Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Το μέτωπο της οικονομίας Η ωρολογιακή βόμβα του 2011

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ | Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούν ότι η διαχείριση της «ωρολογιακήςβόμβας» του χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης από τη γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο κ.
Νικολά Σαρκοζί και τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο2011. Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες τολμήσουν «ιστορικές αποφάσεις»εντός του Ιανουαρίου, τότε θα επέλθει ραγδαία πτώση των spreads, που
μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος. Αντίθετα, αν οι ηγέτες της ευρωζώνης παραμείνουνεγκλωβισμένοι στην πολιτική των «μισών λύσεων», τότε οι αγορές θα συνεχίσουν να αμφισβητούν το ευρώ, ενώ στην Ελλάδα θα αυξάνεται η ανεργία, θα μειώνονται τα εισοδήματα και θα κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα σταθεροποίησης μπορεί να αποκλίνει των στόχων και η τρόικα με προεξάρχοντα τον κ. Ολι Ρεν
θα ζητεί νέα μέτρα για την εκταμίευση των επόμενων
δόσεων. Ορισμένοι υπουργοί και αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Υπάρχει όμως και το
«καταστροφικό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο η αδιαλλαξία της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ δεν θα επιτρέψει στην Ευρώπη να απενεργοποιήσει εγκαίρως την «ωρολογιακή βόμβα» του κρατικού χρέους, με αποτέλεσμα να επιτεθούν οιαγορές στην ευρωζώνη και να προκληθεί σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα κοινωνική αναταραχή, πολιτική αποσταθεροποίηση και πλήρης αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

«Το αν θα δούμε ή όχι φως μέσα στο 2011 δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» λέει προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . «Το φως που περιμένουμε θα έλθει απέξω». Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από τον«πυθμένα» που αναμένεται να αγγίξει το Πάσχα εξαρτάται από την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές προκειμένου να εξευρεθούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή του κ. Παπακωνσταντίνου και κορυφαίων υπουργών επικρατεί η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται κυρίως από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στη συνοχή της ευρωζώνης. Η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη εξαρτάται με τη σειρά της από τη θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου, την αύξηση των κεφαλαίων του Μηχανισμού Σταθεροποίησης, τη γενναιότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων και την αποσαφήνιση των όρων λειτουργίας του νέου Μηχανισμού.

Αναφερόμενος στο «εσωτερικό μέτωπο» ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί σύντομα και ότι το «στοίχημα των εσόδων» θα αποδειχθεί ευκολότερο γιατί αφενός η ύφεση προβλέπεται μικρότερη εκείνης του 2010, αφετέρου οι μηχανισμοί συλλογής φόρων περνούν αθόρυβα στον 21ο αιώνα. Ασφαλώς το πρώτο τρίμηνο του 2011 περιλαμβάνει τις Συμπληγάδες των «κλειστών επαγγελμάτων» και των ΔΕΚΟ, ενώ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει το σχέδιό της για τη μείωση του ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Προηγουμένως θα έχει καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για το ίδιο θέμα.

Οσον αφορά την «επανεκκίνηση της οικονομίας» ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.Μ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί βασική προϋπόθεση τον προβλεπόμενο διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ (που αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ το 2011) και την έγκριση εντός του Μαρτίου των πρώτων επενδυτικών σχεδίων ύψους 1 δισ. ευρώ από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Η άμεση στήριξη των επενδύσεων με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θεωρείται απαραίτητη από τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ καθηγητή κ.Ι. Στουρνάρα, ενώ ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κ. Αιμίλιος Αυγουλέας εκτιμά ότι η Ευρώπη θα λάβει τις ιστορικές αποφάσεις που συμφέρουν και την Ελλάδα και τονίζει ότι «μόλις η κρίση γίνει συστημική, θα έλθει η συστημική απάντηση».

2. Η παγίδα της ύφεσης
Η «συστημική απάντηση» δεν είναι βέβαιον ότι θα έλθει, αλλά ακόμη και αν έλθει, η χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009. Οι τράπεζες στηρίζονται πλήρως από τον κ. ΖανΚλοντ Τρισέ και οι καταθέσεις κινδυνεύουν σήμερα λιγότερο από ποτέ, ωστόσο το μέγιστο που μπορεί να εξασφαλιστεί από την επιστροφή τους στις αγορές είναι ο δανεισμός κεφαλαίων για τη μερική αποπληρωμή των δανείων ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αντλήσει από την ΕΚΤ. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Χ. Παμπούκης και η κυρία Λούκα Κατσέλη, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα σύντομης επιστροφής στην ανάπτυξη, ενώ η κυρία Βάσω Παπανδρέου ανησυχεί για την παγίδευση της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους (με μείωση της αξίας των ομολόγων, π.χ., κατά 30%), όσο χαμηλή και αν είναι, δεν παύει να εκθέτει τις ελληνικές τράπεζες στον κίνδυνο απώλειας περίπου 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται ήδη σε 30 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι επιμηκύνσεις αποπληρωμής πολλών «υγιέστερων» δανείων και οι σοβαρές ζημιές από τις επενδύσεις στη Βαλκανική). Τέλος, η εκροή καταθέσεων (προς την... Ελβετία ή απλώς στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών) έχει ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ. Κοντολογίς οι τράπεζες χρωστούν 100 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, μετρούν κινδύνους, ζημιές και εκροές ύψους περίπου 75 δισ. ευρώ με ανοδική δυναμική και έχουν στηριχθεί από το κράτος με συνολικά 53 δισ. ευρώ (28 από την προηγούμενη κυβέρνηση και 25 από τη σημερινή).

Ως εκ τούτου η επιστροφή τους στις αγορές ίσως δεν εξασφαλίσει ρευστότητα στην οικονομία, αν δεν συνδυαστεί με νέα προγράμματα στήριξης από το κράτος και την ΕΚΤ, τα οποία προς το παρόν ουδείς στην Αθήνα και στη Φραγκφούρτη συζητεί.

3. Φοβούνται επίθεση κερδοσκόπων
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες δεν φοβούνται τόσο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Εκείνο που φοβούνται είναι το εξής: Αν αποδειχθεί ότι η πολιτική θέληση για τη θωράκιση της ευρωζώνης δεν είναι ανεξάντλητη, τότε οι αγορές θα επιτεθούν με σφοδρότητα στα κρατικά ομόλογα εξασφαλίζοντας μεγάλες συγκινήσεις για τους πολίτες και τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ. Αν μια τέτοια επίθεση δεν αντιμετωπιστεί μέσα σε... λίγες ώρες, τότε η ελληνική κρίση μπορεί να οξυνθεί ραγδαία και δεν είναι απίθανο να μετασχηματιστεί σε τραπεζική κρίση με άμεση ένταξη μιας ή περισσότερων τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον κ. Π. Θωμόπουλο. Στις «παράπλευρες απώλειες» μπορεί να προστεθούν εν μια νυκτί μεγάλες επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας«συνθήκες σοκ» στην οικονομία με σοβαρότατες πολιτικές προεκτάσεις.

Ανθρώπινα Δικαιώματα Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει την πολιτική δίκη του Χοντορκόφσκι

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010 [ 12:01 ]

Η αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της τον πολιτικό χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης που επιβλήθηκε χθες Πέμπτη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και στον συνεταίρο τουΠλάτον Λεμπέντεφ.

«Η ποινική απόφαση κατά του πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Ioukos/YUKOS Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και του συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ φανερώνει τα πολιτικά κίνητρα της δίκης και τις βαθιές ρίζες των προβλημάτων στο δικαστικό σύστημα της Ρωσίας», επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτή η καταδικαστική απόφαση συνιστά πλήγμα κατά του κράτους δικαίου στη Ρωσία»,προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ που εκτίουν ποινή κάθειρξης από το 2003 είδαν στο τέλος της δεύτερης δίκης, τη φυλάκισή τους να παρατείνεται έως το 2017, ενώ η καταδικαστική ποινή που τους είχε επιβληθεί το 2005 προέβλεπε την απελευθέρωσή τους το 2012, έτος των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.

Ο Χοντορκόφσκι είχε πάρει τον έλεγχο τη δεκαετία του 1990 του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου υπό σκοτεινές συνθήκες και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Χοντορκόφσκι τάχθηκε κατά της διαφθοράς στον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας και είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης και κοινωνικών προγραμμάτων.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και παρατηρητές εκτιμούν ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας ξεκίνησε τις διώξεις κατά του επιχειρηματία για να σιωπήσει ένας σφοδρός πολέμιός του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίστασε να συγκρίνει στο παρελθόν τον Χοντορκόφσκι με τον γκάγκστερ Αλ Καπόνε και τον πρώην χρηματιστή και μεγαλοαπατεώνα Μπέρνι Μέιντοφκαι να τον κατηγορήσει ότι έχει βάψει τα χέρια του με αίμα.

Γιάννης Μπουτάρης Η Θεσσαλονίκη να γίνει Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων

Ο νέος δήμαρχος ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για το «πάρκο αγαλμάτων», τον Ανθιμο, αλλά και το πάρτι με τους φίλους του την ημέρα της ορκωμοσίας

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΣ στο μικρό γραφείο «104Α» του νεόδμητου δημαρχείου της πόλης, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στέκει ανάμεσα σε ένα βουνό από φακέλους και καπνίζει.Από το δεξί του χέρι ξεπροβάλλει
το διάσημο τατουάζ του, ενώ στο αφτί του διακρίνεται το σκουλαρίκι που έβαλε όταν γεννήθηκε η εγγονή του. Αεικίνητος αλλά χαλαρός, ζητεί ταπεινά συγγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση και κερνάει κουραμπιέδες. Είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, διότι μόλις είχε συμφωνήσει με τους
υπολοίπους δημάρχους της πόλης να του παραχωρήσουν απορριμματοφόρα, καθώς τα οχήματα του κεντρικού δήμου είναι στην πλειονότητά τους εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να «κοσμούν» (και) τη Θεσσαλονίκη χριστουγεννιάτικα. «Εγώ δεν λέω να γίνουμε Βαρκελώνη-
δεν θα γίνουμε ποτέ-, προτείνω όμως να πλησιάσουμε στο Μπιλμπάο. Προτού γίνει το μουσείο Γκούγκενχαϊμ δεν το ήξερε ούτε η μάνα του. Σήμερα μόνο από το μουσείο έχει ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο» σχολιάζει ο κ. Μπουτάρης.

