Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Σαρκοζί: «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα καθορίσουν την πολιτική»

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι το 2012 «η τύχη της Γαλλίας μπορεί να ταλαντευτεί για μία ακόμη φορά» εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη, όμως διαβεβαίωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα καθορίσουν την πολιτική της χώρας.

«Η έξοδος από την κρίση, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, η γέννηση μίας νέας Ευρώπης: αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που μας περιμένουν», δήλωσε ο Σαρκοζί στο τηλεοπτικό μήνυμά του για τη νέα χρονιά.
«Αυτή η κρίση που μας τιμωρεί για 30 χρόνια παγκόσμιας αταξίας στην οικονομία, το εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, το νόμισμα, αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, αναμφισβήτητα η πιο σοβαρή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η κρίση δεν έχει περάσει», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Παρ' όλα αυτά υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε» και «πρέπει, μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη μας στο μέλλον», πρόσθεσε.
«Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο προαναγγέλει ότι το 2012 θα είναι η χρονιά όλων των κινδύνων, αλλά και όλων των πιθανοτήτων. Όλων των προσδοκιών, αν ξέρουμε να ξεπερνάμε τις προκλήσεις. Όλων των κινδύνων, αν παραμείνουμε αδρανείς», συνέχισε ο Σαρκοζί.
«Υποτίμησα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην οικονομία μας οι οίκοι αξιολόγησης και οι διακυμάνσεις των αγορών (...) όμως λέω για να το ακούσουν όλοι πως ούτε οι αγορές, ούτε οι οίκοι αξιολόγησης θα καθορίσουν την πολιτική της Γαλλίας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η κρίση µπορεί να αντιµετωπιστεί µόνο συλλογικά»


Οι νέοι της Ευρώπης αναµένουν το νέο έτος µε ένα µείγµα φόβου, απαισιοδοξίας αλλά και µε την αίσθηση µιας αρχόµενης αλληλεγγύης
«Η κρίση µπορεί να αντιµετωπιστεί µόνο συλλογικά»

Οι γιορτές των Χριστουγέννων, άρρηκτα συνδεδεµένες µε την αλλαγή του χρόνου, διαπνέονται κατά κανόνα από αισιοδοξία. Ισορροπούν ανάµεσα στην κούραση της χρονιάς που εκπνέει και στην ελπίδα για τη χρονιά που έρχεται. Το 2011 και η δυσµενής οικονοµική συγκυρία άφησαν πίσω τους θύµατα, χρίζοντας το 2012 σε έτος - φόβητρο, απειλή για τα χειρότερα και πάντως περίοδο φόβου, συστολής και εσωστρέφειας. Οι ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που η εφετινήΠρωτοχρονιά τους βρίσκει στο ταµείο ανεργίας, δηλωτικές των αισθηµάτων απογοήτευσης και ανησυχίας των Ελλήνων για το µέλλον τους. Αισθήµατα που δεν έχουν σύνορα, δεν γνωρίζουν γλώσσες, δεν ξεχωρίζουν λαούς και κράτη. Το παρήγορο είναι ότι η σύγχρονη Ευρώπη µοιάζει πλέον να προβάλλει κοινάαιτήµατα, µε όπλο κοινές αξίες, προκειµένου να αντισταθεί σθεναρά στην περιδίνηση των καιρών και να κρατήσει αρραγές το οικοδόµηµα για χάρη όσων έπονται: των νέων. 

Από τον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο ως τις ισχυρότερες χώρες του Βορρά και από τη σκανδιναβική χερσόνησο ως τα Βαλκάνια οι νέοι ολόκληρης της Ευρώπης αναµένουν το 2012 µε ένα µείγµα φόβου, απαισιοδοξίας αλλά και µε την αίσθηση µιας αρχόµενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σε πείσµα όσων προσπαθούν να χωρίσουν την ΕΕ σε ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων, οι νέοι Ευρωπαίοι µοιράζονται τα ίδια προβλήµατα και εκµυστηρεύονται παρόµοιες αγωνίες, καθώς η ανεργία, η οικονοµική ανασφάλεια και οι κοινωνικές ανισότητες δεν κάνουν διακρίσεις ανάµεσα σε «Βορείους» και «Νοτίους». Μέσα από τα κοινά προβλήµατα γίνεται πλέον επιτακτικό το αίτηµα για κοινή λύση. Πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνάµεις µιας «ενωµένης» Ευρώπης, οι νέοι καλούν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση, καθώς βλέπουν ότι στην αυγή του 2012 η κρίση µπορεί να αντιµετωπιστεί µόνο... συλλογικά.

«Αποφοίτησα από το Πανεπιστήµιο το 2009 και από τότε έχω εργαστεί ως “µαθητευόµενη”σε... πέντε εταιρείες, αλλά παραµένω απλήρωτη. Ολοι φοβόµαστε ότι θα πηγαίνουµε γιαπάντα από πρακτική σε πρακτική, χωρίς καµία ελπίδα να βρούµε κάποια στιγµή κανονική δουλειά. Η αξιοπιστία της χώρας µου µειώνεται διαρκώς και αναµένεται ακόµη σκληρότερη λιτότητα». Τα λόγια της 27χρονης ιταλίδας οικονοµολόγου Ροµπέρτα Πανταλεόνε θα µπορούσαν κάλλιστα να έχουν ειπωθεί και από µια συνοµήλική της στην Ελλάδα. Στη γειτονική χώρα η «ντόλτσε βίτα» αποτελεί παρελθόν και οι νέοι διηγούνται πια ιστορίες που θυµίζουν ελληνική καθηµερινότητα. Εν µέσω απαισιοδοξίας, ωστόσο, διαφαίνεται ένα ίχνος ελπίδας για το 2012: «Ελπίζω ότι το αδιέξοδο θα αποτελέσει ευκαιρία για να δουν επιτέλους οι ηγέτες την ΕΕ όχι απλώς ως οικονοµική αλλά ως πολιτική ένωση, να αντιληφθούν δηλαδή ότι τα προβλήµατα µιας χώρας αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτήθα ήταν µια αληθινή “πολιτική επανάσταση”, η οποία θα έφερνε την επόµενη ηµέρα!»τονίζει η κυρία Πανταλεόνε.

