθενά δεν υπάρχει υφυπουργός ή άλλο πολιτικό πρόσωπο πλήν του υπουργού και του γενικού γραμματέα.
Ο αρχιλογιστής θα λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών και κάθε μήνα θα τον ενημερώνει γραπτώς για την υλοποίησή τους. Στον αρχιλογιστή θα αναφέρονται τρεις υπηρεσίες για τις δαπάνες και τρεις υπηρεσίες με αρμοδιότητα τα λογιστικά της Κεντρικής Κυβέρνησης. Ο αρχιλογιστής θα μεταφέρει στις υπηρεσίες για τις δαπάνες τις οδηγίες που θα λαμβάνει από το υπουργείο Οικονομικών για τις δαπάνες του ετήσιου προϋπολογισμού, για τις μηνιαίες δαπάνες, για την τήρηση των πλαφόν και για τη λήψη διορθρωτικών μέτρων.
Ο αρχιλογιστής θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει κάθε μήνα τον υπουργό κι ο υπουργός μαζί με τον αρχιλογιστή κάθε τρίμηνο τη Βουλή.

Οι Εφορίες
Οπως έχει γράψει «ΤΟ ΒΗΜΑ» το δεύτερο κομμάτι θα είναι το «Υπουργείο εσόδων» στο οποίο θα υπαχθούν οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους που θα έχει την ευθύνηση των ελέγχων (καύσιμα. ποτά, τρόφιμα κλπ).

Από τις 228 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν οι 213. Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν μόνο 75 εφορίες από τις οποίες οι 20 στο νομό Αττικής. Σύμφωνα με το σχέδιο 2000, υπάλληλοι των εφοριών θα πάψουν να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα και θα βγούν στον δρόμο (αγορά, καταστήματα και επιχειρήσεις) για έλεγχο.
Σ΄αυτό το υπουργείο το οργανόγραμμα προβλέπει τη θέση του υπουργού, ενός γενικού γραμματέα και γενικούς διευθυντές.

Οι Αβεβαιότητες
Στη μελέτη για τα δημόσια οικονομικά καταγράφονται οι μεγάλοι κίνδυνοι «εκτροχιασμού» του προγράμματος που εκτός από την ύφεση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εξής:
1. Η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ,
2. Δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα οργανισμών του δημοσίου όπως ο ΟΕΚ.
3. Δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς αγωγές σε βάρος του δημοσίου (όπως οι πληρωμές για τα αντιγριππικά εμβόλια)
4. Δαπάνες για απρόβλεπτες καταστάσεις.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403674

Ο Δαλάι Λάμα παραιτήθηκε και επισήμως από τις πολιτικές εξουσίες του

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα παραιτήθηκε επισήμως από το πολιτικό ρόλο του υπογράφοντας τροπολογίες που αναθεωρούν το σύνταγμα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο 75χρονος νομπελίστας της Ειρήνης είχε ανακοινώσει το Μάρτιο πως παραιτείται από τον ρόλο του ως ηγέτη της θιβετιανής εξόριστης κυβέρνησης αλλά είχε δηλώσει πως παραμένει προσηλωμένος στην υπόθεση του Θιβέτ.

Χθες Κυριακή ο Δαλάι Λάμα ενέκρινε τις τροπολογίες που είχε κάνει στο σύνταγμα το εξόριστο κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης για να μεταβιβαστούν εξουσίες στους νεοεκλεγέντες ηγέτες των εξορίστων.

«Τώρα όλες οι πολιτικές και διοικητικές εξουσίες που είχε η αγιότητά του μεταβιβάζονται σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Τενζίν Νορμπού.

«Η αγιότητά του θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών», πρόσθεσε ο Νορμπού μιλώντας τηλεφωνικά από την πόλη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας όπου βρίσκεται η έδρα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.

Ο 43χρονος Λομπσάνγκ Σανγκάι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ειδικευμένος στο διεθνές δίκαιο, εξελέγη τον περασμένο μήνα πρωθυπουργός του Θιβέτ. Η ορκωμοσία του πρόκειται να γίνει τον Αύγουστο.

Ο Σανγκάι, ο οποίος ανέλαβε ευθύνες του Δαλάι Λάμα, θα ηγηθεί τώρα του αγώνα των Θιβετιανών για μεγαλύτερη αυτονομία υπό την κυριαρχία της Κίνας. Η εξόριστη κυβέρνηση δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα.

«Σύμφωνα με το τροποποιημένο σύνταγμα, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τώρα αντιπροσώπους, ανάμεσα στους οποίους και τους ειδικούς απεσταλμένους που θα διεξάγουν συνομιλίες με την Κίνα», δήλωσε ο Νορμπού.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά, γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δυο βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας (ΑΙΕ), τις οποίες επικαλείται σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΙΕ, η επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 συνέπεσε με μια αύξηση κατά 1,6 γιγατόνους των εκπομπών του CO2, το μεγαλύτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές του CO2», τονίζει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της ΑΙΕ, Φατίχ Μπιρόλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δυο βαθμούς Κελσίου θα είχε ως αποτέλεσμα μια «επικίνδυνη κλιματική αλλαγή» και η ΑΙΕ προειδοποίησε ότι οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 32 γιγατόνους το 2020.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εκπομπές αυτές έφθασαν τους 30,6 γιγατόνους το 2010.

Ο Νίκολας Στερν του London School of Economics, συντάκτης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί για τις χειρότερες συνέπειες εάν δε μειωθούν οι εκπομπές του CO2.

Βάσει εκτιμήσεων «υπάρχουν 50% πιθανότητες η θερμοκρασία ν΄αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου γύρω στο 2.100», αναφέρει η εφημερίδα.

«Μια τέτοια θερμοκρασία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και σε συγκρούσεις», προσθέτει η εφημερίδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ\

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/05/2011_392672

Οι νέες οδηγίες προς τις τράπεζες για τα ομόλογά τους

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / g.papadogiannis@gmail.com

Να μην προχωρούν σε ανανεώσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εμπορικές τράπεζες συστήνει η τρόικα στις διοικήσεις στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την απομόχλευση των ισολογισμών. Βασικός στόχος είναι η απελευθέρωση ρευστότητας για τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, που σήμερα προσεγγίζει τα 90 δισ. ευρώ, αλλά και την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να περιορίσουν δραστικά και τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Μέχρι τώρα, οι εκδόσεις υπερκαλύπτονταν λόγω της μεγάλης συμμετοχής των εγχώριων τραπεζών και το Δημόσιο προχωρούσε στην έκδοση πρόσθετων τίτλων για την κάλυψη της «αυξημένης» ζήτησης.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις του Δημοσίου απορροφούσε μεγάλο μέρος της ρευστότητας του συστήματος η οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Οι τεχνοκράτες της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστεί η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικό χρέος, ωστόσο η μείωση πρέπει να γίνει σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου καλύπτονται ομαλά μέσω του προγράμματος στήριξης. Σύμφωνα με αναλυτές, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες κατέχουν περίπου 60 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι αγορές εμφανίζονται βέβαιες ότι -παρά του περί του αντιθέτου δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων- η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Στελέχη τραπεζών αλλά και η ΕΚΤ θεωρούν λίαν επικίνδυνη την αναδιάρθρωση. Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε πολλαπλάσιες επιπτώσεις σε σχέση με τη χρεοκοπία της LehmaBrothers η οποία έφερε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμέτωπο με το φάσμα της κατάρρευσης. Το βέβαιο είναι ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα οδηγούσε άμεσα σε αδιέξοδο τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup μια περικοπή (haircut) του χρέους κατά 40% θα οδηγούσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) των ελληνικών τραπεζών στο 5,3% από 10,9% σήμερα και για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης θα απαιτούνταν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ.

H πρόταση για ανανέωση των ομολόγων

Tου Βασιλη Ζηρα

Υστερα από πολλούς μήνες εσωτερικών συγκρούσεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα πήραν τη μορφή δημοσίων δηλώσεων, η Ευρωζώνη φαίνεται να καταλήγει σε μια λύση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους: την εθελοντική διακράτηση ελληνικών αξιών στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης που απέτρεψε τη χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος των κρατών της ΝΑ Ευρώπης στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 και το 2009. Τότε, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κυρίως), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι τράπεζες που είχαν θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη, δεσμεύθηκαν να μην τις εγκαταλείψουν και να συνεχίσουν να τις χρηματοδοτούν.

Κάτι αντίστοιχο προωθείται και για το ελληνικό χρέος. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 - 2014 θα αναλάβουν την ηθική δέσμευση να τα διακρατήσουν για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών με το ίδιο επιτόκιο. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα διακράτησης και τραπεζικών ομολόγων. Κάτι ανάλογο είχε γίνει στη 10ετία του '90 στη Νότια Κορέα και μάλιστα με ταχείες διαδικασίες, που ολοκληρώθηκαν σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Η πρόταση αυτή:

1. Ικανοποιεί τα κράτη-μέλη που αντιτίθεντο σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και αρκετά από τα μέλη του Δ. Σ. της ΕΚΤ καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός (δηλαδή χρεοκοπία). Εάν διασφαλιστεί αυτό, είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα συναινέσει.

2. Επιτρέπει σε κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να υποστηρίξουν στην εχθρική κοινή γνώμη τους, ότι συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Αφού οι ιδιώτες επενδυτές συμφωνήσουν να διακρατήσουν τα ομόλογα, οι δανειακές ανάγκες για εξυπηρέτηση του χρέους θα μειωθούν. Κατά συνέπεια θα μειωθούν και τα χρήματα που πρέπει να δώσουν οι δανείστριες χώρες στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου βοήθειας, αφού θα καλύπτουν μόνο τα ελλείμματα και όχι λήξεις ομολόγων.

3. Η Ελλάδα θα «αγοράσει» τρία επιπλέον χρόνια για να αποδείξει ότι αποκαθιστά με διατηρήσιμο τρόπο τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες της.

Το αρνητικό της διακράτησης είναι ότι δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από μέρος του χρέους. Απλώς αναβάλλει την αποπληρωμή του. «Είναι σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ευρωζώνη, ο μόνος αποδεκτός τρόπος μείωσης του χρέους είναι οι αποκρατικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της τρόικας και νομικούς προετοιμάζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Αυτό εξηγεί και το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει αυτή την περίοδο η τρόικα για την Ελλάδα:

- Εμμονή στους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, με οποιοδήποτε κόστος, ώστε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα. Γι' αυτό αρνούνται οποιαδήποτε χαλάρωση

- Σαφές και επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα υλοποιηθεί από ανεξάρτητους τεχνοκράτες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών αντιδράσεων. Χωρίς την υλοποίηση αυτών, η διακράτηση, η επιμήκυνση του δανείων των 110 δισ. και η μείωση του επιτοκίου δεν θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Ως προς το γιατί οι τράπεζες και τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία θα δεχθούν να διακρατήσουν ελληνικούς τίτλους, η απάντηση είναι απλή: Διότι αντιλαμβάνονται ότι οι αναταράξεις από μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ό,τι η διακράτηση των ομολόγων. Κι όσες δεν το αντιλαμβάνονται, θα τις πείσουν οι κυβερνήσεις τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/05/2011_443918

Ποια πιστωτικά ιδρύματα έχουν το ελληνικό χρέος

g.papadogiannis@gmail.com

Σύμφωνα με την Goldman Sacks το 19% του ελληνικού χρέους (18,7 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε γερμανικές τράπεζες, το 9% (9,6 δισ. ευρώ) σε γαλλικές, το 7% (6,6 δισ. ευρώ) στις Κάτω Χώρες, το 2% (1,7 δισ. ευρώ) σε ιταλικές, το 1% (1,4 δισ. ευρώ) σε βρετανικές, το 1% (1,3 δισ. ευρώ) σε πορτογαλικές, το 1% (0,7 δισ. ευρώ) σε αυστριακές, 0,5 δισ. ευρώ έχουν οι ισπανικές και 0,2 δισ. ευρώ οι σκανδιναβικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση ενδεχόμενο haircut της τάξης του 20% έως 60% του ελληνικού χρέους αντιστοιχεί σε απώλειες 13 έως 41 δισ. ευρώ για τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κάτι τέτοιο θα είχε μικρές επιπτώσεις για τον ευρωπαϊκό κλάδο (αντιστοιχεί στο 1% - 3% του συνολικού Tier 1), αλλά λίαν σημαντικές για τις ελληνικές τράπεζες: ένα haircut θα είχε επίπτωση 8 - 25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26% - 80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και στο 50% - 160% της χρηματιστηριακής αξίας. Σημειώνεται ότι το 2011 οι λήξεις ομολόγων του δημοσίου ανέρχονται σε 35,2 δισ. ευρώ, το 2012 σε 35,3 δισ., το 2013 σε 37,6 δισ., το 2014 57,7 δισ. ευρώ ενώ το 2015 οι λήξεις τίτλων φτάνουν τα 39,4 δισ. Στην πενταετία 2016 - 20 οι λήξεις τίτλων του ελληνικού Δημοσίου φτάνουν τα 84,3 δισ.