Αύριο μετακομίζει στο γραφείο τού πρώην δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου. «Θα φέρω τα φιλαράκια μου να μεθοκοπήσουν στο γραφείο του δημάρχου! Τους είπα να έρθουν και να κάνουμε χαβαλέ. Στην παράδοση- παραλαβή θα είναι καλεσμένος και ο Ανθιμος.Τουπήρα και δώρο.Την εικόνα “Εγώ είμαι η άμπελος”, την ωραιότερη εικόνα που υπάρχει σε όλα τα οινοποιεία της Ελλάδος», τονίζει. Τακτικά σταματάει και δίνει εντολές στους συνεργάτες του. «Κάθε πρωί θα ξεκινάει η ημέρα με γιόγκα, εδώ στον διάδρομο!» λέει.

Εάν πιάσουμε το νήμα της συμμετοχής του στα κοινά πρέπει να πάμε πολύ πίσω, στην οινοποιητική ιστορία της οικογένειάς του. «Η εταιρεία έχει τυπικό έτος ίδρυσης το 1879,όταν ξεκίνησε το επάγγελμά του ο παππούς μου. Εγώ άρχισα να ανακατεύομαι στα κοινάμέσα από τον κλάδο του κρασιούμε μια απλή λογική:Οτι ο στόχος δεν είναι να φάωεγώ το δικό σου το κομμάτι, αλλά να μεγαλώσει η πίτα. Η συλλογική δράση είναι η πιο καλή επιλογή, καλύτερη από το να κοιτάμε το δικό μας το συμφέρον» εξηγεί ο ίδιος. «Λεφτά δεν υπάρχουν γενικώς, παρ΄ όλο που ο Παπαγεωργόπουλος λέει ότι έχει 14 εκατ. ταμείο. Πώς το έχει και πού είναι δεν ξέρω!», εξομολογείται. « Κόβονται τελείως οι οποιεσδήποτε δαπάνες. Ακόμη και για το χαρτί, θα βγει εγκύκλιος για να χρησιμοποιείται και η πίσω πλευρά των μεταχειρισμένων» λέει. Μεγάλη σημασία δίνει και στον εθελοντισμό. «Δεν είναιεύκολο πράγμα να βγάλεις τους εθελοντές από το σπίτι, όμως δεν είναι και τραγικά δύσκολο. Αυτή τη στιγμή αυτό που εισπράττουμε είναι μια διάθεση του κόσμου νασυμμετέχει και αυτός» σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

Η νέα δημαρχιακή αρχή ξεκινά απογραφή. «Θα κάνουμε αυτό που λέμε due diligence.Κάθε μέρα προκύπτουν πράγματα. Εδώ από αυθαιρεσίες μας προέκυψε το άγαλμα του Καραμανλή,το οποίο το έβαλαν οκτώ η ώρα το πρωί την ημέρα της ορκωμοσίας! Με πίεζαν ο Παπαγεωργόπουλος και ο Αχιλλέας Καραμανλής να οριστεί και ημερομηνίααποκαλυπτηρίων. Ε,εκεί γίναμε μαλλιά κουβάρια» διηγείται. « Μεταξύ σοβαρού και αστείου, μια σκέψη που επικρατεί είναι να μαζέψουμε όλα τα αγάλματα της πόλης και να κάνουμε ένα πάρκο των αγαλμάτων, το οποίο μπορεί να είναι και ωραίο» σχολιάζει με χιούμορ. Το άλλο αγκάθι, που ο Δήμος υπό τον Γιάννη Μπουτάρη θα δει με άλλο μάτι, ακούει στο όνομα πΓΔΜ. «Εγώ ξέρω από μικρός που μεγάλωσα σε αυτή την περιοχή ότι τους “απέναντι” τους λέμε πάντοτε Σλαβομακεδόνες. Ερχομαι λοιπόν και αναρωτιέμαι γιατί ένας λαός που έχει μια εξαιρετικά ωραία ιστορία, τη σλάβικη,αρνείται την ταυτότητά του και σφετερίζεται μια άλλη,με την οποία τελικά δεν έχει καμία σχέση», παρατηρεί.

Μάλιστα, παραλληλίζει το γειτονικό κράτος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. « Είναι όπως η Σαλονίκη που έχει σαν σύμβολο το κεφάλι του Μεγαλέξανδρου. Η Θεσσαλονίκη έγινεχρόνια μετά τον θάνατό του. Είναι μια εθνικοπατριωτική ιστορία που έγινε τελευταία.Αυτή τη σημαία της πόλης, που δείχνει το κεφάλι τού Μεγαλέξανδρου από τη μία και τα τείχη από την άλλη, προφανώς και δεν θα την κρατήσω» λέει.

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει το νέο δημαρχείο « φρικτό στη λειτουργία του», «βιοκλιματικά ανυπόφορο» και «αφόρητα ενεργοβόρο».«Εκαναλοιπόν μια πρόταση να το βαφτίσουμεΠαπαγεωργοπούλειο Δημαρχιακό Μέγαρο!Δεν μπορούμε να το γκρεμίσουμε, πρέπει όμως να το χαρακτηρίσουμε.Τώρα δεν θα την κάνω εκ νέου την πρόταση,διότι έχω κάνει τόσα πολλά τελευταία κι αν πω και αυτόθα καταντήσω γραφικός! Ισως να γίνει αυτό σε ανύποπτο χρόνο» σχολιάζει.

Η ιστορία με τον Ανθιμο με ωφέλησε
Εμπόδια στην εκλογή του κατηγορήθηκε ότι περισσότερο και από τους πολιτικούς του αντιπάλους προσπάθησε να θέσει ένας άλλος αντίπαλος,εξίσου αν όχι περισσότερο ισχυρός στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης,ο μητροπολίτης κ.Ανθιμος.Σήμερα,από τη θέση του δημάρχου πια,ο κ.Μπουτάρης βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων:«Πιστεύω ότι και η ιστορία με τον Ανθιμο με ωφέλησε.Με χαροποιεί διότι μετά το “δεν θα δεις ποτέ δήμο όσο ζω” ανοίγει ουσιαστικά η κουβέντα για να καθοριστούν οι ρόλοι».Δεν παραλείπει πάντως να σημειώσει: «Δεν γίνεται να θέλεις να σου πληρώνω εγώ όλους τους μισθούς και όλες τις δαπάνες,κυρία Εκκλησία, και εσύ να μην καταβάλλεις φόρους» !

Οσο για τη σχέση του με το ΠαΣοΚ και το αν και κατά πόσο τον στήριξε στη μάχη των δημοτικών εκλογών ο ίδιος λέει ότι«θα μπορούσα άνετα να γράψω ένα βιβλίο με τίτλο “Οι 40 φυλές του ΠαΣοΚ”. Το ΠαΣοΚ έχει... ΠαΣοΚ και ΠαΣοΚ. Διάφοροι σκληροπυρηνικοί που λένε “αυτός δεν είναι δικός μας” προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στην αρχή.Δεν τους βγήκε και τελείωσε εκεί η ιστορία. Θα προσπαθήσουν πάλι, δεν έχω αμφιβολία» επισημαίνει.

«Οι Τούρκοι είναι πιο ξύπνιοι»
Ενας ακόμη διχασμός που προκάλεσε ο κ.Μπουτάρης αφορά την τουριστική αξιοποίηση της μπαρουτοκαπνισμένης ιστορίας της πόλης. Ο ίδιος άλλωστεομολογεί ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα «καθαρά ωφελιμίστικο πλαίσιο», όμως σημειώνει ότι πρόκειται«παράλληλα και για μια πραγματικότητα».«Η Θεσσαλονίκη έχει μια ταυτότητα, μια ιστορική βάση που δεν μπορείς να τη διαγράψεις. Αρα τι κάνουμε με όλες αυτές τις ιστορίες;» διερωτάται.

«Οι Τούρκοι είναι πιο ξύπνιοι από εμάς.Το σπίτι του Σεφέρη στα Βουρλά το ανακαίνισαν και μετονόμασαν τον δρόμο σε οδό Σεφέρη»λέει, μιλώντας για την ανάγκη αξιοποίησης του νεοοθωμανικού παρελθόντος της πόλης. «Και 200.000 Τούρκοι να έρθουν στη Σαλονίκη,εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.Είναι οι καλύτεροι πελάτες του κόσμου.Γιαγλήδες (δηλαδή δυνατοί) αγοραστές!»υπογραμμίζει. Ο κ. Μπουτάρης φιλοδοξεί να επαναπατρίσει τα αρχεία της Εβραϊκής Κοινότητας που βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα. «Για τον απλούστατο λόγο ότι η Σαλονίκη ήταν και είναι η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.Οσο πιο πολύ κόσμο φέρουμε εδώ για διάφορα πράγματα- είτε γιατί να παίξουν στο καζίνο είτε για να μελετήσουν τα αρχεία - για την πόλη είναι κέρδος καθαρό» εξηγεί.

... κοινωνική νομιμοποίηση της βίας ...

Δημοκρατία ή βία

Γιώργος Δελαστίκ

*
.
Ξυλοφορτώνεται στην Αθήνα από τυχαίους διαδηλωτές ο Κωστής Χατζηδάκης, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Καραμανλή, όταν επιχειρεί αλαζονικά να περάσει μέσα από το πλήθος. Γης Μαδιάμ η Ρώμη από διαδηλωτές μόλις ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβιώνει, για τρεις ψήφους, πρότασης μομφής, έχοντας εξαγοράσει βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σοκ και δέος για τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσαΚαμίλα στο Λονδίνο όταν εξαγριωμένοι φοιτητές επιτίθενται εναντίον της λιμουζίνας, με την οποία περνούν επιδεικτικά μέσα από τις γραμμές τους για να πάνε στο θέατρο. Δεκάδες νεκροί στην Ακτή Ελεφαντοστού, όταν οπαδοί του νικητή των προεδρικών εκλογών Αλασάν Ουταρά συγκρούονται με τον στρατό που παραμένει πιστός στον ηττηθέντα πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία!