«Στη Γαλλία, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, οι τιµές αυξάνονται, η ανεργία καλπάζει, οινέοι πτυχιούχοι πληρώνονται όλο και λιγότερο, η ακροδεξιά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ενώ ακόµη και η γαλλική οικονοµία κινδυνεύει να χάσει το ΑΑΑ και να υποβαθµισθεί – όπως ακριβώς συνέβη και στην ελληνική οικονοµία» τονίζει µιλώντας στο «Βήµα» η 27χρονη γαλλίδα Ματίλντ Οτρέ. Αν και παραδέχεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες το 2012 φαντάζει ζοφερό για τους νέους της Ευρώπης, υπογραµµίζει ότι η ελπίδα µπορεί να επέλθει µόνο µέσα από κοινές λύσεις. «Το σηµαντικότερο είναι να επιβληθεί ένας κοινός έλεγχος στο τραπεζικό σύστηµα, το οποίο φέρει και τη µεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση, όχι µόνο στην ΕΕ αλλά και διεθνώς» καταλήγει.
|Τέλος στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων
«Οι πολιτικοί πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και πιστεύω ότι πολύ σύντοµα θα αναγκαστούν να δουν ότι ο διαχωρισµός της Ευρώπης σε πολιτική και νοµισµατική ένωση δεν είναι πλέον ρεαλιστικός. Πρέπει να αντιληφθούν ότι µε αυτή τη διστακτικότητα υποθηκεύουν το µέλλον µας, καθώς διατηρούν µια “µπερδεµένη” κατάσταση που δεν προάγει την ανάπτυξη» λέει στο «Βήµα» η 26χρονη γερµανίδα ασκούµενη δικηγόροςΧέλεν Μπρούγκερ«Οι νέοι στη Γερµανία φοβούνται ότι θα “χάσουµε” και το ευρώ, τη στιγµή που οι αναµνήσεις από το ισχυρό γερµανικό µάρκο είναι ακόµη ζωντανές! Ακόµη και εν µέσω κρίσης πιστεύουµε ότι έχουµε την οικονοµική δυνατότητα να αποκοµίσουµε κέρδος και να είµαστε παραγωγικοί. Υπό αυτή την έννοια, όποιο µοντέλο και αν ακολουθήσουν οι ηγέτες της Ευρώπης, θα υπάρξει πρόοδος γιατί υπάρχει το δυναµικό. Το ζητούµενο είναι να... µην παραµείνουν άλλο σε αδράνεια» προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Στην ατµόσφαιρα πλανάται µια απροσδιόριστη αίσθηση ότι τα πράγµατα το 2012 θα δυσκολέψουν. Ταυτόχρονα όµως υπάρχει αρκετή αισιοδοξία ανάµεσα στους νέους, καθώς οι δυσκολίες αναγκάζουν τους πολίτες να αµφισβητήσουν τα υπάρχοντα µοντέλαδιακυβέρνησης στην Ευρώπη και έτσι να ασκήσουν πίεση για να τα αλλάξουν» προσθέτει η 30χρονη αυστριακή συγγραφέας και δηµοσιογράφος Μαρτίνα Μπάχλερ.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΕΛΙΑ
Ευρωπαίοι φοιτητές σε αδιέξοδο
Η φοιτητική ζωή έχει παύσει προ πολλού να συµβολίζει την ανεµελιά και την «καλοπέραση» για τους νέους Ευρωπαίους και το 2012 αναµένεται να φέρει... περισσότερα δίδακτρα και λιγότερες προοπτικές για εργασία. «Τα δίδακτρα του Πανεπιστηµίου αυξάνονται και την ίδια στιγµή η ανεργία των νέων αγγίζει ιστορικά όρια. Οσοι φίλοι µου έχουν ικανότητες αποφασίζουν να φύγουν για το εξωτερικό γιατί µόνο εκείµπορούν να βρουν την αναγνώριση και τον µισθό που τους αξίζει. Η νέα κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρµόσει διαφορετική πολιτική και στο 2012 δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ» αναφέρει µιλώντας στο «Βήµα» η 20χρονη φοιτήτρια του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης Κριστίνα Μπαράσα (φωτογραφία αριστερά). Στην – «αποµονωµένη» µετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής – Βρετανία τα πράγµατα δεν είναι καλύτερα για τους νέους. «Οι νέοι δέχονται διπλό πλήγµα. Αφενός την υψηλότατη ανεργία που για τις ηλικίεςκάτω των είκοσι πέντε έχει αγγίξει το υψηλότατο όριο εδώ και δεκαετίες. Αφετέρου, τη µεγάλη αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήµια, που εφεξής θα µεταφράζεται σε ένα χρέος ύψους 40.000 στερλινών για κάθε φοιτητή! ∆εκάδες χιλιάδες συνοµήλικοί µου εγκατέλειψαν τις σπουδές τους για καθαρά οικονοµικούς λόγους εφέτος και φοβάµαι ότι το 2012 ο αριθµός θα αυξηθεί. Εν τέλει, υπό αυτές τις συνθήκες η ανώτατη εκπαίδευση θα καταλήξει να απευθύνεται σε µια ευνοηµένη ελίτ» υπογραµµίζει, µιλώντας στο «Βήµα», ο 19χρονος βρετανός φοιτητής Τοµ Χίθκοτ (φωτογραφία δεξιά). 