Η Fitch προειδοποίησε για τους τριγμούς που θα προκαλούσε μία αναδιάρθρωση στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, καθιστώντας δυσκολότερο το δανεισμό την στιγμή που οι περισσότερες τράπεζες μόλις αρχίζουν και ανακτούν τις δυνάμεις τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_29/05/2011_443862

Η απληστία, ο Ντοστογιέφσκι κι ένα κρεμμυδάκι

Tου Παντελη Μπουκαλα

Με το σύνθημα «Πρώτα ο άνθρωπος, μετά η απληστία» διαδήλωσαν λίγες ημέρες πριν μερικές χιλιάδες πολίτες στη Χάβρη της βόρειας Γαλλίας, ενόψει της συνόδου του G8 στην πόλη Ντοβίλ. Ορισμένοι, πραγματιστές, και νομπελίστες της οικονομίας ανάμεσά τους, είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουν αφελές και ανώριμο το σύνθημα αυτό, που καταπώς φαίνεται έρχεται διεθνώς να πάρει τη θέση τού αμέσως προηγούμενου, «Πρώτα ο άνθρωπος, μετά τα κέρδη», δεδομένου ότι πολυεθνικές, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, όσες αποτελούν μια εξουσία αφανή πλην υλικότερη και δεσποτικότερη και από το G8 ή το G20, δεν ικανοποιούνται πια με τα κέρδη, όσο μεγάλα, αλλά δρουν άπληστα εις βάρος όχι μόνο της μιας ή της άλλης χώρας, μικρής ή μεγάλης, αλλά του ίδιου του πλανήτη στο σύνολό του. Αλλοι, κυνικοί, θα έβρισκαν το ίδιο σύνθημα ανεδαφικά ρομαντικό, αφού οι ίδιοι ακολουθούν πια άλλες σχολές σκέψης, οι οποίες έχουν θέσει εκποδών τα αισθήματα και τα συλλογικά όνειρα, σαν κατάλοιπο της εποχής του προϊστορικού ανθρώπου.

Αλλοι πάλι, λάτρεις της ωμής γλώσσας της αγοράς, θα χαρακτήριζαν το σύνθημα αντιπαραγωγικό, αφού έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κινητήριος μοχλός της ιστορίας και η προωθητική της μηχανή είναι η παντί τρόπω επιζήτηση του μέγιστου κέρδους, ό,τι κι αν θυσιάζεται, ανθρώπινες ζωές, εθνικές κυριαρχίες ή οικολογικές ισορροπίες. Τέλος, δεν θα έλειπαν και οι σκώπτες που θα διατείνονταν ότι ένα τέτοιο σύνθημα είναι μάλλον θρησκευτικής παρά πολιτικής τάξεως. Κι ωστόσο, ακόμα κι αν δεν ασπαστούμε την ιδέα πως η απληστία είναι ταυτόσημη του προπατορικού αμαρτήματος (το οποίο γεννήθηκε από τη λαιμαργία για γνώση και κυρίως για δύναμη, για κείνο το «έσεσθε ως θεοί»), παραμένει γεγονός το εξής: ο προσδιορισμός της απληστίας ως του αμαρτήματος με τις βαρύτερες και βαθύτερες κοινωνικές συνέπειες, και κατόπιν αυτού ως αυθεντικά πολιτικού, είναι πανάρχαιος και οικουμενικός.

Πολύ πριν από τον χριστιανισμό, λοιπόν, δηλαδή πριν ο Παύλος διατυπώσει στην Προς Τιμόθεον επιστολή του τη βεβαιότητά του ότι «ρίζα πάντων των κακών εστιν η φιλαργυρία», και πριν βέβαια από τον κατοπινό συνυπολογισμό της απληστίας στα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα, ο Θουκυδίδης θεωρούσε την πλεονεξία, συνώνυμη της απληστίας, υπεύθυνη για την πολιτική, οικονομική και ηθική τραγωδία που είχε προκαλέσει στις ελληνικές πόλεις ο εμφύλιος. Αφού πρώτα καταγράψει όσα δεινά προκάλεσε η στάσις, ο πόλεμος, σε μια Ελλάδα που είχε συγκλονιστεί ολόκληρη («παν το Ελληνικόν εκινήθη»), ο σοφός ιστορικός συμπεραίνει: «Πάντων δ’ αυτών αίτιον αρχή η διά πλεονεξίαν και φιλοτιμίαν». Στη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου: «Αιτία όλων αυτών ήταν η δίψα της εξουσίας, την οποία γεννά η πλεονεξία και η φιλαρχία». Νωρίτερα κι από τον Θουκυδίδη, περί τους τρεις αιώνες, στο ινδουιστικό έπος «Μαχαμπχάρατα», η απληστία προσδιορίζεται ως «μέγας καταστροφέας της αξίας και της αρετής. Από την πλεονεξία εκπορεύεται η αμαρτία. Η ίδια η πλεονεξία είναι επίσης αιτία κάθε πονηρίας και υποκρισίας που υπάρχει στον κόσμο. Από την πλεονεξία πηγάζουν η απώλεια κρίσης, η εξαπάτηση, η αλαζονεία, η έπαρση και η μοχθηρία, όπως επίσης και η εκδικητικότητα, η απώλεια ευημερίας, η απώλεια αρετής και η ατιμία» (αντλώ το κείμενο από το βιβλίο «Απληστία - Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα» της Phyllis A. Tickle, μετάφραση Ευθυμία Μπέλση, εκδ. «Νεφέλη», 2005).

Ούτε χριστιανοί, ωστόσο, ή ινδουιστές ούτε γνώστες του Θουκυδίδη και μέτοχοι της θύραθεν παιδείας χρειαζόταν να είναι οι διαδηλωτές της Χάβρης κι όσοι άλλοι, παντού στον κόσμο, κινητοποιούνται από το κατά των απληστοκόρων σύνθημα ή άλλο ανάλογό τους. Θα αρκούσε η κοινωνική τους εμπειρία, όσο μικρή, για να τους πείσει πως η απληστία είναι το πολιτικότερο και κοινωνικά διαλυτικότερο αμάρτημα από τα εφτά της καθιερωμένης κατάταξης, αφού τα υπόλοιπα (η αλαζονεία, η λαγνεία, ο φθόνος, η οργή, η λαιμαργία και η οκνηρία ή ακηδία), περιορίζονται συνήθως στη ζώνη του προσωπικού. Οσοι ζουν, λόγου χάρη, σε κάποια από τις χώρες της διευρυνόμενης ομάδας των PIGS ξέρουν πολύ καλά πως όσα λέγονται υπέρ ενός «νέου πατριωτισμού» ουδόλως συγκινούν όσους εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για ν’ αβγατίσουν τα κέρδη τους απολύοντας ή περικόπτοντας τους μισθούς κι ας μη συντρέχει λόγος, την ίδια ώρα μάλιστα που καλούν τους απολυόμενους να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», δηλαδή του σφαγείου. Και οι πολίτες του κόσμου γνωρίζουν, έπειτα και από τις αλλεπάλληλες τεκμηριωμένες καταγγελίες, ότι στη Φουκουσίμα παίχτηκε κορόνα - γράμματα η μοίρα όχι μονάχα μιας χώρας αλλά του πλανήτη, όπου στην πλευρά της κορόνας γραφόταν «μικρότερο κόστος» (με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται) και στην άλλη «μεγαλύτερο κέρδος». Ούτε ανιστόρητο είναι, λοιπόν, το σύνθημα «Πρώτα ο άνθρωπος, μετά η απληστία» ούτε απολίτικο και συναισθηματικούλικο. Αντίθετα, συναιρεί ηθικές αξιώσεις, κοινωνικές διεκδικήσεις, πολιτικές απαιτήσεις και οικολογικές επιταγές. Και κατά κάποιον τρόπο έρχεται από τον κόσμο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και των «Αδερφών Καραμάζοφ», για να θυμίσει το αντιπαράδειγμα απληστίας που ζωγραφίζει εκεί ο συγγραφέας με μια ευρηματική παραβολή (παραθέτω από τη μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου, εκδ. Πατάκη, 1999):

«Ζούσε μια φορά κι έναν καιρό μια κακιά γυναίκα, μια στρίγκλα. Κάποτε πέθανε και πίσω της δεν άφησε ούτε μια καλοσύνη. Την περιαδράχνουν οι διαβόλοι και τη πετάνε μέσα σε μια λίμνη που έβγαζε φωτιές. Στάθηκε τότε ο φύλακας άγγελός της και βάλθηκε να σκέφτεται: “Πρέπει να θυμηθώ κάποια καλοσύνη της για να την πω στο Θεό”. Κάτι θυμήθηκε λοιπόν και λέει στο Θεό. “Εκοψε κάποτε από το μποστάνι της ένα κρεμμυδάκι και το έδωσε σε μια ζητιάνα”. Του αποκρίνεται τότε ο Θεός: Πάρε λοιπόν κι εσύ αυτό το κρεμμυδάκι και πέταξέ της το εκεί μέσα στη λίμνη, κι αν καταφέρει να το αρπάξει, τότε εσύ τράβα την. Κι αν καταφέρεις και τη σύρεις έξω από τη λίμνη, τότε θα πάει στον Παράδεισο, αν όμως σπάσει το κρεμμυδάκι, τότε θα μείνει εκεί που βρίσκεται τώρα”. Τρέχει στη γυναίκα ο άγγελος και της ρίχνει το κρεμμυδάκι: “Πιάσου, κυρά, από το κρεμμυδάκι κι εγώ θα σε βγάλω έξω”. Κι άρχιζε να τη σέρνει προσεχτικά έξω από τη λίμνη και κόντευε να τη βγάλει σχεδόν ολόκληρη έξω. Μόλις όμως είδαν κι οι άλλοι αμαρτωλοί που ήσαν κι αυτοί ριγμένοι στη λίμνη πως αυτήν την τραβούσε ο άγγελος έξω, γαντζώθηκαν όλοι πάνω της, για να τους βγάλει κι αυτούς μαζί της ο άγγελος. Μα η γυναίκα ετούτη ήταν κακιά, ήταν μια στρίγκλα κι άρχισε να τους κλωτσάει: “Εμένα τραβάει ο άγγελος, όχι εσάς, δικό μου ήταν το κρεμμυδάκι, δεν ήταν δικό σας”. Μόλις είπε τούτα τα λόγια, το κρεμμυδάκι έγινε κομμάτια. Κι έπεσε πάλι η γυναίκα στη λίμνη και ίσαμε σήμερα καίγεται εκεί μέσα. Κι ο άγγελος άρχισε να κλαίει και έφυγε»...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_29/05/2011_1295343

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η τακτική του Σαμαρά

Σκεψη 1 (29/5/2011)
Μερικες ερωτησεις:
1. Αν το μνημονιο απετυχε γιατι συνεχιζει να υποστηριζεται απο τους δανιστες μας;
2. Αν το μνημονιο καταστρεφει τη χωρα οπως λέει ο Σαμαρας τοτε γιατι δεν ζηταει εκλογες για να σωσει τη χωρα;
3. Αν οι Ελληνες πολιτες πιστευουν οτι υπαρχει αλλος δρομος γιατι δεν ζητουν ακλογες;
4. Αν ο Σαμαρας νομιζει οτι μπορει να διαπραγματευτει με την Τροικα γιατι δεν το κανει σαν αντιπολιτευση παρα κανει προτασεις μονο προς το εσωτερικο της χωρας; Να κανει μια τουρνε στο εξωτερικο και να μιλησει με τους δανιστες και τεχνοκρατες που διαχειριζονται το μνημονιο να δουμε τη απαντηση θα λαβει. Μονο προς το εσωτερικο μπορει να κανει λεονταρισμους; Μηπως δεν θελει να διακινδυνευσει να λαβει δημοσια μια αρνητική απαντηση απο τους δανιστες;

Σκεψη 2
Ο Σαμαρας εχει βασισει ολη του την πολιτικη ατζεντα στον αντι-μνημονιακο λογο. Δεν εχει μιλησει για κατι αλλο εκτως απο αυτο. Ενα χρονο και πλεον προσπαθει μονο να αναδειξει οτι το μνημονιο ειναι κακο και οτι υπαρχει αλλος δρομος!!! Ετσι παγιδευτηκε... νομισε οτι μπορει να κανει συνηθισμενη αντιπολιτευση σε καιρο διεθνους οικονομικου ελεγχου. Πως θα κανει πισω τωρα;
Νομιζε οτι ποτε δεν θα εξαρτηθει η εφαρμογη του μνημονιου απο αυτον... και ασκησε την πολιτικη του ωριμου φρουτου. Χρησιμοποιησε την αγανακτηση του κοσμου για να σταθεροποιησει το κομμα του ροκανιζοντας ετσι την σταθεροτητα της χωρας.
Το ΠΑΣΟΚ θα αφαρμωζε το μνημονιο για να σωθει η οικονομια, μετα θα "επεφτε" γιατι ο κοσμος θα ειχε θυμωσει απο τα σκληρα μετρα και η ΝΔ θα ειχε κερδισει την λαϊκη αποδοχη αφου θα ειχε παντα διαφορετικη αποψη απο την "κυβερνηση του μνημονιου". Το ΠΑΣΟΚ θα ειχε χρεωθει το βασανο του μνημονιου πληρως, θα ειχε ξεχαστει το τεραστιο ψεμα της κυβερνησης Καραμανλη για το ελλειμα που προκαλεσε την κριση εμπιστοσυνης στη χωρα μας και η ΝΔ παλι στην κυβερνηση για να μας επανιδρυσει...

Σκεψη 3
Η ΝΔ δεν καταλαβαινει... και ρωταει ανυποψίαστη το ΠΑΣΟΚ, "Μα γιατι ζητατε συναινεση και δεν κυβερνατε μονοι σας; Εμεις σας εμποδιζουμε; Ο αντιμνημονιακος λογος σας εμποδιζει; Κυβερνήστε λοιπον αν μπορειτε! Αν δεν μπορειτε το συζηταμε!"

Πριν απο λιγα χρονια... και μεχρι και σημερα, η ΝΔ παραπονιοταν οτι η ελειψη συναινεσης του ΠΑΣΟΚ την εμποδισε να περασει στην κοινωνια τις απαραιτητες διαρθρωτικες αλλαγες.
(Θεμελιόδης διαφορα: Η ΝΔ κυβερνουσε σε καιρο σταθεροτητας και αναπτυξης χωρις ενα μνημονιο στη βαλιτσα της.)

Σκεψη 4
Ποιος στεκει συνεχεια δειπλα στον κ. Σαμαρα; Ο κ. Γιαννης Μιχελακης!