Κύμα πολιτικής βίας αρχίζει να σαρώνει τις χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών αισθάνονται απόγνωση, οργή και έλλειψη κάθε ελπίδας πολιτικής διεξόδου. Οι κυβερνήσεις γκρεμίζουν αδίστακτα το κοινωνικό κράτος που γνωρίσαμε.

Σχίζουν το κοινωνικό συμβόλαιο βάσει του οποίου οι καπιταλιστικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης επέτρεψαν τη σταδιακή βελτίωση της ζωής του τεράστιου όγκου των εργαζομένων τουλάχιστον κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ονομαστικά αυξανόμενοι μισθοί, δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, κοινωνικές παροχές - τα πάντα πλέον αμφισβητούνται. Τα πιο παρασιτικά και επιθετικά τμήματα του κεφαλαίου, αυτά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενσωματώνουν, καθυποτάσσουν και μεταλλάσσουν και το παραγωγικό κεφάλαιο και από κοινού επιδιώκουν να πάρουν τα πάντα πίσω από τους εργαζόμενους.

Δεξιές ή «σοσιαλιστικές» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποτάσσονται και ακολουθούν την ίδια πολιτική. Η δεξιά κυβέρνηση της Αγγλίας τριπλασιάζει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια για να φράξει τον δρόμο προς αυτά στα παιδιά που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις για να ξαναρίξουν τους λαούς τους στη φτώχεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970, όταν πήγαιναν κατά εκατομμύρια μετανάστες στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Ενα φρικτό δόγμα κάνει την εμφάνισή του στους ηγετικούς πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης: η περιφρόνηση της θέλησης των λαών. Ζαλισμένοι καθώς είναι οι πολίτες από τη συμφορά που τους βρήκε, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουν ότι η υποβάθμιση της ζωής τους είναι για πάντα και όχι προσωρινή, δεν αντιδρούν με σφοδρότητα και βιαιότητα ανάλογη της επίθεσης που δέχονται. Δεν ανατρέπουν βίαια, με εξεγέρσεις, κυβερνήσεις. Δεν πυρπολούν κοινοβούλια και δημόσια κτίρια. Δεν λιντσάρουν πολιτικούς. Αρκούνται σε παραδοσιακές μορφές δημοκρατικής έκφρασης της οργής τους: απεργίες, διαδηλώσεις, πορείες. Αυτό αποθρασύνει τους πολιτικούς.

«Αδιαφορώ για το πολιτικό κόστος», δηλώνουν αλαζονικά, όταν η κοινωνία ξεσηκώνεται εναντίον της πολιτικής τους. Πρόκειται για ανατριχιαστικά ολοκληρωτική νοοτροπία, η οποία αφαιρεί από το δημοκρατικό πολίτευμα κάθε περιεχόμενο. Το μετατρέπει σε κενό κέλυφος. Η νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης στις συνειδήσεις των πολιτών δεν απορρέει μόνο από την εκλογή της αλλά πρωτίστως από τη διαρκή προσπάθειά της να διαπιστώνει τις διαθέσεις του λαού και να υπηρετεί τα συμφέροντά του εναρμονιζόμενη με τη λαϊκή βούληση.

Στη βία οδηγεί αναπότρεπτα το αποκρουστικό δόγμα «αδιαφορώ για το πολιτικό κόστος» που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει βαθύτατα αντιλαϊκές πολιτικές. Οδηγεί στη βία επειδή αναιρεί θεμελιώδεις κανόνες της δημοκρατίας. Βαθμιαία οι πολίτες πείθονται ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Αρχικά αδρανοποιούνται και στη συνέχεια οι πιο αποφασισμένοι περνούν σε πιο βίαιες μορφές αντίδρασης.

Η κοινωνική νομιμοποίηση της βίας είναι η σοβαρότερη συνέπεια αυτής της πολιτικής εξέλιξης. Εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν το θάρρος να περάσουν οι ίδιοι σε βίαιες μορφές δράσης. Συμφωνούν απολύτως όμως και εγκρίνουν τέτοιου είδους δραστηριότητες όσων τολμούν. Η κυβέρνηση φυσικά αδιαφορεί γι' αυτές τις διεργασίες. Ισα ίσα που νομίζει ότι τη βολεύουν...

... Ρώμη, 16 Δεκεμβρίου 2010 ...

---

Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Stavrovelonia


πυγή http://stavrochoros.pblogs.gr/2010/12/koinwnikh-nomimopoihsh-ths-bias-.html

... με στόχο τον πειθαρχημένο άνθρωπο ...

Μιχάλης Πιτσιλίδης

Είναι εύκολο να κόψεις το τσιγάρο. Εγώ το έχω κάνει δεκάδες φορές μέχρι σήμερα, διαβεβαιώνει κάθε θεριακλής. Από αύριο οι Ελληνες (ξανα)σβήνουν το τσιγάρο. Ολοι εκτός από τους θαμώνες των κέντρων με ζωντανή μουσική και εμβαδόν πάνω από 300 τ.μ. και των πελατών των καζίνο που παίρνουν παράταση.

Η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλουεπέλεξε το χειρότερο για την οικονομία και την κοινωνία φθινόπωρο, για να καταγράψει μια ακόμα βέβαιη πολιτική αποτυχία.

Οι πνευμονολόγοι είναι και πάλι έτοιμοι για τα τηλεοπτικά παράθυρα, ύστερα από μακρά περίοδο φρονίμου απουσίας μετά το φιάσκο τής δήθεν πανδημίας γρίπης. Εκστρατεύουν και πάλι υπέρ της δημόσιας υγείας ...

Οι αντικαπνισματικές εκστρατείες είναι υποκριτικές, αφού κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στις μικρές επιχειρήσεις, στα καφενεία συναινούντων καπνιστών κ.ο.κ. Στους χώρους αυτούς συνυπάρχουν και θα συνυπάρχουν καπνιστές με μη καπνιστές. Επομένως, τα οφέλη για τους παθητικούς καπνιστές είναι εξαρχής μειωμένα.

Το λεγόμενο «παθητικό κάπνισμα» αποτέλεσε, ιστορικά, την πιο αποφασιστική ιδέα της αντικαπνισματικής πολιτικής. Αφού γίνεται αποδεκτό ότι το κάπνισμα βλάπτει και το διπλανό μη καπνιστή, νομιμοποιείται η πολιτεία να προστατεύσει το «θύμα», διώκοντας τον «θύτη». Αλλά τι είναι και πώς μετριέται το «παθητικό κάπνισμα»; Πώς ποσοτικοποιείται; Δεν υπάρχει τρόπος. Γι' αυτό και η ιατρική κατέφυγε στο γνωστό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τη στατιστική. Βρέθηκε π.χ. από επιδημιολογικές μελέτες, ότι οι μη καπνιστές, σύντροφοι καπνιστών, διατρέχουν 30% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Ο αδαής πανικοβάλλεται, θεωρώντας ότι 30 στους 100 συντρόφους καπνιστών θα πάθουν καρκίνο. Φυσικά δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για αύξηση της πιθανότητας. Και πόση είναι αυτή η πιθανότητα; Μόνον 6 στους 100.000 μη καπνιστές παθαίνουν καρκίνο στον πνεύμονα. Επομένως, η αύξηση κατά 30% αντιστοιχεί σε 1,8 ακόμα περιπτώσεις στις 100.000 ή 0,9 στις 50.000. Με άλλα λόγια, σε κάθε 55.000 μη καπνιστές, συντρόφους καπνιστών, μόνο 1 θα πάθει καρκίνο στον πνεύμονα εξαιτίας (;) του καπνιστή συντρόφου. Η πιθανότητα να πεθάνει, ο ίδιος άνθρωπος, σε τροχαίο είναι, στην Ελλάδα, 10 φορές μεγαλύτερη, αλλά δεν απαγορεύουμε γι' αυτό την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Με την ίδια λογική, άλλωστε, δεν θα έπρεπε να πωλούνται γλυκά σε παχύσαρκους ή διαβητικούς.

Για τον καπνιστή, ασφαλώς το κάπνισμα είναι μια κακή συνήθεια που υποσκάπτει μακροπρόθεσμα την υγεία του. Οπως και άλλες συνήθειες ή ουσίες, με πρώτο το οινόπνευμα. Κι όμως, η πολιτεία επέτρεψε να πωλούνται σκληρά ποτά ακόμα και στα περίπτερα, ώστε να αρχίζει ο εθισμός ήδη από τα δέκα-δώδεκα χρόνια. Κι όχι μόνον αυτό. Στις τηλεοπτικές σειρές όλοι και όλες πίνουν ασταμάτητα, ενώ οι εταιρείες αναγράφουν στις διαφημίσεις ποτών εκείνο το ανεκδιήγητο «απολαύστε υπεύθυνα», κλείνοντας πονηρά το μάτι: το οινόπνευμα είναι απόλαυση!

Τότε γιατί να μην αναγράφεται στα πακέτα των τσιγάρων η φράση «επικίνδυνη απόλαυση» που θα ήταν, άλλωστε, πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα; Κι αν ληφθεί υπόψη ότι το οινόπνευμα εμπλέκεται περίπου στα μισά από τα τροχαία και στα περιστατικά οικογενειακής και άλλης βίας, εύλογη φαίνεται η απορία για την ανοχή που δείχνουν οι οπαδοί των απαγορεύσεων απέναντί του ...

Σήμερα, το πογκρόμ εναντίον του καπνίσματος έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να είναι αδύνατη η διατύπωση αντίθετης άποψης, σχετικά με τις συνέπειές του. Εργασίες που υποστηρίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει είτε δεν πραγματοποιούνται είτε δεν δημοσιεύονται. Επιπλέον, η έρευνα για τη βελτίωση της ποιότητας των τσιγάρων έχει σταματήσει, στερώντας τα εκατομμύρια των καπνιστών από τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα ασφαλέστερο προϊόν.