Γενέθλια με το νόμισμα και την ευρωζώνη σε κρίσιμη καμπή


Επειτα από δέκα χρόνια κυκλοφορίας, το ευρώ εξακολουθεί να «παθιάζει» και να δημιουργεί εγκάρδιους φίλους και φανατικούς εχθρούς
Γενέθλια  με το νόμισμα  και την  ευρωζώνη σε  κρίσιμη καμπή

Η επέτειος των πρώτων 10 χρόνων της φυσικής κυκλοφορίας του ευρώ ως επισήµου νοµίσµατος εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρωπαίων πολιτών (η λογιστική κυκλοφορία του ξεκίνησε, ως γνωστόν, τρία χρόνια νωρίτερα, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 1999) βρίσκει το νόµισµα και τις χώρες που το χρησιµοποιούν σε µια κατάσταση κρίσης που απειλεί και την ύπαρξή του ακόµη. ∆εν είναι λίγες οι Κασσάνδρες που προβλέπουν κατάργηση του κοινού ευρωπαϊκού νοµίσµατος και επιστροφή των 17 κρατών της ευρωζώνης στα παλαιά εθνικά τους νοµίσµατα. «Ευσεβείς αγγλοσαξονικοί πόθοι» θα αντέτειναν οι ευρωπαϊστές. ∆εν χωρεί όµως αµφιβολία ότι έχει ξεκινήσει µια διαδικασία µελέτης και – ακόµη χειρότερα – προετοιµασίας διαφόρων τραπεζών και άλλων επιχειρηµατικών οµίλων απέναντι στο ενδεχόµενο κατάργησης του ευρώ.

Η παραφιλολογία περί των πιθανοτήτων και των δυνατοτήτων επιβίωσης του κοινού ευρωπαϊκούνοµίσµατοςέχει ενταθεί τους τελευταίους 18 µήνες µε αφορµή την κρίση χρέους που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη (µε πρωταγωνίστρια την Ελλάδα, δυστυχώς)

και έχει µετεξελιχθεί σε κρίση εµπιστοσύνης, αφού αποκάλυψε τις θεσµικές αδυναµίες της ευρωζώνης. ∆ιότι, πέρααπό την ασυµφωνία των κυβερνήσεων και την κακοφωνία των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης, που µερικές φορές µοιάζουν να µην έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κρίσης και του επείγοντος για δράση, υπάρχουν αδιαµφισβήτητα «κενά αρµοδιοτήτων» σεθεσµούς ζωτικής σηµασίας για τη λειτουργία της Οικονοµικής και Νοµισµατικής Ενωσης και την ευρωστία του ευρώ.

Κλασικό παράδειγµα η Ευρωτράπεζα (ΕΚΤ),η οποία δεν λειτουργεί σαν... κανονική κεντρική τράπεζα αλλά µε αποκλειστική αρµοδιότητα τη διατήρηση της σταθερότητας των τιµών στην ευρωζώνη. Ως αντιπληθωριστικό όπλο, δηλα δή. Οπως όµως αποδεικνύεται καθηµερινώς κατά την περίοδο κρίσης που διάγουµε, η ΕΚΤ αδυνατεί λόγω θεσµικής αδυναµίας να παρέµβει για να στηρίξει την κοινή οικονοµική µοίρα των Ευρωπαίων και το ευρώ όπως παρεµβαίνει, ας πούµε, υπέρ των αµερικανών πολιτών και υπέρ του δολαρίου η αµερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ή υπέρ των Βρετανών και της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας ή υπέρ των Ελβετών και του φράγκου η Τράπεζα της Ελβετίας.

Για τους ευρωπαϊστές η ΟΝΕ ήταν κάτι το δεδοµένο. Εδώ και δεκαετίες έµοιαζε ως φυσική εξέλιξη της πορείας των λαών της Ευρώπης προς το κοινό τους πεπρωµένο. Φυσική εξέλιξη της πορείας αυτής θεωρούν άλλωστε οι ευρωπαϊστές και πολλά άλλα, όπως την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική άµυνας των κρατών-µελών της ΕΕ. ’Η ακόµη και την οµοσπονδιοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου κατά τα πρότυπα της αµερικανικής. Τη δηµιουργία, δηλαδή, των Ηνωµένων Πολιτειών της Ευρώπης. Πρόκειται για οράµατα τα οποία πολλοί ενστερνίζονται. Κάποιοι άλλοι όµως τα αντιµετωπίζουν ως εφιάλτη. ∆ιότι, αν µη τι άλλο, έπειτα από δέκα χρόνια κυκλοφορίας, το ευρώ εξακολουθεί να «παθιάζει» και να δηµιουργεί εγκάρδιους φίλους και φανατικούς εχθρούς.

Παρά τις εξαρχής γνωστές θεσµικές αδυναµίες και τη βεβαιωθείσα εξαιτίας της κρίσης έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστικές µεταρρυθµίσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών που θα θωράκιζαν το κοινό νόµισµα και θα προωθούσαν εκτός από τη νοµισµατική και τη δηµοσιονοµική (που ήδη επιχειρείται µε γερµανική πρωτοβουλία) ενοποίηση της Ευρώπης και την οικονοµική και πολιτική ολοκλήρωση, µια µατιά στη δεκάχρονη πορεία του ευρώ αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για την επιτυχία του νοµίσµατος.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σηµειωθεί ότι, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2002 στο ευρώ συµµετείχαν 12 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερµανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεµβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Φινλανδία), στην πορεία προστέθηκαν στην «παρέα» η Σλοβενία (το 2007), η Κύπρος και η Μάλτα (το 2008), η Σλοβακία (το 2009) και τέλος η Εσθονία (το 2010) για να γίνουν αισίως οι χώρες-µέλη της ευρωζώνης 17. Και σύντοµα θα γίνουν 18, καθώς στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής υπεγράφη η συµφωνία ένταξης της Κροατίας (το 2013).