Πρόην διευθυντης του Ελευθερου Τυπου.
Δηλαδη η εφημεριδα που σημερα 29/5/2011 εχει ως εξοφυλο τον τιτλο: "Μπροστα η Ν.Δ. καταρρεει το ΠΑΣΟΚ" επιχαιροντας για την διαφορα 0,5 μοναδων που εμφανισε η ΝΔ εναντι το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκοπηση για λογαριασμο της ιδιας. Αυτό βεβαια σε καιρο που καραβια χανονται...
Ειναι μια εφημερίδα γνωστη για τον απροσχηματιστο λαϊκισμο της και την ακουραστη αντιπασοκικη ρητορια της. Δεν ειναι καθολου διασημη εστω και για μικρες προσπαθειες αντικειμενικοτητας. Απο το ποιον της εφημεριδας αυτης της οποιας ηταν διευθυντης επι δυο χρονια ισως μπορουμε να συμπερανουμε το επιπεδο της πολιτικης σκεψης του αρχιστρατηγου της ΝΔ.

Σκεψη 5
Ο κ. Σαμαρας λεει οτι ειναι υποχρεωμενος να μην συναινεσει με ενα "λαθος" (εννοωντας το μνημονιο). Ποιο συγκεκριμενα λεει" Συμφωνουμε με τα σωστα και τα υπερψηφιζουμε, αλλα διαφωνουμε με τα λανθασμενα και σε αυτα δεν μπορουμε να συναινεσουμε". Υστερα απο το συμβουλιο πολιτικων αρχηγων εγινε σαφες οτι η μοναδικη ουσιαστικη διαφορα της ΝΔ ειναι στα θεματα της φορολογιας. Υποστηριζει μείωση φορολογικών συντελεστων για να αναθερμανθει η αγορα.

Ερωτηση:
1. Γιατι ο κ. Σαμαρας μιλαει για αναδιαπραγματευση του Μνημονιου οταν ουσιαστικα διαφωνει με αυτο μονο στα φορολογικα; Γιατι δεν απαιτει "αναδιαπραγματευση στον τομεα της φορολογιας";

Ισως γιατι ο ορος αναδιαπραγματευση του Μνημονιου ειναι πιο ευηχος... η ΝΔ οπως και η ιδια παραδεχεται εχει υπερψηφησει τα 2/3 του μνημονιου στη βουλη και ετσι υπερασπιζεται και τη φημη της στο εξωτερικο οταν τυχων παει στην Ευρωπη. Το να δειχνει λοιπον στο εσωτερικο οτι ειναι "αντιθετη με το μνημονιο", αρα με "ολους" τους ορους που πονανε τον λαο και την οικονομια αυτη τη στιγμη ειναι η ιδανικη εικονα μιας αντιπολιτευσης που μιλαει στο ονομα των κατατρεγμενων και αντιστεκεται στην εξοθεν παρεμβαση.
...Μεσα σε αυτη την απροσδιοριστια η ΝΔ προσπαθει να ικανοποιησει τους δανιστες μας λεγοντας οτι "να.., τα περισσοτερα τα υπερψηφησαμε", να μην ξεσηκωσει το λαο με παρα πολλες ελπιδες εναντια στην κυβερνηση και καταληξει να κλειθει η ιδια να κυβερνησει, και ταυτοχρονα να δωσει την εντυπωση στους Ελληνες πολιτες οτι αγωνιζεται να αρει τον ξενο ζηγο απο πανω μας "πολεμοντας το μνημονιο" και την καταστροφη στην οποια αυτο μας οδηγησε.
Αυτο το νεφος ειναι το οπλο της ΝΔ. Το οτι ποτε δεν προσδιοριζει το βαθμο στον οποιο ειναι εναντια στο μνημονιο η υπερ αυτου.
Το απορριπτει συνολικα αλλα το αποδεχεται εν μερη! Καταφερνει να καταγραφεται στην κοινη γνωμη ως πολεμιος του Μνημονιου, και οφελειται ταυτοχρονα ως υπευθυνη δυναμη υπερψηφιζοντας το μεγαλητερο μερος αυτου.


Σκεψη 6
"Το μνημονιο δεν βγαίνει" σημαινει οτι "το μνημονιο δεν ειναι καλο και αρα δεν το θελουμε!" γι αυτους που δεν πολυκαταλαβαινουν απο οικονομικα (πλειοψηφια των πολιτων). Σημαινει οτι μας οδηγει σε υφεση για αυτους που εχουν μαγαζια και επιχειρησεις. Σημαινει για τους πολιτικους οτι ακομα και αν πετυχει θα μας εχει υποβαλει σε τετοια ταλαιπορια που θα υπαρχει παντα το περιθωριο να ειπωθει οτι κατι θα μπορουσε να εχει γινει καλυτερα, καπως θα μπορουσαμε να βγουμε απο την υφεση γρηγοροτερα και με λιγοτερα τραυματα. Σε καθε περιπτωση στο μελλων ακομα και αν πετυχει θα υπαρχει το πολιτικο περιθωριο να χαρακτηριστει αποτυχημενο.Η προφητεία της ΝΔ οτι ¨δεν βγαινει" ειναι επαρκως γενικολογη για να το εξασφαλησει αυτο. Τελος για τουε δανιστες μας σημαινει απλος οτι η αντιπολιτευση εκφραζει καποια δυσπιστια για την επιτευξιμοτητα του τελικου στοχου αλλα δεν εμποδιζει την εφαρμογη του.
Με τα παραπανω υπογραμμιζουμε οτι η ΝΔ διαμορφωνει εναν πολιτικο λογο αρκετα γενικολογο ωστε να μην χρειαζεται να λογοδοτει για τις επιλογες της. Αυτη θα ειναι και η παγια τακτικη της, να κανει προτασεις οι οποιες θα δημιουργουν επαρκεις ελπιδες επιτυχιας χωρις να μπορουν να ελεγχθουν και να μετρηθουν πριν εφαρμωστουν. Αυτός είναι ενας κλασσικος πολεμος φθορας και δειχνει ποιες ειναι οι πραγματικες προθεσεις της ΝΔ...
Να φθείρει αργα και σταθερα την κυβερνηση κρυβοντας ετσι το γεγονος οτι εχει προβληματα στο εσωτερικο της που δεν ειναι διαχειρισημα χωρις διαρκη αντιπαραθεση με την κυβερνηση.


Σκεψη 7
Η ΝΔ κατηγορησε το ΠΑΣΟΚ οτι διαπραγματευηκε κρυφα την εισοδο της χωρας στο ΔΝΤ πολυ πριν γινει η επισημη εισδοχη της χωρας μας στο μνημονιο. Αυτο με βαση την κοινη παραδοχη, οτι ο πρωθυπουργος συνομιλουσε με τον Ντομινικ Στρος Καν ακομα και πριν απο τις εκλογες του 09' και απο καποιεσς δηλωσεις που εκανε ο τελευταιος "of the record" σε ενα Γαλλο δημοσιογραφο οτι ειχε κρυφες επαφες με τον ΓΑΠ που κρυφτηκαν απο το κοινο "για ευνοητους λογους".
Ταυτοχρονα ομως κατηγορει την κυβερνηση οτι δεν διαπραγματευτηκε το μνημονιο αλλα μας δεσμευσε βιαστικα και απερισκεπτα σε αυτο.
Στην πρωτη περιπτωση η ΝΔ κατηγορει το ΠΑΣΟΚ οτι διαπραγματευτηκε... και στην δευτερη οτι δεν διαπραγματευτηκε. Ετσι στην πρωτη περιπτωση η ΝΔ προβαλλεται ως υπερασπιστης της αληθειας και στην δευτερη περιπτωση ως γενναιος υπερασπιστης των εθνικων συμφεροντων. Δεν μπορουν βεβαια να συνεβησαν και τα δυο, αλλα η ΝΔ οφεληθηκε απο την προβολη και των δυο (ασυμβατων μεταξει τους) εκδοχων.
Μια ακομα πιο βασική προεκταση του πρωτου σκεπτικου ειναι οτι αφου ο ΓΑΠ "διαπραγματευτηκε την εισοδο μας στο ταμειο" πολυ πριν εμφανιστει ο κινδυνος πτωχευσης τοτε δεν μπηκαμε στο ΔΝΤ εξαιτιας των ελλειματων που αφησε η κυβερνηση Καραμανλη!!! Ολα εγιναν εξαιτιας της δολοπλοκας δρασης του ΓΑΠ... ο οποιος θα πρεπει να ειναι εθνικος προδοτης! Δεν μπορει να ερμηνευτει αλλιως η "συνομοσια" αυτη που μας εφερε προ τετελεσμενων. Αυτη την ορολογια βεβαια δεν την χρησιμοποιησαν ουτε για μια στιγμη. Αφησαν ομως το υπονοουμενο... ασκησαν την πολιτική της ομιχλης. Της γενικολογης κατηγοριας για την οποια δεν χρειαζεται να αναλαβουν καμια ευθυνη αλλα η οποια δημιουργει εντυπωσεις και "ευλογα ερωτηματικα". Επενδυουν λοιπον σε αυτο που "δεν μπορει να αποδειχτει" οπως ειπαμε και παραπανω.
Τον Καραμανλη τον εβγαλαν λαδι και φορτωσαν το μνημονιο στον ΓΑΠ. Καλο;

Σκεψη 8
Συνεχίζοντας την αναλυση του συννεφου που λεγεται ΝΔ αναρωτιομαστε για την "θεορια της μαυρης τρυπας". Η πιο λεπτομερης περιγραφη που εκανε η ΝΔ για να υποστηριξει την σταση της ειναι αυτη του κυκλικου ελλειματος η του ανατροφοδοτουμενου ελλειματος.
Συμφωνα με αυτη η ακολουθουμενη οικονομικη πολιτική ειναι λανθασμενη γιατι αφαιρει αποτομα μεγαλα κεφαλαια απο την αγορα με αποτελεσμα αυτη να στεγνωνει και το κρατος να μην μπορει να εισπραξει τιποτα απο μια στεγνη αγορα. Αρα το ελλειμα αντι να μειωνεται θα θα αυξανεται διαρκως και ασταματητα. Το κρατος θα περιδινιστει μεχρι να εξαφανιστει μεσα σε μια οικονομικη μαυρη τρυπα. Πολλα μπορουν να ειπωθουν για να περιγραψουν την επαφη αυτου του ισχηρισμου με την πραγματικοτητα.
Το προφανεστερο ειναι οτι ο κ. Σαμαρας πιστευει οτι το μνημονιο θα μας οδηγησει στη χρεοκοπεια αντι να μας βγαλει απο αυτη. Προεξοφλει δηλαδη ότι η εκτιμηση του θα πραγματοποιθει. Αυτο σημαινει οτι η Ευρωπαϊκη Ενωση κανει και αυτη το ιδιο λαθος με την κυβερνηση γιατι εκεινη μαζι με το ΔΝΤ ζητησαν αυτους τους ορους με ανταλλαγμα τα λεφτα...
Σχετικα με αυτα δυο επιλογες προκειπτουν:
Η πρωτη επιλογη. Αυτο το "λαθος μιγμα πολιτικης" μπορει να το αποφασισαν μονο για δυο λογους: επειδη ειναι βλακες και δεν ξερουν τι κανουν (αγνοια) η επειδη εχουν παρει αποφαση να μας οδηγησουν στη χρεοκοπεια (προθεση) και αρα εχουν διοργανωσει μια τεραστια επιχειρηση εξαπατησης της Ελλαδας και του κοσμου ολοκληρου λεγοντας σε ολες τις πλευρες οτι θελουν να σωσουν το Ευρω και την ελληνικη οικονομια. Αυτή η “επιλογη” των Ευρωπαιων σημαινει ότι για καποιο λογο αποφασισαν να αποδομησουν την Ευρωπη εκθετοντας σε κινδυνο τις Ευρωπαικες χωρες και στελνοντας το μηνυμα προς το εσωτερικο της Ευρωπης και προς το εξωτερικο της, ότι η Ευρωπη δεν είναι μονοδρομος και μπορει να αποδομηθει. Ότι το ιδανικο της Ευρωπαϊκης ολοκληρωσης δεν θα πραγματοποιηθει ποτε καθως η Ευρωπη δεν συμπεριφερεται σαν μια ενιαια πολιτικη και οικονομικη περιοχη αλλα σαν χωρες που εκμεταλευονται η μια την άλλη και είναι καχυποπτες μεταξει τους. Εν ολιγοις η Ευρωπη επιθυμει και ενορχηστρωνει την χρεοκοπια στους κολπους της Ευρωζωνης και εμεις εχουμε πεσει σε μια παγιδα.
Αυτή είναι η αναλυση της περιπτωσης να κανουν “λαθος” οι Ευρωπαιοι και αν αυτή είναι που ισχυει τοτε ο Αντωνης Σαμαρας είναι οντως ενας προφητης. Είναι ενας διορατικος οικονομικος εγκεφαλος που εχει εκτιμησει αυτό που οι αλλοι παρεβλεψαν και περναει ολο του το χρονο προειδοποιοντας τους παντες ότι “καταστρεφεται, ισοπεδώνεται, διαλύεται ” η οικονομια μας, όπως λεει.
Η δευτερη επιλογη ειναι να υπαρχει αγνοια η προθεση από τη μερια του κ. Σαμαρα και οι Ευρωπαιοι να εχουν οργανωσει ένα σκληρο αλλα πραγματοποιησιμο σχεδιο. Δηλαδη το μνημονιο βγαινει αλλα χρειαζεται δουλεια, θησιες και όλα οσα εχουμε ακουσει.