Και πώς αντιδρούν οι καπνοβιομηχανίες; Θετικά έως αδιάφορα. Πολλοί καπνιστές κόβουν το τσιγάρο μετά από 2-4 δεκαετίες καπνίσματος, συχνά για λόγους υγείας. Υπάρχουν γιατροί που συστήνουν διακοπή του καπνίσματος ακόμα και σε ογδοντάχρονους! Στα αυτιά των νέων, όμως, τα μελλοντικά προβλήματα υγείας από το τσιγάρο φαντάζουν πολύ μακρινά και δεν ασχολούνται με αυτά. Ετσι, η βιομηχανία χάνει τους μεγάλους σε ηλικία και επισφαλούς υγείας πελάτες, αλλά εστιάζει στους νέους, οι οποίοι θα παραμείνουν πελάτες για πολλές δεκαετίες. Δεν υπάρχει, άλλωστε, μεγαλύτερο κίνητρο για να δοκιμάσει κάτι ένας έφηβος, από την απαγόρευση που επιβάλλουν οι καθωσπρέπει ενήλικοι ...

Ας μη γελιόμαστε. Στην πραγματικότητα, η αντικαπνισματική εκστρατεία αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα ελέγχου συνειδήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο πειθαρχημένος άνθρωπος που δεν καπνίζει, δεν πίνει, γυμνάζεται τακτικά, διατρέφεται υγιεινά, έχει προσεκτική ερωτική συμπεριφορά και ακολουθεί πιστά τις εντολές της λεγόμενης «προληπτικής ιατρικής», αποτελεί σήμερα το πρότυπο του επιθυμητού πολίτη-καταναλωτή. Μεταξύ των άλλων και γιατί δεν διαθέτει χρόνο να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από τον μέχρι θανάτου υγιή εαυτό του...

---

* Ο κ. Μιχάλης Πιτσιλίδης είναι διευθυντής του περιοδικού «popular Medicine»


πυγή http://stavrochoros.pblogs.gr/2010/09/me-stoho-ton-peitharhhmeno-anthrwpo-.html

Η Ρωσία διαφοροποιεί τις οδούς εξαγωγών πετρελαίου

Hμερομηνία : 31-12-10
Από τα μεσάνυχτα, αρχίζει να λειτουργεί ο πετρελαιαγωγός προς την Κίνα.

Η Ρωσία θέτει από τα μεσάνυχτα σε λειτουργία τον πρώτο της πετρελαιαγωγό προς την Κίνα, προχωρώντας έμπρακτα σε διαφοροποίηση εξαγωγικών της οδών της, πέραν της Ευρώπης.

Η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαιοπαραγωγός εταιρία Rosneft και η κρατική εταιρία διαχείρισης αγωγών Transneft θα πωλούν στην Κίνα 110 εκατομμύρια βαρέλια αργού το χρόνο (15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους), για 20 χρόνια, μέσω του αγωγού Ανατολική Σιβηρία-Ειρηνικός Ωκεανός, γνωστού ως ESPO, μετά τη χορήγηση δανείων ύψους 25 δισ. δολαρίων από το Πεκίνο στις δυο εταιρίες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού και την ανάπτυξη πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει ότι ο αγωγός θα διαφοροποιήσει τις εξαγωγές ρωσικών φυσικών πόρων πέραν της Ευρώπης.

Ο αγωγός ESPO, όταν ολοκληρωθεί το 2014, θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Ταϊσέτ, στο λιμάνι Κόζμινο, στον Ειρηνικό. Η Transneft ολοκλήρωσε, το 2009, την κατασκευή του 50% του συνολικού μήκους 4.700 χιλιομέτρων του αγωγού, μέχρι το Σκοροβόντινο. Από εκεί, διακλάδωση μήκους 1.024 χιλιομέτρων καταλήγει στη Ντατσίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα. Οι αποστολές φορτίων ρωσικού αργού στην Κίνα γίνονταν μέχρι σήμερα, σιδηροδρομικώς.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Transneft Νικολάι Τοκάρεφ είχε πει ότι η εταιρία δεν προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά, άμεσα, στην αίτηση του Πεκίνου να διπλασιαστεί ο όγκος των ποσοτήτων αργού που παραδίνονται.

Η Ρωσία, πιθανότατα, θα αποστείλει στην Ευρώπη μικρότερες ποσότητες αργού πετρελαίου λόγω του αγωγού προς την Ασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Transneft Ίγκορ Ντιόμιν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προς τη Σιβηρία ο βόρειος μαγνητικός πόλος

Hμερομηνία : 31-12-10
Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται προς τη Σιβηρία με ταχύ «βηματισμό».

Είναι πιο εύκολο να εντοπίσει κανείς τον Άη Βασίλη, ο οποίος συνήθως βρίσκεται στο βόρειο γεωγραφικό πόλο, παρά να βρει το ακριβές σημείο του βόρειου μαγνητικού πόλου του πλανήτη μας, το οποίο μετακινείται συνεχώς, εσχάτως όλο και πιο γρήγορα με κατεύθυνση προς τα νησιά της Σιβηρίας, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος, που διαφέρει από τον γεωγραφικό βόρειο πόλο ή σκέτα βόρειο πόλο (δηλαδή το βορειότερο σημείο της Γης, όπου ο άξονας περιστροφής της τέμνει τον πλανήτη), είναι το σημείο στην επιφάνεια της Γης προς το οποίο «δείχνουν» όλες οι μαγνητικές πυξίδες.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βόρειο Καναδά, το 1831, από τον Σκωτσέζο εξερευνητή Τζέημς Κλαρκ Ρος, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να τοποθετήσει μια βρετανική σημαία στο σημείο, ώστε να το «κατοχυρώσει» για λογαριασμό της Βρετανίας. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο πόλος έκτοτε…έφυγε από εκείνο το σημείο.

Καθώς οι γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης συνεχώς μεταβάλλονται, ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινείται κάθε χρόνο. Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αυτά τα 180 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο πόλος μετακινείται βαθμιαία με ρυθμό σχεδόν 15 χιλιομέτρων ετησίως. Όμως στη δεκαετία του ΄90, για άγνωστο λόγο, η μετακίνηση αυτή επιταχύνθηκε σημαντικά, φθάνοντας τα 60 χιλιόμετρα το 2002 και έκτοτε έχει ελαφρά μειωθεί στα 55 χλμ., με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική στον Αρκτικό Ωκεανό. Αν συνεχίσει έτσι, σε μια δεκαετία περίπου ο βόρειος μαγνητικός πόλος θα βρεθεί στη Σιβηρία.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση, σύμφωνα με το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Scientific American», δίνει μια ομάδα Γάλλων γεωφυσικών με επικεφαλής τον Arnaud Chulliat του Ινστιτούτου Φυσικής της Γης στο Παρίσι, οι οποίοι δημοσίευσαν σχετικές μελέτες στα περιοδικά «Eos» και «Journal of Geophysical Research-Solid Earth» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Οι ερευνητές αποδίδουν την μετακίνηση σε μια ελικοειδή στήλη λιωμένων υλικών που ανεβαίνει από τα έγκατα του πλανήτη. Όπως αναφέρουν, τέτοιες στήλες λιγότερο πυκνών υγρών σχηματίζονται στα σύνορα του εσωτερικού πυρήνα της Γης και στη συνέχεια βρίσκουν διέξοδο προς την επιφάνεια μέσω ενός «κυλίνδρου», ο κεντρικός άξονας του οποίου είναι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας.

Η γρήγορη περιστροφή της Γης προκαλεί ισχυρή ελικοειδή κίνηση στα λιωμένα υλικά που περιέχονται μέσα σε αυτή τη στήλη. Οι κινήσεις αυτές, που επιδρούν στον μανδύα κάτω από την Αρκτική, έχουν ως συνέπεια την μετακίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, μέσω μιας διαδικασίας που κάπως μοιάζει με την μεταβαλλόμενη μαγνητική δραστηριότητα, η oποία παράγει τις πιο σκούρες «κηλίδες» στον ήλιο.

Οι νέες μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου στα Νέα Σιβηριανά Νησιά δείχνουν ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη από κάτω τους, αν και απόδειξη προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει, όπως παραδέχτηκαν οι Γάλλοι επιστήμονες. Η λύση του μυστηρίου, που βρίσκεται «θαμμένο» στο εσωτερικό της Γης, θα απαιτήσει νέες επιστημονικές γνώσεις και μεθόδους, καθώς και περισσότερα στοιχεία από τους δορυφόρους που μελετούν το Αρκτικό μαγνητικό περιβάλλον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Oι δυτικοί κλείνουν και πάλι τα μάτια.

Σκέπτονται βάση ευσεβών πόθων. Η Κίνα γιγαντώνεται όντας μη δημοκρατική. Όσο η επιρροή της μεγαλώνει, μεγαλώνει και η διάθεση της να επιβάλει τις άξιες και τα συμφέροντα της στις δυτικές δημοκρατίες. Όσο η Κίνα δεν αλλάζει θα πιέζει με το βάρος της όλο και περισσότερο τις άλλες χώρες. Μια τελική σύγκρουση πολιτισμών κοσμοαντιλήψεων και εξουσίας θα είναι αναπόφευκτη. Οι δυτικοί νομίζουν οτι η οικονομική τους διείσδυση θα αναγκάσει την αλλαγή συστήματος στην Κίνα. Δεν υπολόγισαν ότι το σύστημα θα αντισταθεί όσο περισσότερο μπορεί πριν αλλάξει.