Το γεγονός ότι εν µέσω κρίσης και ενώ τα διεθνή ΜΜΕ, πολλοί αναλυτές, ακόµη και πολιτικά στελέχη κρατών-µελών της ευρωζώνης, ακόµη και ευρωτραπεζίτες, κάνουν λόγο για το ενδεχόµενο εξόδου κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες πασχίζουν να ενταχθούν σ’ αυτήν, δεν µπορεί παρά να δείχνει ότι εν τέλει το ευρώ δεν αποτελεί µια χρεοκοπηµένη ιδέα ούτε ένα «αδύνατο εγχείρηµα» , όπως δεν έχει κουραστεί επί σειρά ετών να διακηρύσσει ο τενόρος της ευρωδιάλυσης, καθηγητής του Πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουµπινί.
Το ευρώ χρησιµοποιείται σήµερα στις καθηµερινές συναλλαγές 332 εκατοµµυρίων Ευρωπαίων, ενώ επιπλέον 175 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσµο (εξ αυτών 150 εκατοµµύρια στην Αφρική) χρησιµοποιούν νοµίσµατα τα οποία είναι συνδεδεµένα µε το ευρώ.

Την εµπιστοσύνη τους στο ευρώ όµως αποδεικνύουν εµπράκτως και οι περιβόητες αγορές – κι ας το έχουν βάλει στο στόχαστρο οι παρεπιδηµούντες σ’ αυτές κερδοσκόποι. Και βεβαίως όλες ανεξαιρέτως οι εθνικές κυβερνήσεις του πλανήτη και δη οι νέες µεγάλες οικονοµικές δυνάµεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Το δεύτερο, µετά το αµερικανικό δολάριο, αποθεµατικό νόµισµα στον κόσµο είναι το ευρώ. ∆εν είναι το κινεζικό γουόν, που χρησιµοποιούν 1,3 δισεκατοµµύρια Κινέζοι. 

Εκαιγαν την Ελλάδα ως αντίποινα για την ανοχή στους Κούρδους


Το υπουργείο Εξωτερικών είχε «ξεµπροστιάσει» την Τουρκία παρουσιάζοντας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ τις δολιοφθορές της
Εκαιγαν την Ελλάδα ως αντίποινα για την ανοχή στους Κούρδους

Η αποσταθεροποιητική δράση των τουρκικών µυστικών υπηρεσιών, µε τη χρήση και του «όπλου» των εµπρησµών δασών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήταν γνωστή στην Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Υπήρχαν ισχυρέςενδείξεις και στοιχεία που είχαν απασχολήσει σειρά απορρήτων συσκέψεων τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στα σκοτεινά γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σύµφωνα µε ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκείνης της περιόδου, µε τις οποίες συνοµίλησε «Το Βήµα», τα τουρκικά αντίποινα µε τουςεµπρησµούς στα οποία προσφάτως αναφέρθηκε ο Μεσούτ Γιλµάζ είχαν σαφή στόχο: να σταµατήσει η Αθήνα να υποθάλπει, όπως υποστήριζαν οι Τούρκοι, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ που εικαζόταν ότι υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου.
Το θέµα µε τα στρατόπεδα Κούρδων, µία τακτική που είχε διχάσει τις ελληνικές αρχές, ετίθετο επιµόνως από τούρκους αξιωµατούχους σε σχεδόν όλες τις συναντήσεις τους µε έλληνες οµολόγους τους – ακόµη και στο υψηλότερο επίπεδο. Η υπόθεση Αµπντουλάχ Οτσαλάν, που ουσιαστικά απεκάλυψε την ύπαρξη κύκλων συµπαθούντων προς τον κουρδικό αγώνα εντός των ελληνικών υπηρεσιών, υπήρξε για την τουρκική πλευρά η δικαίωση των όσων έλεγαν. Και η σύλληψη του κούρδου ηγέτη στην Κένια θεωρήθηκε η «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της παρέµβασης τηςΕλλάδος στοΚουρδικό.
Ο διπλός στόχος
Σύµφωνα επίσης µε όσα πληροφορείται «Το Βήµα», η Αθήνα είχε αποφασίσει να χρησιµοποιηθούν τα στοιχεία περί εµπρησµών ελληνικών δασών από τούρκους πράκτορες µε διπλό στόχο: πρώτον, να σταλεί ένα µήνυµα στην Αγκυρα ότι η ελληνική πλευρά γνωρίζει για τις υπονοµευτικές ενέργειές της στην ελληνική επικράτεια. ∆εύτερον, να ενηµερωθούν οι ευρωπαίοι και νατοϊκοί εταίροι για τις προθέσεις και την πρακτική της Αγκυρας, ακόµη και µέσω δηµοσιευµάτων περί των δολιοφθορών της Τουρκίας. Η εκτίµηση της κυβέρνησης Σηµίτη, σηµειώνουν άριστα ενηµερωµένες πηγές, ήταν να οικοδοµηθεί µε τον τρόπο αυτό και η στρατηγική της «εξηµέρωσης του θηρίου» µέσω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

«Ο στόχος δεν ήταν να καταγγείλουµε δηµοσίως την Τουρκία αλλά να εξυπηρετήσουµε την πολιτική µας» τονίζουν πηγές που γνωρίζουν όσα διαµείβονταν εκείνη την περίοδο.«Υπάρχουν ορισµένοι που πιστεύουν ότι θα µπορούσαµε απλώς να εκδώσουµε εντάλµατα σύλληψης και να συλλάβουµε τούρκους υπηκόους. Αυτό δεν ήταν εύκολο. Οπου υπήρχαν σαφή στοιχεία, όπως στην περίπτωση του τούρκου πράκτορα στη Χερσόνησο Ηρακλείου τον Ιούνιο του 1998, έγιναν συλλήψεις. Αρα έπρεπε να αξιοποιήσουµε τα στοιχεία που διαθέταµεγια την επίτευξη µιας ευρύτερης στρατηγικής».