Η περιπτωση να εχει αγνοια ο Σαμαρας χρειαζεται ελαχιστες εξηγησεις.
Η περιπτωση να εχει καποια προθεση τι μπορει να σημαινει; Η περιπτωση δηλαδη να εσχατολογει, να κινδυνολογει ασυστολα και να υπερβαλει οσο του επιτρεπει το ελληνικο λεξιλογιο ενω "το μνημονιο βγαινει" τι θα συμαινε για τον πολιτικο αυτο;

Σκεψη9 (2/6/2011)
Οι πλατειες γεμισαν με αγανακτησμενους. Οργανωνονται κυριως με το αιτημα της καταργησης του Μνημονιου και δευτερευοντως με το ξεριζωμα της διαφθορας. Στην Ισπανια διαμαρτυρονται για την ανεργία, την διαφθορα των πολιτικων και του οικονομικου συστηματος (παγκοσμιως αλλα και στην Ισπανια). Οι Ισπανοι δεν εχουν υπογραψει μνημονιο οπωτε απο τη μια εχουν την πολυτελεια να θεσουν γενικοτερες απαιτησεις ενω οι Ελληνες "πονανε στην τσεπη". Δηλαδη δυσκολευονται οικονομικα να τα βγαλουν περα. Υπαρχει αλλος δρομος; Να πληρωσουν αυτοι που τα φαγανε λενε οι αγανακτησμενοι και φασκελωνουν την Βουλη.
Οι αγανακτησμενοι νιωθουν απογνωση οργη και αγανακτηση.
Ο Καραμανλης τα καταφερε. Ολοι τον ξεχασαν. Ο λαος μεσα στη ζαλη του, μεσα στην αγανακτηση του, στην οργη του, κατηγορει για ολα το μνημονιο! Φταιει το μνημονιο!!! Εξω το μνημονιο!!!
Ο Σαμαρας τα καταφερε (διστυχως γι αυτον) και εστρεψε την οργη του κοσμου προς τον πολιτικο κοσμο. Επεξηγησε απλοϊκα την κριση και οι απλοι ανθρωποι επιασαν το νοημα. Φταινε οι ξενοι που μαζι με την κυβερνηση θελουν να μας καταστρεψουν! Εξω το μνημονιο!!! Κατεβαινει ο Σαμαρας στην Κρητη και ΦΩΝΑΖΕΙ: "Εγω το μνημονιο δεν το υπογραφω! (2/6/2011)" Παει στην Τρωϊκα και λεει χαμηλοφωνως: "Εγω διαφωνω μονο στα φορολογικα αλλα κυβερνηστε εσεις, μην ενοχληστε. Δεν ζητω να κυβερνησω... γιατι θα κανει κακο στη χωρα".

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Σ. Αραβία: Αίτημα ισλαμιστών να μην καταργηθεί ο διαχωρισμός των σχολείων

Συντηρητικοί μουσουλμάνοι πνευματικοί επέκριναν έντονα το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο απαρέγκλιτος διαχωρισμός των πρωτοβάθμιων σχολείων σε αρρένων και θηλέων.

Οι αντιδράσεις τους σημειώνονται μετά από την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Αμπντάλα αλ Σαούντ σε σχολείο θηλέων πριν από δύο εβδομάδες και της επίσκεψης μιας υφυπουργού του σε ένα σχολείο αρρένων.

Αν και σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες τα σχολεία είναι μικτά, στη Σαουδική Αραβία ο διαχωρισμός τηρείται αυστηρά.

«Οι δηλώσεις που έρχονται από το υπουργείο Παιδείας για την προώθηση της μίξης των φύλων στα σχολεία και αλλού μας προκαλούν πόνο στα αυτιά. . . τις απορρίπτει κάθε λογικός άνθρωπος», υποστήριξε ο Μοχάμεντ μπιν Σάφαρ αλ Ασμάρι, ένας συντηρητικός πνευματικός από το νότιο τμήμα της χώρας.

Τόσο ο Ασμάρι όσο και άλλοι πνευματικοί καταδίκασαν οποιαδήποτε απόπειρα των γυναικών να αμφισβητήσουν το status quo στη χώρα-όπως το ότι διεκδικούν το δικαίωμα να οδηγούν, να ψηφίζουν και να εκλέγονται.

«Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να σύρουν το έθνος στην ταπείνωση επικαλούμενοι το γυναικείο ζήτημα. Λένε ότι οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα καταπιέζονται. Αντίθετα, ζουν με τιμή», είπε άλλος ισλαμιστής πνευματικός.

«Καλώ τους ηγέτες μας να προσέχουν εκείνους που προσπαθούν να διαβρώσουν την ασφάλεια της χώρας μας και να μας φέρουν προ της καταστροφής με τις δηλώσεις τους και τις ιδέες τους», πρόσθεσε ο Ασμάρι.

Οι λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο αναστάτωσαν τις μοναρχίες του Κόλπου και ώθησαν το Ριάντ να ανακοινώσει μέτρα όπως αυξήσεις μισθών, ωστόσο συντηρητικοί ισλαμιστές πνευματικοί αντιδρούν έντονα σε κάθε ευρύτερη μεταρρύθμιση.

Οι κοινωνικές εντάσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν κλιμακωθεί την τελευταία δεκαετία με ζητήματα όπως η ανεργία, η έλλειψη πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών κ.ά. να έρχονται όλο και πιο συχνά στην επιφάνεια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γ. Παπανδρέου: Προχωράω μόνος - Δεν πάμε σε εκλογές

Την απόφασή του να προχωρήσει μόνος, χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια. Η επιδιωκόμενη συνεννόηση δεν επιτεύχθηκε ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ανοιχτή την πόρτα του. «Το θέμα της συναίνεσης δεν έκλεισε. Το κλίμα μεταξύ των κομμάτων δεν είναι ψυχροπολεμικό, υπάρχει ακόμα μια χαραμάδα συμφωνίας αλλά όχι και συνολική μετατόπιση από τις θέσεις τους», σχολίαζαν συνερτγάτες του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν τους κάλεσε για να τους εκβιάσει με εκλογές αλλά αντιθέτως ζητεί τη συναίνεση τους ώστε να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους δανειστές μας και στις αγορές. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα επιχειρήματα του, τους είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2013.

Επιπλέον έθεσε σγκεκριμένους στόχους στη συζήτηση όπως είναι η μείωση του ελλείμματος, οι αποκρατικοπιοιήσεις, κ.α ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών έκανε πλήρη ενημέρωση παρουσιάζοντας αναλυτικά όλην την εικόνα της οικονομίας.

Πληροφορίες από τη συνάντηση αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να ακούσει προτάσεις και να συζητήσει τρόπους διεξόδου, υπό την πίεση των πιστωτών για την επίτευξη συναίνεσης.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έθεσε κατά τη διάρκεια της τρίωρης και πλέον συζήτησης το θέμα της διασφάλισης της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, άκουσε, χωρίς να απορρίψει εκ προοιμίου, την πρόταση Καρατζαφέρη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι όμως που απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε πρόσωπα κοινής αποδοχής, όχι για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις αλλά για θέσεις ευθύνηςόπως π.χ., ο επικεφαλής του φορέα αποκρατικοποιήσεων και άλλες αντίστοιχες, αλλά συνάντησε ξανά την άρνηση του κ. Σαμαρά.

Συναίνεση ζήτησε ο Πρωθυπουργός και τον φορέα αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη λογική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και υιοθέτησης της πρότασής που κατέθεσε προσφάτως στο Ζάππειο, κάτι που δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου όμως ζήτησε επίμονα από τον κ. Σαμαρά να συμφωνήσουν και μάλιστα στη δευτερολογία του, απευθύνθηκε προσωπικά σε εκείνον λέγοντας του «Ελα να συμφωνήσουμε» και στη συνέχεια του πρότεινε να πάνε μαζί στην τρόικα για να διαπραγματευτούν το φορολογικό πρόγραμμα. Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού δεν βρήκαν ανταπόκριση από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου απέκρουσε την κριτική που δέχτηκε ότι έχει αποτύχει το μνημόνιο λέγοντας ότι «το πρόγραμμά μας έχει εφαρμοστεί μόνο κατά το 1/3» και πρέπει να ολοκληρωθεί για να παράξει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αρνητικά στις προτάσεις τοποθετήθηκαν τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας, ενώ προς το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τον κ. Σαμαρά αν η εξέλιξη της συζήτησης σημαίνει προσφυγή στις κάλπες. «Δεν πάω σε εκλογές, θα προχωρήσω μόνος. Εκλογές θα γίνουν το 2013», απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου.

Το Συμβούλιο

Σε ναυάγιο κατέληξε, μετά από τρισήμισυ ώρες, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την δήλωση στην οποία προέβη εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ότι: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι εάν ο Ευρυβιάδης με τον Θεμιστοκλή δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα τους είχε γράψει η Ιστορία. Η καρέκλα, δυστυχώς, μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα»

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΛΑ.ΟΣ τη συμφωνία τορπίλισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου όπου και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης εμφανίστηκε «ανοικτός» σε όλες τις προτάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο και μετέβη αμέσως μετά το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας του Συμβουλίου

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά

Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Βουλή μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» και «τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν που έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των κερδών των κερδοσκόπων σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κάποιος στοχεύει στην ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων», τόνισε

«Να μην παγιδευτεί ο λαός σε εκβιασμούς» τόνισε επανειλλημένα.

Πρόσθεσε ότι «το δίλημμα για το λαό είναι ή να χρεοκοπήσει ή να αντεπιτεθεί μαζί με το ΚΚΕ».

Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα.

«Αφού ο πρωθυπουργός με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση, τώρα νίπτει τας χείρας του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η συναίνεση δεν εκβιάζεται.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης για το ναυάγιο του Πολιτικού Συμβουλίου.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=403238

Κλίμα προόδου καλλιεργεί η Αγκυρα

Της Δωρας Aντωνιου

Σκόπιμη διοχέτευση πληροφοριών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, ενδεχομένως και για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων, επιθυμεί να καλλιεργήσει κλίμα προόδου στα ελληνοτουρκικά, «βλέπει» το ΥΠΕΞ πίσω από χθεσινό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», σύμφωνα με το οποίο οι διερευνητικες επαφές έχουν φθάσει σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο.

Το άρθρο καταγράφει ως ένδειξη προόδου τη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο των διερευνητικών στις 16 Μαΐου, στο Τσεσμέ. Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος, κατά την προηγούμενη συνάντηση είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις τουρκικές εκλογές, ωστόσο οι θετικές εξελίξεις προκάλεσαν τη νέα συνάντηση. Από το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ότι η συνάντηση αυτή έγινε έπειτα από αίτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ, ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει τη διακοπή των διερευνητικών με το σκεπτικό ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι, καθώς το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θεωρεί ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση «πουλάει» στο εκλογικό σώμα, ανακίνησε το θέμα για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. Επιμένουν, δε, ότι πριν από τις εκλογές στην Τουρκία δεν μπορεί να γίνει κάτι. Βεβαίως, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι μετά τις εκλογές η Αγκυρα θα πρέπει να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε λύση ή εάν επιθυμεί προσφυγή στη Χάγη, το γενικό πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας φαίνεται ότι έχει καθοριστεί.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συζήτηση στην Τουρκία για την απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να ακυρώσει την τελική φάση των δύο αεροναυτικών ασκήσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε σε συναντήσεις που είχε ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλώσεις και διευκρινίσεις δεν υπήρξαν, ωστόσο ενισχύεται η εντύπωση ότι πρόκειται για εξέλιξη που αφορά μία ακόμα κρίση στις σχέσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Μάλιστα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν πληροφορίες του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τις οποίες αποσυνδέεται η ακύρωση της τελικής φάσης των ασκήσεων με ενδεχόμενη χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_27/05/2011_443619

Το δυσάρεστο και το καταστροφικό

Tου Πασχου Μανδραβελη

Ο μεγάλος οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ είχε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μια συμβουλή για τον νεοεκλεγέντα, τότε, πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι: «θα διαπιστώσεις» του είπε, «ότι η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Είναι η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστροφικού». Στην περίπτωσή μας το δυσάρεστο είναι τα μέτρα που ελήφθησαν. Το καταστροφικό θα ήταν να μη ληφθούν.

Για τα μέτρα καθαυτά μπορούν να ειπωθούν πολλά. Και λέγονται πολλά. Ολα αυτά εμπίπτουν στο κόλπο του «άλλου μείγματος» που προτείνει ο κ. Σαμαράς και το οποίο καταλήγει σε μια απέραντη κολοκυθιά. Επειδή υπάρχουν άπειρες διαφορετικές συνταγές δημοσιονομικής πολιτικής, καθένας μπορεί να υιοθετήσει μία και ν’ αρχίσει το παιγνίδι: «Γιατί να φορολογηθεί αυτό;». «Αμ τι να φορολογηθεί;». «Να περικοπεί το άλλο». «Και γιατί να περικοπεί το άλλο;». «Αμ τι να περικοπεί;»... Και η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται αέναα, διανθισμένη βέβαια με τις γνωστές κοινοτοπίες περί «στρατηγικού ρόλου του X οργανισμού στην οικονομία», «της ανάπτυξης που θα μπορούσε να ’ρθει», «κοινωνικής ευαισθησίας», κ.λπ.

Γενικώς, πάντως, για οτιδήποτε κρατικό πάει να ιδιωτικοποιηθεί, ή να κλείσει, ορθώνεται το επιχείρημα «ξέρεις, ρε, ποιος είμαι εγώ, και τι μπορώ να προσφέρω στην εθνική οικονομία;». Από την άλλη για οτιδήποτε πάει να φορολογηθεί στον ιδιωτικό τομέα ορθώνεται το άλλο επιχείρημα: «ξέρεις, ρε, ποιος είμαι εγώ και τι αναπτυξιακές προοπτικές θα είχα αν δεν με φορολογούσαν;».

Ολα αυτά είναι λογικά και εμπίπτουν στην πρακτική των διαρκώς μετακινούμενων σκουπιδοκάδων στους δρόμους των πόλεων. Ολοι θέλουν να σωθεί η οικονομία, αλλά εξόδοις άλλων. Δηλαδή, αν κάποιος είναι συνδικαλιστής της ΔΕΗ και παίρνει 65.000 ευρώ τον χρόνο μόνο οδοιπορικά, φυσικό είναι να παλέψει όσο μπορεί για το... «φθηνό ρεύμα του λαού».

Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια κολοκυθιά παίζεται κι εντός της κυβέρνησης. Οι υπουργοί, αντί να περικόπτουν δαπάνες, ζωγραφίζουν. Οι «κόκκινες γραμμές», οι πράσινες και οι θαλασσιές οι χάντρες είναι μια πιο εκλεπτυσμένη –ομολογουμένως– κολοκυθιά που παίζουν μεταξύ τους. Ο ένας βάζει κόκκινες γραμμές στο δικό του βιλαέτι, ο άλλος σκιαγραφεί την πράσινη ανάπτυξη παραπέρα, ο τρίτος χαράσσει σοσιαλιστικές ευαισθησίες, με αποτέλεσμα να έχουμε το τέλειο αλαλούμ.