Οι δυτικοί επαφίενται στην ιδέα οτι όσο η Κίνα θα εισχωρεί στην δύση τόσο ο πολιτισμός της τελευταίας θα επηρεάζει και θα αναγκάσει την Κινά να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις παραδώσεις της δύσης. Για ποιο λόγο όμως να πιστέψουμε ότι η Κίνα δεν θα αντισταθεί στην αλλαγή αύτη; Γιατί πρέπει να πιστέψουμε ότι η Κίνα θα ενδώσει στην αφομοίωση αύτη σαν να είναι μια φυσική αναπόφευκτη διαδικασία; Γιατί να πιστέψουμε ότι οι φορείς της κινεζικής εξουσίας θα παραδώσουν τα προνομία τους στο λαό και θα δεχτούν την δημοκρατία; Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί το αντίθετο;( με δεδομένο και ότι η Κίνα είναι μια άκρως προστατευτική χώρα που ελέγχει την εσωτερική της πολιτική με αυταρχικό τρόπο). Ποια η πιθανότητα η δύση στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Κινά να απεμπολήσει μόνη της σταδιακά το δημοκρατικό της χαρακτήρα; Μήπως είναι αύτη μια εξήγηση για την συστηματική περιστολή κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που λαμβάνει χωρά σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου σήμερα;

Γιατί να ήμαστε σίγουροι ότι θα απορροφήσουμε εμείς την Κίνα και ότι δεν θα μας απορροφήσει αύτη; Γιατί οι κινέζοι να εγκαταλείψουν το αίσθημα περηφάνιας για τον εαυτό τους και να δεχτούν μια κοσμοθεωρία που είναι ξένη προς τον πανάρχαιο πολιτισμό τους; Μέχρι σήμερα δίνουν την εντύπωση ότι προσαρμόζουν τον υλικό δυτικό πολιτισμό στις δίκες τους πολιτικές και ιστορικές παραδώσεις. Είναι απόλυτα προστατευτικοί όσον αφορά το αίσθημα της υπεροχής τους απέναντι στους άλλους και την πεποίθηση ότι η θέση του λαού τους είναι στο ψηλότερο σκαλί! Αύτη η αρχαία πεποίθηση των κινέζων για τον εαυτό τους επιβεβαιώνεται στα μάτια τους και από το γεγονός της τεραστία οικονομικής προόδου της χωράς τους. Σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό τους και με το γεγονός ότι πολλοί είναι οι δυτικοί που δείχνουν έκπληξη και θαυμασμό για την ανάπτυξη της Κίνας, γιατί να μην νιώθουν περήφανοι οι Κινέζοι γι αυτό που είναι και γιατί να θέλουν να αλλάξουν προς το δημοκρατικότερο; Το φυσικότερο είναι να περιμένουν οι άλλοι να τους ακολουθήσουν στον δρόμο που αυτοί χαράζουν.

Προς τι λοιπόν η τόση αυτοπεποίθηση στις ικανότητες και στα θέλγητρα του δυτικού πολιτισμού;

Του Τζάρου Αλέξανδρου

Σκέψεις για την Κίνα


Οι δυτικές χώρες ανταλλάσουν κάτι που μπορεί κάποιος να πάρει μαζί του παντού με κάτι που μπορούν να βρουν μόνο την Κίνα. Ανταλλάσουν δηλαδή την τεχνογνωσία τους με μια προσωρινή πρόσβαση στο κινέζικο εργατικό δυναμικό και στο Κινεζικό οικονομικό κεφάλαιο. Ως γνωστόν το πιο σημαντικό δεν είναι το να μπορεί να αγοράζει κανείς ψάρια για να ζει, αλλά το να μπορεί να ψαρεύει. Οι δυτικοί μαθαίνουν στους Κινέζους να ψαρεύουν με αντάλλαγμα φτηνά ψάρια.

Ο μεγάλος υποβόσκων φόβος είναι άραγε ποιος θα είναι το αφεντικό του πλανήτη; Ποιος θα ελέγχει την πολιτική και την οικονομία; Είναι το ότι η Κίνα δεν είναι ελέγξιμη, δεν εντάσσεται στους δυτικούς μηχανισμούς. Απορρίπτει την δημοκρατία και τους διεθνείς οργανισμούς σαν δυτικά δημιουργήματα με τα όποια η Κίνα δεν συμφωνεί και δεν ταυτίζεται. Διαχωρίζει την ιδεολογία της από την δυτική ιδεολογία και δεν έχει κανένα σύνδρομο κατωτερότητας και καμιά συστολή να εξισώσει το δικό της σύστημα με την δημοκρατία, να υπερασπιστεί το δικαίωμα της να κάνει η ίδια κουμάντο στο σπίτι της. Αν η Κινά ήταν μια μικρή χώρα όπως η Βενεζουέλα τότε λίγο θα ανησυχούσε η δύση. Η Κίνα όμως έχει το ένα τέταρτο του παγκοσμίου πληθυσμού, με μια εξαιρετικά δυναμική οικονομία. Έχει ένα τεράστιο πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό. Ένα σύστημα λήψης αποφάσεων ερμητικά κλειστό σε έξωθεν επιρροές [Αυταρχικό, εθνικιστικό σύστημα]. Μια οικονομία ταυτισμένη με την πολιτική και την εθνική ιδεολογία…και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όλα αυτά κατά το δοκούν.


απο τον τζάρο Αλέξανδρο

Για ποια ''Κριση'' μιλάμε;

Την στιγμή που Ευρώπη μαστίζεται από ενεργεία οι ευρωπαϊκές εταιρίες πληρώνουν μισθούς στην Κίνα. Που πήγε λοιπόν η ανάπτυξη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου; Μετακόμισε στην Κίνα. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες πληρώνουν κινέζικους μισθούς για να πουλάνε προϊόντα ευρωπαϊκού κόστους στους ανέργους Ευρωπαίους.

Γιατί οι δυτικοί ξαφνικά παθιάστηκαν να μειώσουν τα χρέη τους ενώ τόσα χρονιά τα συσσώρευαν χωρίς προβλήματα; Γιατί αγωνιούν να περικόψουν τα κρατικά έξοδα και να μικρύνουν το κράτος τη στιγμή που το κράτος δεν προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση αντίθετα την ανέκοψε με χρήματα των φορολογούμενων; Γιατί τόσο ασφυκτικά πλαίσια για τα κράτη και τις οικονομίες τους την ιδία στιγμή που τα ιδιωτικά κεφάλαια απολαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες ελευθερίες; Γιατί ενοχοποιούνται τα κοινωνικά συστήματα των κρατών ως δαπανηρά και γιατί πιέζονται οι κυβερνήσεις από την αγορά να μειώσουν τα ελλείμματα τους όταν οι αγορές δεν βοηθούν και δεν προσφέρουν στην ευημερία των κρατών; Γιατί επιτρέπεται η αγορά να εξαναγκάζει σε περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των εθνών;

Ποιος είναι τέλος πάντων αύτη η αόρατη δύναμη που λέγεται αγορά και μας επιβαλει πως θα ζούμε χωρίς ποτέ να τιμωρείται και να λογοδοτεί για τις επιλογές της; Γιατί μπορεί να διατάζει ότι θέλει και εμείς υποχρεούμαστε να υπάκουμε αμέσως αλλιώς αύτη έχει την ικανότητα να μας τιμωρεί; Γιατί επιτρέπεται μια τέτοια αυτονόμηση της οικονομίας ώστε η κοινωνία και η πολιτική να είναι τόσο αδύναμες πια να κινηθούν προς όφελος του συνόλου και της κοινωνικής ισορροπίας;


απο τον Τζάρο Αλέξανδρο,


Πληροφοριες για την Ευρωπαικη Ενωση

Άνοιξαν 51.661 νέες επιχειρήσεις


στους πρώτους 10 μήνες του 2010

Βάσει των στοιχείων που διαβιβάζονται στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τα Επιμελητήρια της χώρας, προκύπτει ότι από 1/1/2010 έως 31/10/2010 έχουν εγγραφεί στα μητρώα τους συνολικά 51.661 νέες επιχειρήσεις και έχουν διαγραφεί 42.671.Τονίζεται ότι ειδικά η έναρξη των επιχειρήσεων συναρτάται απολύτως με την εγγραφή τους στα επιμελητήρια. Άρα έχουμε 51.661 νέες επιχειρήσεις στους πρώτους 10 μήνες του 2010. Εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα οποία συγκεντρώνονται.

Οι βασικοί διαπραγματευτές για τα ελληνικά ομόλογα

Ανακοινώθηκαν τ α 22 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα που επιλέχθηκαν ως Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς (Primary Dealers) στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το 2011.Πρόκειται για τα: ALPHA BANK S.A, BANCA IMI S.p.A, BARCLAYS BANK PLC, BNP PARIBAS S.A., CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD, CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD, DEUTSCHE BANK AG, EFG EUROBANK ERGASIAS AE, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, EMPORIKI BANK,GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL,HSBC BANK PLC, ING BANK NV, JP MORGAN SECURITIES LTD, MERRILL LYNCH INTERNATIONAL,
MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL LTD, NOMURA INTERNATIONAL PLC, ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC, SOCIETE GENERALE,ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, UBS LTD, UNICREDIT BANK AG
Λιανικό εμπόριο
Μείωση 8,1% σημείωσε ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2009, έναντι μείωσης 15,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η πτώση αυτή του όγκου, προήλθε κυρίως από τη μείωση των πωλήσεων σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (-14,6%), ένδυση- υπόδηση (-11,3%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (-10,7%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-9,1%) και καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-2,4%).
Eurobank EFG
Από Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011, θα ισχύσει η αναπροσαρμογή επιτοκίων της Eurobank EFG, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους χρήματος και της διατήρησης συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική αγορά.Η αναπροσαρμογή έχει, ως ακολούθως:
* Τα επιτόκια καταθέσεων των Τρεχούμενων Λογαριασμών Φυσικών Προσώπων αυξάνονται έως και 0,25 της μονάδος.
*Τα κυμαινόμενα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων αυξάνονται έως και 0,50 της μονάδος.

Κατάλογο του ΟΟΣΑ με 47 φορολογικούς παραδείσους δημοσιοποίησε το υπ.Οικονομικών

Κατάλογο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με 47 χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς όλες τις αρμόδιες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες. Ο σχετικός κατάλογος απεστάλη στις υπηρεσίες για τη μεγιστοποίηση των όρων διαφάνειας στις φορολογικές συναλλαγές.
Ουσιαστικά ο κατάλογος του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει κράτη που δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες φορολογικής συνεργασίας ή άλλες και θεωρούνται ως μη συνεργάσιμα.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι εξής χώρες : Ανδόρα, Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μπελίζ,
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Μπρουνέι, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Χιλή,
Ντομίνικα, Γιβραλτάρ, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Γκέρνσεϋ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Λίβανος,
Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μοντσεράτ, Μαυρίκιος, Μονακό,
Ναούρου, Ολλανδικές Αντίλλες, ΠΓΔΜ, Νιούε, Παναμάς, Φιλιππίνες, Αγία Λουκία,
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα,
Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Νήσοι Τέρκς και Κάικος, Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ,
Βανουάτου, Ουρουγουάη, Χόνγκ?Κόνγκ.
Ένα χρόνο πίσω η μεταβίβαση ακινήτων με τη βούλα της εφορίας
Αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου του 2012 η υποχρέωση των συμβολαιογράφων να συνοδεύουν τα έγγραφα για τη μεταβίβαση ακινήτου με πιστοποιητικό της εφορίας, ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και ότι έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του τα δύο προηγούμενα χρόνια.Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της διάταξης μετατίθεται κατά ένα έτος επειδή οι διαδικασίες εκκαθάρισης των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας δε θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.
Νέες τιμές με μειωμένο ΦΠΑ σε 12.000 φάρμακα
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εξέδωσε την Πέμπτη το με αριθμό 5/2010 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, αναπροσαρμόζονται οι ισχύουσες λιανικές τιμές των κυκλοφορούντων φαρμάκων λόγω μείωσης συντελεστή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ 6,5% που αναλογεί.
Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε
λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%. Η ισχύς του δελτίου, που θα ανακοινωθεί και στον ημερήσιο τύπο, αρχίζει από την 1/1/2011.