Οι πρώτες ενδείξεις
Το θέµα µε τις τουρκικές δολιοφθορές επανήλθε στη δηµοσιότητα µετά τις πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες προέβη στην τουρκική εφηµερίδα «Burgun» ο Μεσούτ Γιλµάζ. Ο τούρκος πρώην πρωθυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο των ενεργειών που πραγµατοποιούσαν οι µυστικές υπηρεσίες ήταν και τα «αντίποινα στα δάση της Ελλάδας». Την περίοδο εκείνη ήταν άλλωστε γνωστή και η έντονη διαµάχη του κ. Γιλµάζ µε την επίσης πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ (πρωταγωνίστρια της κρίσης των Ιµίων) όταν ο πρώτος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Γιλµάζ προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαψεύσει τα περί αντιποίνων, αλλά είναι σαφές ότι η «λανθάνουσα γλώσσα» του δεν µπορεί να κοπάσει τον σάλο που έχει προκληθεί.

Αναφορές της ΕΥΠ για την πιθανή δράση τούρκων εµπρηστών σε ελληνικά δάση είχαν αρχίσει να εµφανίζονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι πληροφορίες αυ τές έγιναν σταδιακά λεπτοµερέστερες µε την ενίσχυση του δικτύου της ΕΥΠ υπό την ηγεσία του πρώην διοικητή της Χαρ. Σταυρακάκη. Μιλούσαν, µεταξύ άλλων, για δράση οργάνων της τουρκικής ΜΙΤ που εκτελούσαν εµπρησµούς σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και είχαν µεταφερθεί στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αµυνας. Η ΜΙΤ φέρεται µάλιστα να χρησιµοποιούσε ποινικούς και µέλη του ΡΚΚ και αριστερών οργανώσεων (π.χ. DEV SOL) για να κάνουν τη «δουλειά».

Οι «αµαρτωλές συνδέσεις» θυλάκων του τουρκικού κράτους µε τη µαφία και µε άλλα εγκληµατικά στοιχεία, καθώς και µε το ΡΚΚ, κατέστησαν εµφανέστατες µε το «σκάνδαλο Σουσουρλούκ».

Ολα αυτά είχαν συµπέσει µε τη θερµοκρασία στο Αιγαίο να έχει «χτυπήσει κόκκινο» εξαιτίας της κρίσης των Ιµίων και της αµφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους το πρώτο διάστηµα της κυβέρνησης του κ. Κ. Σηµίτη. Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά ήταν ιδιαίτερα επισφαλής µέχρι και το πρώτο εξάµηνο του 1996 (αµφισβητήσεις Γαύδου κτλ.), ενώ την ίδια στιγµή η Αθήνα αποφάσιζε να αλλάξει το γήπεδο των σχέσεων µε την Αγκυρα: από διµερές ήθελε να το µετατρέψει σε ευρωπαϊκό.
|Τρανταχτά στοιχεία
Τα τρανταχτά στοιχεία ότι η Τουρκία επεδίωκε αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα είχαν περιέλθει στην ΕΥΠ και στο υπουργείο Εξωτερικών που υπό την καθοδήγηση τότε του κ.Θ. Πάγκαλου είχε τον συντονισµό των ενεργειών. Μετά µάλιστα από την ένταση της εποχής των Ιµίων, η συνεργασία Βασιλίσσης Σοφίας και Κατεχάκη χαρακτηρίζετο«εξαίρετη».

Το σχέδιο που ετέθη σε εφαρµογή ήταν απλό. Προέβλεπε ότι η Ελλάδα έπρεπε να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία προβαίνει σε απαράδεκτες και παράνοµες ενέργειες, πριν αποσπάσει την κατανόησή τους και τη συγκατάνευση στον εξευρωπαϊσµό της Αγκυρας που η κυβέρνηση Σηµίτη ήθελε να προωθήσει. Παράλληλα, πίστευε ότι «ξεµπροστιάζοντας» την Αγκυρα στους τρίτους (ακόµη και µε δηµοσιεύµατα διά του Τύπου, όπως προκύπτει από στοχευµένες διαρροές της εποχής) θα την ωθούσε «να µαζευτεί» και να σταµατήσει τις απροκάλυπτες κινήσεις της.

Το θέµα των πυρκαγιών σε ελληνικά δάση ήταν από αυτά για τα οποία οι ελληνικές αρχές είχαν σαφείς αποδείξεις «όχι µε τη δικανική αλλά µε την ουσιαστική τους έννοια» σχολιάζει ενηµερωµένη πηγή. Τα στοιχεία ήταν πολύ ανησυχητικά. Μεταξύ άλλων, είχαν εντοπιστεί τουρκικά φουσκωτά σκάφη να πλησιάζουν τη Χίο και να ρίχνουν φωτοβολίδες προς δάσος του νησιού. Υπήρχαν επίσης σαφείς πληροφορίες ότι τούρκοι τουρίστες πηγαινοέρχονταν στη Ρόδο και νοίκιαζαν αυτοκίνητα για να κινηθούν στο νησί. Εκείνες τις ηµέρες ξεσπούσαν και πυρκαγιές στις περιοχές που επισκέπτονταν. Οι εκρήξεις βοµβών πάλι στη Ρόδο είχαν προκαλέσει την περιέργεια της ΕΥΠ που από ένα σηµείο και έπειτα γνώριζε ότι υπήρχε εµπλοκή Τούρκων.