Η οικονομία όμως δεν κινείται στον συμβολικό χώρο, όπως θα ήθελε ο υπουργός υποδομών, κ. Δημήτρης Ρέππας. Εκδικείται στην πραγματικότητα. Ετσι με κουτοπονηριές –τάχαμου κόβουμε δαπάνες– και μεγάλες κουβέντες περί «δημοσιονομικής κατοχής» φτάνει η χώρα στο μη περαιτέρω. Τα μέτρα τελικώς λαμβάνονται –διότι η χώρα πραγματικά βρίσκεται υπό την κατοχή του δυσβάστακτου χρέους της και των μεγάλων ελλειμμάτων που οι ίδιοι οι υπουργοί παράγουν ή έστω δεν μειώνουν– αλλά η κυβέρνηση υφίσταται τεράστια ζημιά. Αντί να προλαβαίνει τις εξελίξεις και να προσαρμόζεται εγκαίρως, δείχνει να σέρνεται πίσω από αυτές. Στο τέλος παίρνει τα μέτρα, αλλά ακόμη κι αν καταφέρει να σώσει τη χώρα δεν θα το πιστωθεί. Ετσι, στο δίλημμα που έθεσε ο Γκαλμπρέιθ θα τα πετυχαίνει και τα δύο: Και δυσάρεστη γίνεται, αλλά και καταστροφική για την ίδια.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_27/05/2011_1295306

Η αποτίμηση του Μνημονίου

Tου Πασχου Μανδραβελη

Το πρώτο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία. Οχι γιατί τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά διότι με τον ορυμαγδό των τελευταίων ημερών γίνονται δυσκολότερα. Ο πανικός και οι κραυγές το μόνο που δημιουργούν είναι μια σπειροειδή μετατόπιση της χώρας προς τα κάτω.

Το δεύτερο που χρειάζεται να αναλογιστούμε πού βρισκόμαστε. Να αποτιμήσουμε το Μνημόνιο και πόσο απέχουμε από τους στόχους. Αν πιστέψουμε τα κανάλια υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον το Μνημόνιο είναι η λάθος συνταγή και δεύτερον δεν εφαρμόζεται. Αν όμως είναι η λάθος συνταγή ορθώς δεν εφαρμόζεται και αν το πρόβλημα είναι το ότι δεν εφαρμόζεται τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λάθος συνταγή.

Το πρόβλημα της χώρας πολλά χρόνια τώρα είναι ότι έχει διογκώσει τον δημόσιο τομέα, κάτι που απομυζά πόρους και ανθρώπους από την πραγματική παραγωγή. Το 2009, το κράτος έφτασε να ξοδεύει 36 δισ. περισσότερα απ’ όσα εισέπραξε. Οσο μάς δάνειζαν το πρόβλημα ήταν κρυμμένο κάτω από το χαλί. Εμφανίστηκε με δραματικό τρόπο μόλις κόπηκε η έξωθεν τροφοδοσία. Επομένως, το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε -υπήρχε, δεν υπήρχε κρίση χρηματοδότησης, υπογράφαμε, δεν υπογράφαμε Μνημόνιο- ήταν να ισοσκελίσουμε αυτόν τον λογαριασμό. Ο ισοσκελισμός αναγκαστικά θα διεύρυνε την ύφεση που είχε ξεκινήσει ενάμισι χρόνο πριν από το Μνημόνιο. Είναι λογικό· όταν σκορπάς λεφτά το χρήμα κινείται, οι συναλλαγές προστίθενται στο ΑΕΠ και δημιουργείται ψευδής ανάπτυξη. Εδώ όμως υπάρχουν δύο προβλήματα: πρώτον χρειάζεσαι όλο και περισσότερα λεφτά για να τροφοδοτείς αυτή την «ανάπτυξη» και δεύτερον αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν πια. Οι αγορές έκλεισαν και για τους δικούς τους λόγους.

Πέρυσι με το πρώτο κύμα μέτρων, το έλλειμμα του Δημοσίου περιορίστηκε στα 24 δισ. Είναι λιγότερα από τα 36 δισ. του 2009, αλλά πάλι είναι πολλά. Αυτό σημαίνει ότι στα μέτρα του 2010 σίγουρα χρειαζόταν (και προϋπολογίστηκαν) και άλλα. Χρειάζονται όμως και δομικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μετατοπιστεί η οικονομία από την πλασματική ανάπτυξη στην πραγματική. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο, διότι προϋποθέτει σύγκρουση με τον πυρήνα της κρατικής δίαιτας που δεν είναι μόνο οι ισχυρές συντεχνίες του Δημοσίου, αλλά επίσης Μέσα Ενημέρωσης και επιχειρήσεις που ζουν δημοσιοϋπαλληλικά.

Η επίτευξη αυτών των στόχων, λόγω αβελτηρίας της κυβέρνησης, αλλά και ισχυρών αντιστάσεων από τα κρατικοδίαιτα αυτά συμφέροντα, έχει αποκλίνει. Οχι όμως δραματικά και όχι ανεπανόρθωτα. Επρεπε να είναι αναμενόμενο: τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν βγαίνουν αυτόματα. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, συνεχής επίβλεψη και απανωτές διορθώσεις.

Ο διορθώσεις, λοιπόν, είναι μέσα στο πρόγραμμα και τώρα πρέπει να επιταχυνθούν. Η πιο αποτελεσματική διόρθωση θα είναι το κλείσιμο διάφορων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που απλώς απομυζούν λεφτά και οι ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν λεφτά. Η πιο καταστροφική, αυτή που διάφοροι διαλαλούν στα τηλεκαφενεία, ότι δηλαδή τίποτε δεν γίνεται και τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Αν τους πιστέψουμε τότε όχι μόνο δεν θα γίνει τίποτε, αλλά πολλά θα συμβούν. Και αυτά θα είναι τα χειρότερα. Για τη χώρα και όχι μόνο για την οικονομία.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_27/05/2011_1295326#gnomi

Le Monde: η κρίση της ευρωζώνης είναι πολιτική

Αθήνα
Η Ευρώπη δεν ταλανίζεται από κρίση χρέους αλλά από κρίση πολιτική, υποστηρίζει η «Le Monde» στο σημερινό κύριο άρθρο της με τίτλο «Το ευρώ αξιώνει λίγη πολιτική ωριμότητα». Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι σε καιρούς ομαλούς η διαχείριση του κοινού νομίσματος ήταν ήδη μια υπόθεση περίπλοκη. Σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, απαιτεί δεξιότητα, διπλωματικότητα, κοντολογίς κινήσεις ελεγχόμενες και στοχευμένες.

Ο διάλογος κωφών που βρίσκεται εν εξελίξει για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα βοηθηθεί η Ελλάδα δίνει μιαν εντύπωση καταστροφική: κακοφωνία, δηλαδή πόλεμος απόψεων για το γιατρικό που θα πρέπει να δοθεί στο ασθενέστερο μέλος της ευρωζώνης.

Προφανώς το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την χρεοκοπία δεν αρκεί. Η προοπτική της επιστροφής της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότηση του χρέους της είναι μη ρεαλιστική. Η καχυποψία είναι τέτοια που η Αθήνα θα έπρεπε να καταβάλει διψήφιο τόκο - 16% κι ακόμη υψηλότερο - για να πουλήσει τα ομόλογά της.
Μια αποστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκεται την στιγμή αυτή στην Ελλάδα και διαπραγματεύεται μια νέα βοήθεια προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόστηκαν δεν έχουν πείσει ούτε τις αγορές ούτε τις Βρυξέλλες, που περιμένουν κυρίως να προχωρήσει η Αθήνα σε ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, το βασικό ερώτημα που απασχολεί τις αγορές - τους πιθανούς αγοραστές των ελληνικών ομολόγων - είναι ποια δυνατότητα έχει η χώρα για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό βεβαίως, αναφέρει ο Monde. Μια γρήγορη ματιά στα κοινοβούλια του Βορρά της ευρωζώνης, στη Γερμανία ειδικότερα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την απροθυμία των βουλευτών να εγκρίνουν μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Οπότε ανακύπτει το ερώτημα-ταμπού: πρέπει να αναδιαρθρωθεί - δηλαδή να διαγραφεί - ένα μέρος του ελληνικού χρέους; Κάτι τέτοιο θα κατέφερε ένα δραματικό πλήγμα στο ευρώ και στην αξιοπιστία του. Θα ήταν ένα καταστροφικό φάρμακο, ένα μελανό σενάριο, τονίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλά, αν ψάξει κανείς στα μισόλογα των πολιτικών - του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του λουξεμβούργιου ομολόγου του και προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ακόμη και της γαλλίδας Κριστίν Λαγκάρντ - η ιδέα βρίσκεται στο τραπέζι. Βρίσκεται βεβαίως σε μια «ήπια» έκδοση, αυτή της επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής μέρους του ελληνικού χρέους.

Ομως, το κακό έγινε ήδη: η κακοφωνία των αντικρουόμενων παρεμβάσεων δίνει την αίσθηση ότι στο επίκεντρο της διαμάχης είναι μια πιθανή αναδιάρθρωση. Κι αν ακόμη δεν έχουν επεκταθεί σε βάθος, οι ζημιές είναι ορατές: πυρετός στις αγορές, πιέσεις στο ευρώ, επιθέσεις των οίκων αξιολόγησης εναντίον όλων...
«Θα ήταν υπερβολικό να απαιτήσει κανείς να ασχοληθεί κάποιος με το ευρώ; Να ακουστεί έστω μόνο μια φωνή;», αναρωτιέται ο Monde. Διότι, εν τέλει, στη σοβούσα κρίση δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος (το οποίο απορροφάται από το ΑΕΠ της ευρωζώνης) που εντυπωσιάζει, όσο η ανικανότητα των πολιτικών να αποδείξουν την ωριμότητά τους, σημειώνει η εφημερίδα.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403117&h1=true

Σαμαράς: «Οχι εκβιασμούς στην ΝΔ»

Αθήνα

«Τους λέω από τώρα: Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία». Με τη φράση αυτή προσδιόρισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς την αυριανή του στάση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ν.Δ. για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, έστειλε μήνυμα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη πολιτική, λέγοντας: «Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου;».

Οι δυο προαναφερόμενες φράσεις του κ. Σαμαρά είναι ενδεικτικές της γραμμής που θα τηρήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να στείλει μηνύματα, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τόσο στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά απευθύνεται ουσιαστικά τόσο εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Ε.Ε. και σε τμήμα του ΕΛΚ, όσο και στην εγχώρια σκηνή, π.χ. διοίκηση του ΣΕΒ, αλλά ενδεχομένως και σε ορισμένα στελέχη εντός του κόμματός του.

Είναι ενδεικτικό ότι τη στάση του κ. Σαμαρά επικροτεί το περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλή και στενοί του συνεργάτες έλεγαν, ότι ο τέως Πρωθυπουργός συμφωνεί πως σε καμία περίπτωση η Ν.Δ. δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τελικό αποδέκτη την Ε.Ε. επανέλαβε, αυτό που είπε και προ ημερών, ότι το κόμμα υιοθετεί στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει τους τρόπους που αποφασίστηκαν.

«Συναινούμε στο στόχο. Δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς που αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο σε κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, όπως π.χ. τις δηλώσεις για έξοδο από το ευρώ.

«Μέσα, βέβαια, σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές! Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα…».

Για μια ακόμη φορά ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός Μνημονίου, που αποδεδειγμένα, πλέον δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση και είπε με έμφαση: «Σεβόμαστε τους εταίρους μας, αλλά και ζητούμε το σεβασμό τους. Τους βλέπουμε ως εταίρους. Όχι ως δανειστές. Εμείς πρώτοι θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Εμείς πρώτοι θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που σήμερα μας δανείζουν».

Στη συνέχεια μίλησε με πολλά υπονοούμενα για όσους κατ’ αυτόν επιχειρούν αποσταθεροποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές επιχειρούν αποσταθεροποιήσεις. Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές, προσπαθούν να επιβάλουν στον τόπο, πράγματα που δεν τα αντέχει. Και που δεν οδηγούν πουθενά…Κάνουν λάθος κι όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις. Κάνουν λάθος κι όσοι καλλιεργούν το φόβο ή επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα για να ενδώσει η χώρα σε τέτοιες πιέσεις».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=403075&h1=true

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δομημένα - Ο εισαγγελέας Εφετών εισηγείται την παραπομπή 15 ατόμων

Την παραπομπή σε δίκη για βαρύτατες πράξεις 15 προσώπων που είχαν εμπλακεί στο λεγόμενο «σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου» ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Αντ. Λιόγας.

Με την άνω των 250 σελίδων πρότασή του, ο Εισαγγελέας, που είχε διενεργήσει το 2007 προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, ζητά να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρίας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, οι εκπρόσωποι της GP MORGAN, οι τότε υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ, ο πρώην γγ του Υπουργείου Απασχόλησης και άλλοι.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση καταλογίζει ο κ. Λιόγας για την υπόθεση της ζημιογόνας αγοραπωλησίας του δομημένου ομολόγου αφορούν τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, άμεσης συνέργειας σε απάτη, απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση που βαρύνει τους 11 από τους 15 κατηγορούμενους, υπόθαλψη εγκληματία που έχει καταχραστεί το Δημόσιο, φοροδιαφυγή και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης, Γεώργιος Παπαμαρκάκης, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γεράσιμος Κονιδάρης, Κωνσταντίνος Χρηστίδης, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, Αβραάμ Σαββίδης, Νίκος Μπούγας, Ευγένιος Παπαδόπουλος, Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης.

Ο εισαγγελέας θεωρεί πως οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι, οι τρεις εκπρόσωποι της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και ο τέταρτος εκπρόσωπος της NORTH ASSET MANAGΕMENT, που αγόρασε από την GP MORGAN το επίμαχο ομόλογο, συγκρότησαν «δομημένη οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος των μελών της».