«Του κυρίου του η φωνή»: Η ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας

Βιβλίο για την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας από τον Ηλία Καπετανάκη.

Το άλφα και το ωμέγα της ελληνικής δισκογραφίας αποτελεί το βιβλίο «Του κυρίου του η φωνή», γραμμένο από το δημοσιογράφο Ηλία Βολιώτη-Καπετανάκη, έκδοση του περιοδικού ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ. Στις 337 σελίδες του, ο αναγνώστης χαίρεται να διαβάζει στοιχεία που αφορούν την πορεία του τραγουδιού μας, από τα παλιά χρόνια του φωνογράφου, μέχρι τη σημερινή εποχή του CD. Mε τη βαθειά γνώση του ερευνητή και τη λογοτεχνική δύναμη του διανοούμενου περί του ελληνικού τραγουδιού, ο συγγραφέας παρουσιάζει το φιλμ μιας υπόθεσης πολιτισμού, που ξεκίνησε ως βιοτεχνία αγάπης για να γιγαντωθεί σε βιομηχανία ήχων. Ενα ιστορικό βιβλίο γύρω από την ιστορία της δισκογραφίας.

Μια ανθολόγηση των αναρίθμητων στοιχείων του πονήματος είναι ενδεικτική του πλούτου που απολαμβάνει κανείς διαβάζοντάς το. Έχουμε και λέμε:

-H παρθενική αποτύπωση ήχων επιτυγχάνεται το 1857 με τον «φωνοαυτόγραφο» του Γάλλο Εντουάρ Λεόν Σκοτ Μαρτενβίλ. Στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους ο Θωμάς Έντισον, ύστερα από πειράματα στο εργαστήριό του στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ, υποβάλλει στο Βρετανικό Γραφείο Διπλωμάτων αίτηση ευρεσιτεχνίας για την καταγραφή ηχητικών κυμάτων .

-Το πιο φημισμένο εμπορικό σήμα του 20ου αιώνα-ο σκύλος που ακούει φωνογράφο- κυκλοφόρησε το 1910 όταν η εταιρεία GRAMOPHONE μετονομάσθηκε σε HIS MASTER VOICE, αγοράζοντας την φωτογραφία-πίνακα του σκύλου Νίπερ, που είχε πουλήσει το αφεντικό του Φράνσις Μπάροντ, ζωγράφος από το Λίβερπουλ της Αγγλίας, αφού είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τον εκθέσει στη Βασιλική Ακαδημία.

-Η ΝΙΝΑ ήταν η πιο μακρόβια, μετά το 1954, ελληνική εταιρεία στις ΗΠΑ. Διατηρούσε παράρτημα στην Ελλάδα από το 1961 και «έζησε» μέχρι το 1978.

-Στην COLYMBIA και στην RCA - VICTOR υπάρχουν οι πρώτοι αξιόπιστοι κατάλογοι ελληνικής δισκογραφίας στην Αμερική. Στην περίοδο 1896-1942 δισκογραφήθηκαν 2.680 ελληνικά τραγούδια, ενώ μέχρι το 1960 εκδόθηκαν περίπου 12.000 όλων των ειδών από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

-Στην εφημερίδα «Ακρόπολις» καταχωρίζεται στις 19 Μαΐου του 1896 η πρώτη διαφήμιση του «γραφόφωνου» αντί 700 δραχμών.

-Στο λαϊκό πάλκο το μικρόφωνο φαίνεται να εμφανίζεται γύρω στα 1947 -1948 μόνο για το διάστημα 8-11 το βράδυ, διότι μετά ήταν οι ώρες «κοινής ησυχίας».

-Ο έως τώρα ευρεθείς πρώτος λαϊκός δίσκος με το όνομα του συνθέτη στην ετικέτα του δίσκου κυκλοφόρησε το 1924 και περιέχει τη «Σμυρνιά» του Παναγιώτη Τούντα, ο οποίος είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του νεοσύστατου εγχώριου παραρτήματος της ODEON.

-Σύμφωνα με τα διασωθέντα, με ημερομηνία Ιη Οκτωβρίου του 1929, συμβόλαια της COLYMBIA των αδελφών Λαμπρόπουλοι, ο τραγουδιστής Ευάγγελος Σωφρονίου οφείλει να τραγουδήσει δεκαπέντε αμανέδες και δημοτικά με εφ΄άπαξ αμοιβή 500 δραχμές το ένα. Αν παραβεί τους όρους πληρώνει πρόστιμο 10.000 δραχμών για κάθε, αναφερόμενο στο συμβόλαιο, τραγούδι!

-Το πρώτο ελληνικό σαρανταπεντάρι κυκλοφόρησε στην αγορά στις 27 Ιανουαρίου του 1958 και ήταν η «Γερακίνα» και «Τα νησιώτικα συρτά», οδηγώντας το γραμμόφωνο στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας.

-Ο τελευταίος δίσκος 45 στροφών κυκλοφόρησε το 1980.

-Ο πρώτος δίσκος μακράς διαρκείας (long play) έγινε στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου του 1961 με τίτλο «Έλατα και θυμάρι» και αμέσως μετά ο δίσκος «Τραγουδήστε μαζί μας» με τραγούδια των: Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μανώλη Αγγελόπουλου, Στράτου Διονυσίου, Αντώνη Ρεπάνη, ΚαίτηςΓκρέυ και εξώφυλλο του Σπύρου Βασιλείου.

-Ο Αλέκος Πατσιφάς ίδρυσε το 1964 την εταιρεία LYRA δίνοντας έμφαση στο «έντεχνο» τραγούδι. Την ετικέτα της εταιρείας φέρει ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος 33 στροφών, που το 1969 ξεπερνά σε πωλήσεις τα 100.000 αντίτυπα και είναι «Ο δρόμος» του Λευτέρη Παπαδόπολου και Μίμη Πλέσσα.

-Το 1987 εμφανίζονται στην αγορά οι πρώτοι ψηφιακοί δίσκοι (Compact disk) προκαλώντας στη δεκαετία του 1990 ένα απίστευτο πληθωρισμό πωλήσεων, αφού μόνο το 1996 πουλήθηκαν, με τη μέθοδο των προσφορών σε πάσης φύσεως έντυπα, 23 εκατομμύρια CD.

-Η ελληνική COLYMBIA στη Ριζούπολη(παράρτημα της πολυεθνικής EMI) που απασχολούσε 400 άτομα σε τρείς βάρδιες και το 1977 έφερνε συνάλλαγμα 5 εκατομμυρίων δολαρίων, χτυπήθηκε με τη χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να κλείσει το ελληνικό εργοστάσιο ως ασύμφορο.

-Το 1990 η ελληνική EMI απορροφά την ODEON-PARLOPHON, MINOS και σχηματίζει την MINOS-EMI με διευθύνοντα σύμβουλο τον Mάκη Μάτσα. Ο τελευταίος δίσκος που γεννήθηκε στο ιστορικό χώρο της Ριζούπολης έχει τίτλο «Πάμε βόρεια» και τραγουδάει ο Νίκος Νομικός, με το ελληνικό τραγούδι να έχει στραφεί πια σε λαϊκοπόπ άσματα.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «το διαδίκτυο, το mp3, οι συμπιεσμένες ηλεκτρονικές μνήμες, και γενικά η ασύδοτη τεχνολογική εξέλιξη οδηγεί στην τυποποιημένη υποκουλτούρα που βαφτίζεται… διεθνές τραγούδι».

Ένα βιβλίο-Βίβλος για την εξέλιξη της δισκογραφίας, από τα «χειροποίητα» στα ψηφιακά τραγούδια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην τελική ευθεία το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων


Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της ανέγερσης νέου αρχαιολογικού μουσείου στα Χανιά.

Όπως αναφέρει σήμερα η τοπική εφημερίδα «Νέος Κήρυκας», η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε την απόφαση ένταξης της ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα 2007-2013 με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ.

Το νέο μουσείο θα κατασκευαστεί στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη στην Χαλέπα, και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με αρχιτεκτονική μελέτη -που αναδείχθηκε μετά από διαγωνισμό πριν από πέντε χρόνια- του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη.

Σύμφωνα με την μελέτη η συνολική επιφάνεια των χώρων είναι 6.500 τ.μ., από τα οποία τα 1.800 καταλαμβάνουν οι αίθουσες εκθέσεων, 140 τ.μ. ο εκθεσιακός μεσώροφος, ενώ το αμφιθέατρο σχεδιάστηκε για 140 θέσεις. Το αίθριο του μουσείου θα αποτελέσει το χώρο, γύρω από τον οποίο χωροθετούνται και αναπτύσσονται οι αίθουσες εκθέσεων και ο χώρος εισόδου, εκτόνωσης και διανομής κυκλοφοριών, εξασφαλίζοντας έτσι τις συνέχειες των μουσειακών διαδρομών. Το ύψος θα κυμαίνεται από έξι έως οκτώ μέτρα, αλλά θα διαθέτει και αίθουσες πλάτους 15 μέτρων.

Παράλληλα, θα στεγαστούν εκεί τα γραφεία της διοίκησης, τα εργαστήρια, οι αποθήκες και βέβαια το αναψυκτήριο και το πωλητήριο τα οποία θα λειτουργούν ανεξάρτητα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκήρυξη ετήσιου, πανελλήνιου βραβείου ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μαρίας Πολυδούρη»


Ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, προκηρύσσουν βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μαρίας Πολυδούρη», εις μνήμην της ποιήτριας Μ. Πολυδούρη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 (τριών χιλιάδων ευρώ).

Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο, θα απονέμεται στα Πολυδούρεια, και για φέτος θα δοθεί στις 19 Μαρτίου 2011 στα Γ΄Πολυδούρεια.

Η αίτηση συμμετοχής για το βραβείο πρέπει να συνοδεύεται από την ποιητική συλλογή, η οποία έχει εκδοθεί την προηγούμενη χρονιά της βράβευσης (για φέτος έκδοση μέχρι 31/1/2011) και κατατίθεται στη Γραμματεία της Κ. Ε. ΦΑΡΙΣ μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2011, πριν τη λήξη της προθεσμίας αυτής, σε πέντε αντίτυπα, με την ένδειξη «Για το Βραβείο Ποίησης Μ. Πολυδούρη».

Η Επιτροπή, που θα κρίνει τα ποιήματα αυτά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν τα υποβληθέντα δεν ικανοποιούν τα μέλη της Επιτροπής), είναι πενταμελής, συγκροτήθηκε με βάση τον Κανονισμό Θέσπισης Βραβείου Ποίησης «Μ. Πολυδούρη», ως εξής:

Το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Ε. Νίκα ή εκπρόσωπό του, ως Πρόεδρο της Επιτροπής.

Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με προτίμηση, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας. Εκπρόσωπο της Κ. Ε. ΦΑΡΙΣ κατά προτίμηση τον εκάστοτε καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος και ένα μέλος από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά την οικονομική κρίση ο πολιτισμός «ανεβαίνει» στην Ελλάδα


Hμερομηνία : 30-12-10
Οι «καλές» στιγμές της αρχαιολογικής έρευνας και των σημαντικών αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2010. Σινεμά, εικαστικά και μουσική στην Ελλάδα «ανεβάζουν»την Ελλάδα, πολιτιστικά.

Το ΔΝΤ είναι εδώ, η κρίση κρατά σταθερά ...ανοιχτή την πόρτα της Ελλάδας κι εκείνη αντιστέκεται, μέσω του ...βαρέως πυροβολικού της, του Πολιτισμού.

Καλές στιγμές για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, το «Αttenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, δύο αρχιτεκτονήματα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Ταινιοθήκη, για τα οποία μπορεί ο τόπος να επαίρεται, η ανάδειξη του Μουσείου Ακροπόλεως, ως του καλύτερου παγκοσμίως, η συναυλία στον ευαίσθητο Άγιο Παντελεήμονα με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας -με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και του Μεγάρου Μουσικής- είναι λίγες μόνο από τις στάσεις στο μακρύ ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού για το 2010, που σε λίγες ώρες εκπνέει.

Πλούσιο σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα το απερχόμενο έτος, θα μείνει στην ιστορία και ως η χρονιά που ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το σινεμά, αλλά και ως η χρονιά με τις επεισοδιακές καταλήψεις της Ακρόπολης από εξοργισμένους συμβασιούχους.

Στάση και στην άφιξη των U2 και των Scorpion΄s, αλλά και στην έκθεση της Μπελ Επόκ στην Εθνική Πινακοθήκη.

Και όπως κάθε χρόνο, οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) -ιστορικές και μή- αφήνουν το δικό τους στίγμα στην αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο, τον Οκτώβριο του 2011, μια άλλη «γνωμοδότηση» του ΚΑΣ έρχεται να δώσει το «πράσινο φως» στην έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο».

Επιπλέον, εγκρίνει ομόφωνα τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δηλαδή της ανέγερσης των κτηριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.

Ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας «έκρυβε» τον Φίλιππο. Τα οστά, όπως διαπιστώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν ανήκαν, όπως αρχικά πιστευόταν στον Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Φιλίππου, αλλά στον ίδιο τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παράλληλα αίσθηση, προκάλεσε η δημοσίευση για ανακάλυψη του ανακτόρου του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Η ομηρική Ιθάκη είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο από έναν αιώνα πολλούς επιστήμονες. Κάποιοι την τοποθετούν στην Ιθάκη, άλλοι στην Κεφαλλονιά, άλλοι στη Λευκάδα και κάποιοι άλλοι στο νησί Ερεικούσα κοντά στην Κέρκυρα. Οι δύο καθηγητές και ανασκαφείς (Θ. Παπαδόπουλος - Λ. Κοντορλή), που υποστηρίζουν ότι ανέσκαψαν το Παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη «βομβαρδίζονταν» καθημερινά από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, τον περασμένο Αύγουστο.

Οι δύο επιστήμονες έκαναν λόγο για αποτέλεσμα 16ετούς έρευνας, ακόμα και τη στιγμή, που σύμπασα η αρχαιολογική κοινότητα «σιωπούσε».

Λίγο καιρό μετά, ένα νέο Δημόσιο Σήμα, ο τόπος δηλαδή, όπου θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι, ήρθε στην επιφάνεια στον Κεραμεικό, στην οδό Μυκάλης. Η ανακάλυψη πρόσθεσε νέα στοιχεία στην ιστορική βαρύτητα της περιοχής.

Τα μέλη του ΚΑΣ συζήτησαν για την αναβάθμιση μίας άλλης ιστορικής περιοχής της Αθήνας, που εκτείνεται από την Ακαδημία Πλάτωνος έως τον Κεραμεικό και η απόφαση του συμβουλίου ήρθε να αναπτερώσει το ηθικό, όσων πίστευαν ότι τα έργα υποδομής για την Αθήνα έχουν τελειώσει, λόγω οικονομικής κρίσης. Με τις νέες μελέτες προτείνεται η επέκταση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, η ανέγερση Αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας, αλλά και η μετατροπή της περιοχής σε ασφαλή γειτονιά για τους πολίτες και τους τουρίστες.

Από την πορεία του Πολιτισμού στον χρόνο, που φεύγει, δεν έλειψαν και οι κακές στιγμές:

Με φόντο τον ιερό βράχο, επί μέρες, οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες απεργίες, για να εξασφαλίσουν μισθούς, που δεν έχουν λάβει για περίπου δύο χρόνια. Οι σκηνές που διαδραματίζονται σε κινητοποιήσεις τους, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η κατάληψη, πάντως, της Ακρόπολης, έληξε μετά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, όταν μία ομάδα συμβασιούχων εισβάλλει εκ νέου και αναρτά μαύρο πανό με το συμβολικό, λόγω της επαιτείου, σύνθημα «ΟΧΙ άλλες απολύσεις».

Η μεγάλη λάτρις της Ελλάδας και της Αρχαίας Αθήνας, Ζακλίν ντε Ρομιγί, «στιγματίζει»με το βιολογικό της τέλος, το 2010, αφήνοντας πίσω ως παρακαταθήκη τα βιβλία «Αρχαία Ελληνική τραγωδία», «Ιστορία και Λόγος στον Θουκυδίδη», «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία», « Αφήγηση της Ορέστειας του Αισχύλου» και το τελευταίο της «Οι αποκαλύψεις της μνήμης».

Μουσική

Ροκ υπερθέαμα με διαστημόπλοια και θρυλικά τραγούδια προσφέρουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό στάδιο οι U2, στην πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα, που αποτελεί το μουσικό γεγονός του 2010. Ο Μπόνο και η παρέα του ξεσηκώνουν 80.000 θαυμαστές τους, με μία πρωτοποριακή συναυλία που δίνουν στο πλαίσιο της περιοδείας τους με τίτλο «360 μοίρες». Η συναυλία λήγει με τους Ιρλανδούς ρόκερς να αποθεώνονται και τον Μπόνο να μιλά ελληνικά.

Τη χρονιά που φεύγει, όμως, το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία ν΄απολαύσει κι ένα άλλο θρυλικό συγκρότημα, τους Scorpions, σε μία σπουδαία βραδιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (27/10), στα πλαίσια της τελευταίας τους περιοδείας ανά τον κόσμο με τίτλο «Get your Sting and Blackout».

«Μετά 40 χρόνια διαδρομής στο τρελό τρένο του ροκ εν ρολ αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Είναι καλό να βάζεις τέλος όταν είσαι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ήταν κάτι που ίσως έπρεπε να γίνει δέκα χρόνια πριν», λέει, μεταξύ άλλων, ο τραγουδιστής των Scorpions, Κλάους Μάινε.

Μεγάλη απήχηση, είχε και το πέρασμα του Sonisphere Festival και των Big 4 από την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου, συγκεντρώνοντας στο Terra Vibe, στη Μαλακάσα, ένα εντυπωσιακό πλήθος φίλων του σκληρού ήχου και της μέταλ μουσικής.

Οι Big Four της trash metal -Μetallika, Slayer, Megadeth και Anthrax- εμφανίστηκαν μαζί στην ίδια σκηνή για πρώτη φορά στην 26χρονη ιστορία τους, και μαζί με τους Stone Sour και Bullet For My Valentine, πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εμφάνιση, ικανοποιώντας έτσι τις προσδοκίες των θαυμαστών τους, τους οποίους ακόμα και η βροχή, που ξέσπασε στο τέλος του φεστιβάλ, δεν στάθηκε ικανή να τους εμποδίσει από το να απολαύσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.

Επιπλέον, το 2010, βαριά ονόματα όπως οι Prodigy, οι James, οι Placebo, οι Aerosmith, η Rihanna, οι Cranberries, οι Sonics, o Ozzy Osbourne, υποχρέωσαν το ελληνικό κοινό να εγκαταλείψει την άνεση του καναπέ και να στριμωχτεί κάτω από τη σκηνή.

Γεγονός που ξεχώρισε το 2010 ήταν και η τολμηρή πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και του Μεγάρου Μουσικής να διοργανώσουν πριν λίγες μέρες συναυλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Ο ναός, έστω και για λίγες ώρες, μετατράπηκε σε χώρο συμφιλίωσης μέσω της μουσικής, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες. «Η τέχνη μπορεί να ενώσει και να λειάνει αποστάσεις και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με τη συναυλία αυτή», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος.