NON PAPER
Εµπρησµοί, λαθροµετανάστες, ναρκωτικά...
Στις αρχές του 1998, η Αθήνα είχε στείλει non paper προς το ΝΑΤΟ αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο οποίο γινόταν λεπτοµερής καταγραφή και απαρίθµηση υπονοµευτικών ενεργειών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας τόσο µε εµπρησµούς ελληνικών δασών όσο επίσης µε τη δράση τουρκικών µηχανισµών στη ∆υτική Θράκη, µε την ανοχή της Αγκυρας στην εισροή λαθροµεταναστών αλλά και τη διοχέτευση µεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών µέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά κ.ά. Το non paper αυτό ήταν το επιστέγασµα απόρρητης και διευρυµένης σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών µε τη συµµετοχή και στελεχών της ΕΥΠ. Εκεί ελήφθη ουσιαστικά η απόφαση ότι «δεν µπορούµε να κρατάµε άλλο τις ενέργειες των Τούρκων πίσω από κλειστές πόρτες αλλά να τις παρουσιάσουµε σε όλους». Μάλιστα, ενηµερωµένοι κύκλοι τονίζουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος είχε επισηµάνει τότε εµφατικά την τουρκική συµπεριφορά κατά τη διάρκεια συζητήσεων εντός της Ατλαντικής Συµµαχίας όταν συζητούνταν θέµατα τροµοκρατίας.

Οι κινήσεις της Αγκυρας είχαν αναλυθεί επίσης επανειληµµένως στους οµολόγους του της ΕΕ, ενώ αρµόδιοι διπλωµατικοί παράγοντες είχαν ενηµερώσει τους ευρωπαίους πρέσβεις στην Αθήνα για τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου µε την προβολή απόρρητων βίντεο της Πολεµικής Αεροπορίας. Ανάλογες παρουσιάσεις είχαν γίνει και στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Η σταδιακή πάντως εξοµάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην πορεία προς τη Συµφωνία του Ελσίνκι έβαλε τέλος στην πρακτική αυτή. 

Ι. Μανιάτης: «Του χρόνου τον Δεκέμβριο θα δουλεύουν γεωτρύπανα στην Ελλάδα»



on .

Την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τρία θαλάσσια οικόπεδα
Η επιτυχής έρευνα για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο επισπεύδει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Ι. Μανιάτη, να δηλώνει ότι «του χρόνου τον Δεκέμβριο θα λειτουργούν γεωτρύπανα στην Ελλάδα».
Μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τα τρία πρώτα οικόπεδα, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποια είναι αυτά τα τρία οικόπεδα και πώς έχουν καθορισθεί. Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητά του ότι από τρία αυτά Οικόπεδα «θα βγουν 400-500 εκατομμύρια βαρέλια».
Παρουσίασε επίσης έναν χάρτη της Δυτικής Θαλάσσιας Ελλάδας, όπου θα γίνουν, όπως είπε, οι σεισμικές έρευνες, οι οποίες δεν πρόκειται να στοιχίσουν τίποτα στο ελληνικό δημόσιο, αλλά η χώρα μας θα γνωρίζει ακριβώς τον ορυκτό πλούτο που μπορεί να διαθέτει.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο διαχωρισμός θαλασσίων οικοπέδων θα είναι μικρότερος από τα οικόπεδα στην Κύπρο, αλλά βεβαίως και το διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.
«Η ανακάλυψη στην Κύπρο έχει αναστατώσει τη διεθνή κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης και σημείωσε ότι «πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε και εμείς. Υπάρχουν γεωλογικές συνέχειες». Είπε ακόμα ότι θα αξιοποιήσει την εμπειρία της Κύπρου, ότι η Κύπρος πέτυχε τον στόχο της επειδή υπήρχε συνέχεια στην πολιτική τριών διαφορετικών κυβερνήσεων και ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν από την κυπριακή κυβέρνηση «αλλάζουν το κλίμα στην οικονομία της Κύπρου, αλλά και η γεωπολιτική σημασία όλης της περιοχής».
Από τον νέο χρόνο θα αρχίσουν και αδειοδοτήσεις στα υπόλοιπα οικόπεδα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ) και έως τώρα έχουν επιδείξει ενδιαφέρον περισσότερες από 40 ενεργειακές εταιρείες κολοσσοί απ΄ όλον τον κόσμο.

TO BHMA-Νίκος Χασαπόπουλος

Χειροπέδες στον πρόεδρο της ΕΑΣ Σητείας για μη καταβολή δώρου


on .
Συνελήφθη το μεσημέρι στη Σητεία, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας,  ο 63χρονος πρόεδρος της Ένωσης Αγροπτικών Συνεταιρισμών  για τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων σε εργαζομένους

Ειδικότερα, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Επόπτη Εργασίας 24 από τους 64 εργαζομένους, για τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων, η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα,  αναζητήθηκε και συνελήφθη  από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας.

Ο  63χρονος με τη σχηματιζόμενη σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί στον  Εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών Λασιθίου.
cretalive.gr