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λιόγα «γνωρίζοντας πως διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και πως το Δημόσιο θα προέβαινε για την κάλυψη των αναγκών του σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και την εμπειρία τους να διαπράξουν απάτη σε βάρος των Ταμείων».

Τονίζει επίσης ο Εισαγγελέας πως ο Παπαμαρκάκης «για την επίτευξη των σκοπών τους σχεδίασε το 12ετές ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Εισαγγελέας δεν περιλαμβάνει στην παραπεμπτική του πρόταση τους υπευθύνους του τέταρτου ταμείου προς το οποίο είχε κατευθυνθεί το υπερτιμημένο ομόλογο, το ΤΣΕΥΠ.

Για τον πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης Ευγένειο Παπαδόπουλο, ο Εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθεί για υπόθαλψη εγκληματία, διότι κρίνει πως δεν κατήγγειλε τους υπευθύνους του ΤΕΑΔΥ για την διάπραξη της απιστίας «αν και την πληροφορήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, από άγνωστη στην ανάκριση πηγή».

Τέλος με την πρότασή του ο κ. Λιόγας εισηγείται στους Εφέτες να παρατείνουν την προσωρινή κράτηση των υπευθύνων της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403090&h1=true

Β. Ζισκάρ Ντεσταίν: «Ξεδιάντροπη διαχείριση» στα οικονομικά από «ορισμένα κράτη»

Με τίτλο: «Δεν αντλήθησαν τα διδάγματα της κρίσης», η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» δημοσιεύει ολοσέλιδη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Γαλλίας (1974- 1981) Βαλερί Ζισκάρ Ντεσταίν, με αφορμή τη συνάντηση των 8 μεγάλων δυνάμεων στη Ντοβίλ.

Σε ερώτημα τι διδάγματα έχει αντλήσει ο ίδιος από την κρίση του ευρώ, ο κ. Ντεσταίν απάντησε :

«Δεν υφίσταται κρίση του ευρώ ! Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι υγιές, υπερβολικά υγιές μάλιστα κατά την άποψη ορισμένων. Αντίθετα, αυτό που δεν είχαμε προβλέψει, είναι οι κανόνες του παιγνιδιού στην περίπτωση που ένα κράτος όπως η Ελλάδα, χρεοκοπήσει. Ορισμένα κράτη ακολούθησαν μια ξεδιάντροπη διαχείριση στα δημόσια οικονομικά τους και θα έπρεπε κανονικά να έχουν δηλώσει χρεοκοπία.

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο, γιατί οι κάτοχοι του χρέους ανησυχούν και φοβόμαστε το φαινόμενο διάδοσης της κρίσης στα γειτονικά κράτη, άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρώην πρόεδρο «Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα κάνουμε στο μέλλον εάν επαναληφθούν παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτοί που φθάνουν σε τέτοιες αποκλίσεις στη διαχείρισή των οικονομικών τους, είτε είναι κράτη, είτε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καλύψουν μόνοι τους το κόστος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παπανδρέου: Aφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε

Τα λόγια αυτά που έδειχναν μια σχετική αγανάκτηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν αφορούσαν τους παρευρισκόμενους στη διάσκεψη του ΟΟΣΑ αλλά τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές, αυτούς που σκορπίζουν φήμες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αρνητικό για τη χώρα.



Με την αισιόδοξη φράση «το μάτι του οικονομικού κυκλώνα είναι ήδη πίσω μας και ας έχουμε ακόμα την αίσθηση ότι είναι ακόμα εδώ» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, κάλεσε τους συμμετέχοντες στην απογευματινή συζήτηση να μιλήσουν για την εμπειρία τους.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό τον ερώτησε εάν τα προβλήματα της χώρα απορρέουν από τη γενικότερη χρηματοπιστωτική κρίση ή οι ρίζες είναι βαθύτερες στα διαρθρωτικά προβλήματα. Επίσης εάν η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση ή εάν υπάρχουν παρόμοιοι κίνδυνοι και για άλλες χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι ευθύνη της Ελλάδας να επιλύσει την κρίση της». «Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα», είπε, «έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν κακοδιοικούμενη».

Έκλεισε την δεκάλεπτη παρέμβασή του με τα λόγια: «Αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε ότι έχουμε προβλήματα, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε», προκαλώντας το έντομο χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Τα λόγια αυτά που έδειχναν μια σχετική αγανάκτηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν αφορούσαν τους παρευρισκόμενους αλλά τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές, αυτούς που σκορπίζουν φήμες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αρνητικό για τη χώρα.

Προηγούμενα ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε τα αποτελέσματα της δράσης του και των προσπαθειών που έχει κάνει ως τώρα ο ελληνικός λαός.

Υπογράμμισε ότι παρά τα δημοσιεύματα στον τύπο η Ελλάδα είχε «εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο: μείωσε κατά 5% το έλλειμμα και κατά 7,2% το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, χάρις στα δραστικά μέτρα».

Ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ρυθμοί ανάπτυξης απέκτησαν θετικό πρόσημο, ενώ στους τελευταίους 5-6 μήνες οι εξαγωγές αυξήθηκαν μηνιαίως και κατά μέσον όρο κατά 35%.

Το γεγονός αυτό δείχνει, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται. Παράλληλα μειώνουμε τον πληθωρισμό, αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητά μας και περιμένουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά.

Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια, για το συνταξιοδοτικό, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα βάσει του λεγόμενου «σκανδιναβικού» μοντέλου. Ειδικά για το φορολογικό δήλωσε ότι λόγω του ότι ήταν άδικο, δημιούργησε την κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του Ινστιτούτου του Μπρούκλιν, η οποία παραλληλίζει την Ελλάδα με τη Χιλή. Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ότι η Χιλή, μετά τη δικτατορία, απέκτησε υγιείς υποδομές για τη ρύθμιση και την ανάπτυξη της οικονομίας της και δημιούργησε διαφάνεια.

Στην Ελλάδα δεν κάναμε το ίδιο είπε και πρόσθεσε τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ότι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορούσε και η Ελλάδα να εξοικονομήσει 4-8% του ΑΕΠ ετησίως.

Το πρώτο που θα έπρεπε να είχαμε να κάνει και εμείς ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε, γιατί έτσι θα είχαμε επιλύσει την κρίση και το πρόβλημα του χρέους μας.

Υποστήριξε επίσης ότι εντός της ευρωζώνης υπήρχε ένα είδος προστασίας που δεν επέτρεψε στη χώρα να αντιληφθεί τις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Απαντώντας στο ερώτημα του Αγχελ Γκούρια για το εάν η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το 2008 το πρόβλημα του γενικότερου δημοσιονομικού συστήματος ήταν ότι δεν υπήρχε διακυβέρνηση. Υπήρχε μια φούσκα ευφορίας, και παράλληλα υπήρχαν φόβοι για το παραμικρό. Ο ελάχιστος κίνδυνος που έκανε τα spread να εκτοξεύονται και δυσκολεύουν την Ελλάδα στο δανεισμό της.

Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε αντίθεση με τις πολιτικές αποφάσεις που είναι πιο αργές. Η ταχύτητα των αγορών δεν είναι απαραίτητα κακό, είπε ο πρωθυπουργός, όταν όμως επισκιάζουν το πολιτικό σύστημα, είναι πρόβλημα δημοκρατίας γιατί υποσκάπτει βαθιά το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών μας.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις ανισότητες εντός των κρατών αλλά και ανάμεσα στα κράτη, για τους «φορολογικούς παραδείσους» και για τον «συντελεστή ευτυχίας των πολιτών» που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους ηγέτες. Κατέληξε δε με την έκκληση- αγανάκτηση «αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε».

Μετά το τέλος της ομιλίας του, παίρνοντας το λόγο ο κ. Γκούρια αναφέρθηκε στα λόγια του προέδρου της ΕΕ Βαν Ρομπέι που δήλωσε ότι θεωρείτο ως επιτυχημένος υπουργός Οικονομίας γιατί μείωσε το έλλειμμα στο Βέλγιο κατά 6% του ΑΕΠ μέσα σε έξι χρόνια. Η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα της κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Γκούρια, προκαλώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Την στηρίζουν Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι , ΗΠΑ και Κίνα - Αντίθετες οι χώρες BRIC



Παρίσι
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη - μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Ερωτηθείσα, σχετικά, δήλωσε αντίθετη στην αναδιάρθρωση χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.Ο πως ανέφερε, χαρακτηριστικά, «Σας απαντώ με βάση τις σημερινές συνθήκες και με βάση όλα τα δεδομένα που διαθέτουμε για το σύνολο των οικονομιών τις οποίες σκέπτεσθε : Είμαι αντίθετη».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ανήκει στους «σκληρούς φιλελεύθερους», υποστήριξε ότι είναι «φιλελεύθερη, ήπια όμως, που πιστεύει στη ρύθμιση της αγοράς μέσω του κράτους».

Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ συγκεντρώνει τη στήριξη χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), των ΗΠΑ και της Κίνας. Απέναντί της βρίσκει τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότιο Αφρική (αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRIC), οι οποίες αντιδρούν στην παράδοση που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν προτείνει εναλλακτική υποψηφιότητα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν αφήνει να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Les Echos ότι στην «παρούσα συγκυρία» η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη απαιτούν την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης αυτού του θεσμού από ένα πρόσωπο που θα κατανοήσει τα διακυβεύματα της κρίσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χρέους σε όλη του την περιπλοκότητα».

Σημειώνει ότι η «η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή και η φήμη της έχει περισσότερο ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες από την ικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20».


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=402738&h1=true

Συναντήσεις τρόικας με Παπακωνσταντίνου και ΝΔ

Αθήνα

Συνεχίζεται το πρωί της Τετάρτης η αξιολόγηση από τους επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) κ.κ. Ματίας Μορς από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ.

Στη συνάντηση που θα έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την Τετάρτη θα τεθούν στο τραπέζι "καυτά" ζητήματα όπως η εξειδίκευση των μέτρων 1,6 δισ. ευρώ για εφέτος, το ζήτημα των εγγυήσεων και τα χαρακτηριστικά του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Κομισιόν επιμένουν στην ανάγκη συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελάδα «ως προϋπόθεση» για να υπάρξει βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την τρόικα και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, κατά την οποία θα τεθεί στο τραπέζι η κοστολόγηση του πακέτου των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η αξιολόγηση της τρόικας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με σκοπό τη θετική εισήγηση του ευρωατλαντικού κλιμακίου προς το Συμβούλιο Eurogroup του Ιουνίου για την έγκριση της 5ης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, και την εκταμίευσή της τον Ιούλιο.

Στο 1 δισ. ευρώ οι τόκοι

Εν τω μεταξύ, στο 1,032 δισ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα ποσά του δανείου στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ που έχουν μέχρι τώρα αναληφθεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Βελόπουλου.

Οι τόκοι για τα δάνεια υπολογίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο, που προσδιορίζεται από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου Euribor για τα ποσά που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνολικά 80 δισ. ευρώ) και από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου SDR για αυτά που προέρχονται από το ΔΝΤ (συνολικά 30 δισ. ευρώ).

Αντ.Σαμαράς: Πυροσβέστης ή ψηφοθήρας;

Μπορεί κάποιος να έχει αμφιβολίες, αντιρρήσεις η και να εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στο σκληρότατο πράγματι πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Να θεωρεί ότι η συνταγή είναι λάθος η να πιστεύει ακόμα ότι είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα των μέτρων ,άρα οι νέες θυσίες που καλούνται να υποστούν οι πολίτες είναι χωρίς αντίκρυσμα.Υπάρχει όμως και μια στάση που παραπέμπει ευθέως σε θέατρο του παραλόγου. Μιλάμε για τη στάση της ΝΔ ,όπως τουλάχιστον την εξέφρασε ο αρχηγός της στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ.Σαμαράς μάς είπε ότι η αντίθεση του στα μέτρα, είναι περίπου υποχρεωτική... Δεν μπορεί , είπε η ΝΔ να παραιτηθεί από το ρόλο της αντιπολίτευσης που ορίζει τό Σύνταγμα και «ως κόμμα ευθύνης οφείλει να διαφυλάξει την κοινωνία από τον κίνδυνο της έκρηξης. Είναι ανάγκη, πρόσθεσε να μην ταυτιστούμε όλοι με το σημερινό αδιέξοδο».

Με λίγα λόγια , σύμφωνα με τον κ.Σαμαρά ,δεν έχει και τόση σημασία σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα,άν χρειάζονται μέτρα , αν συμφωνεί σε κάποια τουλάχιστον απο αυτά, αλλά είναι υποχρεωμένος να λέει όχι σε όλα για να μας διαφυλάξει από τον κίνδυνο μιας κοινωνικής έκρηξης...Μπορεί να βρισκόμαστε μισό βήμα απο το γκρεμό, να υπάρχουν χρήματα για δύο μήνες το πολύ, όμως αυτό που προέχει κατά τόν αρχηγό της ΝΔ είναι να εκφράζει αυτός τη δυσαρέσκεια του κόσμου μη τυχόν και έχουμε κοινωνική αναταραχή... Το αν πνιγούμε ,όλοι μαζί, ενδιαμέσως, λίγη σημασία έχει αφού θα έχει καταφέρει ο κ.Σαμαράς να μη βγούμε στους δρόμους Το ότι με την τακτική του ο αρχηγός της ΝΔ πυροδοτεί την κοινωνική έκρηξη, τήν οποία υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποτρέψει προφανώς δεν του περνά απο το μυαλό...Το γεγονός ότι με την σκληρή αντιμνημονιακή και επί της ουσίας αντιευρωπαϊκή τακτική του , συμπαρατάσσεται με το ΚΚΕ και το Σύριζα που επενδύουν αποκλειστικά στις δυναμικές κινητοποιήσεις επίσης δεν φαίνεται να τον απασχολεί...