Μεγάλη ανταπόκριση, όμως, είχαν και οι τρεις sold out συναυλίες (27/11, 1/12,16/12) με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- που διοργάνωσαν οι Φίλοι του Ιδρύματος Θώραξ- τα έσοδα των οποίων θα δοθούν για τη Νέα Πτέρυγα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν έργα του συνθέτη, που άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στην καρδιά του κοινού, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε στίχους Άγγελου Σικελιανού, «Canto General» σε ποίηση Pablo Neruda, και σε πρώτη εκτέλεση η διασκευή του κύκλου τραγουδιών «Ένας Όμηρος» για πιάνο και ορχήστρα.

Κινηματογράφος

Νέα εποχή για το ελληνικό σινεμά εγκαινίασε τη χρονιά, που φεύγει, η ψήφιση στις 14 Δεκεμβρίου, του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, αντιρρήσεις και ενστάσεις από ενώσεις και φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας.

«Αυτό, που χρειάζεται, είναι κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της αλλαγής», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συνεδρίαση ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου, για να προσθέσει πως «αυτός ο τόπος, που τόσα έχει αναδείξει, θα μπορέσει επιτέλους να αναδείξει ότι πιο αξιόλογο έχει: τους ανθρώπους του».

Με δύο βραβεία επέστρεψε από το φεστιβάλ Βενετίας η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη για το πολυσυζητημένο «Attenberg», μία μαύρη κωμωδία που αντανακλά τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά της δημιουργού της. Το φιλμ παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στη φετινή 67η Μπιενάλε αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την πρωταγωνίστριά του, Αριάν Λαμπέντ, και την τιμητική διάκριση του βραβείου «Λίνα Μαντζιακάπρε».

Η Ελληνίδα σκηνοθέτις τόνισε πως «το βραβείο είναι μεγάλο και η υποδοχή της ταινίας πολύ καλή».

Ο «Κυνόδοντας» του 35χρονου Γιώργου Λάνθιμου, με τη σειρά του, «δάγκωσε» τα περισσότερα και μεγαλύτερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και δεύτερου ανδρικού ρόλου) στην πρώτη απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποίθηκε στις 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ αποτέλεσε και την πρόταση της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα βραβεία Oscar 2010.

Με τέσσερα βραβεία, όμως (σκηνογραφίας, μακιγιάζ, και ενδυματολογίας), τιμήθηκε στην ίδια εκδήλωση και η επαναστατική «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, με τη Μίνα Ορφανού να κερδίζει το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου.

Ακόμη, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, ήταν υποψήφια για το κινηματογραφικό βραβείο Lux 2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο τελικά κέρδισε η γερμανική παραγωγή «Die Fremde» (Ο Ξένος) της Φέο Αλαντάγκ.

Σημαντικές ήταν και οι δραστηριότητες για το 2010 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, όπως το θεματικό αφιέρωμα «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο», που παρουσιάστηκε στις αρχές του Οκτωβρίου, καθώς και το αφιέρωμα στον Σουηδικό Κινηματογράφο, ένας φόρος τιμής στους τρεις μεγάλους Σουηδούς σκηνοθέτες Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Βίλγκοτ Σιόμαν, Μάι Ζέτερλινγκ, στα μέσα Δεκέμβρη.

Φέτος, ωστόσο, ήταν μία καλή χρονιά γενικότερα για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες μορφές διασκέδασης. Ωστόσο, η ελληνική κινηματογραφική αγορά παραμένει περιορισμένη με τα γνωστά multiplex (Village, Odeon και Ster cinemas) να κατέχουν την μερίδα του λέοντος, ενώ η εικόνα για τις μεμονωμένες αίθουσες παρουσιάζεται πιο «συγκρατημένη».

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ελληνικών ταινιών την χρονιά που έφυγε, τα σκήπτρα κατέχει η «Νήσος» του Χρήστου Δήμα με 550.000 εισιτήρια και ακολουθούν η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου με 60.000, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου με 40.000 και το «Στο Ξέσπασμα του φεγγαριού» του Στράτου Μαρκίδη με 24.000.

Εικαστικά

Η κρίση δεν κατάφερε να λυγίσει την τέχνη απ' ότι φάνηκε την δύσκολη χρονιά που «φεύγει». Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζουν παράγοντες μεγάλων μουσείων της Αθήνας, που κατόρθωσαν, μέσα από τις εκθέσεις τους, να διατηρήσουν τους επισκέπτες στα ίδια ποσοστά με την προηγούμενη χρονιά.

«Είναι επόμενο οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να μην έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δημήτρης Παντερμαλής τονίζοντας πως «η επισκεψιμότητα το 2010, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα μεν, αν και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη». Σκοπός άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ξεπεράσουμε αυτήν την δύσκολη κατάσταση και να μην πτοηθούμε από την κρίση αλλά να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί.

Παρά την κρίση λοιπόν, το μήνυμα που στέλνει ο κ. Παντερμαλής είναι αισιόδοξο, καθώς όπως επισημαίνει και ο ίδιος «οι ευθύνες τώρα είναι μεγαλύτερες . Στόχος είναι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης να παραμείνει ένας πόλος έλξης, γι αυτό και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την επισκεψιμότητα του, κάνοντάς τοακόμα πιο φιλικό και αγαπητό στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό».

Εξάλλου, ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς ήταν και το βραβείο του «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» που απέσπασε το Μουσείο της Ακρόπολης από τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε σχέση με την περσινή χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών του μέσα στο 2010, της τάξεως του 15%. Ακόμη, από πλευράς εκθέσεων το 2010 ξεχώρισε η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου που προσέλκυσε περίπου 10,000 άτομα, καθώς και οι δύο εκθέσεις που ακολούθησαν, του καταξιωμένου διεθνούς καλλιτέχνη Yang Fudong και η ατομική του Έλληνα καλλιτέχνη της νεότερης γενιάς Κωστή Βελώνη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη έκθεση για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του μουσείου με τίτλο «Τέχνης Πολιτική» που θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου.

Ένα κενό, ανάμεσα στο δίκτυο των μουσείων και πολιτισμικών φορέων της χώρας, φιλοδοξεί να καλύψει η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση, που εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκέμβρη και έχει στόχο, ακόμη και θεσμικά, στην ανάδειξη του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως αυτός παράγεται, εντός και εκτός των συνόρων, της Ελλάδας. Εναρκτήριο λάκτισμα γι' αυτήν ήταν το Διεθνές Συνέδριο «Οι διάλογοι των Αθηνών», που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Πέρα όμως από τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» φέτος έγινε πραγματικότητα και το όνειρο του Μιχάλη Κακογιάννη, «ν' αφήσει μια προσωπική κληρονομιά πολιτισμού στους νέους στην Ελλάδα», με τα εγκαίνια του ομώνυμου Ιδρύματος που έγιναν τον Μάρτιο. Πολλές αξιόλογες θεατρικές, εικαστικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις αναπτύχθηκαν στο κτίριο κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Στο Μουσείο Μπενάκη, η χρονιά ξεκίνησε με την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη στην Αθήνα, και συνεχίστηκε με εκθέσεις έργων του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του Γιάννη Σπυρόπουλου και του Δημήτρη Πικιώνη. Επιπλέον, για πρώτη φορά, με την έκθεση «Χειρ Αγγέλου», το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε στο κοινό το σύνολο του διασωθέντος έργου του μυστηριώδους καλλιτέχνη του 15ου αιώνα Αγγελου Ακοτάντου που ενέπνευσε τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Τον Σεπτέμβριο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε η παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος στην περιοδική έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», με κεντρικό έκθεμα το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο μέγας Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ.

Σε μια ατμόσφαιρα ελαφρότητας και ματαιοδοξίας, στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, μας μετέφερε η έκθεση που εγκαινιάστηκε μέσα Νοεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο «Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Πτί Παλαί-Μουσείο Καλών Τεχνών του Παρισιού». Ενώ σημαντική ήταν φέτος και η παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών κορυφαίων ξένων καλλιτεχνών, το οποίο φιλοξένησε εκθέσεις των Ουίλιαμ Κέντριτζ, Κριστόφ Μπύχελ και Σωκράτη Σωκράτους.

Αξίζει ν' αναφέρουμε ακόμα το αφιέρωμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην χαράκτρια Βάσω Κατράκη, παρουσιάζοντας 110 αντιπροσωπευτικά έργα της καλλιτεχνικής της διαδρομής, καθώς και την έκθεση για την Δούκισσα της Πλακεντίας, με την οποία το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προσπάθησε να αναδείξει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της στην Ελλάδα.

Στην γκαλερί Μπερνιέ- Ηλιάδη, στο Θησείο, ο Γιάννης Κουνέλης, από τους θεμελιωτές της Arte Povera, αφήνει το καλλιτεχνικό αποτύπωμά του, εκθέτοντας τα θρυλικά του «παλτά». Ενώ στην γκαλερί Καππάτος πριν λίγες μέρες, σημαντικοί καλλιτέχνες προσέφεραν τα έργα τους σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές στο ευρύ κοινό με στόχο την οικονομική στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Τέχνης- AICA (HELLAS) για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων αναφορικά με την εκ νέου καταδίκη της AICA (HELLAS) για την υπόθεση τραυματισμού από έργο της έκθεσης Athina by Art, το 2004.

Ακόμη, το 2010 ήταν και η χρονιά που ο μεγάλος Ελληνας ζωγράφος Γιώργος Μπουζιάνης «απέκτησε» Μουσείο στο όνομά του, ένα ολοκαίνουργιο σύγχρονο τετραώροφο κτίριο το οποίο βρίσκεται δίπλα στην πρόσφατα ανακαινισμένη κατοικία του στη Δάφνη και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο μαζί με την έκθεση «Ο Μπουζιάνης ξαναγυρίζει σπίτι του».

Τέλος, τον Βλάση Κανιάρη τίμησε με το μεγάλο και εκτός συναγωνισμού, βραβείο της η Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών, για το σύνολο της προσφοράς του στην Τέχνη, με αφορμή την έκθεσή του στο Μπενάκη της Πειραιώς «Γενέθλιο», στην τελετή απονομής των βραβείων της, τον Μάρτιο, στο Μουσείο Μπενάκη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