Χρονιά έργων το 2012 για την Κρήτη

on 31 Δεκέμβριος 2011. «Η ενιαία Κρήτη είναι η δύναμή μας» διεμήνυσε από το Ρέθυμνο χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας για τα έργα που ξεκινούν άμεσα και για όσα σχεδιάζεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, τα οποία όπως τόνισε, εκτός από ανάπτυξη του νησιού προσφέρουν και θέσεις εργασίας στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο συγκρητισμό, στη συνεργασία των υπηρεσιών, στα έργα υποδομής αλλά και στις προτεραιότητες για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, μιλώντας σε στελέχη-υπαλλήλους της αντιπεριφέρειας, παρόντων της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κώστα Λαμπρινού, και περιφερειακών συμβούλων. Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης υπέγραψε με τους ανάδοχους εργολάβους τις συμβάσεις των έργων «Βελτιώσεις των κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας Αγίας Φωτεινής και Περάματος». Έργα υποδομών Με σωστή οργάνωση και συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, και των τοπικών φορέων μπορεί η Κρήτη να πάει μπροστά, είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του. Παράλληλα ανέφερε ότι 500 εκτελούμενα έργα το επόμενο διάστημα θα αναζωογονήσουν την ύπαιθρο προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας ενώ ήδη όπως τόνισε προετοιμάζεται η νέα γενιά έργων. Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, σε συνεργασία με τους δήμους, θα εκτελεστεί το πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτικών χώρων, στο οποίο έχουν υποβάλλει οι δήμοι τα σχέδια τους. «Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εντάξουμε τα πρώτα έργα και τα επόμενα δυο χρόνια θα έχουμε πάνω από 250 έργα σε επίπεδο Κρήτης. Αν προστεθούν στα 250 που υπάρχουν ήδη βλέπουμε ότι δημιουργούνται και θέσεις εργασίας αλλά δίνουμε και σημαντική και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη», σημείωσε. Ένα ακόμη σημαντικό έργο όπως η οδική ασφάλεια, που ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια, όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, έχει υποβληθεί στην διαχειριστική αρχή και με το νέο χρόνο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και προχωράει η δημοπράτησή του. "Θετική εξέλιξη η παραχώρηση τουριστικών ακινήτων στην Περιφέρεια" Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το γεγονός ότι μέσω νομοσχεδίου περνάνε συνολικά 13 τουριστικά ακίνητα από το υπουργείο Πολιτισμου στην Περιφέρεια Κρήτης. «Το κέντρο αποφασίζει και δίνει από την περιουσία που πρέπει οι πολίτες της Κρήτης να απολαμβάνουν, στην αυτοδιοίκηση. Θα συνεργαστούμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και την καλύτερη αξιοποίηση για τους φορείς και τους πολίτες πάνω από όλα», είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Κρήτης παραχωρούνται δεκατρία ακίνητα που βρίσκονται στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, σύμφωνα με το άρθρο 38 του αθλητικού νομοσχεδίου με τίτλο «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις». Τα ακίνητα αυτά είναι ιδιοκτησίας του ΕΟΤ, τη διοίκηση, τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους έχει η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) και παραχωρούνται στην Περιφέρεια χωρίς αντάλλαγμα. Αντίστοιχα, προβλέπεται η παραχώρηση τουριστικών ακινήτων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, μεταβιβάζονται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κρήτης δυο ακίνητα. Το «Ξενία», το οποίο σήμερα λειτουργεί ως φοιτητικό πολιτιστικό κέντρο και εστία και μια έκταση 12.514 τ.μ. η οποία περιλαμβάνει τουριστικό περίπτερο στα Ζωνιανά. Εντός του Ιανουαρίου η πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων Σε προτεραιότητα βάζει ο κ. Αρναουτάκης το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει χρόνια την Κρήτη, καθώς όπως είπε σε δηλώσεις του, «εντός του Ιανουαρίου η επιτροπή που έχει συσταθεί με τεχνοκράτες από όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των φορέων που διαχειρίζονται απορρίμματα, θα μας φέρουν την πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο, ούτως ώστε να αποφασίσει την όποια τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού το συμβούλιο και αμέσως μετά θα βρούμε τις χρηματοδοτήσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, δεν μπορούμε να λέμε τόσα χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επίσης και το θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά και σε αυτή τη θητεία θα ολοκληρώσουμε αυτά τα δυο μεγάλα έργα για την Κρήτη». Πηγή: neatv.gr

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Παραιτούνται διαμαρτυρόμενοι οι αγρότες απο την Αγροτική επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας


Η επιστολή αναφέρει:
"Κύριε δήμαρχε
Που θα πάει αυτή η βαλίτσα; Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε αποσβολωμένοι, τόσο τις δικές σας αντιδράσεις, όσο και μελλών της παράταξης σας, στο καθολικό αίτημα των αγροτικών φορέων του δήμου μας , για τον ορισμό αντιδημάρχου αγροτικών θεμάτων. Ένα αίτημα -απαίτηση , που κρίνεται απολύτως αναγκαίο στην δύσκολη και αδιέξοδη περίοδο για την αγροτιά του τόπου μας, που διαλύεται.
Αποκορύφωμα όλων , η απαράδεχτη εξέλιξη του δημοτικού μας συμβουλίου την Πέμπτη 22/12, με αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Καταδικάζουμε τόσο την στάση σας όσο και του κ. Ψαρουδάκη, για την απαγόρευση σας να τοποθετηθούμε , όπως ευγενικά και δημοκρατικά είχαμε ζητήσει παίρνοντας θετική απάντηση .
Σας θυμίζουμε κύριε δήμαρχε ότι είχε προηγηθεί , η πρωτοβουλία του κυρίου Ψαρουδάκη για να γίνει η παρουσίαση ενός παιχνιδιού από ιδιώτες που το εμπορεύονται χωρίς καν να έχει τεθεί αίτημα ,τουλάχιστον κατά την εξέλιξη της διαδικασίας. Προφανώς θα το είχε αποφασίσει εκ των προτέρων , σύμφωνα με την εκτίμηση του στην ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο και τους δημότες μας.
Επικαλέστηκε μάλιστα την ραδιοφωνική εξάντληση του θέματος και το υβριστικό περιεχόμενο των επιστολών μας. Σας προκαλούμε κύριε δήμαρχε να μας πείτε , ποιες είναι οι ύβρεις που αναφέρονται , τόσο ο κύριος Ψαρουδάκης , όσο και ο κύριος Προϊστάκης .
Κάνουμε σκληρή κριτική σε ότι θεωρούμε ότι θίγει τα συμφέροντα των αγροτών που εκπροσωπούμε , αλλά ύβρεις στις επιστολές μας δεν υπάρχουν . Αναφερόμαστε σε πραγματικά γεγονότα και κρίνουμε συμπεριφορές και πράξεις , εκφράζοντας την αγωνία μας για το αύριο .
Στην απαράδεχτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του προέδρου σας , όπως και στην ψηφοφορία , ΠΑΡΩΔΙΑ , που δήθεν διενήργησε , ήσασταν και παραμείνατε , απλώς θεατής, που σημαίνει ότι δυστυχώς συμφωνούσατε και εγκρίνατε όλη αυτή την διαδικασία .
Αναδείχθηκε η διάθεση σας να μετατραπεί το Δ/Σ σε σπόνσορα και να μπει πάγος στους εκπροσώπους των αγροτών και τα προβλήματα τους, γιατί ίσως , το μόνο που πραγματικά σας απασχολεί, είναι η δημόσια εικόνα και τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, χωρίς πραγματικό όραμα για την ανάπτυξη της αγροτικής Ιεράπετρας.
Καταδικάζουμε την στάση του κ. Προϊστάκη που θυμίζοντας μας άλλες εποχές (παλικαράδων), μας επιτέθηκε προκαλώντας μας και δεν μπόρεσαν, αν και προσπάθησαν, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πολίτες , να τον κρατήσουν μέσα στην αίθουσα του Δ/Σ .
Πρωτόγνωρες καταστάσεις για το δημοτικό μας συμβούλιο, όπου έχουμε ζήσει αντιπαραθέσεις σκληρές και παλαιότερα, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό που να αντιδράσουν, ακόμα και σύμβουλοι της πλειοψηφίας .
Καταδικάζουμε την θέση και άποψη της κυρίας Γεννιατάκη, αγρότισσας, να λέει επί λέξη "πρώτη φορά θωρώ τους συνδικαλιστικούς φορείς μου , να ζητάνε αντιδημαρχία".
Αλήθεια, τι θα έπρεπε να ζητούμε κατά την γνώμη σας ; Καμιά θέση σε κανένα ψηφοδέλτιο ή καμιά προσωπική χάρη ; Είναι καθολικό αίτημα των αγροτικών φορέων και θα έπρεπε , ακόμα και αν διαφωνεί , (για πολιτικούς λόγους), να το σεβαστεί .
Βαρεθήκαμε και κουραστήκαμε να ακούμε τοποθετήσεις όπως "εγώ είπα, εγώ τότε, εγώ εγώ εγώ..." . Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβετε ότι πλέον , πρέπει να φύγουμε από τα λόγια και να πάμε στις πράξεις . Επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι οι σημερινοί εκπρόσωποι των αγροτών δεν έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και βλέψεις, ούτε για ρουσφέτια (δρόμους και θέσεις) ενδιαφέρονται.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι το τέλος της αγροτιάς έρχεται. Ξέρουμε όμως και τις τεράστιες δυνατότητες μας ακόμα και να αναπτυχθούμε και μαζί με εμάς και όλος ο δήμος .
Ακριβώς επειδή έχουμε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , χωρίς όμως Αγροτική Πολιτική και ακριβώς επειδή το 80% των δημοτών μας ασχολούνται με την γεωργία , γ΄αυτό ακριβώς τον λόγω , πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας "Υπουργείο Γεωργίας" .
Κύριε δήμαρχε μιλάτε για συνεργασία και την δήθεν προτεραιότητα σας για τα αγροτικά θέματα όταν :
Α) Πρώτα λογοκρίνετε τις επιστολές μας και τις δημόσιες τοποθετήσεις μας και μετά αποφασίζετε αν μας επιτρέπετε να μιλάμε , μιας και το δύσκολο είναι να ασχοληθείτε με την ουσία των αιτημάτων μας και τις λύσεις που απαιτούνται .
Β) Επιτρέπετε πράξεις που μας θυμίζουν άλλες εποχές , με μόνο στόχο την απαξίωση των αγροτικών φορέων και των εκπροσώπων τους , την διχόνοια στον αγροτικό χώρο , τον φόβο και την τρομοκράτηση .
Γ) Μας εγκαλείτε , για τις θέσεις και τις απόψεις μας και προβαίνετε σε πυροσβεστικές δηλώσεις μιας και δεν έχετε κανένα αγροτικό σχεδιασμό .
Για όλα τα παραπάνω παραιτούμαστε από την Αγροτική σας Επιτροπή , με την ελπίδα , να αναλάβετε επιτέλους τις πρωτοβουλίες αυτές , που θα οδηγήσουν την αγροτική Ιεράπετρα εκεί που της αξίζει .
Κατανοούμε ότι δεν ήταν προτεραιότητα σας η θέση του δημάρχου , όπως και την αρνητική κατάσταση στον δήμο μας , διχοτομήσεις , διάλυση υπηρεσιών , αδιαφορία σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο , χωρίς όμως να αντιδράτε και να απαιτείτε δυναμικά σε όλα αυτά .
Έχετε υποχρέωση , στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε , να απαγκιστρωθείτε από κάθε πολιτική , κομματική και προσωπική εξάρτηση και να αγωνιστείτε με κάθε μέσον για το συμφέρον του δήμου μας και των δημοτών μας.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
Υ.Γ. Κάθε προσπάθεια κατευθυνόμενης εμπλοκής προηγούμενων συνδικαλιστών ή άλλων , ώστε να βοηθήσουν στην προπαγάνδα για την νουθεσία και την απαξίωση των εκπροσώπων των αγροτών , σας δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι θα πέσουν στο κενό .

Με εκτίμηση
ΟΑΣ Λασιθίου
ΑΣ "Ησίοδος"
Συλλ. Ανθοπαραγωγών
ΑΣ Κουτσουρά"