Προφανώς υποχρέωση του κ.Σαμαρά είναι να κάνει αντιπολίτευση Να ασκεί όσο σκληρή κριτική θέλει για τα -πολλά- λάθη , τις παλινωδίες ,την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.Δεν μπορεί όμως να ξεχνά τις ευθύνες της παράταξης του για το σημερινό χάλι και κυρίως δεν μπορεί να καλλιεργεί ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους Εκτός κι αν θεωρεί ότι δεν μας συμφέρει να ανήκουμε στην Ευρώπη ,ότι δεν μάς χρειάζεται το ευρώ και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας... Αλλά σ αυτήν την περίπτωση οφείλει να το πει καθαρά για να ξέρουν και οι πολίτες τι έχουν μπροστά τους... Κι αν πείσει τον ελληνικό λαό ότι αυτή είναι η σωτηρία του κι αυτός ο σωτήρας μας με γεια του και χαρά του...

Συνάντηση ΥΠΕΞ της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου

Δηλώσεις Σπ. Κουβέλη.

Mε στόχο τη δημιουργία, μέσα στο 2014, μίας μακροπεριφέρειας της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Στην πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε από κοινού από την Ελλάδα και την Ιταλία, συμμετέχει πλέον και η Σλοβενία από την πλευρά της ΕΕ. Πρόκειται για πρωτοβουλία οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Κροατία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η ατζέντα αυτής της πρωτοβουλίας συμπίπτει με την ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2014, σημειώνοντας ότι οι διαδοχικές προεδρίες Ιταλίας, Ελλάδας, το 2014, συνιστούν μία πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου να προωθηθεί ο ελληνικός στόχος, για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ο κ. Κουβέλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους κοινοτικούς επιτρόπους Γιοχάνες Χαν, Μαρία Δαμανάκη και με Έλληνες ευρωβουλευτές, με εξαίρεση αυτούς του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Γ. Χαν, ο κ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει άλλη μία μακρο-περιφέρεια. Και αυτό γιατί υπάρχουν ήδη δύο μακροπεριφέρειες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αυτές της Βαλτικής και του Δούναβη. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις υπό ένταξη χώρες, θα επιχειρήσει να δώσει αποφασιστική ώθηση σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε και με τον επίτροπο αναπτυξιακής συνεργασίας Αντρις Πίμπαλγκγς, στον οποίο η ελληνική πλευρά παρουσίασε το πλαίσιο αναθεώρησης της ελληνικής αναπτυξιακής συνεργασίας. Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε, στις δηλώσεις του, και στο βάρος που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα, συνολικά, στην υλοποίηση του αγωγού ITGI, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το δυστύχημα στην Foxconn αποκαλύπτει τους κινδύνους από τη συγκέντρωση εργοστασίων στην Κίνα

Η έκρηξη σε ένα από τα δύο εργοστάσια της εταιρίας Foxconn, όπου κατασκευάζονται τα νέα iPad2 της Apple υπογραμμίζει τους κινδύνους που εμφανίζει μία παγκόσμια κατασκευαστική στρατηγική, που έχει πετύχει να περιορίσει το κόστος, αλλά συγκεντρώνει την παραγωγή σε λίγα σημεία.

Η εταιρία Foxconn, που εξασφάλισε το επικερδές συμβόλαιο κατασκευής των iPhone και iPad της Apple, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η έκρηξη στην πόλη Τσενγκντού προκάλεσε το θάνατο τριών εργαζόμενων και τον τραυματισμό 15. Η ταϊβανέζικη εταιρία ανέφερε ότι η παραγωγή διεκόπη προσωρινά, αν και απέφυγε να εξηγήσει ποια επίπτωση θα είχε το δυστύχημα στην προσφορά συσκευών iPad.

Η Foxconn ανέφερε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη εύφλεκτου υλικού στίλβωσης των συσκευών, ενώ ειδικοί εκτιμούσαν ότι η παραγωγή iPad μπορεί να υποχώρησε κατά 2,8 εκατ. μονάδες, αν και η μείωση αυτή θα αναπληρωθεί εφόσον η παραγωγή ξεκινήσει σύντομα.

«Όταν προσπαθείς να κάνεις όσο δυνατόν περισσότερα σε μία παραγωγική μονάδα, καταλήγεις να εξαρτάσαι πλήρως από τη μονάδα αυτή», λέει ο Ντέιβιντ Ντέιτον, ιδιοκτήτης εταιρίας επιχειρηματικών συμβούλων στην Κίνα.

Κατασκευαστές ηλεκτρονικών, όπως η Foxconn, συνέρρευσαν στην Κίνα, χάρη στο φθηνό κόστος εργασίας της χώρας. Ολα τα iPad της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα, στα εργοστάσια της Foxconn στο Τσενγκντού και το Σενζέν, κοντά στο Χονγκ Κονγκ. Ταϊβανέζικες εταιρίες έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην ηπειρωτική Κίνα, παρότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Η Foxconn απασχολεί περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ηπειρωτική Κίνα.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_23/05/2011_391832

Έρευνα: Ηλεκτρονική χωματερή της Μ. Βρετανίας, η Δ. Αφρική

Έρευνα: Ηλεκτρονική χωματερή της Μ. Βρετανίας, η Δ. Αφρική
Βρετανικές εταιρίες απορρίπτουν παράνομα στη Δυτική Αφρική χιλιάδες τόνους επικίνδυνων ηλεκτρονικών σκουπιδιών, όπως παλιούς υπολογιστές, αντί να ανακυκλώνουν τα υλικά αυτά, σύμφωνα με έρευνα της ανεξάρτητης οργάνωσης Environmental Investigation Agency.

Εκμεταλλευόμενες την απουσία περιβαλλοντικών ελέγχων και υποδομών ανακύκλωσης, πολλές εταιρίες διαχείρισης απορριμάτων μεταφέρουν τηλεοράσεις, τηλέφωνα και υπολογιστές στη Δυτική Αφρική, ως προϊόντα προς μεταπώληση, ιδιαίτερα στη Γκάνα και τη Νιγηρία. «Φορτία τέτοιων υλικών που φθάνουν στα λιμάνια της Δυτικής Αφρικής είναι κυρίως σκουπίδια, με ποσοστό 75% από αυτά να φθάνουν στην Αφρική σπασμένα», αναφέρει η έκθεση της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την τεράστια απόκλιση που εμφανίζεται μεταξύ της εκτίμησης για τον όγκο ηλεκτρονικών απορριμμάτων της Βρετανίας και τον καταγεγραμμένο όγκο τους. Η διαφορά, εκτιμά η οργάνωση, καταλήγει στη μαύρη αγορά. Τα ηλεκτρονικά αυτά απορρίμματα διαχωρίζονται και σπάζονται με το χέρι από μικρά παιδιά στις χωματερές της Δυτικής Αφρικής. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν, όμως, τοξικά υλικά, όπως επικίνδυνα μέταλλα, πυρίμαχες ουσίες, υδράργυρο και μεγάλες ποσότητες μολύβδου. «Τα προβλήματα υγείας που τα υλικά αυτά θα προκαλέσουν στους τοπικούς πληθυσμούς είναι δεινά και περιλαμβάνουν προβλήματα στις αναπαραγωγικές λειτουργίες, την ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό σύστημα, το αίμα και τα νεφρά», αναφέρει η έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

# Los Indignados – Ισπανία

# Los Indignados – Ισπανία
Posted on May 22, 2011 by aristerok

Η καλή φίλη Αμαλία Ζωβόϊλη είναι στο Alicante της Ισπανίας και μας ενημερώνει για το κίνημα των «εξοργισμένων».

Ο φετινός Μάιος ήταν ένας περίεργος μήνας για την Ισπανία. Συνηθισμένοι σε ανοιξιάτικο-σχεδόν καλοκαιρινό-καιρό, ξυπνούσαμε σχεδόν κάθε πρωί κάτω από έναν ουρανό καλυμένο με βαριά σύννεφα και μουντάδα. Η ερώτηση ήταν κοινή στα χείλη όλων μας: «Μα πού είναι επιτέλους η άνοιξη»; Η απάντηση, αυτή τη φορά δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά από τις πλατείες!
Το Αλικάντε είναι μια μικρή, παραθαλάσσια πόλη στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας. Με ελληνικά δεδομένα, έχει το μέγεθος της Πάτρας. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κοινότητας της Βαλένθια, όπου ο δείκτης ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών ξεπερνάει το 50%. Η περιφέρεια του Αλικάντε, το 2009, παρουσίαζε το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε ολόκληρη την Ισπανία.
Την πρώτη μέρα που αποφάσισα να επισκεφτώ την πλατεία, δεν ήξερα τι να περιμένω.

Άλλωστε, οι Ισπανοί φημίζονταν για την απάθεια και την προτίμηση τους στη fiesta, αντί των «εξεγέρσεων». Οι indignados (indignado=αυτός που είναι εξοργισμένος με κάτι που θεωρεί άδικο), ήρθαν να δείξουν πως και οι Ισπανοί έχουν ψυχή! Βάδιζα προς την πλατεία, έχοντας στο μυαλό μου μια ομάδα ατόμων να την έχουν καταλάβει, κάτω από τα βλέμματα ενός ισχυρού αστυνομικού κλοιού. Κι ορίστε τι αντίκρισα, στην Αλικαντινή «εξέγερση».

Το πρώτο που έκαναν οι ευρισκόμενοι στην πλατεία, ήταν να απλώσουν σε όλο το δάπεδο χαρτιά, για να μπορεί ο καθένας να γράψει την άποψη, σκέψη, ιδέα του. Τις πρώτες μέρες, προσπαθούσαμε να μην πατήσουμε τα χαρτιά και τα καταστρέψουμε. Από χτες το βράδυ, προσπαθούμε να θυμηθούμε πώς έμοιαζε το δάπεδο της πλατείας πριν ξεδιπλωθούν οι πάπυροι! Κι ο κόσμος ακόμη γράφει και, το κυριότερο, διαβάζει.

Το δεύτερο βήμα, ήταν η σύσταση ομάδων , η καθεμιά επιφορτισμένη με μια διαφορετική εργασία. Υπάρχουν ομάδες που ασχολούνται με τις προμήθειες, αναρτώντας καρτελάκια, τι έχουμε και τι χρειαζόμαστε, ομάδα που ασχολείται με τη συλλογή αποκομμάτων από τον ημερήσιο τύπο και την ανάρτηση τους στην πλατεία, ομάδα καθαριότητας, η οποία μάλιστα ανακυκλώνει και άλλα όμορφα.
Στην πλατεία, άνθρωποι όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων περπατάνε, τρώνε, διαβάζουν στο γρασίδι, συζητάνε, κοινώς, κάνουν όλα όσα θα έκαναν οι άνθρωποι σε μια πλατεία, μόνο που, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν άπειρα φυλλάδια, εφημερίδες, κείμενα, τροφή για σκέψη. Οι «καταληψίες», δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως, η συγκέντρωση αυτή είναι ειρηνική και απαιτούν να παραμείνει έτσι. Το πιο εντυπωσιακό, είναι η ανταπόκριση των ανθρώπων σε αυτό το αίτημα. Στο τέλος των 2 Γενικών Συνελεύσεων που γίνονται κάθε μέρα (μεσημέρι και βράδυ) και όπου μαζεύεται πλήθος κόσμου, δεν μένει ούτε σκουπιδάκι στην πλατεία. Άλλωστε, το πανό στο βάθος το λέει ξεκάθαρα: «Η συγκέντρωση αυτή, είναι η εικόνα που δίνουμε προς τα έξω. Ας μην δώσουμε αφορές σε κανέναν». Και δεν δίνουν, είναι η αλήθεια.

Τι έχουν όμως να μας πουν οι ίδιοι οι indignados, για όσα συμβαίνουν; Μιλάμε με τον Cristobal, ο οποίος ανήκει στην Ομάδα Τύπου της κατασκήνωσης, μαζί με τον Miguel, που εμφανίζεται λίγο αργότερα. Με ρωτάνε για το που σκοπεύω να δημοσιεύσω τα όσα θα πουν, ενώ προσφέρονται να μου δώσουν κάμερα και κασετοφωνάκι για να καταγράψω τη συνομιλία. Κανονικό Γραφείο Τύπου. Ο Cristobal είναι 22 ετών, σπουδάζει δημοσιογραφία, ενώ παράλληλα εργάζεται.

Η πρώτη ερώτηση που του κάνω είναι: «πού ήταν οι Ισπανοί εως τώρα, που δεν φώναζαν ποτέ και απέκτησαν έτσι τη φήμη των παθητικών ανθρώπων»; Με απόλυτη ειλικρίνεια μου απαντάει πως, όντως, «υπήρχε μια παθητικότητα, πως ο κόσμος δεν είχε βγει ως τώρα στους δρόμους γιατί δεν υπήρχε ανάγκη. Κατά κάποιο τρόπο, ήταν όλοι βολεμένοι με το επίδομα ανεργίας ή τους ήταν πιο εύκολο να βρουν δουλειά. Μόλις η κατάσταση δυσκόλεψε, ο κόσμος εξεγέρθηκε. Φαίνεται δειλό να λέμε πως, αρχίσαμε να φωνάζουμε όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη να το κάνουμε, αλλά από την άλλη, κάλλιο αργά παρά ποτέ». Δικαίως λοιπόν οι νέοι Ισπανοί είχαν τη φήμη «πολύ φιέστα και καθόλου αγώνας»; «Δυστυχώς ναι, ο κόσμος συνηθίζει να λέει πως στην Ισπανία, οι 5 μέρες της εβδομάδας από τις 7, είναι γιορτή. Μαζί με όλα αυτά, υπήρχε η κουλτούρα του να βγω έξω όχι για να περάσω καλά, αλλά για να μεθύσω, να πάρω ναρκωτικά. Η νυχτερινή έξοδος, ήταν ταυτισμένη σχεδόν αποκλειστικά με το μεθύσι της επόμενης ημέρας, μέθοδος που έγινε της μόδας και αποτελούσε και έναν τρόπο να αποσπώνται οι νέοι από τις πραγματικές ανησυχίες και τα προβλήματα τους. Ο κοινωνικός προβληματισμός υπήρχε, αλλά έμενε μέσα μας, σχεδόν κανείς δεν συζητούσε για πολιτική με τους φίλους του, φαινόταν παράξενο, οι σκέψεις δεν εκφράζονταν δημοσίως και δεν μοιράζονταν».

«Το μόνο λοιπόν που άλλαξε, είναι πως τώρα υπάρχει ανάγκη για ξεσηκωμό; Αν, υποθετικά, αύριο γινόντουσαν όλα όπως πριν, θα σταματούσε και η αγανάκτηση»; «Δεν νομίζω πως μόνο η ανάγκη είναι αυτή που μας έβγαλε στο δρόμο, αλλά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί γύρω μας. Ειδικά στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας, υπάρχουν πάρα πολλά άλλα προβλήματα, όπως το ότι ένας νέος δυσκολεύεται να ξεκινήσει μια αυτόνομη ζωή, να βρει σπίτι να μείνει μόνος του, να νιώσει πως προχωράει στη ζωή του. Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας, οι νέοι νιώθουμε πως είμαστε αναλώσιμοι, πως η ζωή μας δεν είναι σίγουρη, πως το μέλλον είναι αβέβαιο».

«Τι ακριβώς είναι αυτό που επιδιώκετε μέσα από αυτή την εξέγερση; Υπάρχει ξεκάθαρος στόχος»; «Το κίνημα αυτό, ξεκίνησε σαν μια φωνή αντίδρασης ενάντια στο δικομματισμό, που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή στην Ισπανία. Ο αρχικός μας στόχος ήταν, να δημιουργήσουμε χώρους σκέψης και συλλογικής ανταλλαγής απόψεων, για να δείξουμε στον κόσμο ότι ο τρόπος που είναι φτιαγμένος ο εκλογικός νόμος, αδικεί τις πιο αδύναμες φωνές, ευνοεί μόνο τα μεγάλα κόμματα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας, είναι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να δοθεί η ευκαρία και σε μικρότερες φωνές να μπουν στο Κοινοβούλιο. Ξέρουμε πως αυτό δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά κάνουμε τα πρώτα βήματα. Ο εκλογικός νόμος στην Ισπανία είναι τόσο περίπλοκος, που κανείς δεν τον ξέρει ή δεν τον κατανοεί πλήρως. Εμείς, αρχικά, θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να μάθει, να ενημερωθεί, να κατανοήσει την αδικία. Για το λόγο αυτό, ζητάμε και αλλαγή του τρόπου που απονέμεται η δικαιοσύνη, θέλουμε οι πολιτικοί που διαπράτουν απάτες, επιτέλους, να τιμωρούνται, ζητάμε μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, μια πραγματική Δημοκρατία».

«Και μετά από εδώ, τι? Δεν μπορείτε να κατασκηνώσετε μια ζωή» «Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τα πνεύμα και τα διδάγματα αυτής της κίνησης και να συνεχίσουμε. Σκεφτόμαστε ήδη δράσεις που θα μπορούσαμε να αναλάβουμε. Ο στόχος μας θα είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο και να τον ευαισθητοποιούμε, απέναντι σε ζητήματα όπως αυτά για τα οποία συζητάμε. Θέλουμε ο καθένας να μάθει να σκέφτεται για λογαριασμό του και όχι όπως του λέει η τηλεόραση ή οι πολιτικοί. Σκεφτόμαστε να καθιερώσουμε συγκεντρώσεις μια φορά το μήνα ή κάθε 15 ημέρες, όπου θα μπορούμε να ξαναβρισκόμαστε και να συζητάμε για την πορεία και την εξέλιξη όλου αυτού που συνέβη, προτείνοντας και περαιτέρω δράσεις» .

«Πώς καταφέρνετε και συντονίζεστε με τις άλλες κατασκηνώσεις. Δεν φοβάστε πως, με τόσο κόσμο, θα χαθεί ο έλεγχος»; «Ευτυχώς ζούμε στην εποχή του ίντερνετ, που μας βοήθησε σε απίστευτο βαθμό να οργανώσουμε και όλο αυτό. Σε κάθε κατασκήνωση υπάρχει ένας εκπρόσωπος, που είναι υπεύθυνος να μεταφέρει και τη γνώμη της ομάδας προς τα έξω. Ο ατομισμός θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, με χιλιάδες κόσμου, πρέπει να λειτουργούμε και λίγο αυτόνομα για να καταφέρουμε να συντονιστούμε στο τέλος. Το μεγαλύτερο θέμα για μένα, δεν είναι η δυσκολία του συντονισμού μεταξύ των κατασκηνώσεων, αλλά πως, μέσα στην ίδια την πόλη του καθενός, μέσα στην ίδια συγκέντρωση, δεν είχαμε μάθει εως τώρα να ακούμε, να σεβόμαστε τη γνώμη του άλλου, θέλαμε μόνο να μιλάμε, να λέμε τα δικά μας. Αυτό είναι που προσπαθούμε να μάθουμε. Σε κάθε περίπτωση, η Μαδρίτη είναι αυτή που δίνει το βήμα, σαν η πιο πολυάριθμη». «Νιώθετε λίγο παραγκωνισμένοι, λίγο στη σκιά της πρωτεύουσας, γι’αυτό το λόγο»; «Όχι, αφού όντως στη Μαδρίτη ξεκίνησαν όλα. Έτσι είναι, η πρωτεύουσα δίνει πάντα το σύνθημα».

«Προβλήματα υπάρχουν ή τα πάντα κυλάνε τόσο ομαλά; Υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει;» «Θες να σου πω ειλικρινά; Φυσικά και υπάρχει. Υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν την κατάσταση αυτή ως μια ευκαιρία να φανούν οι ίδιοι προς τα έξω, επιδιώκουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θέλουν να επωμιστούν τη δόξα. Κάποιοι άλλοι το βλέπουν σαν διακοπές, σαν μια ευκαιρία να έρθουν να φάνε και να πιουν δωρεάν και να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Επίσης, σαν συνέπεια των όσων είπαμε πριν, πως ο κόσμος δεν έχει μάθει να κάνει διάλογο, στις συνελεύσεις μας είναι δύσκολο να επικεντρωθούμε στο θέμα, ο καθένας θέλει να διηγηθεί το πρόβλημά του και χάνουμε το στόχο».

«Λέτε πως είστε εδώ με απόλυτα ειρηνικές προθέσεις. Αν η αστυνομία έχει αντίθετη γνώμη από εσάς, τι σκοπό έχετε;» «Είμαστε κατά της βίας, αυτή είναι μια απόλυτα ειρηνική συγκέντρωση και θέλουμε να παραμείνει έτσι. Εάν η αστυνομία επέμβει, έχουμε ήδη αρχίσει να ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους αντίστασης, όπως το να ξαπλώσουμε στο πάτωμα και να πρέπει να μας μετακινήσουν αυτοί για να μας απομακρύνουν. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε βίαιοι. Κοίτα γύρω σου, το μέρος είναι γεμάτο με παιδιά, ποιόν θα ωφελούσε η βία; Θα χάναμε όλοι και περισσότερο εμείς. Επίσης, ακόμη κι όσοι θα ήθελαν τη βία, ξέρουν πως ο κόσμος εδώ θα τους αποδοκιμάσει, αν κάνουν την κίνηση να καλύψουν το πρόσωπό τους ή διανοηθούν να χρησιμοποιήσουν βία. Με τη βία δεν κερδίζει κανείς τελικά».

«Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ συγκρίνουν την εξέγερση σας με εκείνη των αραβικών χωρών». «Μπορεί η μέθοδος μας να είναι ίδια, π.χ. συγκέντρωση σε μια πλατεία, αλλά το κίνητρο είναι εντελώς διαφορετικό. Εκείνοι είχαν δικτατορία και πάλευαν για την ελευθερία τους. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε και να ακουστούμε, δεν θέλουμε να κάνουμε επανάσταση».

«Τι ξέρεις για την Ελλάδα και τις συνθήκες εκεί»; «Γνωρίζω τα Εξάρχεια και πως, το κίνημα των αναρχικών στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αποδυναμωθεί. Από την άλλη, η εικόνα που έχουμε οι έξω για το κίνημα εκεί, είναι πως γίνεται υπέρογκη χρήση βιας και πως το κλίμα γενικά είναι κάθε άλλο παρά ειρηνικό».
«Θα ήθελες να σχολιάσεις κάτι πάνω σε αυτό ή να πεις κάτι στους Έλληνες που θα σε διαβάσουν»; «Θέλω να πω πως, ο καθένας είναι ελεύθερος να συνεχίσει το δρόμο της αντίστασης που έχει διαλέξει και μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιος ήταν ο πιο αποτελεσματικός. Άλλος με τη βία και άλλος χωρίς. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ανταλλαγή ιδεών και συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κινήματα, να παίρνουμε ιδέες και πρακτικές ο ένας από τον άλλον και να εξελισσόμαστε, βρίσκοντας νέους τρόπους να αλλάξουμε τα πράγματα που δεν μας αρέσουν. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να αναζητούμε πληροφόρηση και ειδήσεις εκτός των εμπορικών, καθεστωτικών ΜΜΕ, που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα προς όφελός τους».

Τελειώνοντας, ο Cristobal μου αφήνει το φυλλάδιο μιας πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχει. Ονομάζεται www.juventudsinfuturo.net (νεολαία χωρίς μέλλον) και κεντρικό της σύνθημα είναι «χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά, χωρίς σύνταξη, χωρίς φόβο». Όπως ο ίδιος λέει, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, όπως δράσεις έξω από τράπεζες, ενημέρωση στο δρόμο κτλ. Για το τέλος, ένα σύνθημα από τα πολλά της «εξέγερσης». «Αν δεν μας αφήνετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε».

http://aristerok.wordpress.com/2011/05/22/los-indignados-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1/

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας στην υπόθεση Λοΐζου

Σε 1.300.000 ευρώ καθόρισε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλει η Τουρκία στην ελληνοκύπρια Λοΐζου και την ομάδα των ελληνοκυπρίων που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο για το γεγονός ότι στερήθηκαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους μετά την τουρκική εισβολή στην βόρεια Κύπρο, το 1974.

Με προγενέστερη απόφαση του το Δικαστήριο στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 είχε δικαιώσει την Λοΐζου και την ομάδα των ελληνοκυπρίων που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο, καταδικάζοντας την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και κατοικίας αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας.

Με την σημερινή του απόφαση, όπου και καθορίσθηκε το ποσό-μαμούθ που πρέπει η Τουρκία να καταβάλλει στους ενάγοντες, υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ επιπλέον για τα δικαστικά έξοδα.

Παράλληλα το Δικαστήριο στο πλαίσιο των αποφάσεων του για τον καθορισμό δίκαιης αποζημίωσης υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει 910.000 ευρώ στον Τούρκο πολίτη Καγκλάρ για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές είχαν υφαρπάξει πολλά στρέμματα γης ιδιοκτησίας του, χωρίς να του καταβάλλουν αποζημίωση. Για την υπόθεση αυτή το Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Τουρκία, με απόφαση του στις 13 Απριλίου 2010, για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας.

Με δύο ακόμη αποφάσεις του το Δικαστήριο, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.

Στην Τζελάλ Καπλάν, που είχε εγκλειστεί το 2005 στις φυλακές με την υποψία ότι ηγείτο εξτρεμιστικής ομάδας επιδικάσθηκε αποζημίωση 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και στον Σαμπρί Γκιούνες, που υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, επιδικάσθηκε αποζημίωση 10.000 ευρώ για ηθική ικανοποίηση ενώ, και τις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία υποχρεούται να πληρώσει και για τα δικαστικά έξοδα.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/05/2011_391946

Το 1/5 των ρωσικών αμυντικών δαπανών «υπεξαιρείται από διεφθαρμένα στελέχη»

Το ένα πέμπτο των κρατικών αμυντικών δαπανών υπεξαιρούνται ετησίως από διεφθαρμένους αξιωματούχους, επίορκους αξιωματικούς και απατεώνες που αναλαμβάνουν συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας της χώρας σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει τονίσει πως η ενδημική διαφθορά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ρωσίας, αλλά οι αρχές κατά της διαφθοράς επισημαίνουν πως το πρόβλημα έχει διογκωθεί αφότου ο Ρώσος ηγέτης προωθήθηκε από τον προκάτοχό του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2008.

«Τεράστια ποσά κλέπτονται -πρακτικώς ένα στα πέντε ρούβλια- και τα στρατεύματα προμηθεύονται όπλα και εξοπλισμό κατώτερης ποιότητας», δηλώνει ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι, μιλώντας στην επίσημη εφημερίδα του κράτους Ρασίσκαγια Γκαζέτα.

«Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα χρήματα μπαίνουν στην άκρη για την άμυνα, όμως η επιτυχία τους δεν υπήρξε μεγάλη», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως τακτικές όπως μίζες, ή εικονικά συμβόλαια, χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να εξαπατηθεί το κράτος.

Ο Φριντίνσκι δεν παρέθεσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δεδομένου ότι η Ρωσία έχει καθορίσει για το 2011 ένα κονδύλι άνω των 1,5 τρισ. ρουβλίων (53 δισ. δολάρια) για την εθνική της άμυνα, προκύπτει πως η διασπάθισή του φθάνει τα 10 δισ. δολάρια ετησίως.

Την ώρα που οι χώρες της Δύσης μειώνουν τις αμυντικές δαπάνες τους, ο Πούτιν έχει υποσχεθεί πως θα δαπανήσει σχεδόν 20 τρισ. ρούβλια την επόμενη δεκαετία για την ανανέωση του απαρχαιωμένου οπλοστασίου της Ρωσίας, με την προσθήκη νέων υποβρυχίων, πυρηνικών πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής αμύνης.

Αν και η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, η αμυντική βιομηχανία της αποτελεί εστία διαφθοράς, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις και τις εκκαθαρίσεις που έχει επιχειρήσει στον τομέα ο Μεντβέντεφ, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι καταφεύγουν στη δωροδοκία προκειμένου να αποφύγουν τη στρατιωτική τους θητεία.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